Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ОТНЕ ЖИВОТА НА 57 МИЛИОНА ДУШИ
ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 70-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА
ЯН ПИРИНСКИ


На 9 май тази година на Червения площад в Москва с военен грандиозен парад бе отбелязана 70-годишнината от победата над фашизма. На церемонията по случай прославата на победата присъстваха представители на държави - президенти, премиери и държавници, между които и македонска делегация, водена от президента на Република Македония Ѓорге Иванов.

Народите днес имат основание да вярват, че държавниците и политиците, отдавайки необходимото историческо значение на 70-годишнината от победата над фашизма, фактически засвидетелстваха своята решителност да положат всички сили тази трагедия на човечеството повече да не се повтори. И дано да бъде така!
Читај
Пролетна прогноза на ЕУ:
МАКЕДОНИЈА СО НАЈГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ РАСТ ВО ЕВРОПА
(По македонскиот печат)


Република Македонија ќе има најголем економски раст во Европа оваа и следната година, предвидува денеска објавената пролетна економска прогноза на Европската комисија.

Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пјер Московиси, комесар за економски и финансиски прашања, денеска ја објави новата економска прогноза на Европската унија, според која Македонија се очекува да има раст на Бруто-домашниот производ (БДП) од 3,8 проценти во 2015 година, односно 3,9 отсто идната година, со што е на првото место во целиот континент.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)В такъв смисъл са и някои писания на Мисирков от малко по-късна дата, цитирани радостно от отрицателите на македонската нация и в които той се застъпва за присъединяване на Македония към България. Както обикновено, в такива случаи нещата се вадят от контекста, за да бъдат злоупотребени, като се пропуска обяснението, дадено от самия Мисирков, че за македонците независимостта е онова, което искат за своята родина, но ако, както му заявили руските дипломати, това е невъзможно, то поне да се запази целостта на Македония чрез присъединяване на цяла Македония към някоя съседна страна.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Филип скоро намерил случай да се намеси във вътрешните работи на Епир като застъпник на правата на младия Александър. Разбира се, това било само привиден мотив; истинската цел на Филипа била да разшири своята власт в Епир. Ок. 350 г. Филип предприел поход против Ариба и вероятно тогава Александър бил отведен в Македония, за да се възпитава там. Когато той пораснал, Ариба вероятно отказал да го приеме като свой съцар. Филип навлязъл в Епир, изгонил Ариба и поставил Александър на престола (343/2 г.), естествено, като македонски васал. Той увеличил и територията му, като присъединил към Епир областта Касопия на север от Амбракийския залив.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА

- Този, който го е направил, е между нас, нека сам да си каже.

Наско се изправи и призна:

- Аз го направих.

Изработил някакъв печат и напечатал листовките. Вярно е, че е рискувал, но по-късно не разбрах да е разкрит за тази си дейност. Всички хора грешат, включително и ние, но можем ли да виним тези, които са извършили някакъв подвиг поради това, че сърцето и съзнанието са им диктували да го направят, като се отнася за защита на македонската кауза.
Читај
Економија
НОВА ФАБРИКА НА АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА ЛЕАР ВО ГОСТИВАР
(Преземено од МИА)


Корпорацијата Леар, водечкиот глобален добавувач на автомобилски седишта и системи за електрична дистрибуција, денес ги објави своите планови да отвори нова фабрика за производство на автомобилски навлаки за седишта во текот на ова лето во Гостивар.

За потребите на сите големи европски автомобилски производители, новиот објект на Леар првично ќе вработи околу 300 луѓе, со познавања за кроење и шиење на кожа и ткаенина. Се очекува и натамошна експанзија, соопштија од Кабинетот на министерот за странски инвестиции Веле Самак.
Читај
Култура
ТРИБИНА ВО СОФИЈА ЗА ПОЈАВИТЕ И ТЕНДЕНЦИИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА И БУГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА
(Преземено од Сител)


Tркалезна маса на тема „Бугарската и македонската литература и литераурна наука во новиот милениум: појави и тенденции“ ќе се одржи денеска во Софија во рамки на осмата Македонска книжевна взита што ја организира книгоиздателството „Макавеј“ во соработка со Културно-информативниот центар на Република Македонија во Бугарија.

На форумот ќе учествува македонската поетска делегација која ја сочинуваат десетина автори од сите генерации, како и бугарски книжевнци, книжевни научници, издавачи и преведувачи.
Читај
Иванов во Москва
БЕВМЕ ЛИ НИЕ АНТИФАШИСТИ?
(Преземено од в. „Дневник“)


Утре, претседателот ќе учествува на големата парада во Москва, по повод 70-годишнината од капитулацијата на нацистичка Германија и од крајот на Втората светска војна. Војната траеше уште некое кратко време, со Јапонија, но главно заврши на 9 мај. Вистина, еден светски јубилеј, кој означи и преод на две етапи во модерната светска историја, но и крај на фашизмот и нацизмот, на расизмот и антисемитизмот; подоцна водеше и кон крај на тоталитаризмот и блоковската па и „идеолошка“ поделба на светот. Но, 9 мај, има уште неколку јубилејни ознаки: 65- години од раѓањето на Европската Унија и интеграција, Ден на европското помирување итн.
Читај
Нова книга од проф. Димитар Мирчев
„ЕВРОПЕИЗАМ, ЛИБЕРАЛИЗАМ, МАКЕДОНИЗАМ. ПОЛИТОЛОШКИ ЕСЕИ“
(Преземено од „Република")


Скопскиот издавач „Зојдер“ туку што ја објави новата книга на професорот Димитар Мирчев, со наслов „Европеизам, Либерализам, Македонизам. Политолошки есеи“. Со оваа книга се заокружува тетралогијата на Мирчев во која претходно, во последните три години се издадени неговите трудови- Балканскиот мегаетникум- Националните доктрини на македонските соседи; Ферментација на демократијата и на нацијата- Сите македонски политички пролети 1943-1993; Идентитет и суверенитет.
Читај
Обраќање на премиерот на Република Македонија пред претставниците на Европската народна партија
ГРУЕВСКИ: ЕУ И НАТО ГЛАВНА ЦЕЛ НА MАКЕДОНИЈА
Катерина Топалова
(Преземено од МРТ)Mакедонија интезивно работи на понатамошни реформи за приближување на земјата до Европската Унија и до НАТО - тоа е недвосмислена стратешка определба на државата - премиерот Греусвки во обраќањето пред претставниците на Европската народна партија...

„Членството во Европската Унија и во НАТО е недвосмислена стратешка определба на Македонија и интензивно се работи на реализација на понатамошните реформи кои ќе го унапредат процесот и ќе подигнат на повисоко ниво“- ова го истакна премиерот Груевски на дискусијата на парламентарната група на Европската народна партија во Европскиот парламент.
Читај
Економија
ГРУЕВСКИ НА СРЕДБА СО ИТАЛИЈАНСКИ БИЗНИСМЕНИ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ
(Преземено од МИА)


Премиерот Никола Груевски и министерот за привлекување на странски инвестиции Џери Наумоф денеска во Рим остварија средба со италијански стопанственици на кои им беа презентирани можностите за инвестирање во Република Македонија.

На средбата, соопштуваат од владиниот кабинет, присуствувале сопственици и менаџери на компании од повеќе различни сектори како што се автомобилската, електронската, текстилната и дрвната индустрија, како и од и енергетскиот сектор.

Груевски по средбата изјави дека беше остварена средба со петнаесетина компании од Италија кај што постои интерес за инвестирање во Македонија.
Читај
На 13 май 2015 година в София
ПОЧИНА ПРОФ. Д-Р ДИНА СТАНИШЕВА - МАЙКАТА НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
(Из българския печат)


На 13 май 2015 година почина майката на председателя на ПЕС Сергей Станишев. Проф. д-р Дина Станишева (родена като Дина Сергеевна Мухина) е родена в гр. Херсон, тогава в СССР, сега Украйна. От 1958 година живее в България със съпруга си Димитър Станишев.

Дина Станишева бе филолог, професор и доктор на науките в БАН Софийския университет «Св. Климент Охридски» , където до последните години остана уважаван учен, търсен преподавател и ръководител, мощен проводник на структурализма в езикознанието. Проф. Станишева беше уволнена от Института по български език през 1979 г, като учен, който застъпва коминтерновската антинаучна теза за съществуването на "македонски език, нация и култура".
Читај
Култура
МЕЖДУНАРОДНИЯТ СЪВЕТ ЗА ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА ОСЪДИ РЕСТАВРАЦИИТЕ НА КРЕПОСТИ У НАС
(Из българския печат)


Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) изпрати писмо до президента, правителството и Народното събрание на България, в което се изразява опасение от разрушаването на българското археологическо културно наследство.

Писмото е преведено и публикувано на страницата на българския клон на ОКОМОС.

Публикуваме го без редакторска намеса.
Читај
От непресъхващия извор на болката
ПОСТРАДАЛ, ЗАЩОТО Е МАКЕДОНЕЦ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Казвам се Зорка Андонова Илиева от с. Самуилово, община Петрич, и съм на 76 години. Ще се опитам да ви разкажа за преживелиците, лишенията и мъченията, които изпитаха моят баща[1] и семейството му от комунистическия режим за това, че моят баща се чувстваше като македонец и като такъв искаше да докаже, че населението в Пиринския край е с македонско самосъзнание и се чувстват като македонци. За това му деяние беше задържан и изпратен без съд и присъда за две години (1956-1958) в концентрационен лагер „Белене“.
Читај
Факти и документи от миналото
КОЛЕ НЕДЕЛКОВСКИ - НАЦИОНАЛРЕВОЛЮЦИОНЕР С ШИРОК КОСМОПОЛИТЕН ПОГЛЕД
Михаил Сматракалев


Поезията на Коле Неделковски е близка до народната песен, но е наситена с много силни чувства, които оказват ярко въздействие на читателя. Неговите образи са нови и интересни. Той има особено, свое виждане на темите, което ясен белег за безспорния му талант. Всичките му песни са облъхнати с една голяма човечност. Лиричното чувство трспти във всеки стих на Неделковски.

Коле издаде две стихосбирки: „Мъскарици” и „Пеш по светот”. Но той не можа да разцъфти, не можа да изпее своята висококачествена лирика, каквато сигурно би ни дал, ако бе останал жив. Не се задоволяваше той само с тая работа, литературната. Той работеше и по нелегална линия.
Читај
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


Според най-новите и недостатъчни още проучвания Македония в предисторическата епоха стои чужда на неолитната култура от североизточната част на Балканския полуостров. Тя представлява по-скоро един клин в последния период на неолитната култура в северозападна посока. Отношенията на Македония към троянската култура са още неизяснени.

През бронзовата епоха в Македония виждаме повече влиянието на една култура, която има изворите си в Дунавската област.
Читај
112 години от убийството на легендарния македонски революционер Гоце Делчев
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Ангел Радонов / Димитър Иванов


На 04.05.2015 година от 17 часа членовете на ОМО „Илинден”-ПИРИН поднесоха цветя на паметника на Гоце Делчев в Благоевград по повод 112-годишнината от убийството на великия македонски революционер Гоце Делчев. Да почетат делото на Гоце Делчев присъстваха и членове на ОМО „Илинден” заедно с лидера на организацията. Председателят на общинското ръководство на ПИРИН Ангел Радонов говори за революционното дело на Гоце Делчев.

На 4 май от 18 часа пред паметника на македонския герой Гоце Делчев членове на околийската организация положиха цветя пред паметника в град Гоце Делчев. Присъстваха членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН от секциите в Мусомища, Ляски, Копривлен и Гоце Делчев.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


СКРЪБНА ВЕСТ

МАРИКА ГЕОРГИЕВА

На 02.05.2015 година след продължително боледуване в град Петрич почина Марика Костадинова Георгиева (родена през 1947 г.), членка на ОМО “Илинден” - ПИРИН, съпруга на известния борец за правата на македонците в България Стоян Георгиев.

Отиде си една храбра македонка, която по времето на болшевизма преживя съдбата на мъченица, съпругът й заради македонската си дейност на два пъти по 4 години лежи в българските затвори.

Вечна й памет!

От Председателството и ЦС на ОМО „Илинден“-ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля”.


ПоезияСтоян Георгиев е известен борец за правата на македонците в България. Заради своята македонска дейност два пъти по 4 години лежи в българските затвори. След падането на комунизма е един от основателите и пръв и единствен председател на ОМО „Илинден“ преди нейното разпадане през 1991 г. По-късно е съпредседател в ОМО ПИРИН и ОМО „Илинден“-ПИРИН и техен почетен член. Поместените тук стихотворения са писани, докато е бил в българските затвори.ПЪРВО СВИЖДАНЕ

На Ленчето

Денят бе тъмносив и леден -
дъждът навън не спираше.
Аз влязох в стаята последен -
детето ми съзираше

света с очи си насълзени
и жално плачеше без глас.
Като цветята осланени
бе то посърнало тогаз.

И погледът му бе далечен,
в сълзи горчиви премрежен
като очите на обречен,
изгубил вяра в светъл ден.

Минути скъпи отлетяха
като стрела в простора сив,
а детските уста мълвяха,
потрепвайки от страх парлив:

“Кога ще се завърнеш, татко?“
Тъгата в моето сърце,
от месеци заспала сладко,
защо невинното дете

събуди с думите си нежни?
Очи ми плувнаха в сълзи
от мъки люти и безбрежни -
изстрадал съм аз толкоз дни

по бащин дом и роден край...
по мойто мъничко момиче,
тъгуващо по мен безкрай,
кат нежно пролетно кокиче -

наболо първо сред снега -
за дружки мили и засмени.
Немеех клетник аз сега
пред свидни братови деца,

разплакани и те горещо!...
Поглеждах милите лица -
сърце ми питаше зловещо:
„Защо остави три души

да брулят ветрове незнайни,
съдбата рано да руши
и радостите им омайни?“
Немеех клетник, пред жена ми там -

като старец след прозряна грешка,
навел глава сред божи храм
да се моли за съдба човешка.

Стоник. Затвора, 30 юни 1974 година.

СТОЯН ГЕОРГИЕВПРИ ОТМОРА

Когато в час на трудова отмора
се застоиш пред моя ням портрет,
във този час страдалник от затвора
на теб, любима, пращам ти привет!

Па поздрави и мойта стара майка,
и стари тейко, братче и сестри!
Кажи им там за мен да се не вайкат,
а спомените чисти кат искри

да пазят! И децата наши мили,
ти вместо мене, скъпа, целуни!
За тези птички нежни, лекокрили
сърце ми тъжно плаче и скърби!

София, 8 май 1974 г. (Стоник)

СТОЯН ГЕОРГИЕВНА МОЕТО МАРЕ

Да се завърнеш,
дори сред тежка зима,
и да помълчиш
край тихи наш заслон!

Да ме прегърнеш,
макар че няма да ме има,
на любовта ни
стори дълбок поклон.

18 февруари 1986 г. Твой съпруг Стоян.

СТОЯН ГЕОРГИЕВГледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting