Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА Е ВЪЗМОЖНА САМО ПРИ СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА ОСНОВНИТЕ Й ПРИНЦИПИ
НУЖНА Е ОБЩА ВОЛЯ ЗА РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ МЕЖДУ СЪСЕДИТЕ
ЯН ПИРИНСКИ


Днес, когато европейските държави полагат усилия за осъществяването на демократичните принципи и идеи за свободна и обединена Европа, недопустимо и абсурдно е съществуването на шовинизма. Особено това важи най-вече за членките на общността, които са приети в съюза като вече излекували се от тази коварна за народите болест.

Всъщност изводът е, че решаването на проблемите между съседите може да бъде осъществено взаимно, с диалог, с добра воля за съжителство и добросъседство и с взаимно зачитане. С признаване на политическата реалност днес на Балканите. Това е единствената алтернатива, която може да ни гарантира искрени добросъседски отношения.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓеорге Иванов:
ДА СЕ ПОЧИТУВА МЕЃУНАРОДНОТО ПРАВО И ЗА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Укажав и на тоа дека Македонија долго време е блокирана поради непочитувањето на меѓународното право од страна на нашиот јужен сосед и оти за нас треба да важат оние позитивни искуства кои ги имаме во нашиот регион за паралелно движење на процесот на преговарање за членство во ЕУ, кој го трансформира нашето општество, изјави претседателот Иванов по тридневната Минхенска безбедносна конференција
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)



Именно това македонско другарство на заседанието си от 29.XII.1902 г. след изложение по въпроса от Чуповски ще пристъпи към определяне на границите на Македония, което 10 години по-късно ще залегне в основата на първата македонска национална карта. Освен това пак по предложение на Чуповски е въведена и отделна книга, разпределена по графи, в която да се внасят „характеристични думи“ от македонския език с превод на чужди езици - български, сръбски и руски, чрез което да се покаже самостоятелността на македонския език, противно на манипулациите на пропагандите.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)



Тоя скандален процес вдигнал в Атина голям шум. В обвинителната си реч против Тимарха Есхин надълго и широко разкрива скандалната хроника на атинското общество; ние ясно виждаме дълбоката развала, която разяжда всички слоеве на това общество. Есхин постъпил наистина некоректно, като нападнал за младежки грехове един гражданин, който имал вече зад гърба си дългогодишна политическа дейност; но той постигнал целта си; Тимарх бил осъден (346/5 г.), а това хвърлило сянка и върху самия Демостен, който бил приятел и вдъхновител на осъдения.
Читај
По повод 143 години от рождението на Гоце Делчев
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Димитър Иванов, Ангел Радонов, Крум Филатов


На 4 февруари членовете на ОМО „Илинден” - ПИРИН от Гоцеделчевска околия поставиха цветя на паметника на македонския народен герой Гоце Делчев.

Бяха представени всички секции на партията в околията, след което се проведе ежемесечното събиране на околийската структура в клуба. На нея съпредседателят Иван Сингартийски запозна присъстващите с живота и дейноста на Гоце, и с текущите дейности на партията и ситуацията в Република Македония във връзка с опита за притискане на премиера на републиката.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА

Владимир Коцелов e роден на 1 февруари 1939 година в с. Горна Градешница, Светиврачка (Санданска) околия, днес община Кресна. Участвал в различни македонски организации по време на комунизма, след 1956 година и репресиран поради това - изключван от училище и изселван. След падането на комунизма е активен участник в македонското движение, заемайки високи позиции като касиер на ОМО „Илинден“ и председател на Централната контролно-ревизионна комисия на ОМО „Илинден“ - ПИРИН.
Читај
Промоција во Штипскиот универзитет на книгата на доц. д-р Стојко Стојков
ЗА ПРАВАТА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО БУГАРИЈА
(Преземено од МКД)


Европската комисија: Свесни сме за проблемите со малцинствата, но се оградуваме од нивното решавање.

Неверојатно безобразен одговор од Европската комисија доби денеска Европската слободна алијанса (ЕФА) на прашањата за проблемите на македонското национално малцинство во Бугарија. Со еден збор, ЕУ на Македонците во земјата членка на Унијата им порачува – што да правиме, снаоѓајте се.
Читај
Култура
ДРУШТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ НА МАКЕДОНИЈА ОДБЕЛЕЖА 68 ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕТО
(Преземено од МИА)


Друштвото на писателите на Македонија денеска ја одбележа 68-годишнината од формирањето. Претседателот на ДПМ Веле Смилевски посочи дека во изминатите години сме сведоци на творечки подем со евидентни резултати на писатели од сите генерации.

Во изминатите речиси седум децении ДПМ обедини 480 писатели Македонци и припадници на етнички заедници.
Читај
Со оперативниот план за 2015 година
ДИРЕКТНО ВРАБОТУВАЊЕ ЗА НАД 8.200 ЛИЦА, НАЈМНОГУ МЛАДИ
(Преземено од МИА)


Со новиот Оперативен план за за услуги на пазарот на трудот и активните програми и мерки за вработување за 2015 ќе бидат опфатени 16.226 невработени лица од што Владата очекува околу 8.200 директни вработувања. За спроведување на Оперативниот план е предвиден буџет од 660 милиони денари, информира денеска на прес-конференција вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски.

Од очекуваните 8.200 директни вработувања, како што рече Пешевски, 3.200 лица треба да бидат вработени преку активните мерки за вработување, а 5.000 млади лица до 29 години преку мерката за ослободување на придонеси за 12 месеци за приватните компании.
Читај
Ѓорге Иванов - Грабар Китаровиќ:
ПРОДОЛЖУВА СОРАБОТКАTA МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И ХРВАТСКА
(Преземено од МИА)


Македонскиот претседател изразил задоволството од досегашниот развој на односите и на соработката меѓу двете земји и подготвеност за нивно натамошно содржинско унапредување.

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска во Загреб имаше средба со новоизбраниот претседател на Република Хрватска Колинда Грабар-Китаровиќ.

На средбата, како што информира кабинетот на македонскиот претседател, била изразена обострана подготвеност за натамошно јакнење на традионално пријателските односи меѓу Македонија и Хрватска и за интензивирање на соработката на билатерален, регионален и на мултилатерален план.
Читај
Македонско - бугарска стопанска соработка
ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЗАЕДНИЧКИ ТЕРМИНАЛИ СО БУГАРИЈА
(Преземено од МКД)


Економската криза не смее да внесе апатија и исчекување кај бизнис заедниците во регионот. Стагнацијата во ЕУ за момент ја успорува доизградбата на современа балканска патна и вкупна сообраќајна инфраструктура. Бугарија со крајни напори ја продолжува изградбата на патниот коридор Софија-Анкара и тоа влијае на одржливоста на минимален економски развој.

Ова во Скопје го изјави Цветан Симеонов, претседател на Бугарската промишлена комора. Тој учествуваше на средба со претседателите на македонските коморски асоцијации, во организација на Македонско-бугарската стопанска Комора. Симеонов, навести дека наредниот месец во Бугарија повторно ќе се организираат би-ту-би средби на компаниите што се ориентирани кон извоз и на третти пазари.
Читај
Експертските тимови вчера во Скопје го пеглаа Договорот за добрососедство
ДАЛИ ПРАШАЊЕТО ЗА МАЛЦИНСТВАТА Е ПОСЛЕДНАТА ПРЕЧКА ЗА МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА?
(Преземено од „Вечер")


Македонските експерти не гледаат ништо проблематично во текстот од Декларацијата - таа во најголем дел е позитивна, бидејќи од неа произлегуваат подеднакво и обврски и права за двете земји. Сепак, дел од членот 11 е на штета на македонските национални интереси, бидејќи со него Македонија се откажува од правото да ги штити правата и статусот на етничките Македонци кои живеат на бугарска територија.

По подолга пауза поради изборите во двете земји, вчера во Скопје повторно се состанаа експертските тимови на Македонија и Бугарија за да ги продолжат преговорите за Договорот за добрососедство.
Читај
Економија
ЕНДАВА ОТВОРИ КАНЦЕЛАРИИ ВО СКОПЈЕ, ВРАБОТУВАЊА ЗА НАД 400 ЛИЦА
(Преземено од МИА)


Британската ИТ компанија „Ендава“, која е една од најбрзо растечките компании и брои над 1.800 вработени низ светот, стартува со работа во Македонија.

Моментално во новоотворените работни простории работат 36 луѓе, а во следните неколку години ќе се вработат уште минимум 400 лица како директни вработувања.

Како што рече извршниот директор Џон Котерел, тимот во Скопје во следните 12 месеци ќе достигне 100 лица.
Читај
Успешна средба меѓу Русија, Украина, Франција и Германија
ЗАВРШИЈА ПРЕГОВОРИТЕ ВО МИНСК, ПОСТИГНАТ ДОГОВОР ЗА ПРЕКИН НА ОГНОТ
(Преземено од МРТ)


На преговорите е постигнат договор за прекин на огнот во источна Украина што ќе стапи на сила за 48 часа.

Во Минск завршија преговорите меѓу претседателот на Русија, на Украина, на Франција и на германскиот канцелар за прекин на конфликтот во Украина. Дипломатскиот маратон траеше повеќе од 14 часа.
Читај
Вучиќ: Учиме и прифаќаме многу од вас
МАКЕДОНСКАТА И СРПСКАТА ВЛАДА ОДРЖАА ЗАЕДНИЧКА СЕДНИЦА ВО СКОПЈЕ ПОСВЕТЕНА НА ЕКОНОМСКАТА СОРАБОТКА
Слободанка Јовановска
(Преземено од „Утрински Весник”)



Втората заедничка владина седница на македонскиот и српскиот кабинет, што се одржа денеска во Скопје, според премиерот Вучиќ, сепак била поуспешна од првата, што се одржа минатата година во Белград, бидејќи биле конкретизирани многу нешта. Освен потпишаните седум билатерални договори во разни области, Вучиќ ги спомена и разговорите за Коридорот 10 со проценка дека ќе биде завршен до 2016 година и далноводот од 400 километри до Штип. Исто така и гасната конекција меѓу Врање и Куманово и пругата што со финансиска поддршка на Кина, се планира да се гради од Србија до грчката граница на Македонија, а за која рече дека ќе се подготвува студија за изводливост во соработка со „грчките пријатели“, без чија помош според него не може да биде валидна.
Читај
Фалшификацията като традиция
МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ОСМИ ВЕК
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)



Почти нищо не е известно за историята на Македония през първата половина на 8 в. Само едно събитие се споменава в изворите за този период. През 718/719 г. в Солун се намирал заточен сваленият император Анастасий (Артемий), който, подкрепен от солунския архиепископ и от българския хан Тервел, се опитал да си върне властта. Но след като се уверили, че заговорът му няма изгледи за успех, българите предали и него, и архиепископа на императора и двамата били обезглавени. При този случай се съобщава, че заговорниците носели от Солун и моноксили (еднодръвки), което навело някои историци на мисълта, че в заговора са участвали и славяни от Македония. Обаче моноксилите не са били използвани само от славяните, а и от самите солунчани, както ни съобщава Чудесата на св. Димитър за последната обсада на Солун, когато жителите на този град изпратили последните си кораби и моноксили до велегезитите да купят храна.
Читај
Факти и документи от миналото
БОРБАТА НА МАКЕДОНИЯ И 11 ОКТОМВРИ 1941 ГОДИНА
Д. Томчев


Българският народ, по природа благороден и демократичен, с трепет и вълнение слушаше за страданията на своите поробени братя македонци и със симпатия следеше техните епически борби. Той ги подкрепяше винаги материално и морално. Какво беше обаче становището на официалната българска власт? Българските правителства, оръдия на личния режим и проводници на великобългарския шовинизъм, на идеята за господство на Балканския полуостров, спънаха естественото развитие на македонското революционно движение и извършиха предателство спрямо жизнените интереси на поробеното македонско население.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


БЛАГОДАРНОСТ!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на МХРМИ, Бил Николов, Ермиони и Минчо Остас Ташев от Канада за направената парична помощ на вестника.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и им пожелава здраве, щастие и успехи в живота!



НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!



Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725



Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtv


Поезия

ВОЙВОДО ГОЦЕ

Войводо Гоце, войводо,
ти, що клетва не забрави,
та последна стъпка
в Баница направи.

Убит народа не остави
и след смъртта си
въстание направи.
В Македония да
грейне свободата,
да се изпълни
твоята мечта.

Тебе, Гоце, вечно ще те има,
достойно ти живя,
достойно и загина -
за отечество и родина!

ЛЮБЕН К. РАДОЙЧЕВ


НА ВЛАДО КОЦЕЛОВ

Твърд борец, несломим
като канарите на Пирина.
Борбата ний ке продължим
за народа свой, за Татковина.

Орисан беше от съдбата
да отдадеш ти ум и сила.
В редици първи во борбата
за Македония премила!

ДИМИТЪР ИВАНОВ



Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting