Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
БОЛЕЗНЕНИ ПАРТИЙНИ ИЗБЛИЦИ ЗА ВЛАСТ РАЗЯЖДАТ НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕНТИТЕТ И СИГУРНОСТТА НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД
НА КОГО БЯХА НУЖНИ В МАКЕДОНИЯ ТЕЗИ АБСУРДНИ И СРАМНИ ТРИКОВЕ?
ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, след разпадането на СФРЮ македонският народ гласуваше за самостоятелна и независима Република Македония. Още оттогава започнаха и проблемите за нейното признаване. Гърция засили своята пропаганда, заявявайки, че македонското име принадлежи на гърците. България, макар че призна македонската държава под конституционното й име, започна да халюцинира, че македонците са неосъзнати българи.

И така ще бъде! Защото македонският народ има достойнство, има морална сила, бликаща с благородство и човеколюбие. И неслучайно македонският народ желае добросъседство със своите съседи. Но истинско! Взаимно зачитане на националните белези на страните. Появилите се конфликти отминават. Това е добре за Македония, а така също и за съседите, но и за свободна и обединена Европа. А за другото... Нека да помислят Гърция и България, и... останалите!
Читај
Претседателот на Република Македонија:
ИВАНОВ ЗА „ТО ВИМА“: МИГРАНТСКАТА КРИЗА Е МОЖНОСТ МАКЕДОНИЈА И ГРЦИЈА ДА ПОЧНАТ ДА СОРАБОТУВААТ
(По македонскиот печат)


На грчката јавност треба да и биде јасно дека затворањето на балканскиот коридор не е на штета на Грција, туку напротив во нејзина корист. Македонија никогаш не беше дел од решението за ограничување на чие било движење и никогаш не сме поддржале исклучувања на Атина од иницијативите поврзани со мигрантската криза, порача македонскиот претседател Ѓорге Иванов во интервјуто за грчкиот весник „То Вима“.

Грција дозволи импровизирани кампови на самата гранична линија со Република Македонија и со тоа ги охрабри мигрантите да користат илегални премини, со што директно ја загрози нашата национална безбедност. Потврда за ова е инцидентот на 14 март, кога околу 2500 лица беа илегално уфрлени на македонска територија, вели Иванов.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Един от най-силните удари срещу отрицaтелите на македонската нация и срещу лъжата за това, че Коминтернът или Сталин са я измислили, се явява развитието на македонската литература на македонски език. И тук нямам намерение да говоря за 19 и началото на 20 век, за Пулевски и Мисирков. Става дума за началото на модерната македонска литература от 20-те години на 20 век - т.е. веднага след като „военното десетилетие” с двете Балкански и световната война най-после свършва и оставя някаква възможност за културен живот. Началото е поставено във Вардарска Македония.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)След всичко това Филип не могъл вече да не схване, че мирът с Атина не бил възможен. И той намислил да нападне Атина на това място, дето тя била най-чувствителна, именно да й прекъсне пътя към Понта. Ние знаем, че както Атина, така и другите индустриални държави в Гърция, които трябвало да хранят и много роби, потребни за промишлеността им, не могли да се задоволяват със житото, което произвеждала Елада. Рано още се явила нужда от внос на чуждо жито; докато Пелопонес и Коринт се продоволствали главно от Италия и Сицилия.
Читај
Докога България ще продължава да отрича македонското малцинство и отнема правата и свободите им?
ДИСКРИМИНАЦИЯТА СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА

Основните проблеми на македонското малцинство у нас остават непроменени и тази година. Това се казва в годишния доклад за правата на македонците в България през 2015 г. на организацията ОМО „Илинден“ - ПИРИН, който стана известен миналата седмица.

Сред основните проблеми на македонците у нас според доклада са отричането на съществуването на македонско малцинство у нас и лишаване на хората, самоопределящи се като македонци, от правата, предвидени в Рамковата конвенция за защита на националните малцинства.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Георги Дукимов
ВСЕОТДАЕН БОРЕЦ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Имаше хора, засегнати от партията, които не желаеха да се определят като македонци. Но насилие не се оказваше. Никой не беше репресиран, ако и някои да искат да представят така нещата. Ако някой казва, че е бил малтретиран, то това е лъжа. Насилие имаше по друга линия и смисъл. Ние сме македонци и нищо друго. Родени сме на македонска земя, живеем и ще умрем като македонци. Родолюбието е такова чувство у човека, което го кара да се гордее. Това беше смисълът на нашия живот, това ни даваше сили да оцелеем по мрачните лагери и затвори дълги години. С това ние живеехме, създавахме семейства и поколения, достойни да пазят името Македония.
Читај
Министарот на надворешни работи на Република Македонија:
СОСТАНОКОТ ВО СОЛУН Е ДОБАР ФОРМАТ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО МИГРАЦИЈАТА
(Преземено од МИА)


Со оглед на ситуацијата, реалноста и сериозноста на коридорот југ-север преку кој сите мигранти влегуваат во Грција од Турција и го продолжуваат својот пат кон север, морам да кажам дека во 2016 напредувавме во ситуација во која имаме соработка, додека во 2015 немавме никаква соработка, изјави македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски.

На прес-конференцијата по завршувањето на состанокот на министрите за надворешни работи на Македонија, Грција, Бугарија и Албанија во Солун, Попоски нагласи дека годинава со Грција се воспоставени канали за комуникација, има сериозно подобрување на двете страни кај министерствата за внатрешни работи и воспоставени се дипломатски канали кои комуницираат за овие прашања.
Читај
Оглас на Министерството за надворешни работи на Република Македонија
ПРИОРИТЕТИ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ ВО ОДНОС НА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИТЕ НА МНМ И ДИАСПОРАТА
(Преземено од „Курир")


Амбасадата на Република Македонија во Софија, во прилог, ви доставува информација, упатена од Секторот за “следење за националните приоритети” во Министерството за надворешни работи на Република Македонија во однос на финансирање со наменски буџетски средства на проекти за 2016 година, кои се од интерес за припадниците на македонските национални малцинства и дијаспората, со молба за евентуално објавување во Вашиот весник “Народна волја“.

Утврдениот рок за аплицирање со предлог проекти од страна на заинтересираните трае до 01 септември 2016 година и треба да се достават до наведениот Сектор, преку Амбасадата во Софија или дирекјно на e-mail: proekti2016@mfa.gov.mk. или на: dijaspora@mfa.gov.mk
Читај
Хафингтон пост:
ЗАПАДОТ ПОД ИТНО ДА ГО РЕШИ ПРОБЛЕМОТ МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И ГРЦИЈА АКО САКА СТАБИЛНОСТ
(Преземено од „Република")


За да успее успешно да ја менаџира кризата со бегалци, Западот мора да ги одржи државите на Јужен Балкан во стабилност, сигурност и кооперациј, пишува високиот претставник на Атлансткиот совет, Ален Коен за Хафингтон пост. За несреќа, односите помеѓу соседните земји, како на пример Македонија и Грција не се во најдобро светло, пишува Коен.

Планинскиот балкански полуостров игра клучна улога, како природна бариера од една страна но и со помош на човечките ресурси, помагајќи да се запре регрутацијата на Исламска држава која ја врши таму.
Читај
Економија
ЧЛЕНКИТЕ НА МАКЕДОНСКО-ГЕРМАНСКАТА КОМОРА ПОВТОРНО БИ ИНВЕСТИРАЛЕ ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од „Република")


Седумдесет и пет отсто од компаниите членки на Македонско­ германското стопанско здружение, а кои работат во Македонија повторно би инвестирале во нашата држава. Ова на денешната прес­конференција го соопшти Мартин Кнап од Комората, кој ги презентираше резултатите за деловната клима во земјава за 2016 година.

Анкетата за економската клима е спроведена во 16 држави од средна и Источна Европа, а годинава учествувале вкупно 59 претпријатија. Во Македонија има над 200 претпријатија со германски капитал. Трговската размена меѓу Германија и Македонија во 2015 година надмина две и пол милијарди евра. Околу 10 отсто од претпријатија, според резултатите, сметаат дека состојбата во државата е добра, 40 отсто задоволителна, а 50 отсто лоша.
Читај
Македонија дел од глобалниот натпревар на НАСА
120 СТУДЕНТИ ОД МАКЕДОНИЈА СЕ ВКЛУЧИЈА ВО ГЛОБАЛНИОТ СВЕТСКИ ХАКАТОН НАТПРЕВАР НА НАСА
Наташа Јанчиќ
(Преземено од МРТ)120 студенти од Македонија се вклучија во глобалниот светски хакатон натпревар на НАСА. Ќе бараат иновативни идеи и ќе креираат решенија за решавање на проблемите на земјата и животот на вселената. Најдобрите ќе партиципираат во реализацијата на проекти со европската програма за акцелирање...

Студенти по програмирање и дизајн, биологија, хемија, физика и географија овие два дена ќе креираат иновативни решенија, ќе бараат иновативни идеи за решавање на проблемите на Земјата, како и решенија за живот во Вселената.
Читај
Свет
РЕКОРДНИ 175 ЗЕМЈИ ГО ПОТПИШАА ПАРИСКИОТ ДОГОВОР ЗА КЛИМАТА
(Преземено од МРТ)


Рекордни 175 земји го потпишаа Парискиот договор за климата во централата на ОН во Њујорк синоќа, јави ТАСС.

Никогаш досега меѓународен договор не бил потпишан од толку земји за еден ден. Настанот се совпадна со вчерашниот Ден на Земјата.

Петнаесет од потпишаните земји, повеќето од кои се мали островски држави, веќе го ратификуваа договорот, кој има за цел да ги забави климатските промени.
Читај
Економија
МАКЕДОНИЈА СО НАЈВИСОКА СТАПКА НА РАСТ ВО РЕГИОНОТ
Свето Николовски
(Преземено од МРТ)Македонија има највисока стапка на раст во регионот - евидентира Светска Банка во најновиот редовен извештај. Главни двигатели биле јавниот сектор и извозот од странските директни инвестиции, намалувањето на невработеноста се должело на активните мерки за вработување. Ризик фактор се политичката и бегалската криза...

Стапката на раст на шесте земји од регионот на ЈИЕ лани била 7 пати поголема во однос на годината пред тоа, констатира Светска банка во Економскиот извештај. Македонија е со највисок економски раст во регионот од 3,7%, а ја следат Косово и Црна Гора. Вашингтонските банкари очекуваат во 2016-та натамошен робустен раст на македонската економија од 3,7% и негово придвижување до 4% во 2017-та. Политичката криза останува сериозен предизвик што треба да се надмине, смета Банката.
Читај
Никола Груевски:
ИНВЕСТИЦИЈАТА НА „ЏОНСОН КОНТРОЛС“ ВО СТРУМИЦА ЌЕ ОВОЗМОЖИ НАЈМАЛКУ 2.500 ВРАБОТУВАЊА

Отворањето на „Џонсон Контролс“ е одлична инвестиција за Струмица, бидејќи градот немаше поголем странски инвеститор кој би апсорбирал голем број од невработената работна сила. Отворањето на објектот е одлична можност луѓето да го решат овој проблем.

По успешноста на фабриката во Штип, американската компанија „Џонсон Контролс“ отвора нов погон во Струмица. Станува збор за инвестиција вредна 20 милиони долари, а која до крајот на годинава ќе отвори 1.500 нови работни места.
Читај
Економија
ПОТПИШАН ДОГОВОРОТ СО „МИНСТРОЈ“, 1.000 РУДАРИ ОД ЗЛЕТОВО И ТОРАНИЦА СЕ ВРАЌААТ НА РАБОТА
Свето Николовски
(Преземено од МРТ)1.000 рудари од Злетово и Тораница се враќаат на работа, потпишан договорот за концесија на рудниците. Од новиот инвеститор „Минстрој“ велат дека ќе вложат во современа опрема. Идниот месец се очекува и првиот вагон со руда од Злетово...

Бугарскиот „Минстрој холдинг“ и официјално ја доби концесијата за ископување оловоцинкова руда во Злетово и Тораница. Првите вагони руда ќе излезат од Злетово во мај, а набрзо потоа ќе се реактивира и Тораница. Концесионерот ќе ги исплати сите неисплатени плати и ќе вложи дополнителни 10 милиони евра во нова опрема. Во државната и во општинските каси влегуваат 2 милиона евра концесиски надоместок.
Читај
Култура
ПРЕТСТАВЕНО СЛОВЕНЕЧКОТО ИЗДАНИЕ НА „БАЛКАНСКИ МЕГАЕТНИКУМ“ НА ДИМИТАР МИРЧЕВ
(Преземено од „Република")


Во рамки на посетата на словенечкиот претседател Борут Пахор на Република Македонија, денеска во Кабинетот на македонскиот Претседател беше претставено словенечкото издание на книгата „Балканскиот мегаетникум. Националните доктрини на македонските соседи“ на професорот Димитар Мирчев.

Книгата е објавена од Универзитетот во Љубљана и е прво македонско дело со општествено-научен карактер објавено во Словенија. Претходно, книгата беше објавена и на англиски јазик во Торонто, Канада и на српски јазик во Белград, Србија.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Вече имах възможност да пиша за сборника „Насилие, политика и памет. Комунистическият режим в Пиринска Македония - рефлексии на съвременника и изследователя“, София, 2011 г.

Предишният ми текст обаче бе посветен само на един публикуван спомен в този сборник. Това бе по причина, че така и не успях да намеря книгата, преди да напиша статията (а доста се потрудих), и само този едничък спомен можеше да се открие навсякъде из интернет. Този „спомен“ ме провокира и с очевадната си манипулативност, и с обстоятелството, че бе лансиран почти единствен и едва ли не като лице на самата книга.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


Както виждаме, Сръбската патриаршия счита Македонската православна църква за самозвано, неканонично и незаконно учреждение, понеже епархиите във Федерална Македония уж са неразривна част на Сръбската православна църква и те си имат архиереи, които чакат само позволение от държавната власт, за да се върнат и вземат управлението на своите епархии. Нека ми бъде позволено да изтъкна, че всяка една поместна църква, подобно на всяка държава, пази границите на своя диоцез и не признава отцепването на области, които се намират под нейна духовна власт.
Читај
101 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански
ПРОВЕДЕ СЕ ВСЕМАКЕДОНСКИЯТ СЪБОР В МЕЛНИК

На 24 април 2016 г. в Мелник се проведе традиционният всемакедонски събор в чест и памет на Яне Сандански.

Дойдоха хора от всички краища на Пиринска Македония, от вътрешността на България (София и Шумен) и от много места от РМакедония (Щип, Берово, Радовиш, Прилеп, Битола, Скопие, Тетово), както и от Албания.

Съборът бе открит от водещия Боян Бибишков с полагане на цветя пред паметника на войводата от организаторите и гостите, последвано от минута мълчание в спомен на Яне. След това думата бе дадена на гостите.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


СКРЪБНА ВЕСТ

ИВАН ЛЮТОВ

На 05.03.2016 година след продължително и тежко боледуване почина Иван Атанасов Лютов.

Роден на 23.06.1937 година в село Самуилово, Петричко, Иван е един от най-известните македонци в селото. Още в началото на прехода той тръгва да търси истината за Македония и македонците и да се бори за нейното признаване. Отначало тръгва с ОМО „Илинден”. По-късно, след основаването но ОМО „Илинден”-ПИРИН се присъединява към нея и става неин член.

Макар че е преследван, дори е понесъл няколко бухалки по гърба при пътуването за Самуилова крепост и Роженския манастир, той търпи и продължава своя път за осъществяването на идеята.

Дълги години бе разпространител на в. „Народна воля”.

Поклон пред паметта му!
От Председателството и ЦС на ОМО „Илинден”-ПИРИН, от редколегията на в. „Народна воля” и секцията на партията в с. Самуилово
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting