Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ПОДОБНИ ПРОВОКАЦИИ ВОДЯТ ЛИ КЪМ ПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО?!
КОЙ РАЗВЯ ЗНАМЕНАТА СИ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА И ИЗВИКА: ВИЕ СТЕ ИЗМИСЛЕНА НАЦИЯ? КОЙ?
ЯН ПИРИНСКИ


Много пъти сме заявявали и пак ще повторим, че всяка държава, която желае да изгради добри отношения със своите съседи, е длъжна да признае и зачита националната им идентичност. Това е основното, което може да гарантира осъществяването на истинско приятелство и съжителство на страните. Без наличието му другото е демагогия и лицемерие.

Всъщност въпросът е ясен: Република Македония признава националната идентичност на българския народ и държава, а Република България отрича македонската национална идентичност. Кой е на ход? Има ли достойнство България да поправи грешката си и кога ще се реши на този жест?!
Читај
Нов премиер на Република Македонија:
„СРЕЌНО“ ОД ИВАНОВ ДО МАНДАТАРОТ ДИМИТРИЕВ
(По македонскиот печат)


Претседателот Ѓорге Иванов му го предаде мандатот за состав на нова влада на мандаторот Емил Димитриев.

Се очекува новиот мандатар да го претстави експозето околу 22 часот пред пратениците на македонското Собрание. Списокот на министри е веќе готов, листата е со досегашните министри, а на него се и имињата на Ременски и Спасовски, информира репортерот на Телма Кристина Мачкиќ од вилата Водно каде е претседателската резиденција.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Така че не само не е бил подтикван (да не говорим пък насаждан) някакъв „македонизъм“ от сръбските власти, но същият строго се е преследвал и наказвал. Стремежът е бил само един - да се насади сръбското име и език. Хората, заявяващи, че са македонци и говорят на македонски език, не само не са могли да очакват похвала за това, но и не са имали никакви надежда, че ще бъдат толерирани - напротив, те са били наказвани. Дори и някой да си е въобразявал (както твърдят българските националисти), че заявявайки, че е македонец вместо българин, ще мине между капките, то такъв го е очаквало жестоко разочарование.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Впрочем установяването на Македония по брега на Черно море било в интерес и на изолираните гръцки колонии по тоя бряг, защото само една силна държава, която владеела вътрешността, е могла да създаде благоприятни за развитието на черноморската търговия условия. Такава цел преследвал по-рано Перикъл със своите експедиции в Херсонес и Понт, но слабата сега Атина не могла вече да се нагърби с подобна задача; още по-малко друга някоя елинска държава. Напротив, силната Македония, която владеела Тракия и разполагала и с флота, могла да поеме успешно защитата на черноморските градове.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Димитър Крумов Иванов
НЕСЛОМИМ БОРЕЦ И ПЛАМЕНЕН ПРОПАГАНДАТОР НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА
Самуил Ратевски


При неотдавнашното гостуване на югославски народни изпълнители в София Димитър Крумов се срещнал с певицата на народни пенси от Скопие Васка Илиева и й „дръпнал една пламенна реч” (по негови думи). След това й предал свое стихотворение, за което тя казала на втората им среща, че я накарало да се разплаче - „кога сум го чела, сум плакала”. Обещала непременно да направи стихотворението песен и да я пее после в Скопие. Разказала на Крумов за една песен от своя репертоар, отнасяща се за Яне Сандански, която била написана от български студент в Пловдив и изпратена в Югославия. За тази песен въпросният студент бил в затвора, а на Илиева сега й забранили да я пее на концертите в София.
Читај
В собранинска седница за избор на нова Влада:
СОБРАНИЕТО ИЗБРА ПРЕОДНА ВЛАДА
(Преземено од МИА)


Република Македонија се наоѓа во значаен историски момент, клучен за нашиот понатамошен развој и напредок, и за иднината на сите граѓани, истакна привремениот премир за организирање на изборите Емил Димитриев на денешната собраниска седница за избор на новата Влада.

Момент кој што претставува голем предизвик, но и момент кој истовремено како резултат на нашите одлуки може да биде претворен во наша предност како држава и како нација.
Читај
Економија
НОВА ИНВЕСТИЦИЈА – OТВОРЕНА ФАБРИКА ЗА ЧИПС ВО БИТОЛА
(Преземено од „Република")


Претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски денеска во битолското село Кравари ја пушти во работа новоотворената фабрика за производство на чипс, браунд филд инвестиција на Горданчо Мирчевски наш иселеник кој се врати од Австралија.

За време на денешната свеченост премиерот Груевски уште еднаш потсети дека кај нашите во дијаспората има извонредно богатство на искуство и потенцијал, знаење и умешност што можат да придонесат за напредок на Македонија во секој поглед и посебно во делот на бизнис и економската соработка.
Читај
Економија
ГОДИНАВА ЌЕ СЕ ГРАДАТ ШЕСТ РЕГИОНАЛНИ ПАТИШТА, ИНВЕСТИЦИЈА ОД 46 МИЛИОНИ ЕВРА
(Преземено од „Република")


Шест регионални патишта ќе се градат во 2016 година, а инвестицијата изнесува 46 милиони евра. Регионалните патишта се во должина од 85 километри- изјави денеска премиерот Никола Груевски.

Годинава ќе се градат регионалните патишта Кочани ­ Делчево, Пробиштип ­ Пониква, Тораница ­ Саса, патот меѓу мало и големо Коњарево, патот Извор Бошков мост (Кичево ­ Дебар) и приклучокот кон Вевчани. Груевски потсети дека покрај регионалните патишта, оваа година ќе се работи и на петте експресни патишта и на трите автопатишта, како и на поголемиот број на локални патишта коишто се градат.
Читај
Пријател на Македонија
ХОЛАНДСКА ЉУБОВ И МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ
Мишо Јузмески


„Македонија на Македонците“ беше идеал и на А. ден Долард! Тој немал моќ да влијае врз состојбите во Македонија ниту можел да го скроти агресивното однесување на нејзините соседи. Дејствувал како новинар и писател, а како искрен пријател секогаш се ставал на страната на Македонците во нивната борба за слободата – идеалот за кој тој се залагал во текот на целиот свој живот! Токму тоа го направил и на 14 декември 1989 година кога во „NRC Handelsblad“ ја објавил статијата со звучниот наслов „Македонија на Македонците!“.
Читај
Економија
ГЕРМАНСКАТА „АКОМПЛАСТ“ ГРАДИ ФАБРИКА ВО ПРИЛЕП, 150 НОВИ ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од МИА)


Во Технолошко¬ индустриската развојна зона Алинци денеска е поставен камен-темелник за изградба на фабрика на германската компанија „Акомпласт“. Станува збор за инвестиција вредна три милиони евра која ќе овозможи 150 вработувања. Во објектот, кој треба да биде завршен на лето, ќе се произведуваат делови за автомобили по најсовремена технологија кои ќе бидат наменети за европскиот пазар и големите автомобилски брендови како што се „БМВ“, „дајмлер“, „ауди“,„фолксваген“, „мерцедес“, „бентли“, „јагуар“. На отпочнувањето на градбата присуствуваше премиерот Никола Груевски кој истакна дека ова е петта инвестиција во државата која се промовира за само пет дена и изрази надеж дека свое вработување ќе најдат голем број млади од техничките струки од Прилеп и околината.
Читај
Економија
ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА РЕСТАРТИРАЊЕ НА „ПОРЦЕЛАНКА“, 1.000 НОВИ ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од МИА)


Владата на Република Македонија и индиската групација БРГ денеска во Велес потпишаа договор за реализација на инвестиција во која ќе биде рестартирана поранешна „Порцеланка“. Инвестицијата е вредна околу 31 милион евра, а планирани се илјада нови вработувања што ќе бидат реализирани низ повеќегодишен план. На потпишувањето на договорот во Велес присуствуваше и премиерот Никола Груевски. Тој истакна дека групацијата БРГ е една од најголемите и најбрзорастечки светски компании во производството на производи од челик и оти со влезот на оваа компанија во Македонија ќе се врати во живот „Порцеланка“. ¬ Новата фабрика ќе биде лоцирана во објектите на поранешна Порцеланка.
Читај
Економија
НОВА ИНВЕСТИЦИЈА: „ИКС-ТРЕЈД“ ЌЕ ОТВОРИ 100 РАБОТНИ МЕСТА
Викторија Милевска
(Преземено од МИА)Нова странска инвестиција во земјава. Во Скопје, почна со работа меѓународна компанија за он-лајн тргување на светскиот девизен пазар. Ќе отвори 100-ина работни места за високообразовани млади луѓе. Околу 30 работници се веќе ангажирани...

Меѓународна компанија која се занимава со он-лајн тргување на светскиот девизен пазар ја одбра Македонија за место каде што ќе ја лоцира својата инвестиција. Станува збор за фирмата „ИКС-трејд“ која има преку 600 вработени и претставништва на неколку континенти.
Читај
Как лъжата пътува през времето
ФАЛШИФИКАЦИЯ ИЛИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПАМЕТТА?
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)През 46-та година комунистите вече бяха поели властта и сред хората взе да се говори, че ще се обединяваме със сърбите, с Югославия демек. И че там са се разбрали с Тито и Георги Димитров по партийна линия Пиринско да влезе в Македония, Сръбска Македония. Аз не му обръщах много внимание на този слух, но много хора се разтревожиха. „Избягахме от гърците и сърбите да дойдем в България, а сега ни дават на Тито”, така си говориха много хора тогава. И по едно време се оказва, че това не е слух, а че това ще става. Започнаха да ни викат в общината и да ни подменят българските паспорти, дето пишеше, че сме българи, с нови, а там ни писаха вече македонци...
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


Едно от твърде важните нови политически събития е създаването на нова Югославия под водителството на маршал Тито. Тя е федеративна държава, която се състои от шест самостойни държави. Една от тях, федерална Македония, за затвърждаването на което немалко допринесе и българската войска със своите победи при Страцин, Ниш и в Унгария. Скоро слeд нейното устройство там се появи въпрос за уреждане на църковните работи в нея. В стара Югославия Македония беше под духовната власт на Сръбската патриаршия, която, както и сръбската държава, считаше нейното население за сръбско.
Читај
Неудобни народни песни
НА КОГО МУ ПРЕЧИ ПЕСЕНТА „ТАКЕ ДАСКАЛОТ“?
Димитър Иванов


Защо напоследък по българските медии не можем да чуем толкова популярната народна македонска песна „Таке Даскалот“? Въпросът може би опира в това, че е снета деректива „отгоре“, затова защото партизанският отряд, в който са били Таке Даскалот /Димитър Николовски/ и Елпида Карамандова, е водил сражение срещу българските „освободители“ - окупациониият корпус във Вардарска Македония.

През м. октомври 1941 г. в гр. Битоля първите, които са преминали в нелегалност, били: Таке Даскалот, Вангел Майоро и Елпида Карамандова. „Първите по-конкретни стъпки за формиране на отряд - пише Андон Попандов - бяха направени през късната есен на 1941 г.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


О Б Я В А


Нашият приятел и дългогодишен сътрудник на в. “Народна воля” Йордан Парапунски, познат на нашите читатели под псевдонима Сариса Параос, е подготвил новата си книга “Македонските колонии от Атлантическия океан до Индийския океан” (7000 пр.н.е. - първи в. на н.е.)

Тези, които имат възможност да помогнат за отпечатването й, да се обадят на редакцията на тел. 073/88 63 36. За отпечатването й са нужни 1000 (хиляда) лева.

Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtv


Поезия

НЕСТИВНАТ ГЛАД ЗА МАКЕДОНИЈА

Тие немаат милост и работат без умор
настрвени да го палат огнот на раздор!
Се стремат диво, настрвено,
залачето да го лапнат спасено.

И точно по уногондурски,
туѓото да го делат по „братски“.
Ни чепкаат по душите – не запираат,
злодејствуваат и не шпионираат!

Се нови начини откриваат,
сакаат да не екстрадираат
вон од родината наша древна –
сакана и недогледна!

Народот ѕверски е убиван,
делен, крварел измачуван,
ограбуван и асимилиран,
од туѓи шајки окупиран!

Не запираат и се претвораат во ад,
ужасен им е ѕверскиот глад...
Но бог за злото не простува,
секого за заслуженото го залостува!

Според нам непозната тапија
од племето на Гањо се стопија
а Елинското со двете нозе,
во гнасната кал се срозе..

Не е тоа дело на Судбината,
дело е тоа на сатаната.

ЗЛАТКА ДАМЈАНОВА

Од гр. Варна, Бугарија
член на редакциониот колегиум на весникот „Народна волја”.
--- --- ---

ТИ

Те создадовме од мака:
да има една рака
на која да плачеме,
да има едно шамивче
да си ги исушиме очите
и преврземе раните,
едно парче хартија -
да си ги напишеме страдањата,
еден камен историја -
да оставиме прстов отпечаток

Те создадовме за песна
и од песна
за да ја преврзуваме раната пресна
со гласен лелек
и босиљок
За да бидеш софра
на лебот што заеднички го распарчуваме.

Те создадовме за љубов
и од љубов
за да не бидеме сиромаси
по тоа за кое живееме и за кое умираме.
За да се разбудиме.
За да се спасиме...

Те создадовме за да не се изгубиме
да не бидеме сами
во океанот
на страдањето.
За да не излудиме
од очајание.

Те создадовме за себе
за да бидеме свои.
Една боцкава нива
која да раѓа херои
кога боли.

Те создадовме од име
за да не има
и од слово за благослов,
од минато
и од иднина.

Те исткавме како торба
во која да ги клаваме
надежите свои
и да ги криеме стравовите

Те извезовме како знаме
да биде и ветерот наш
како и земјата
што ја браниме.
За да опстанеме.

Ти си апсурдот на покајанието
што го победува апсурдот на животот

И еве не - свои на твоето и твои на своето.
И ќе опстанеме заедно
Македонијо!

ИЛИЈА ДЕЛИЛАКИЕВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting