Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Хафингтон пост:

ЗАПАДОТ ПОД ИТНО ДА ГО РЕШИ ПРОБЛЕМОТ МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И ГРЦИЈА АКО САКА СТАБИЛНОСТ

(Преземено од „Република")


За да успее успешно да ја менаџира кризата со бегалци, Западот мора да ги одржи државите на Јужен Балкан во стабилност, сигурност и кооперациј, пишува високиот претставник на Атлансткиот совет, Ален Коен за Хафингтон пост. За несреќа, односите помеѓу соседните земји, како на пример Македонија и Грција не се во најдобро светло, пишува Коен.

Планинскиот балкански полуостров игра клучна улога, како природна бариера од една страна но и со помош на човечките ресурси, помагајќи да се запре регрутацијата на Исламска држава која ја врши таму.

Бегалците се надеваат дека ќе стигнат во Европа преку Турција до грчките острови, а потоа ќе им биде дозволено да продолжат понатаму, за да стигнат до Германија или Австрија. Во друг случај тие враќаат назад во камповите во Турција.

- Додека Грција е членка на НАТО и ЕУ, таа добива многу ниски оценки под однос на спарувањето со бегалскиот бран. Наместо да се процесираат барателите на азил, како што налагаат законите, Атина им ги носи на граница на Македонија, со што за малата држава станува речиси невозможно да се справи со нив. Сепак, Македонија успеа да процесира повеќе од 750.000 бегалци минатата година. Тоа е еквивалентно на пример истото да го направи САД кога на граница би имала 100 милиони бегалци, објаснува тој во својот текст. Западот, особено САД и ЕУ не смеат да чекаат да дојде до точка на продлабочување на ова криза и истата да прерасне во „црн лебед“ или „црна дупка“. Македонско-грчката ситуација бара внимание и брзо решавање, пишува Коен но додава дека тоа не е единствениот проблем.

- Соседните држави покажуваат измешани емоции по однос на случувањата во Македонија. Дел од нив се плашат од хаосот внатре во државата ( во својот текст тој објаснува како лидерот на опозицијата Зоран Заев, потпомогнат од странски НВО сака да спроведе обоена револуција, правејќи паралела со случувањата во Либија и Сирија.), додека пак други од неконтролираниот наплив на бегалци. Останатите како на премер Грција, кога Атина се радува додека го минира акциониот план на Македонија за членство во НАТО во 2008 година. Таа се однесува антагонистичко кон Македонија, по однос на името на државата, пишува тој.

САД и останатите европски држави, го следат ова долго време и знаат дека демократијата е споро-растечки процес. Треба време за да се имплементираат реформи, нетрпението е лошо, поразувачко и опасно и ќе се одрази врз Македонија, која има проблеми дома, но и на граница. Вашингтон и Брисел мора да ја натераат Грција да се однесува како што треба и да се одржат закажаните избори на 5 јуни. Западот не смее да дозволи повеќе ниту една црна дупка, особено не на Балканот, заклучува Коен.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
СТИПЕНДИИ ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ВО Р МАКЕДОНИЈА
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 117 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Читај


СКРЪБНА ВЕСТ

ИВАН ЛЮТОВ

На 05.03.2016 година след продължително и тежко боледуване почина Иван Атанасов Лютов.

Роден на 23.06.1937 година в село Самуилово, Петричко, Иван е един от най-известните македонци в селото. Още в началото на прехода той тръгва да търси истината за Македония и македонците и да се бори за нейното признаване. Отначало тръгва с ОМО „Илинден”. По-късно, след основаването но ОМО „Илинден”-ПИРИН се присъединява към нея и става неин член.

Макар че е преследван, дори е понесъл няколко бухалки по гърба при пътуването за Самуилова крепост и Роженския манастир, той търпи и продължава своя път за осъществяването на идеята.

Дълги години бе разпространител на в. „Народна воля”.

Поклон пред паметта му!
От Председателството и ЦС на ОМО „Илинден”-ПИРИН, от редколегията на в. „Народна воля” и секцията на партията в с. Самуилово
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting