Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
8 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
МАКЕДОНИЯ СЕ ВЪЗРОДИ, ЖИВА Е И ЩЕ БЪДЕ ВЕЧНА!
ЯН ПИРИНСКИ


На този ден, когато тържествено честваме 8-ми септември - Деня на независимостта на Република Македония, ние всъщност доказваме нашата признателност и почит към безбройните борци, пролели кръвта си за свободата на родина. А те с героичните си подвизи ни призоваха да не забравяме националния си дълг към родината и завета да бъдем верни и достойни синове на Македония.

Ето защо ние, македонците, ще очакваме Третия си Илинден - когато в обединена Европа подялбата на Македония ще бъде минало - ще работим всеотдайно за това!

А Европейския съюз трябва без отлагане да парира вълчите мераци на съседите към Македония, ако наистина желае мир и спокойствие на народите на Балканите!
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов на Мечкин Камен:
МАКЕДОНИЈА ДЕНЕС ОДНОВО СЕ НАОЃА ПРЕД ГОЛЕМА ПРЕСВРТНИЦА
(По македонскиот печат)


Македонија денес одново се наоѓа пред нова пресвртница, истакна претседателот Ѓорѓе Иванов во обраќањето на централното чествување на „Денот на Републиката – 2 Август“ на Мечкин Камен во Крушево. Нишката што ги врзува сите наши манифести и сите наши Илиндени, посочи Иванов, е повикот за единство за остварување повисока цел.

– За илинденците, таа повисока цел била слободата. За асномците, тоа била државноста. За нас, тоа беше независноста и сувереноста. А за нашите деца, за младите, тоа е напредокот и благосостојбата на европска Република Македонија. Но, денес се однесуваме како да ја заборавивме лекцијата што толку скапо нè чинеше.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Подялбата на Македония за македонските дейци е психологически удар в размер, който днес е трудно да си представим. Ръководителите са объркани и нямат ясна идея какво да правят оттук нататък. Но обикновените хора в поделена Македония не се отчайват. Те не вярват, че подялбата ще продължи дълго. Вярата им в победата и в създаването на единна, независима Македония е силна. Сега техните надежди, изневерени от балканските държави, се насочват към вече витаещата във въздуха Първа световна война.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)По-нататък в писмото си Исократ говори за отношението между Атина и Филип, които били доста обтегнати. Исократ го съветва да не обръща внимание на неприятелите си в Атина, които не преставали да го клеветят пред народа. Напротив, той трябва да се стреми да привлече Атина на своя страна, като й направи отстъпки, както е привлякъл и тесалийците, защото едва ли ще се намери друга държава, която да му бъде по-полезна, отколкото Атина.

Филип обаче дори не мислил да нарушава мира, напротив, той полагал усилия да поддържа приятелски отношения с Атина.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
БОРЕЦ ЗА СУВЕРЕНА И ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Затова и пушките са подхвърлени, за да се докаже, че не става въпрос само за думи. На следствието е имало насилие. Всичките са били пребивани и под натиск и тормоз над семействата са били принуждавани да подпишат показанията и заявления, че ще се откажат от всякаква дейност. На процеса бях. Протичаше по едни правила на кратки процеси. Прокурорът изчита колко сериозна е заплахата, че се рушат основите на държавата и че с вражески елементи трябва да се отнасят сериозно, поиска присъди от над 10 години строг тъмничен затвор. За щастие имаше софийски адвокат, който пледира успешно и намери пролуки в цялата работа, но и той самият е немал достъп до всички документи (така каза).
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
НОВА СТРАТЕГИЈА ЗА ОДБРАНА ЗА ГРАДЕЊЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА СООЧУВАЊЕ СО ЗАКАНИТЕ
(Преземено од МИА)


Блокадата во НАТО се одразува на ефикасноста со која функционира нашиот систем на одбрана. Се соочуваме со закани за што е потребна поинаква комуникација и соработка меѓу службите. Затоа, новата Стратегија за одбрана ќе пропише обврски за градење на институциите за соочување со заканите. Одговорот на институциите мора да биде единствен и координиран. Одговорот мора да биде навремен и превентивен.

Ова денеска го истакна претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили Ѓорге Иванов на централната свеченост што по повод 18 Август – Денот на АРМ се одржа пред зградата на Министерството за одбрана.
Читај
Премиерот Никола Груевски:
НОВАТА ПРОГРАМА ЗА РУРАЛЕН РАЗВОЈ СО ДВОЈНО ПОВЕЌЕ СРЕДСТВА ОД ПРЕТХОДНАТА
(Преземено од МИА)


Новата Програма за рурален развој ќе овозможи реализација на 221 проекти во 81 општина во вредност од 39 милиони евра, средства обезбедени од Владата. Целта на Програмата е унапредување на животните услови на руралните и други мали населени места, изјави денеска во Берово премиерот Никола Груевски.

Програмата за рурален развој, како што посочи, е една од поважните во рамки на Програмата на Владата.
Читај
Култура
НАГРАДАТА „СТРУШКО ИЗГРЕЈСОНЦЕ“ ЗА ВАСИЛ ТОЦИНОВСКИ
(Преземено од МИА)


Авторот Васил Тоциновски за книгата „Победници“ е добитник на традиционаланата награда „Струшко изгрејсонце“, која се доделува за книга за деца и млади од македсонски автор.

Книгата ја издаде Хрватското книжевно друштво од Риека и Академски печат од Скопје, а содржи 38 куси раскази за деца кои со своите теми и мотиви ја опфаќаат возраста од градинка до завршување на основното образование.
Читај
Претседателот на Владата Никола Груевски:
ТИРЗ ОХРИД-СТРУГА ПОДГОТВЕНА ЗА ВЛЕЗ НА НОВИТЕ ФАБРИКИ, 2.000 НОВИ ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од ТВ „Сител“)


Претседателот на Владата Никола Груевски во рамки на работната посета на Охридскиот регион денеска заедно со градоначалникот на Охрид Никола Бакрачески и со претставници на Агенцијата за ТИРЗ, ја посети Технолошко-индустриската развојна зона Охрид – Струга, што се наоѓа на магистралниот пат во близина на охридскиот аеродром.

Станува збор за инвестиција на Владата за привлекување странски компании, технолошко-индустриска зона за чие инфраструктурно уредување се обезбедени средства во износ од шест милиони евра.
Читај
Економија
„ТЕСЛА“ – НОВ МОЖЕН ГАСОВОД НИЗ БАЛКАНОТ
(Преземено од „Република“)


Министрите за надворешни работи на Македонија, Србија, Унгарија и Грција, во септември би требало да потпишат меморандум за изградба на гасоводот „Тесла“, кој треба да го поврзе „Турски тек“ со Австрија, објавува рускиот весник „Вједомости“.

Гасоводот, кој е продолжение на „Турски тек“ на руската енергетска компанија Газпром, треба да минува низ Грција, Македонија, Србија и низ Унгарија и да стигне до гасниот чвор Баумгартен во Виена.
Читај
Премиерот на Република Македонија Никола Груевски:
МАКЕДОНИЈА ГИ ПАМЕТИ И ПОЧИТУВА ИЛИНДЕНЦИТЕ И БОРЦИТЕ ОД НОБ
(Преземено од МИА)


Денес сме собрани тука на ова место пред споменикот на Методија Андонов Ченто на централниот градски плоштад, плоштадот Македонија, во главниот град на слободна, независна и суверена Република Македонија, да го одбележиме националниот празник 2 август, на ден Св.Илија, кој има повеќекратно значење за Македонија, за Македонците но и за сите граѓани на Република Македонија.

Ова го истакна премиерот Никола Груевски во своето обраќање по повод големиот празник Илинден. Тој потенцира дека денес е голем празник за големите дела и настани од нашата историја и дека денес е голем празник за големите луѓе од нашата историја.
Читај
Претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Вељаноски во Пелинце:
НА ИЛИНДЕН СЕ ВКРСТУВААТ МИНАТОТО И ИДНИНАТА НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Вељаноски, го честиташе големиот празник Илинден и потенцираше дека на овој ден се слави целата македонска историја. При своето обраќање тој истакна дека со секое следно славење на Илинден се отвора ново историско поглавје кое го пополнуваме со живи спомени.

- На Илинден се вкрстуваат минатото и иднната на Македонија, Илинден е народна меморија која не опоменува дека Македонија е нашата најголема и најзначајна партија, нација и вера. Собрани се сите македонски идеи, идеологии, доктрини и национални гордости.
Читај
Во името на Македонците од сите делови на Македонија и во целиот свет прокламираат:
СЕМАКЕДОНСКА ИЛИНДЕНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА
(Преземено од „Матицата на иселениците“)


Матицата на иселениците од Македонија, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија – Битола, Сојузот на Македонците од Егејот МАКЕДОН и Светскиот Македонски Конгрес, како организатори на Четириесет и четвртата Светска Македонска Иселеничка Средба и на Триесет и петтата Погранична средба на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, на единствената Семакедонска Илинденска Средба во манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во битолското село Трново на 2 август 2015 година, на Денот на државноста на Македонија и големиот христијански празник Свети Пророк Илија, во името на Македонците од сите делови на Македонија и во целиот свет прокламираат...
Читај
Фалшификацията като традиция
МАКЕДОНИЯ В НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТИ ВЕК
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


След големия поход на логотета Ставракий през 783 г. Византия успява да наложи своя власт в Източна Македония и особено по долното течение на Струма. Византийската власт е стабилна и на юг - в Тесалия и към Атина. От този период са открити голям брой печати на славянски архонти - Византия започва да дава на отделни славянски водачи титли (а с тях върви и изплащане на годишна субсидия от хазната на империята) в замяна на извършвана служба. Един такъв архонт - Акамир, архонт на велзитите (неясно дали става дума за велегезитите в Тесалия или верзитите в Македония), дори се намесва в борбите за власт във Византия.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


През 322 г. Антипатър се връща в Македония, скоро след това, през 319 г., той умира. За свой заместник остава Полиперхон, понеже не се доверявал много на авторитета на своя син Касандър. Антигон отказал да се подчини на Полиперхон и Касандър решил да напусне Македония и да се присъедини към Антигон. Към този съюз се присъединява и Птоломей, също Лизимах, тъй като Касандър отначало прибягнал в неговите области.

Полиперхон върнал обратно в Македония Олимпия и с някои мерки спечелил наново почва и влияние в Гърция. Касандър потеглил за Македония, дето имал доста привърженици. Сега срещу Касандър застава и Олимпия, но Касандър отказва да се бори срещу майката на Великия цар. С жестоките си деяния Олимпия загубва скоро всяка почит в Македония, бива осъдена на смърт и умира с достойнство.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
112 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКА ЕПОПЕЯ
Димитър Иванов


На 09.08.2015 г. във връзка със 112-годишнината от Илинденската епопея македонците от гр. Шумен и близките села по покана на местната секция на ОМО „Илинден“ - ПИРИН отпразнуваха тържествено това важно събитие в новата история на македонския народ.

Мястото бе избрано близо до стария град на Шуменското плато, където се намират фургоните на туристическото дружество. На прохлада под буковите сенки и под звуците на йониката на певеца и музиканта Иван Ганчев се виеше хорото и се вееше шестнадесетлъчевото знаме.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 112 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Самуил Ратевски


На 26 юли се проведе традиционният всемакедонски събор в село Мусомища, Гоцеделчевско, посветен на Илинденското въстание на македонския народ. Организатор бе ОМО „Илинден“-ПИРИН - партията, на която този празник се явява и имен ден. Съборът започна с панихида, посветена на загиналите във въстанието. След това към присъстващите се обърна членът на Централния съвет на партията Димитър Иванов от Шумен, който произнесе и рецитал по повод празника.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајЗа желаещите да учат в Република Македония


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

"Согласно одлуката за стипендирање на студенти од македонско потекло кои живеат во Бугарија за академската 2015/2016 година ќе бидат доделени стипендии за запишување на државните универзитети во Р.Македонија, и тоа: Универзитетот во Штип, Универзитетот во Битола , Универзитетот во Скопје и Државниот Универзитет во Тетово.

За дополнителна информација кандидатите треба да се обратат на Амбасадата на Република Македонија во Софија, на следните телефони 02 8701560 и 02 8705098, како и на e-mail: sofia@mfa.gov.mk “
 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

На 20.10.2015 г. се навършват 100 години от рождението на големия македонски патриот и родолюбец Антон Николов Попов, роден в с. Игуменец /сега Гега/, Петричко. ОМО „Илинден“ - ПИРИН моли всеки, който има материали и спомени за него, да се свърже с Крум Филатов от с. Самуилово, Петричко.
 

НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!


Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!


Излезе от печат книгата на Йордан Парапунски “Емануил Васкидович - първият светски учител в България”. Тя обхваща 300 страници. Може да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цената е 8,00 лева плюс 2,00 лв. пощинска услуга с обратна разписка.

За контакти за закупване на книгата ползвайте телефоните на редакцията на “Народна воля” : тел. (073)88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.


Б Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Македонското международно движение за правата на човека от Канада за това, че вестникът и този път излиза благодарение на изпратената от тях финансова помощ.

Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и им пожелава здраве, щастие и успехи в живота!


ПоезияНЕСТИХВАЩ ГЛАД ЗА МАКЕДОНИЯ

Те нямат милост и умора -
да палят огън на раздора!
Стремят се диво, настървено,
да лапнат късчето спасено.

И точно по уногондурски,
чуждо - да делят по „братски”
Ровят в душите ни – не спират,
злодействат и ни шпионират!

Все нови начини откриват,
да могат да ни екстрадират
извън родината ни древна -
обичана и ненагледна!

Народът зверски е убиван,
делен, разкърван, изтезаван,
ограбван и асимилиран,
от шайки чужди окупиран!

Не спират и превръщат в ад,
престъпният им зверски глад...
Но Бог за злото не прощава,
всекиму заслужено въздава!

По непозната нам тапия
на Ганьо племето се стапя,
а Елинското с двата крака,
затъна вече във батака...

Не е туй дело на Съдбата,
а на потомците на Сатаната!

ЗЛАТКА ДАМЯНОВАГледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting