Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
112 ГОДИНИ ОТ УБИЙСТВОТО НА НАЙ-ВЕЛИКИЯ СИН НА МАКЕДОНИЯ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
ТИТАНИТЕ ЗАВИНАГИ ОСТАВАТ БЕЗСМЪРТНИ
ЯН ПИРИНСКИ


Безброй са народните синове, които са се борили и умирали за свободата на Македония. Най-ярка фигура в тази борба, като истински народен трибун на македонската самостоятелност и самобитност от по-новата история на македонския народ е Гоце Делчев - идеологът и организаторът на македонското националноосвободително движение.

Нека и ние да бъдем безстрашни и всеотдайни в борбата. Да следваме примера и завета на Гоце и на дело да докажем, че сме верни синове на нашата мила татковина Македония!
Читај
Економија
ГЕРМАНСКИ „ТЕХНИКАЛ ТЕКСТИЛ“ НОСИ 1.000 НОВИ ВРАБОТУВАЊА
(По македонскиот печат)


Германската компанија „Техникал текстил“ од мај годинава почнува со работа во Технолошко-индустриската развојна зона во Штип. Станува збор за инвестиција вредна 12 милиони евра со која е предвидено да се отворат 1000 нови работни места.

Сопстевеникот на компанијата Јанс Вендлер денеска оствари средбата со премиерот Никола Груевски по што беше потпишан договорот за инвестицијата.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Положението на Македония след 1903 г. е отчайващо. На мощното настъпление на въоръжените пропаганди организацията не може да отговори в еднаква степен - нито в пари, нито в оръжие. Освен това пропагандните чети често са гледани положително от властите. Положението пък на селяните - основният за независимостта на организацията извор на средства и членове, е ужасно. Към общата икономическа криза се прибавят злоупотребите на властта, а сега и терорът на четите. Както описват чуждите наблюдатели, селата се превърнали в обект на неспирна борба между четите.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Особено внимание Филип обърнал в Тракия. В Струмската област при Орбел (Парорбелия) се споменават няколко града, напр. Калипол, Ортопол, Филипопол, за които с право се предполага, че са основани от Филипа; един от тия градове носи и неговото име. Тая колонизация е била продължена по-късно в областта на Марица, както ще имаме случай да говорим по-долу. Явно е значи, че Филип преследвал целта да осигури новозавзетите области и да ги привърже трайно към македонската държава. Изказано е предположение, че част от жителите на халкидските градове била заселена в новооснованите от Филип колонии, в които обаче надали са липсвали и македонци.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА

Съмненията са, че на него е възможно да е предаден списък с имената на членовете и населените места, та толкова лесно ни арестуваха в една и съща нощ всички. Името на това момче е Борис Янчев от село Джигурово, който никой от нас до днес не е виждал, а има данни, че е попаднал някъде към гр. Казанлък и бил старшина във военното поделение. Аз не мога да твърдя дали е точно така, но ако е вярно, повече от ясно е кои хора, някога задържани от властта за каквото и да било, могат да постъпят на работа в милицията или във военното поделение.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓеорге Иванов во Албанија
ИВАНОВ-НИШАНИ: ЕВРОПСКАТА ИДНИНА НÉ ОБЕДИНУВА
Фиљана Кока
(Преземено од МРТ)Македонија и Албанија имаат заедничка иднина. Со поинтензивна економска соработка, негување на добрососедските односи и заемна доверба ќе се обезбеди европска иднина и подобар стандард за своите граѓани, порачаа по денешната средба во Тирана претседателите на Македонија и на Албанија, Ѓорге Иванов и Бујар Нишани.

Македонија и Албанија имаат одлични политички односи, но тоа не е тренд на полето на економијата. Заложбите на двајцата претседатели ќе бидат за поголема трговска размена, инфраструктурни поврзувања и за предусловите за блгосостојба на граѓаните чии земји се стремат кон европското семејство.
Читај
На промоцијата на Избрани дела по повод 85-годишнината од раѓањето на академикот Блаже Ристовски
БЛАЖЕ РИСТОВСКИ: ДЕЛ ОД АРХИВИТЕ КАЈ СОСЕДИТЕ СЕ СОСЕМА ЗАТВОРЕНИ, А ТАМУ Е НАШАТА ВИСТИНА
(Преземено од МИА)


„Недоистражено има уште многу. Ние сме млада држава и уште помлада наука. Така што, истражувањата допрва почнуваат. Но, ако ни бидат достапни и сите архиви од соседите, кои, засега, еден дел, ни се сосема затворени, а таму е нашата вистина. Додека не се отворат тие архиви ние не ќе имаме полна претстава за себеси и за нашиот развиток и сите проблеми што ги носела историјата", вели академикот во изјава за ВЕЧЕР.

По повод 85-годишнината од раѓањето на академик Блаже Ристовски вчера во МАНУ беа промовирани Избрани дела во десет томови. Академик Ристовски за ВЕЧЕР говореше за неговото дело.
Читај
Култура
ПРОМОВИРАН ШЕСТИОТ ТОМ ОД „ТОЛКОВНИОТ РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК“
(Преземено од МИА)


Jазикот е значаен сегмент од целокупното културно наследство на еден народ. Тој е компонента која го детерминира потеклото на народот, неговото минато и без него идентификацијата во светски контекст е невозможна. Токму затоа јазичното богатство вметнато меѓу кориците на Македонскиот толковен речник е непроценливо богатство за нашиот народ.

Ова го истакна министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска во обраќањето на денешната промоција на шестиот том од „Толковниот речник на македонскиот јазик“, кој содржи зборови од буквата „т“ до „ш“.
Читај
Иванов во Пустец - прва посета на македонски претседател
МАКЕДОНЦИТЕ ДА ГИ УЖИВААТ СВОИТЕ ПРАВА ВО АЛБАНИЈА
(Преземено од МИА)


Претседателот Ѓорге Иванов денеска ја посети Општина Пустец каде што имаше средба со Македонци во оваа општина. При престојот во Пустец, што е прва посета на претседател на Македонија во оваа општина, Иванов истакна дека само со иницијативи и проекти за развој на туризмот и поголема економска соработка ќе се подобри стандардот на жителите.

- Овој дел од Преспанското Езеро е недопрена природа, но тука треба да доаѓаат туристи, млади луѓе, и вие производите кои ги имате да можете да ги понудите, а од тоа и да остварите егзистенција.
Читај
Нашите тажни јубилеи
СТОЛЕТИЕ БЕЗ ПИРИНСКИОТ ЦАР
Проф. Димитар Мирчев
(Преземено од „Дневник“)По некој ден, токму на 21 април, пред едно столетие, во селото Блата во близина на Баба е убиен Јане Сандански, во народот познат како пиринскиот цар. Пиринците уште го викаат и пиринскиот орел. Неколку дена потоа, со илјадна тажна поворка, погребан е во близина на Роженскиот манастир кај Мелник. И годинава, на 19 април, Пиринците достоинствено и достојно ќе го одбележат тој тажен јубилеј. Надежта е дека тоа ќе се случи мирно и со почит на споменот на македонскиот орел; за разлика од пред деценија или нешто повеќе, кога полицијата со пендреци ги растураше почитувачите на делото и споменот на орелот.
Читај
Економија
АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЈА ЌЕ ИНВЕСТИРА 16 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ТИРЗ ТЕТОВО
(Преземено од МИА)


Во Тетово на површина од 95 хектари се изгради технолошко-индустриската зона, каде веќе италијанска компанија преку нивната компанија во Македонија Про-компо која е специјализирана за производство на печки, апарати за сушење и греење и технологија и механички дизајн, започна со изградба на фабрика за композитни материјали, во вредност од 5 милиони евра. Според нивните најави фабриката која ќе опфаќа 6.000 квадратни метри ќе биде отворена во текот на летото, и ќе отвори над 150 работни места, од кои веќе првите 100 вработувања ќе се реализираат во 2015.
Читај
Груевски се сретна со делегација на ОБСЕ:
СОРАБОТКАТА ЌЕ ПРОДОЛЖИ ВО СИТЕ СФЕРИ
(Преземено од МРТ)


Претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски, денес оствари средба со делегација на постојаните претставници на земји во Организацијата за безбедност и соработка во Европа.

На средбата беше дадена позитивна оценка за соработката помеѓу Република Македонија и ОБСЕ.

Премиерот Груевски го поздрави и придонесот на ОБСЕ во реализацијата на реформите кои се спроведуваат во нашата земја.
Читај
Спор за името
МАКЕДОНИЈА И ГРЦИЈА РАЗГЛЕДУВААТ МЕРКИ ЗА ГРАДЕЊЕ ДОВЕРБА, МОЖНА ПРВА МЕРКА Е НОВ ГРАНИЧЕН ПРЕМИН КАЈ ПРЕСПА
(Преземено од МКД)


Во последните неколку соопштенија и изјави поврзани со билатералните односи меѓу Македонија и Грција се употребува фразата „мерки за градење доверба“. И по последната средба на шефовите на дипломатиите на двете држави во Будимпешта беше кажано дека двете страни разгледуваат такви мерки.

Од македонското Министерство за надворешни работи потврдуваат дека Грција и Македонија веќе размениле документ со предлог – мерки за градење доверба и тие во моментов се разгледуваат и во Скопје и во Атина. За содржината на овој документ, засега никој не дава никакви информации.
Читај
ДПМ одбележани 65 години од раѓањето на Раде Силјан и 40 години од неговата прва стихозбирка
КУЛТУРАТА Е НАДЕЖ ЗА НАШАТА ТАТКОВИНА
(Преземено од „Вест")


Во преполниот дом на писателите - Друштвото на писатели на Македонија, вчера се одржа свеченост за два важни датума за писателот и издавач Раде Силјан - 65 години од неговото раѓање и 40 години од неговата прва стихозбирка "Третиот лик на времето".

Во пријатна атмосфера, поезија од Силјан интерпретираа актерот Страшо Милошевски и Антонио Павловски, а собирот со своја песна го поздрави и внуката на Силјан Јана Павлеска. Беседите за творештвото на Силјан беа придружени со класични композиции, изведени од обоистот Васил Атанасов и од гитаристот Ѓоко Груевски.
Читај
Во Истанбул
ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ НА ЕВРОАЗИСКИОТ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ ВО ИСТАНБУЛ
(Преземено од „Република")


Почитувани присутни, Ценети екселенции, Дами и господа,

Вистинско задоволство е да се биде во друштво на толку многу претставници на држави кои годинава прославуваат 20 години од својата независност, која беше зачната со падот на Берлинскиот ѕид и крајот на Студената војна. Но, нас нè поврзува и заедничкиот Евроазиски простор и многубројните мостови на културна, економска и енергетска соработка.

Впрочем, затоа сме денес тука, да и дадеме нов квалитет и пошироки димензии на нашата соработка.
Читај
Едногласно донесена одлука
СКОПЈЕ И СОФИЈА СЕ ЗБРАТИМИЈА
(Преземено од „Вечер")


Советот на Град Скопје, денеска на својата 43-та седница едногласно ја донесе Одлуката за збратимување на Градот Скопје со Градот Софија.

Со носењето на оваа одлука, Градот Софија станува 19-от град со кој Скопје се збратимува.

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, ја поздрави оваа одлука истакнувајќи дека истата се носи по долгогодишната соработка помеѓу Софија и Скопје и истата ќе биде добра основа за продлабочување на соработката на економско ниво, размена на искуства и соработка, како и соработка во заеднички проекти.
Читај
Простотията ходи по хората
ЧОБАН - НАУКА ЗА ОВЧА АУДИТОРИЯ
Петър Новоселски


Понякога човек има чувството, че някъде в България някакви субекти специално се грижат да не остане Македония неоплюта някак си, ей тъй, поне за две седмици в българското медийно пространство. И ако повод няма (а обикновено няма), такъв се скалъпва. Неотдавна професорът по библиотекарство Божидар Димитров „разгроми“ според израза на българските медии македонците, които провокирали българите, като искали да им вземат Желязната църква в Истанбул. Оказа се, че професорчето пак мами, защото македонците и Македония не били искали нищо подобно, това бил написал неизвестен човек някъде в интернет.
Читај
Факти и документи от миналото
БОРБАТА НА МАКЕДОНИЯ И 11 ОКТОМВРИ 1941 ГОДИНА
Д. Томчев


Това голямо историческо събитие има грамадно значение за изграждането на свободна, демократична, федеративна и мощна Югославия - гаранция за свободата и националната независимост на Македония и на другите югославски народи. Защото за пръв път македонският народ е признат за отделен славянски народ, за отделна национална и политическа единица с право да създаде своя свободна държава и да твори на свой роден език материална и духовна култура.
Читај
Списание „Македонска мисъл”, кн. 7-8, год.1,1946 г.
КОЛЕ НЕДЕЛКОВСКИ - НАЦИОНАЛРЕВОЛЮЦИОНЕР С ШИРОК КОСМОПОЛИТЕН ПОГЛЕД
Михаил Сматракалев


През 1939 година в Македонския литературен кръжок дойде велешанчето Коле Неделковски. Ние го обградихме с голямо внимание, което той напълно заслужаваше. Среден ръст, добре сложен, открито високо чело, къдрава коса, топли замечтани очи от контрастиращи с груби попукани от работа ръце - ето физическия му образ. Една дълбока човечност лъхаше от цялата му фигура.

Роден през 1909 година в хубавия Велес, той остава сираче и не му остава време да се любува на игривите вълни на Вардара.
Читај
100 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански
ПРОВЕДЕ СЕ ВСЕМАКЕДОНСКИЯТ СЪБОР В МЕЛНИК
Любомир Марков


На 19 април в пиринския град Мелник се събраха множество македонци, почитатели на делото на легендарния македонски революционер Яне Сандански. Традиционният всемакедонски събор, провеждащ се всяка година, бе посветен на 100-годишнината от убийството на Яне Сандански. Организатори бяха ОМО „Илинден“-ПИРИН, Международно македонско движение за правата на човека - Канада, Австралийско-македонски комитет за правата на човека, „Народна воля“, Дружеството на репресираните македонци в България, Македонска православна цръква „Св. Петка” - Сидни, Австралия, и бюлетин „Македонски глас“.

Дойдоха хора от всички краища на Пиринска Македония, от РМакедония, Егейска Македония, Албания и България.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Поезия

З А К Р И Л Н И К Ъ Т

На Яне Сандански

Звездите винаги изгряват в мрака,
за да й бъдат верен пътевод,
когато Македония ги чака
и ги зове с душата на народ.

И ти целуна кръста на съдбата,
защото искаше да бъдеш ти,
оковите - крила на свободата,
с които главоломно се лети.

Когато безвъзвратното събори
от кървав трон прокълнатия век -
човекът непременно да се бори
да бъде много повече човек.

А нещо - и велико, и безбрежно,
което още няма своя храм,
да бъде като участ неизбежно
и да го вика винаги оттам.

А от върха на ужаса и риска
невидим, но злокобно устремен,
след тебе се търкаля обелиска,
за да настигне сетния ти ден.

Смъртта е петвековен притежател
на много природени имена:
на изстрел, атентат или предател,
или на път под чужди знамена.

Но ти недосегаемо над нея
легенда ще направиш от скала,
че свобода не ражда епопея
без празнични камбани и дула.

Защото в адски бездни я очаква
зловещата прегръдка с гибелта
и камъкът от жал ще се разплаква
под кървавите стъпки на смъртта.

Не вярвай, че смъртта ще те забрави,
но още недочула гръм и стон,
край Босфора поклон ще ти направи,
когато минеш с белия си кон.

Съдбовно и обичан, и обречен
да бъдеш приземен и възвисен,
ти ще оставиш близък и далечен
като дошъл от утрешния ден.

И все така - надежда и закрила,
и винаги закрилян - все така,
че твоята съдба е отредила
да те убие българска ръка.

Затвориш ли очи, под небосвода
ще стихне радостта на пролетта
да чуеш как сълзата на народа
за тебе разговаря с вечността.

КРУМ ВАГАЛИНСКИГледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting