Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НИКОЙ НЯМА ПРАВОТО ДА НАЛАГА ПРОМЯНА НА ИМЕТО НА ДРУГА ДЪРЖАВА
ЯСНА, КАТЕГОРИЧНА НАЦИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ - РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ Е РЕАЛНОСТ
ЯН ПИРИНСКИ


Няма на света държава, която да се съгласи доброволно, по искане на свой съсед, да си смени името, своята национална индивидуалност, своя език, култура и история. Няма. Единствено това абсурдно искане се поставя само от Гърция. И то на държава, която е членка на Европейския съюз и НАТО.

И така, както се вижда, македонските държавници винаги са отстоявали националната позиция на своята държава. Тази позиция ще остане и в бъдеше. Ясна, категорична национална позиция – Република Македония е реалност.
Читај
Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, во интервју за тиражниот грчки весник “То Вима”:
ПОСТОЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА И ДРЖАВА Е РЕАЛНОСТ
(По македонскиот печат)


Македонската нација и држава постоеле и ќе продолжат да постојат. Во смисла во која ние во нашата држава ја разбираме, тоа е едноставно реалност.
Ова го истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, во интервју за тиражниот грчки весник То Вима.
Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски даде интервју за еден од најтиражните и највлијателните грчки весници „То Вима“ во кое одговара на повеќе актуелни прашања.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Трябва или да лъжат, или да признаят македонската нация и да останат без работа. За българските националисти наличието на македонско самосъзнание винаги е било „срамна тайна“, за която не бива да се говори. Така е още от времето на Славейков, който през 1871 г. се обажда по въпроса за „македонистите“ само защото поради „неразумението“ на един негов колега този въпрос видял бял свят и се налагало, искал той или не искал, да се обади. (Ех, да си беше останал скрит този случай, та и Славейков да не се беше обаждал, какво облекчение би било за отрицателите на македонската нация). Но и тогава набързо въпросът е заметен под сурдинка.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Както с тая реч, така и с третата филипика, която държал малко по-късно, Демостен целял да убеди атинците, че Филип много пъти вече нарушавал мира и че същото направил и напоследък, като пратил помощ на Кардия. Демостен не казва, разбира се, че тоя град бил съюзник на Филип. Щом е така, за Атина не оставало друг избор освен да поеме борбата с тогова, който вече започнал войната. Своята реч Демостен обнародвал веднага като политическа брошура, за да убеди и атинските съюзници, че поради посегателствата на Филип те са длъжни да помагат на Атина във войната против Македония. Македонофобската партия постигнала целта си: исканията на Филип били отблъснати, Демостен останал на поста си и дори били взети мерки да му се изпратят подкрепления и пари.
Читај
По повод 144 години от рождението на революционера
С ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИЧНОТО ДЕЛО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Димитър Иванов


На 07.02.2016 г. в читалище „Т. Петков” - гр. Шумен тържествено бе отбелязана 144-годишнината от рождението на Г. Делчев. По покана на местната секция към ОМО „Илинден“-ПИРИН нейни членове и симпатизанти, над 60 души, се събраха, за да изкажат своята почит и уважение към този велик син на македонския народ, превърнал се в легенда, знаме и символ на свободолюбието.

Присъстващите с голямо внимание слушаха емоционалното слово на оратора за живота, апостолската и революционна дейност на своя любимец, което завърши с думите: „Гоце ни завеща не само да се борим срещу неправдите, но и по библейски на толерантност, хуманизъм и човеколюбие.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Георги Дукимов
ВСЕОТДАЕН БОРЕЦ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски


Георги Дукимов е роден на 7.12.1926 год. в с. Горно Броди, околия Сярска, Егейска Македония. Семейството му се заселва в гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев), където завършва средно образование.

През 1947 г. е осъден на 8 години и 6 месеца затвор заради членуването си в македонска група, противопоставяща се на комунистическото решение на македонския въпрос.
Читај
Економија
ГРУПАЦИЈАТА „ВИТИЛО“ ОТВОРИ ВТОР ПОГОН ВО БУНАРЏИК, ПЛАНИРА И ТРЕТ
(Преземено од „Република")


Во ТИРЗ „Скопје 1“ од денеска и официјално е отворен вториот производствен погон на италијанската индустриска групација „Витило“. Станува збор за инвестиција вредна 10 милиони евра, која ќе генерира 100 нови вработувања.

Како што рече генералниот директор на „Витек Македонија“, Антонио Витило, компанијата предвидува и трета инвестиција наредната година со што вкупното вложување ќе се заокружи на 30 милиони евра, а вработени ќе бидат преку 300 лица.
Читај
Економија
ХЕРИТИЏ: МАКЕДОНИЈА ПРВА НА БАЛКАНОТ И 47. ВО СВЕТОТ СПОРЕД ЕКОНОМСКИТЕ СЛОБОДИ
(Преземено од „Република")


Македонија е најдобропласирана од балканските држави на годинешниот извештај за економски слободи на фондацијата Херитиџ и весникот Вол Стрит Журнал, и 47­ во светот.

Извештајот, кој ја оценува економската слобода во 186 држави, покажа дека Македонија има најдобри резултати во својата даночна политика, стабилноста на валутата и отвореноста за трговија со странство, додека најлошите оценки се бележат во заштитата на приватната сопственост и перцепцијата на корумпираност во редовите на полицијата, судството, образованието и здравството. Македонија беше пласирана на 43 место на минатогодишниот индекс, а напредокот го бележи од 2009 година, кога беше на 78 место.
Читај
Пријател на Македонија
ХОЛАНДСКА ЉУБОВ И МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ
Мишо Јузмески
(Продолжува од минатиот број)Во меѓувреме на Балканот се случуваат интересни промени. Во април 1941 година Кралството Југославија исчезнува во виорот на војната и набрзо на неговото место се појавува една сосема нова политичка реалност. Комунистичката партија на Југославија под водството на Тито формира ослободителна армија, ја ослободува земјата од фашистичката окупација и истовремено ѝ става крај на предвоената српска хегемонија. Во текот на војната, на 29 ноември 1943 година, се поставени основите на новата југословенска држава како федерација на шест рамноправни народи: Словенци, Хрвати, Босански Муслимани, Црногорци, Срби и Македонци. Сега потиснувачите (Србите) и потиснатите (Македонците) се ставени на исто рамниште. Така Вардарскиот дел од Македонија во 1944 година добива државност во границите на Југославија и со тоа делумно е задоволен идеалот „Македонија на Македонците“.
Читај
Економија
СО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЛАНИ 6.700 ВРАБОТУВАЊА, А ОД ПОЧЕТОКОТ НА ГОДИНАВА 3.610
(Преземено од МИА)


Во Технолошко¬ индустриската развојна зона Алинци денеска е поставен камен-темелник за изградба на фабрика на германската компанија „Акомпласт“. Станува збор за инвестиција вредна три милиони евра која ќе овозможи 150 вработувања. Во објектот, кој треба да биде завршен на лето, ќе се произведуваат делови за автомобили по најсовремена технологија кои ќе бидат наменети за европскиот пазар и големите автомобилски брендови како што се „БМВ“, „дајмлер“, „ауди“,„фолксваген“, „мерцедес“, „бентли“, „јагуар“. На отпочнувањето на градбата присуствуваше премиерот Никола Груевски кој истакна дека ова е петта инвестиција во државата која се промовира за само пет дена и изрази надеж дека свое вработување ќе најдат голем број млади од техничките струки од Прилеп и околината.
Читај
Продолжува соработката
ЈАКНЕ ДОВЕРБАТА: НОВ СОСТАНОК МАКЕДОНИЈА-ГРЦИЈА
(Преземено од МИА)


Наскоро се најавува нова рунда консултации меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји, велат грчки извори.

Состанокот е трет по ред и треба да се одржи во Скопје, а еден од приоритетите ќе биде соработката меѓу полициите на Македонија и на Грција по рашањето на мигрантите.

Истите извори велат дека Македонија и Грција имаат заеднички интерес во однос на мигрантската криза кој станува се појасен и овозможува подобра соработка на терен, но и на политичко и на меѓународно ниво.
Читај
Фалшификацията като традиция
НАЛАГАНЕТО НА ВИЗАНТИЙСКА ВЛАСТ В МАКЕДОНИЯ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Епохата на склавиниите в Македония завършва през девети век. Не може да се определи точна дата на подчиняването на различните склавинии на византийска и българска власт, защото това е процес, а не събитие, а освен това информациите, с които разполагаме, са оскъдни. Можем само да маркираме отделни събития и да хвърлим малко светлина за начините, по които това е ставало, за да изградим една приблизителна хронология.

След отслабването на византийската власт в Македония през 20-те години на девети век прекъснатият процес на налагане на византийска власт бил възобновен по времето на император Теофил.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


Обаче митрополит Йосиф - казва сръбския Св. синод, - не е могъл да отпътува в Скопие, понеже на 17 март с.г. министърът на вътрешните работи съобщил на синода „че засега не може да издаде позволение за пътуване в Скопие на Негово Високопреосвещенство митрополит Йосифа” и счита, че в това време по-добре би било Св. синод да извика известен брой свещеници из Македония, които да му дадат сведения за положението, в което се намира Православната църква в Скопската епархия и в цяла Македония. Сръбският Св. синод отговорил на 19 март на министъра на вътрешните работи, като му изказал благодарност за готовността му със своето посредничество да осъществи тази среща, за която синодът обещал „да съобщи на заинтересуваните архиереи да приемат и да изслушат свещениците от поверените им епархии”.
Читај
Как лъжата пътува през времето
ФАЛШИФИКАЦИЯ ИЛИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПАМЕТТА?
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Георги от Кожаровите, баща му Иван беше бригадир в хлебозавода, а той пък караше автобус). Посочването по лично име в този контекст не значи абсолютно нищо. Анонимния не само не разказва свои страдания и свидетелства, ами слухове, но дори и в слуховете ни говори само за анонимни хора. Анонимният както вече бе посочено, „не помни“ насилията над македонците, дори по някакъв начин ги прикрива („който иска да се „пише македонец - добре“). Освен съзнателно прикриване съществува и още едно възможно обяснение на този факт. Възможно е премълчаването да е просто последица от „забрава“ в смисъла, който й дава Халбвакс: „Човек може да си спомня само при условие, че успее да намери мястото на интересуващите го събития в общата рамка на колективната памет...
Читај
По повод 144 години от рождението на революционера
С ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИЧНОТО ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Ангел Радонов


По случай 144 години от рождението на Гоце Делчев секцията „Никола Вапцаров” поднесе цветя на паметника на революционера на площад „Македония” в Благоевград от 17 часа. След поднасянето на цветята Ангел Радонов прочете кратко слово за биографията на националния герой, след което присъстващите се отправиха в клуба на секцията. Освен членовете на Благоевград присъстваха и членове от с. Черниче и Полето. Доклад за дейността на секцията прочете Ангел Радонов, като спомена, че през изминалата година членовете на ЦС са посещавали редовно заседанията на съвета.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


О Б Я В А

Нашият приятел и дългогодишен сътрудник на в. “Народна воля” Йордан Парапунски, познат на нашите читатели под псевдонима Сариса Параос, е подготвил новата си книга “Македонските колонии от Атлантическия океан до Индийския океан” (7000 пр.н.е. - първи в. на н.е.)

Тези, които имат възможност да помогнат за отпечатването й, да се обадят на редакцията на тел. 073/88 63 36. За отпечатването й са нужни 1000 (хиляда) лева.Поезия


ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси -
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява сводът син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВ

Авторът на “Песен за Гоце Делчев” Петър Христов на среща в ресторант “Воденицата” край гр. Благоевград с македонската народна певица Васка Илиева.

Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting