Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
СКЛЮЧВАНЕТО НА ДОГОВОР МЕЖДУ ДВЕ ДЪРЖАВИ ВСЪЩНОСТ ОЗНАЧАВА И ПОТВЪРЖДАВА ВЗАИМНОТО ПРИЗНАНИЕ НА РАЗЛИЧНАТА ИМ ДЪРЖАВНА И НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ
ЩЕ СЕ ПОДПИШЕ ЛИ ДОГОВОР МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО?
ЯН ПИРИНСКИ


Няколко пъти съм заявявал своето становище за подписване на двустранен договор за приятелство и добросъседство между Република България и Република Македония. Смятам за нужно повторно да се спра на този въпрос поради виталното му значение, а и поради взаимното съгласие напоследък от двете страни за подписването на този документ.

Какво трябва да се фиксира в договора? Първо, да заявят и двете страни, че признават и зачитат различните си национални белези. Ако има българи, това значи, че има и македонци. Приятелството и добросъседството да се изгражда на равноправна и реципрочна основа. Друга алтернатива няма!
Читај
Претседателот Иванов учествува во Софија на Самитот на шефови и влади на земјите членки на ПСЈИЕ
МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА ОПТИМИСТИ ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ НА ДОГОВОРОТ ЗА СОРАБОТКА
(По македонскиот печат)


Во текот на оваа година може да се очекува постигнување и потпишување на Договорот за соработка и пријателство меѓу Македонија и Бугарија, изјави денеска во Софија македонскиот претседател Ѓорге Иванов.

Претседателот Иванов учествува на Самитот на шефови и влади на земјите членки на ПСЈИЕ, а синоќа имаше средба со неговиот бугарски колега Росен Плевнелиев, а денеска претпладне и со премиерот Бојко Борисов. На средбите, меѓу другото, стана збор за меѓудржавниот Договор за кој разговараат работни групи, мигрантската криза, состојбата во регионот...
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Първия си роман „Мара” публикува през 1937 г., а следващия - неговата автобиография под заглавие „Това е моята страна” - през 1938 г. Воден от любовта си към Македония, я посещава два пъти и става член на Дружеството на писателите на Македония. Аналитик и специален кореспондент за Балканите, той завършва кариерата си като сенатор във Вермонт. Немалко пишат и на български. Сред тях са повечето членове на Македонския литературен кръжок в София като Никола Вапцаров, Антон Попов, Михаил Сматракалев и други. зикът, който са използвали, не им е пречил да създадат прекрасна патриотична поезия, посветена на Македония. И всичко това става в рамките на крайно отрицателно настроени спрямо македонската нация, литература и език държави.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)След като се обявила войната, на противната партия в Атина не оставало друго, освен да съдейства доколкото може за спасение на отечеството. Фокион, най-видният стратег от Евбуловата партия, бил натоварен да поеме командването на флотата, а пък Мидий и Есхин, върлите неприятели на Демостен, били пратени като атински представители в съвета на амфиктионите в Делфи. Атинският интерес изисквал преди всичко да се помогне решително на Византия. Атинският адмирал Харес, който се намирал с 40 кораба при Херсонес, получил бърза заповед да тръгне към Босфора. Също Хиос, Кос, Родос и други елински градове пратили помощ на Византия.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Георги Дукимов
НЕСЛОМИМ БОРЕЦ И ПЛАМЕНЕН ПРОПАГАНДАТОР НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)От Пловдив поехме с влака за Стара Загора. Там милицията се отнесе по-човешки. Разрешиха ни да си купим някои неща, от което останахме много доволни. Един милиционер ни каза под секрет, че заминаваме в Плевенския затвор. От Стара Загора отидохме в Горна Оряховица. Там пренощувахме. Цяла нощ не мигнахме от дървеници. На следващия ден бяхме вече в Плевенския затвор. Като влязохме в затвора, останахме като втрещени. Не бяхме виждали такъв страшен затвор. Строиха ни в една редица на двора и започнаха щателна проверка на багажа. Обискираха и нас. Охраната на затвора поклащаше заканително глави. Поведоха ни нагоре по железните стълби, които водеха към страшните килии за уединение. Настаниха ни един по един в отделни килия, без всякакви контакти. Обяснение от никой за нищо.
Читај
Економија
НАЈАВЕНИ 20 ИЛЈАДИ РАБОТНИ МЕСТА СО „МАКЕДОНИЈА ВРАБОТУВА 2“
(Преземено од МИА)


Нови 15 до 20 илјади работни места очекува Владата со продолжување на проектот „Македонија вработува“, чија втора фаза треба да почне кон крајот на месецов или почетокот на наредниот. За реализација на проектот, што ќе се одвива под мотото „Борбата за работни места продолжува“, денеска на владина седница се усвоени измени на законите за вработување и осигурување во случај на невработеност, за пензиско и инвалидско осигурување и за здравствено осигурување.
Читај
Култура
МАНУ И БАН ГО ОДБЕЛЕЖАА ДЕНОТ НА СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ
(Преземено од „Република")


Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и Бугарската академија на науките (БАН) денеска со свечен собир во Скопје го одбележуваат Денот на сесловенските просветители свети Кирил и Методиј.

Заедничкото чествување на двете академии почна во 2014 година, на иницијатива на поранешниот претседател на МАНУ Владо Камбовски и претседателот на БАН Стефан Воденичаров и, по двете одбележувања во Софија, оваа година првпат домаќин е МАНУ.
Читај
Економија
АВСТРИСКИ ФИРМИ ЌЕ ИНВЕСТИРААТ ВО МАКЕДОНИЈА
Сузана Фиданска-Стоевска


Од Австриската амбасада не откриваат детали, единствено дека фирмите од услужниот сектор нема да се лоцираат во слободните економски зони. Велат, инвестициите се доказ дека бизнисот не зависи од политиката.

Две австриски компании отвораат терен за инвестиции во Македонија, едната од осигурителниот сектор, другата планира да вложи во Регионален центар за услуги. Од Австриската амбасада не откриваат детали, единствено дека фирмите од услужниот сектор нема да се лоцираат во слободните економски зони. Велат, инвестициите се доказ дека бизнисот не зависи од политиката. Следната недела деловна делагција- менаџери на девет австриски компании доаѓаат во Македонија. Бараат партнери да го прошират бизнисот на Балканот.
Читај
Економија
МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА ЖЕЛЕЗНИЧКИ ЌЕ СЕ ПОВРЗАТ ДО 2020 ГОДИНА
(Преземено од „Република")


Железничкото поврзување и определување на спојните точки меѓу Македонија и Бугарија, интензивирање на соработкаката на железничките компании, како и размена на искуства и на експертски тимови биле теми за кои разговараа денеска во Скопје директорот на ЈП Македонски железници Инфраструктура, Ирфан Асани и директорот на Бугарската национална железничка инфраструктурна компанија Милчо Ламбрев. Асани го информирал директорот на бугарската железничка компанија дека градежните работи и проектите поврзани за железничко поврзување меѓу двете држави се во тек, и најдоцна до 2020 година се очекува Македонија и Бугарија железнички да се поврзат, соопшти МЖ­ – Инфраструктура.
Читај
Министерот за одбрана Зоран Јолевски:
ПОКАНАТА ЗА НАТО ЌЕ ПОМОГНЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ГРЦИЈА
(Преземено од МИА)


Министерот за одбрана Зоран Јолевски на покана на Атлантскиот совет учествуваше на конференцијата „Иднината на проширувањето на НАТО и новите граници на европската безбедност” на третиот панел посветен на „Иднината на проширувањето: Дали вратите на НАТО се сè уште отворени”, која се одржува во Вашингтон, САД.

Во своето обраќање на панелот, министерот Јолевски истакна дека изминатите две декади Македонија докажа дека од консумент стана земја која придонесува за светскиот мир и безбедност.
Читај
Повод: 101 година од раѓањето (1915 - 2016)
МИРЧЕ АЦЕВ Е МРТОВ - НАРОДНИОТ ХЕРОЈ Е ЖИВ
Рубин Белчески


„Мирче Дончев Ацев и Страшо Пинџур се мртви. Тие не умреа како што обично умира секој смртен човек, туку се на најѕверски начин мачени и претепувани од хитлеровите и борисовите фашисти, па потоа убиени. На колку иљади чесни Македонци им се крена косата на главата, кога го видоа Мирчета во болничката мртовечница, во Прилеп кога го погребуваа, со исечени прсти, искорнати нокти и искинато месо од косите. Македонските мајки, татковци и сестри виделе многу свои синови и браќа мачени и убивани, ама досега не виделе вакво ѕверско и нечовечно мачење. Вака не мачеле ни турските јаничари, башибозуци и крxалии како што мачат хитлеровските и бугарските фашисти. Пинџура, пак, тие го скрија да не се видат и неговите искршени коски...
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов во вечерашното обраќање до јавноста
НАЈВАЖНО Е ШТО НЕ ДОЈДЕ ДО ОТВОРЕН МЕЃУМАКЕДОНСКИ СУДИР
(Преземено од МИА)


Сакам граѓаните да знаат дека бевме на чекор од отворен и насилен граѓански судир, најавено од обвинетите во случајот „Пуч“. Нешто мораше да се преземе за да се спречи најлошото. Во ваква сложена состојба, како претседател, на располагање имав два уставни и законски инструменти – реактивен и превентивен, истакна претседателот Ѓорге Иванов во вечерашното обраќање до јавноста.

Првата опција, рече, била да дејствува реактивно. – Тоа подразбираше да стојам по страна, и да чекам се додека состојбата во Македонија не ескалира. Тогаш ќе морав да ја ангажирам Армијата за смирување на состојбата.
Читај
Дејвид Камерон поднесе оставка
ПРЕМИЕР ДЕНЕСКА СООПШТИ ДЕКА СИ ЗАМИНУВА ОД ФУНКЦИЈАТА
(Преземено од МИА)


– Се борев за оваа кампања на единствениот начин на кој што знаев, дикретно и страствено. Мислам дека на земјата й е потребно ново лидерство. Нема да биде во ред за мене да се обидам да бидам капетан кој ја управува земјата на нејзината следна дестинација, изјави Камерон.

Тој додаде дека ќе продолжи да ја врши позицијата во наредните неколку месеци.

Неименуван помошник во кабинетот на Камерон денеска изјави дека по вчерашната референдумска одлука за напуштање на ЕУ, Велика Британија сега се наоѓа на „непозната територија“.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Нека сега обърна внимание на увода на Михаил Груев, озаглавен “Насилие и идентичност: Пиринска Македония в етнонационалните политики на комунистическия режим в България”. За български условия (а и не само) той несъмнено е богат на идеи, храбър и показва явен стремеж въпросът с македонското самосъзнание да се изследва в рамките на модерните постижения в науката и извън националната рамка, наложена в България.

Но въпреки че могат да се кажат много положителни неща за този увод (и част от които вече бяха казани в предишния ми материал), все пак той не е успял да избяга напълно от прангите на националната митология в България.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


По тази причина в края на XVII в. тя изгубила властта си дори над сръбското население в Австрия и там била учредена друга сръбска поместна църква с център Сремски Карловци. Сега Федерална Македония е самостойна държава в съюзната Югославска република. Съгласно с горепосоченото църковно административно начало, тя има право да бъде и църковно самостойна, или иначе казано - православното население (клир и народ) в нея има право да иска образуването на отделна самостойна Православна църква в пределите на македонската държава...
Читај
Из ръкописа „Македонските колонии от Атлантическия океан до Индийския океан”
КОЛОНИЯТА ОСТРОВ КРИТ
Йордан Парапунски


Наред с колонизирането на п-в Пелопонес македонците от Горна Македония, и по-точно от Линкестида, колонизирали и остров Крит. На острова те назовали два града на областта, от която се преселили, а именно Ликт и Ликаст. Но заедно с Ликт и Ликаст се преселили и част от жителите на Гортиния, което име дали на новото селище Гортина на остров Крит.

Освен това преселниците дали име и на планината в Крит, която имала четири върха. Тях те нарекли Левка - 2453 м, Иди - 2410 м, Диктис - 2419 м, и Орнос - 1179 м. Името, дадено на най-високия връх, показва, че там са се заселили жители от о-в Левкада на адриатическия бряг.
Читај
След гостуване в Делчево
БЛАГОЕВГРАДСКИ ПЕНСИОНЕРИ ИЗУМЕНИ ОТ СТАНДАРТА НА НАБОРИТЕ В МАКЕДОНИЯ, КОИТО СА СЪС СРЕДНА ПЕНСИЯ 425 ЕВРО
Павлина Теова
(Преземено од вестник „Струма”)425 евро средна пенсия в Македония и активен клубен живот на наборите изумиха делегация пенсионери от Благоевград, които се върнаха от официална визита в Делчево за подписване на меморандум за сътрудничество между сродните организации на хората в третата възраст. В средата на май лидерите на делчевското дружество гостували на пенсионерски клуб „Еленово“ и парафирали договора, завчера българите върнаха визитата и след официалната част гостували на мащабен спортен празник, приключил с официално награждаване и бурна веселба с отрупани софри.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Ангел Безев


На 05.06.2016 год. в с. Тешово пред паметника на Атанас Тешовски дойдоха около 150 членове и симпатизанти на ОМО "Илинден" - ПИРИН да почетат 111-годишнината от смърта на войводата. Присъстваха членове на партията от Разлог, Банско, Сандански, Петрич и от секциите в околия Гоце Делчев.

След поднасяне на венци пред паметника на войводата слово за живота и дейността му произнесе съпредседателят Ангел Безев.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗНАМЕНАТЕЛНИ СРЕЩИ
Стоян Георгиев-Томовичи


В края на месец май изненадващо от гр. Варна ми се обади първият председател на ОМО „Илинден“ - всеизвестният Стоян Георгиев от Петрич. Само след около един час пристигнаха в гр. Шумен със своя приятел. На проведения приятен разговор той прояви особен интерес към живеещата във Варна Златка Дамянова. Аз му дадох адреса й и телефонния й номер, за да я посети в дома й.

„Не, ти ке дойдеш со мене, лично да ме представиш“ - беше непреклонен Стоян. Не можех да му откажа и в полунощ потеглихме за Варна. На следващия ден Златка ни прие най-радушно в своя дом. Срещата бе много трогателна и ще остане незабравима.
Читај
На 23 јули 1942 година беа стрелани од бугарските фашисти Никола Вапцаров, Антон Попов и нивните другари
74 ГОДИНИ, ОТКАКО ГИ УБИЈА
Подготвил: ГЕОРГИ ХРИСТОВ


НИКОЛА ЈОНКОВ ВАПЦАРОВ е роден во Банско, Пиринска Македонија, во 1909 година. Завршил морнарско-машиниско училиште. Рано почнал да се занимава со револуционерна дејност, борејки се против фашизмот. Учествувал во многу диверсански акции, но бил фатен и срелан во 1942 година, заедно со Антон Попов, исто така македонец и негов сомисленик и соучесник. Пишувал поезија и се занимавал и со литературна критика.

АНТОН ПОПОВ е роден во 1915 година во село Игуменци, Петричко, Пиринска Македонија. Бил револуционер, публицист и писател. Својот живот рано завршил, заедно со Никола Јонков Вапцаров биле срелани поради учеството во една диверсија.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајГледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting