Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
101 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански

ПРОВЕДЕ СЕ ВСЕМАКЕДОНСКИЯТ СЪБОР В МЕЛНИК


На 24 април 2016 г. в Мелник се проведе традиционният всемакедонски събор в чест и памет на Яне Сандански. Тази година съборът бе организиран от ОМО „Илинден“-ПИРИН, Австралийско-македонски комитет за човешки права, Македонско международно движение за правата на човека (Канада), вестник „Народна воля“, Дружество на репресираните македонци в България, ТМО Независима Илинден, бюлетин „Македонски глас“, Македонски дискусионен клуб, Правозащитен комитет „Толерантност“, КПД „Никола Вапцаров“, КПД „Цар Самуил“.

Дойдоха хора от всички краища на Пиринска Македония, от вътрешността на България (София и Шумен) и от много места от РМакедония (Щип, Берово, Радовиш, Прилеп, Битола, Скопие, Тетово), както и от Албания.

Съборът бе открит от водещия Боян Бибишков с полагане на цветя пред паметника на войводата от организаторите и гостите, последвано от минута мълчание в спомен на Яне. След това думата бе дадена на гостите.

Първа към присъстващите се обърна Ана Миранда, евродепутат и заместник-председател на Европейския свободен алианс, която бе пристигнала специално за случая. Тя изказа своята поддръжка за ОМО „Илинден“-ПИРИН и за македонците в България, като увери присъстващите, че ще се бори за техните права. Васил Стерйов поднесе поздрави от името на македонската партия в Албания. Последва поздрав от представител на Виножито – партията на македонците в Гърция. Събора поздравиха дружествата на македонците от Егейска Македония в Битола (Александър Поповски), Радовиш, Тетово, Щип. Специален гост бе и делегация на Народно движение за Македония и Съюза на военните инвалиди на Македония. Свои поздрави до конгреса изпрати Светският македонски конгрес и Македонската общност от Хърватска.

За живота и делото на Яне Сандански говориха съпредседателят на партията Иван Сигрантийски и членът на Централния съвет Димитър Иванов. Тържеството продължи с народни хора от младежки ансамбъл „Яне Сандански“ от Ново село, РМакедония, с певци от Щип, Разлог (група „Пирински глас“) и Гоце Делчев, а присъстващите забавлява оркестър „Македония” от с. Мусомища.

Делегация на партията поднесе цветя и венци на гроба на Яне Сандански до Роженския манастир.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


СКРЪБНА ВЕСТ

ИВАН ЛЮТОВ

На 05.03.2016 година след продължително и тежко боледуване почина Иван Атанасов Лютов.

Роден на 23.06.1937 година в село Самуилово, Петричко, Иван е един от най-известните македонци в селото. Още в началото на прехода той тръгва да търси истината за Македония и македонците и да се бори за нейното признаване. Отначало тръгва с ОМО „Илинден”. По-късно, след основаването но ОМО „Илинден”-ПИРИН се присъединява към нея и става неин член.

Макар че е преследван, дори е понесъл няколко бухалки по гърба при пътуването за Самуилова крепост и Роженския манастир, той търпи и продължава своя път за осъществяването на идеята.

Дълги години бе разпространител на в. „Народна воля”.

Поклон пред паметта му!
От Председателството и ЦС на ОМО „Илинден”-ПИРИН, от редколегията на в. „Народна воля” и секцията на партията в с. Самуилово




Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtv



Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting