Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
36 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ”

САМО С ВЗАИМНОТО ПОЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕНТИТЕТ НА ВСЯКА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ Е ВЪЗМОЖНО ИСТИНСКО СЪЖИТЕЛСТВО НА БАЛКАНИТЕ
ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” НА ДЕЛО ДОКАЗА, ЧЕ СЕ БОРИ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО И МИР
ЯН ПИРИНСКИ


Ето, днес пак сме първи октомври, но не 1980 година, а 2015 година. Вестник „Народна воля” навърши 36 години. Години, наситени с бурни, нестихващи борби, за да заеме своето достойно място на времето, борейки се за правата и свободите на македонците в страната. Години, през които винаги призовавахме българските държавници да работим за истинско добросъседско съжителство между двете страни.

Ето защо българските държавници и политици ще трябва да подходят за подписването на договор за добросъседство на равноправна, реципрочна основа, ако наистина желаят европейско решение на въпроса. Ако има българи, това значи, че има и македонци. Желаем разумен подход в интерес на доброто и за двете страни!
Читај
Претседателот на Република Македонија:
ЧЕСТИТКА ОД ИВАНОВ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА 8 СЕПТЕМВРИ
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска упати честитка до македонските граѓани по повод 8 Септември – Денот на независноста на Република Македонија.

и 1991 година го остваривме вековниот стремеж за слободна и независна македонска држава. Гласајќи за независноста и сувереноста на Република Македонија им се оддолживме на нашите храбри предци и се обврзавме кон нашите потомци.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Днес, когато е актуален въпросът за т.нар. български гробища в Македония, това често се забравя. Много от тези български войници са всъщност македонци, насила мобилизирани в българските армии и етикетирането на гробищата, в които те лежат, като български. Когато България агресивно отрича съществуването на македонската нация, за близките на тези хора често е болезнено и неприемливо. Българската политика обаче много настоява за това не поради почит към мъртвите, а по чисто пропагандни причини.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Във всеки случай отхвърлянето на персийското предложение от страна на Атина дало възможност на Филип да продължи опитите си за трайно споразумение с нея. Наистина той не могъл да приеме предложената от Хегесип промяна в условията на Филократовия мир, защото в такъв случай би трябвало да се откаже от всичките си придобивки по трако-македонския бряг, от Амфипол, Пидна, Потидея, т.е. да връчи ключовете на държавата си в ръцете на Атина. Пък едва ли можем да приемем, че неговите противници в Атина са мислели сериозно, че Филип ще се съгласи на подобно искане; с тая маневра те гонели целта да дискредитират Филип пред очите на атинския народ.
Читај
Спомени на Иван Николов Капитанов
ЗА БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Роден съм през 1942 г. Дедо ми се е виждал с Гоце Делчев, виждал е и Пейо Яворов как се е крил тук (в Яново), с дядо Илия Кърчовалията, с дружината на Яне Сандански и се организирали заедно с дядо Димитър Гърбов (и той ми е дядо). Бил е доброволец в Македоно-Одринското опълчение заедно с дедото на Георги Христов, който там е бил ранен. Стигнал чак до Дарданелите. По-късно започват да носят оръжие от Гърция с цяла каруца от линията „Метаксас“, но ги откриват гърците и те скриват пушките и донасят само по 4-5 на рамо. От разказите и думите на дедо ми аз се надъхах за ВМРО. Започнах да търся и намирам оръжие. бех 15-ина годишен.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
БОРЕЦ ЗА СУВЕРЕНА И ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)През 1963 год. Тевилов организира контрареволюционна група на промакедонска основа, да се бори против народната власт за откъсване на Пиринския край от НРБ.

През 1964 год. Тевилов е арестуван като организатор на младежка група от 12 души на промакедонска основа. Целта на групата е била да въоръжи своя състав, да прекъсне телефонната връзка на гр. Сандански с вътрешността на страната и извършат терористични актове с нападение над МВР, след което взривяват най-големия мост, водещ за Гърция, и избягват в Гърция. От там щели да потърсят помощ и се завърнат в НРБ, като отпочнат партизанска война. С този акт са целели да предизвикат вниманието на ООН.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ОСТАВЕНИ СМЕ САМИ СО ПРОБЛЕМОТ СО МИГРАНТИТЕ
(Преземено од МИА)


Македонија е обвинувана за ситуацијата со мигрантите, иако тие доаѓаат кај нас од територијата на Европската унија. За жал, Унијата го заборави Балканот и oставени сме сами со овој проблем, вели претседателот Ѓорге Иванов во интервју за полскиот весник Gazeta Wyborcza.

- Низ Македонија поминува главната рута на мигрантите. Ние трошиме 1 милион евра месечно за да им помогнеме, а само за зајакнување на полициските сили трошиме 800.000 евра месечно. Нашите пробеми се резултат на тоа што се случува во ЕУ - мигрантите доаѓаат во Македонија од територија на Унијата, бидејќи никој не ја чува нејзината граница, вели претседателот Иванов.
Читај
Премиерот Никола Груевски:
ПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА НОВАТА ФАБРИКА „КОНДЕВО“ ВО ТИРЗ-ШТИП
(Преземено од МИА)


Премиерот Никола Груевски, вицепремиерот Зоран Ставрески, министерот за привлекување странски инвестиции Џери Наумов и сопственикот на италијанската фирма „Кондево“ Рафаеле Џенони, денеска извршија обиколка на стартот на градежните работи на новата фабрика која се гради во ТИРЗ зоната во Штип.

Во фабриката на италијанската фирма „Кондево“ ќе се произведуваат делови за кондензациски бојлери. Инвестицијата чини над 30 милиони евра, а во неа ќе се вработат најмалку 280 работници и стручен кадар.
Читај
На посещение в Република Македония
УЧАСТИЕ В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 8 СЕПТЕМВРИ - ДЕНЯТ НА САМОСТОЙНОСТТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
Даринка Гарилова


По покана на семейството на Мара и Стоян Димкови от гр. Щип група македонци от Кресна и Петрич посети града и взе участие в тържественото отбелязване на Осми септември - Денят на самостойността на Република Македония. Тържественото отбелязване по традиция започна в десет часа в парка, разположен в близост до главния път Щип-Кочани, където по инициатива на сдружение „Македонски Егей” със седалище град Щип има изградена спомен-плоча в памет на борците и жертвите на гръцкия геноцид в периода 1946-1948 година на двадесети век. В близост до плочата се изгражда кокетна църква със средства, подарени от местен дарител. Църквата ще носи името на Светите Елена и Константин.
Читај
Економија
ГРУЕВСКИ: 30 МИЛИОНИ ЕВРА ЕФТИНИ ПАРИ НА РАСПОЛАГАЊЕ НА ДОМАШНИ ФИРМИ
(Преземено од МИА)


Домашните компании имаат можност до крајот на годинава да искористат средства во износ од 30 милиони евра преку поволната кредитна линија од Македонска банка за поддршка на развојот со субвенционирана камата, којашто не е поголема од 5,5 отсто, најави премиерот Никола Груевски.

– МБПР има значајна кредитна линија што ја обезбеди Владата, која многу им помага на домашните компании. Досега Владата обезбеди 350 милиони евра главно од Европската инвестициска банка со кои се овозможи субвенционирана камата со голем рок на отплата од осум и повеќе години, рече премиерот Груевски нагласувајќи дека Владата ја субвенционира каматата, која не смее да биде повисока од 5,5 отсто.
Читај
Економија
ПРЕКУ „МАКЕДОНИЈА ВРАБОТУВА“ ОТВОРЕНИ 6.130 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА
(Преземено од МИА)


Шест илјади сто и триесет работни места се отворени досега преку проектот „Македонија вработува“, информира денеска министерот за труд и социјална политика Диме Спасов.

„Македонија вработува“, потенцира Спасов, дава резултати и постојано се зголемува бројот на отворени работни места. Значајно е да се истакне дека од овие 6.130 отворени работни места, околу 1.250 се лица над 50 години. Тоа значи огромна шанса за вработување и за повозрасните категории на граѓани, меѓутоа, исто така, и кај младите се значајни бројките, односно кај онаа категорија за лица до 35 години досега се вработија над 2.200 лица, рече Спасов, одговарајќи на новинарски прашања при престојот во Валандово.
Читај
Одлуката на Владата на Република Македонија:
КЕРИМ: ВЛАДИНАТА НОМИНАЦИЈА ПРИЗНАНИЕ ЗА МОЈАТА ДОСЕГАШНА РАБОТА
(Преземено од „Република“)


Одлуката на Владата на Република Македонија да ме номинира за позицијата Генерален секретар на ООН претставува за мене лично голема чест и признание за мојата досегашна дипломатска работа и активности на меѓународен план, вели во денешната писмена изјава Срѓан Керим, поранешен шеф на македонската дипломатија и 62-ри претседател на Генералното собрание на Организацијата на Обединетите Нации.

Ќе вложам, додава тој, максимални напори на достоинствен начин, со убедлива аргументација да ја добијам поддршката на земјите членки на Обединетите Нации.
Читај
Обраќање на премиерот Никола Груевски по повод 8 септември, Денот на независноста:
СЕГА СМЕ СВОИ НА СВОЕТО, ЕУ И НАТО - ГЛАВЕН ПРЕДИЗВИК!
(Преземено од МИА)


8 септември е историски момент за Македонија, триумф на борбата и жртвите на сите претходни генерации. Триумф и на нашата генерација. Од 8-ми септември 1991 година сме свои на своето. Од тогаш па наваму главниот предизвик е како подобро да се уреди животот и функционирањето на нашата држава, во рамките на демократските принципи, и како побрзо во секој поглед да ги достигнеме стандардите на заедниците во кои стремиме: ЕУ и НАТО.

Ова го истакна премиерот Никола Груевски во своето обраќање денеска на свечената академија по повод 8-ми Септември кога прославуваме 24-годишнината од формирањето на независна, суверена и слободна Република Македонија.
Читај
Економија
НОВИ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ, ВЕЌЕ УТРЕ СЕ ОТВАРА НОВА ФАБРИКА ВО СКОПСКО
(Преземено од МИА)


На своето денешно обраќање по повод 8 Септември, Денот на независноста на Република Македонија, премиерот Никола Груевски најави дека во земјата доаѓаат нови инвестиции на се поголем број нови компании.

– Со работа веќе утре на 9 септември ќе стартува и новата фабрика на италијанскиот „Диатек“ во скопкста зона и ќе ангажира 250 лица, привршуваме со договарањата на нова фабрика на глобална американска компанија која неодамна ја најавив, а која е со седиште во Америка, и планира капацитет во Струмица и отворање на околу 1500 нови работни места.
Читај
Фалшификацията като традиция
МАКЕДОНИЯ В НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТИ ВЕК
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)812 г. Крум нахлул в Тракия, превзел Девелт, което предизвикало паника в тракийските градове, много от които били напуснати от населението. Победоносният Крум се опитал да сключи мир с Византия. Предложението му обаче било отхвърлено. Препъникамък се оказало искането Византия да връща бягащите от България. Това ново искане, което не го откриваме в предишните договори между двете държави, отсега ще стане редовно условие, поставяно от страна на България и приемано с нежелание от Византия. Според редица средновековни автори като Продължителя на Теофан, Лъв Философ и папа Николай I българските управници полагали големи грижи да попречат на желаещите да напуснат България и дори организирали строга гранична служба, имаща за цел не да попречи на незаконни влизания, а да направи невъзможни бягства от България.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


Тези добри отношения скоро се помрачили и Египет търсел с помощта на Спарта и Атина да прогони Антигон от Гърция. В настъпилите борби Македония задържа положението си в Гърция. От особено значение за Македония е морската победа при о-в Кос, с която победа Цикладските о-ви остават в подчинение на Македония.

Сега в Македония навлиза Александър от Епир и обаянието от името на баща му Пир е още толкоз голямо, че част от войската преминава на страната на Александър. С това преминаване горна Македония е изгубена. Изглежда, че и този път Антигон напуска страната, но неговият син Деметър възстановява бързо дисциплината във войската, прогонва Александър и завзема даже Епир.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ТЕРОРА
Димитър Иванов


Македонците от гр. Шумен по покана на местната секция на ОМО „Илинден“ - ПИРИН отбелязаха деня на геноцида върху македонците, чийто символ е 12 септември 1924 г., известен още като вертоломеева нощ.

На този ден вместо обещаното от Ванче Михайлов обединение на всички македонски организации в името на автономна Македония биват избити още същата вечер представителите на т.нар. Серска група, продължители на делото на Яне Сандански. Убити са Димо Хаджидимов, Славчо и Георги Ковачеви, Таската Серски, Чудомир Кантарджиев, Методи Алексов, Стойо Хаджиев, Александър Буйнов, Георги Пенков, Гоцевият внук Т. Чопов и още десетки и стотици, та общата бройка да достигне близо 2000 души.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ТЕРОРА

На 13 септември 2015 г. в Благоевград пред паметника на Гоце Делчев бе отбелязан денят на геноцида над независимото македонско движение в България. Мероприятието бе организирано от ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Пред паметника бяха поставени свежи цветя и с падане на колене и минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите. След това съпредседателят на ОМО „Илинден” - ПИРИН Георги Христов посочи пред присъстващите, че днес сме се събрали тук, за да почетем паметта на всички онези, които се бореха за македонската идея и платиха за това с живота си.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦС НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


На 13 септември 2015 г. в клуба на ОМО „Илинден“ - ПИРИН в Благоевград се проведе заседание на Централния съвет на партията. Присъстваха делегати от почти всички краища на Пиринска Македония и от Шумен. Заседанието бе ръководено от съпредседателя на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и главен и отговорен редактор на вестник „Народна воля” Георги Христов.

Бе подготвен дневният ред на заседанието, който бе приет единодушно. Членовете на Централния съвет на партията отговорно и делово обсъждаха въпросите, поставени на дневния ред, стремейки се да приложат най-разумния начин за решението им.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајВ А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

На 18.10.2015 година в гр. Петрич ОМО “Илинден” - ПИРИН организира честването на 100-годишнината от рождението на големия македонски патриот и родолюбец Антон Николов Попов.

Сборно място пред общината на гр. Петрич от 10,30 часа.
 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Дружеството на репресираните македонци - жертви на комунистическия терор в България, в местните избори 2015 година поддържат и апелират за кандидатските листи на Движението за права и свободи като единствен субект, който се бори за защита на индивидуалните и колективните човешки права.

От Дружеството на репресираните македонци - жертви на комунистическия терор в България.
 

Б Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Македонското международно движение за правата на човека от Канада за това, че вестникът и този път излиза благодарение на изпратената от тях финансова помощ.

Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и им пожелава здраве, щастие и успехи в живота!


Б Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята благодарност на Иван Стойков Петров от Белгия, който даде 100 лева помощ за вестника.

На него и на семейството му пожелаваме много здраве, щастие и успехи в живота.
 

НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!


Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!


Излезе от печат книгата на Йордан Парапунски “Емануил Васкидович - първият светски учител в България”. Тя обхваща 300 страници. Може да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цената е 8,00 лева плюс 2,00 лв. пощинска услуга с обратна разписка.

За контакти за закупване на книгата ползвайте телефоните на редакцията на “Народна воля” : тел. (073)88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.


Поезия

С Л А В А   М А К Е Д О Н С К А

(100 години от рождението на Антон Попов)

Айде, пушка пукна горе у дерето.
Горе у дерето, в Кольовата каща.“
Твоят татко, Дончо, увисна на въжето,
но и днес все още боен вик ни праща.

Стани, ти, Дончо, и ни погледни,
застани в първите редици.
Ти влей ни бодрост в тия мрачни дни,
чуй как пеят пирински певици.

Развей знамето на свободата,
ела със нас да тръгнем в бой.
Благослови ни ти ръката,
да бъдем силни в студ и зной.

Издънка ти бе на жилав корен,
с кръвта, пролята от дедите,
на древен род и непокорен
със крилата на орлите.

За нас бори се и загина,
за чест и слава македонска,
за наша мила татковина,
за земята ни исконска.

Предай ти знамето, предай ни,
неопетнено ние ще го пазим.
След време пак ни погледни,
Да видиш как обичаме и мразим.

ДИМИТЪР ИВАНОВГледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting