Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Редакционната колегия на в-к "Народна воля"

ЧЕСТИТИ НОВАТА 2016 ГОДИНА

на всички свои читатели, на македонците в България и по целия свят, на нашите съмишленици, като им пожелава много здраве, успехи в живота, много, много вяра в победата на македонската кауза и ползотворна работа за нашето тържество!
ДА БЪДЕ ЧЕСТИТА, МИРНА И УСПЕШНА НОВАТА 2016 ГОДИНА!
ЯН ПИРИНСКИ


Всяка Нова година ние чакаме с радост, с вълнение и надежди за нещо по-добро. И неволно поглеждаме назад - с малко тъга по постигнатото през месеците, които са изминали, но и с вяра, че в бъдеще ще постигнем желаните успехи.

С какво ще я запомним 2015 година? Преди всичко с онова, с което помним и другите години. Тотално отричане регистрирането на партията и други македонски организации и сдружения в страната.

Ще я запомним и с това, че се появи и една страшна закана за хората - тероризмът. Все по-голям брой хора на цялата планета стават жертва на терористите. Все повече хора разбират, че е наложително да се засилят усилията в борбата против тази ужасна за човечеството сган.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов на средба со:
ГЕНЕРАЛНИОТ СЕКРЕТАР НА ОБСЕ, Г. ЛАМБЕРТО ЗАНИЕР
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими Генералниот секретар на ОБСЕ, г. Ламберто Заниер.

На средбата, претседателот Иванов посочи дека Република Mакедонија ја цени соработката и поддршката што ОБСЕ ја дава во повеќе области, особено во владеење на правото, изборниот процес и законодавство, поддршка на области како што се полицијата и судството, унапредувањето на меѓуетничките односи и соживот. Во таа насока, беше разговарано за исполнувањето на политичкиот договор од Јуни/Јули и тековните активности кои се преземаат за организирање на престојните предвремени парламентарни избори, при што од особено значење е и улогата на ОБСЕ во обезбедувањето на фер и демократски слободни избори.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Две години по-късно в архивите на същата институция откриваме интересната мисъл, според която не бива да се дава на македонците име, което съвпада с част от територия със същото име, „само защото славяните в Македония наричат себе си македонци“ (FO 371/12856, Sargent (London) to Sperling, 22 October, 1928). Както виждаме, опитите да бъдат прекръщавани македонците не са от вчера. Лондонската дипломация добре е знаела какви са чувствата на македонците. Тя констатира повече пъти това. Например: „Славофонната популация в сръбска Македония дефинитивно гледа на себе си като на различна от сърбите. Ако попитате за тяхната националност, те отговарят, че са македонци и че говорят македонски диалект“.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)За колонията Кабиле Страбон съобщава (навярно според Теопомп), че била заселена с престъпници. Теопомп действително говори за един град в Тракия на име Понеропол, дето Филип заселил сбирщина от престъпници, сикофанти, лъжесвидетели и пр., около 2000 души. Плиний казва, че с това име (Понеропол) се наричал гр. Филипопол. Тия сведения за колонии от престъпници са доста подозрителни, защото едва ли може да се допусне, че Филип, който отдавал голямо значение на владеенето на Тракия и искал да я спечели трайно за Македония и да насади в нея по-висока култура, е поверил важни стратегически местности на сбирщина от разни престъпници. Ние предполагаме, че гр. Понеропол е измислица на Теопомп, който твърде обичал да разказва в своето съчинение невероятни и чудни истории.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
106 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ
Димитър Иванов


„Поклон, ти, гордост македонска - македонците от гр. Шумен“ - това бе надписът на лентата, поставена на венеца, положен на бюст-паметника на Н. Й. Вапцаров в двора на ГПЧЕ - училището, чийто патрон е поетът, по случай 106 г. от рождението му.

И този път, както винаги, присъстваха нашите приятели и симпатизанти мюсюлмани, които са и редовни читатели на вестник „Народна воля” и които отново се абонираха за следващата година.
Читај
От българските медии: Поща Божидариум: Тухла за одобрение
ДИРЕКТОРЪТ НА НИМ МОЛИ ЗА СЪГЛАСИЕТО НА ПЛОЩАД “СЛАВЕЙКОВ“ ЗА СТРОИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ НА ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА

Тухлата, донесена чак от Бояна до площад “Славейков“.

Затрогваща пратка пристигна днес в редакцията на площад “Славейков“. Обикновено идват книги, а днес – тухла. Истинска тухла, изпратена ни за одобрение от Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Придружена с писмо и донесена лично от служителка на НИМ, че и с шофьор. Смутената дама, пристигнала с тухлата чак от Бояна, учтиво ни изчака да изчетем посланието и да не отблъснем тежкия дар от Божидар. Чак не ни се вярва, че е отделил от ценното си директорско време, а и от това на подчинените си, да разнасят тухли до площад “Славейков“!
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Димитър Крумов Иванов
НЕСЛОМИМ БОРЕЦ И ПЛАМЕНЕН ПРОПАГАНДАТОР НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА
Самуил Ратевски


Тука няма място за патриотизъм. Не се прави на войвода“ - вече кротко ми каза. „Те ако има какво да признават, нека си признават. Аз каквото съм мислил и вършил, казах всичко“ - отговорих, но той, вече доволен, че ме изнуди да подпиша, говореше с мек тон.

Така на 40-ия ден ми направиха очна ставка с Димитър Захов и Владимир Каревски в присъствието на сестра ми и вуйчото на Захов. Полковникът каза на сестра ми: „Ще кажеш на баща ви, че неговият син е направил престъпление за 10 години затвор. Но ние ги пускаме на свобода. Ще продължат следването си. Нека да знаят, че партията и правителството им прощават...
Читај
Претседателот на Република Македонија во Брисел
ИВАНОВ ВО БРИСЕЛ ПОКАЖА ФАЛСИФИКУВАНИ ДОКУМЕНТИ НА ФРОНТЕКС И ПАСОШИ ОД СИРИЈА
(Преземено од МИА)


Мигрантите стануваат бегалци, Иванов во Брисел покажа фалсификувани документи на Фронтекс и пасоши од Сирија.

По стартот на засилената контрола и почетокот на селекцијата на бегалци и мигранти, бројот на бегалците кои поминуваат низ Македонија и натаму е околу 5.000 дневно. Економските мигранти почнуваат да се претставуваат како бегалци со фалсификувани документи од Фронтекс и сириски, авганистански и ирачки патни исправи.
Читај
Култура
ДОДЕЛEНИ ДРЖАВНИТЕ НАГРАДИ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
(Преземено од МИА)


Државните награди „Св. Климент Охридски“ за 2015 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштита и унапредување на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија, денеска им беа врачени на проф. д-р Горан Ајдински, проф. д-р Ратомир Грозданоски, на Раде Силјан и на доц. д-р сци. Аспазија Софијанова. За остварување во областа на воспитанието и образованието наградата ја добија проф. д-р Горан Ајдински, дефектолог и проф. д-р Ратомир Грозданоски, теолог, библист и филолог, додека за остварување во областа на културата и уметноста наградата му беше доделена на Раде Силјан, поет, литературен критичар и есеист. За остварување во областа на здравството наградата ја доби доц. д-р сци. Аспазија Софијанова-педијатар.
Читај
Економија
ИТАЛИЈАНСКАТА „МОТАНТЕ ГРУП“ ВО ЈАНУАРИ ЌЕ ГРАДИ ФАБРИКА ВО БУНАРЏИК
(Преземено од „Република")


Во јануари идната година ќе почне изградбата на фабриката на италијанската Мотанте груп во ТИРЗ Скопје 1 – Бунарџик, првична инвестиција во вредност од 10 милиони евра. Се очекува објектите да бидат готови до крајот на мај или јуни наредната година по што ќе почне монтажата на опремата и обуката на лицата што ќе бидат вработени.

Ова е потврдено со договорот за реализација на инвестицијата што денеска во Владата на Република Македонија го потпишаа Клаудија Нидро од Монтанте груп и директорот на Дирекцијата за ТИРЗ Виктор Мизо.
Читај
Економија
ГРУЕВСКИ: НОВИ 2.000 ВРАБОТУВАЊА СО ОТВОРАЊЕТО НА „ГЕНТЕРМ“ ВО ПРИЛЕП
(Преземено од „Република")


Отворање нови 2.000 директни вработувања, како и голем број индиректни вработувања преку можноста за соработка на локални компании ќе овозможи отворањето на фабриката на „Гентерм“ во Прилеп, американска инвестиција од 20 милиони евра.

Ова го истакна премиерот Никола Груевски по денешната обиколка на објектот на фабриката на Гентерм – светски гигант од автомобилската индустрија во ТИРЗ Прилеп, чија изградба е во завршна фаза.
Читај
Економија
НОВА ФАБРИКА ВО БУНАРЏИК, АМЕРИКАНСКАТА КОМПАНИЈА „КАП-КОН“ ЌЕ ВРАБОТИ 400 ЛИЦА
(Преземено од МИА)


Во Технолошко индустриската развојна зона во Бунарџик „Скопје 1“ денеска почна со работа фабриката за производство на инфлатори за воздушни перничиња АРТ Аутомотив Македонија, инвестиција на американската компанија КАП КОН во износ од 18 милиони евра.

Во новата фабрика веќе се отворени 75 работни места, а вкупно инвеститорот планира 400 вработувања. Компанијата ќе биде извозно ориентирана, а производите примарно ќе бидат наменети за европскиот пазар.
Читај
Економија
ГРУЕВСКИ: ИЗГРАДБАТА НА ТИРЗ ОДЛИЧЕН ЧЕКОР ЗА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА
(Преземено од МИА)


Изградбата на ТИРЗ се покажа како одличен чекор бидејќи дава резултати во однос на намалување на невработеноста со отворањето нови работни места во производните капацитети изградени во зоните и во однос на зголемување на вкупниот извоз од земјата. Токму поради добрите резултати се одлучивме и за изградба на три нови зони во Куманово, Липково и во Маврово-Ростуше, изјави денеска во Виница премиерот Никола Груевски одговарајќи на новинарско прашање.
Читај
Премиерот на Република Македония Никола Груевски се сретна со Бенјамин Нетанјаху:
МАКЕДОНИЈА И ИЗРАЕЛ ГИ ЗАЦВРСТИЈА ОДЛИЧНИТЕ ОДНОСИ
(Преземено од МИА)


Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, денеска во Ерусалим, оствари средба со премиерот на Државата Израел, Бенјамин Нетанјаху. На средбата двајцата соговорници ги потврдија одличните односи меѓу двете држави кои се карактеризираат со взаемно пријателство и меѓусебно разбирање.

Потврда за одличните односи меѓу двете држави, и заложбите за нивно континуирано унапредување, се и трите документи кои денес беа потпишани од страна на двете земји.
Читај
Економија
НОВА ИНВЕСТИЦИЈА ОД 15 МИЛИОНИ ЕВРА И 500 ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од МИА)


Во просториите на Владата, денеска беше потпишан договорот за инвестиција на американската компанија од автомобилската индустрија Делфај, која ќе инвестира во Бунарџик.

Премиерот Никола Груевски имаше средба со претставниците на компанијата, по што беше потпишан договорот, директорот на ТИРЗ Виктор Мизо од македонска, а Луси Тоскани, глобален директор за оперативни активности, од страна на Дејфај.
Читај
Економија
ВО КОЧАНИ ОТВОРЕНА НАЈГОЛЕМАТА ФАБРИКА ЗА ОРИЗ ВО РЕГИОНОТ
(Преземено од МИА)


Во Кочани денеска почна со работа „Левидиагро“, нова фабрика за преработка на ориз, турска браунфилд инвестиција од четири милиони евра, која ќе придонесе за враќање на кочанскиот ориз на старите европски пазари како висококвалитетна македонска марка.

Фабриката е технолошки најсовремено опремена и претставува најголем капацитет за преработка на ориз во регионот.

На отворањето на фабриката присуствуваше премиерот Никола Груевски, кој истакна дека „Левидиагро“ е дел од група компании основани од инвеститори од Турција во Македонија, чијашто реализација, како и за сите други инвестиции беше поддржана од Владата и ресорните министерства.
Читај
Признание од ДПМ
АКАДЕМИК МАТЕЈА МАТЕВСКИ Е ПРВИОТ ДОБИТНИК НА „ПОВЕЛБАТА НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ“
(Преземено од МИА)


Бардот на македонската поезија, академик Матеја Матевски, е првиот добитник на „Повелбата на Блаже Конески“, што Друштвото на писателите на Македонија ја доделува за врвни творечки остварувања од парадигматски карактер, со трајни белези во развојните процеси на македонската литература и со значајни проблесоци во литературните и културни центри во Европа и во светот.

„Повелбата на Блаже Конески“ неодамна ја востанови Друштвото на писателите на Македонија во знак на чествување на големиот поет и прв претседател на македонската писателска асоцијација Блаже Конески. Повелбата ќе се доделува на секои пет години.
Читај
Фалшификацията като традиция
НАЛАГАНЕТО НА ВИЗАНТИЙСКА ВЛАСТ В МАКЕДОНИЯ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Веднага след това забелязваме ясни знаци на засилена византийска власт в Македония. Първото известие се отнася за времето непосредствено след посоченото въстание. Някъде между 835 и не по-късно от 844/5 г. св. Методий е бил поставен от императора начело на славянско княжество. За съжаление не знаем точно къде се е намирало то. Мнозинството съвременни автори смятат, че се е намирало някъде в Македония. Това сведение е важно, защото ни показва, че императорът е бил в състояние да назначава хора в славянските области. За периода 856-863 г. са запазени други две сведения за славянски делегации, приети от василевса Михаил. Първата делегация е била от „земята Субделития“ - тези славяни се били „разбунтували и побягнали по хълмовете, и отново пристъпили към самодържавната и висока власт на василевса“
Читај
Как лъжата пътува през времето
ФАЛШИФИКАЦИЯ ИЛИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПАМЕТТА?
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Засичал съм подобни (макар и много редки) случаи на „актуализация“ на спомените от онзи период, при които хора съвсем неоснователно свързваха репресиите срещу своите родители или близки с това, че не искали да се пишат македонци. В един случай дори се оказа, че въпросният „репресиран“ всъщност е бил активен агитатор в полза на македонската кауза, а легендата за неговото репресиране имаше за цел да защити потомците от „лошото бащино наследство“. В началото на 90-те подобни случаи май нямаше, поне не съм забелязвал такива. Те започнаха да се роят с популяризирането на мита за „насилствената македонизация“ и особено след излъчването на филма „Хроника на едно национално предателство“.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


През 169 год. се отдава на римляните да се доберат до крайбрежната равнина източно от Олимп. Положението, в което изпада римската войска, е опасно, но Персей загубва и сега спокойствие и освобождава заетите от него проходи. Римската флота се явява пред Тесалоника и градовете на Халкидика и обсажда Касандреа. Най-после през 168 год. се сключва съюз между Персен и Гентий, нещо, което прави впечатление на враговете на Македония. Персей сега е в състояние да събере и наемници. 20 хиляди бастарни се явили на границата, Персей ги отправил за Билазора (Велес) в Пеония, но тези наемници, които биха могли добре да се използват, се завърнали обратно, като ограбили Тракия, понеже Персей се поскъпил да заплаща уговореното.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЧЕСТВАНЕ НА 106-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

На 6 декември в гр. Банско бе почетен споменът за великия македонски поет и патриот Никола Вапцаров. Рождението на поета е вече традиционно. То се организира от околийските структури на ОМО „Илинден“ - ПИРИН в Разложко, а се уважава от цялата партия, като присъстват нейни представители от всички краища и от всички нива - членове на председателството, на ЦКРК, на ЦС, на околийските комитети на секциите. Така бе и тази година. Бяха поставени цветя на паметника на Вапцаров в центъра на Банско. Слово за поета изнесе Боян Бибишков от град Сандански.
 
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ

На 6 декември в село Баня, Разложко, се проведе последното за годината заседание на македонската партия. Присъстваха 11 членове на Централния съвет от общо 17 членове от кворума (общият брой е 21 членове, но поради това, че някои живеят далече във вътрешността на страната или чужбина, не се броят в кворума), като сред тях трима съпредседатели, двама околийски ръководители и петима членове. Заседанието наблюдаваха и за законността следяха двама членове на ЦКРК. Освен това присъстваха и деветима членове на партията като наблюдатели.
Читај
СЛОВО ЗА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Боян Бибишков


Дами и господа,
драги гости, скъпи братя и сестри македонци!

На 18 октомври в Петрич и Самуилово почетохме 100-годишнината от рождението на Антон Попов. Там, от гроба на Антон, прехвърлихме планината, за да дойдем тук - при другия поет, „сродна душа”, с която той ще се свърже завинаги в името на неразделно приятелство.

Дружбата между Никола Вапцаров и Антон Попов не е само плод на общи идеи и убеждения. В нея има нещо по-трайно и земно и това е сигурно вродената им обич и човечност към хората, в тяхното македонско самосъзнание.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


О Б Я В А


Нашият приятел и дългогодишен сътрудник на в. “Народна воля” Йордан Парапунски, познат на нашите читатели под псевдонима Сариса Параос, е подготвил новата си книга “Македонските колонии от Атлантическия океан до Индийския океан” (7000 пр.н.е. - първи в. на н.е.)

Тези, които имат възможност да помогнат за отпечатването й, да се обадят на редакцията на тел. 073/88 63 36.

Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtv


Поезия

ЖИВОТ (РАЗМИСЛИ)

В памет на Атанас Лигов-Джаич -
по случай една година от смъртта му


Животът - навъсено черно небе
с проблясващи тук-таме звездички.

Животът - откършени жълти листа,
разпилени от вятъра време
по безкрайната майка земя.

Животът - безбройни тегла,
носещи вечното бреме
на много разбити сърца.

Животът - напуснал те вече,
ни кара да се замислим
за човешката странна съдба.

Атанас МутлешовOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting