ДА ИЗГРАДИМ ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСКО СЪЖИТЕЛСТВО МЕЖДУ НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ
ДОБРОСЪСЕДСТВО Е ВЪЗМОЖНО САМО ТОГАВА, КОГАТО ВЗАИМНО СЕ ЗАЧИТА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ
ЯН ПИРИНСКИ


За да се изградят истински добросъседски отношения между държавите на Балканите, ще трябва държавниците и политиците да се откажат от ретроградните илюзии и предразсъдъци от миналото. Защото именно те ни оставиха ужасния спомен за конфликти и войни. Ето защо днес сме длъжни да се включим в политическите процеси в името на голямата и общочовешка идея за свободна и обединена Европа.

От тази воля и решителност зависи съдбата на балканските народи. Ето защо от кардинално значение е споменатите съседни държави да се откажат от своите абсурдни претенции към Република Македония. Те са, а сега и новите, в момента гърмящи сценарии, които създават опасни и експлозивни политически пертурбации и нагли обрати, които могат да предизвикат ужасите на войната. Наш общ дълг е тези възможни изблици на безумието да спрем навреме и завинаги!
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ДОГОВОРОТ ЗА НОВАТА ЕРА ЛЕЖИ ВО ГРАДЕЊЕТО ДОВЕРБА И БЕЗБЕДНОСТ ВО РЕГИОНОТ
(По македонскиот печат)


Државите од регионот се премали за преголемите предизвици што ги наметна глобализацијата. Потребна е поголема соработка меѓу нив, а договорот за новата ера треба да се заснова на градењето доверба и поголема безбедност во регионот, порача Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, на денешниот„ Самит 100", што се одрзува во словенечкиот град Порторож.

Обраќајќи се пред лидерите од Југоисточна Европа и пред претставници на бизнис секторот, претседателот Иванов, посочи дека Македонија сеуште чека влез во Европската унија и во НАТО и оти она што и останува е да инвестира во економијата и образованието.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)При всичките свои недостатъци, съюзът с младотурците по същество е позволявал частично до цялостно изпълнение на следните постулати от Рилския устав на ВМОРО:
- борбата с пропагандите;
- запазване на Македония от подялба.

Това, което на практика не е можело да се получи от този съюз, е главната цел - пълната политическа автономия. Все пак левицата не се е отказала от тази цел. Напротив, от горепосоченото виждаме, че тя е намирала нови пътища към автономията.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)По тоя случай (вероятно есента 344 г.) Демостен държал втората си реч против Филипа, която после била обнародвана като политическа брошура. С тая реч се препоръчвал отговорът, който трябвало да се даде на пратениците, ала тоя отговор не бил поместен после в изданието на речта, чиято тенденция била да насъсква против Филипа, представяйки го като миронарушител и смъртен враг на Атина.

В началото на речта Демостен изтъква, че в народното събрание постоянно се говори за нарушение на мира от страна на Филипа, но нищо не се върши на дело: пък и никой от ораторите не прави предложение по този въпрос от страх да не загуби благоволението на народа.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА

Познавах някои от семействата, останали в Тетевен, но не всички. Имаше семейства от Симитли и общината, от Катунския район, но най-впечатляващи бяха санданчаните (от град Сандански). Истинската фамилия им е Караяневи. Много голямо семейство - петима братя и една сестра. Известни на целия район. Трима от тях играеха футбол в „Бенковски“ (Тетевен)... и те, горките, останали завинаги там по същите причини, както и много други...

(На 21 или 22 април 1972 година Коцелов е освободен преждевременно. Започва в „Стройрайон” в Благоевград по препоръка на своя баджанак Тодор Георгиев. Хората на ДС започват да притискат и разпитват кой го е препоръчал и защо.)
Читај
Средби на премиерот Никола Груевски
ПРЕМИЕРОТ ГРУЕВСКИ СЕ СРЕТНА СО ШЕФОВИТЕ НА ДИПЛОМАТИИТЕ НА ИТАЛИЈА, БУГАРИЈА И НА УНГАРИЈА
(Преземено од МИА)


Премиерот Никола Груевски денеска на маргините на состанокот на министрите за надворешни работи на државите-членки на Централната европска иницијатива (ЦЕИ), кој се одржува во Охрид, оствари поединечни билатерални средби со министрите за надворешни работи на Италија, Бугарија и на Унгарија, Паоло Џентилони, Даниел Митов и Петер Сијарто.

Премиерот Груевски, како што соопшти неговиот кабинет, со соговорниците разговарал за работата на Централноевропската иницијатива со која моментално претседава Република Македонија.
Читај
Министерот на надворешни работи Никола Попоски:
ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН ИМААТ ИДНИНА ВО ЕУ
(Преземено од МИА)


Сите земји од Западен Балкан имаат иднина во ЕУ и таа иднина ги определува и перспективите на земјите од нашиот регион. Таквата иднина мора да биде заокружена со една јасна временска рамка. Без таква временска рамка би го намалиле кредибилитетот на таа извесна европска иднина, која е пропагирана во рамки на „Берлинскиот процес“ и сите веруваме дека ќе биде потврдена на следната Виенска конференција во август.

Ова беше заклучокот на министрите за надворешни работи на шесте земји од Западен Балкан, Австрија и од Италија на работниот појадок со македонскиот колега Никола Попоски во рамките на министерскиот состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Централно европската иницијатива (ЦЕИ).
Читај
Култура
МАКЕДОНСКИ ДЕЛА ЌЕ СЕ ОБЈАВАТ НА ШПАНСКИ, СРПСКИ И БУГАРСКИ ЈАЗИК
(Преземено од в. „Дневник“)


Десет книги на македонски автори ќе бидат преведени на шпански, српски и бугарски јазик. Ова се најновите резултати од Конкурсот за финансирање преводи на репрезентативни дела од македонската книжевност од странски издавачки куќи.

Конкурсот за странски издавачи е дел од програмата на Владата и Министерството за култура. Најновите резултати на денешната прес-конференција ги соопшти министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска.
Читај
70 години од победата над нацистка Германија
МАКЕДОНИЈА И ПРИЛЕП ВО БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМОТ
Рубин Белчески


Светот, на 9 мај оваа година одбележува 70 години од победата над фашизмот, 70 години од триумфот на слободољубивото човештво над мракобесниот фашизам. Овој јубилеј е добар повод за потсетување на минатото, платено со огромни човечки жртви и материјални загуби, непознати во историјата на дотогашните војни.

Во Република Македонија го одбележуваме овој јубилеј како почит кон оние чии животи се положени на олтарот на победата и како опомена на сегашните и идните генерации, никогаш да не се повтори најмрачната страница од историјата на човештвото.

Затоа велиме: Било, да не се повтори!
Читај
Премиерот на Република Македонија Никола Груевски по посетата на Охритско-струшкиот регион оцени:
АКТИВНОСТИТЕ СО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СЕ ДВИЖАТ ВО ДОБАР ПРАВЕЦ
(Преземено од МРТ)


Премиерот Никола Груевски по денешната посета на охридско-струшкиот регион оцени дека активностите со странските инвеститори се движат во добар правец.

Одговорајќи на новинарски прашања, Груевски најави дека ODV Електрик идниот месец планира да почне со градба на фабриката во ТИРЗ Охрид-Струга.

– Фабриката треба да биде готова до април следната година. Таму се предвидени 1.000 директни вработувања, истакна премиерот, додавајќи дека ODV Електрик стартуваше со одреден број вработени во браунфилд објект.
Читај
Економија
ЃОРЃИ ЏОРЏ АТАНАСОСKИ: МАКЕДОНИЈА Е МАЛ ПАЗАР, НО ПРИВЛЕЧЕН ЗА ИНВЕСТИЦИИ
Валентина Ангеловска


Македонија е релативно мал пазар. За да привлече нови инвестиции, нема друг избор, освен постојано да нуди дополнителни поволности кои влијаат на конечната одлука на потенцијалните инвеститори, вели американскиот бизнисмен со македонско потело Ѓорѓија Џорџ Атанасоски. Според него, конкретните економски мерки како отворањето слободни економски зони, рамните даноци, државната помош за стимулирање на новите бизниси се дел од стопанството каде што треба да се дејствува.

- Аграрната политика, субвенциите до земјоделците, како и стратегијата за промовирање на земјата во странство, во последните години има сериозен напредок.
Читај
От непресъхващия извор на болката
ПОСТРАДАЛ, ЗАЩОТО Е МАКЕДОНЕЦ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


В навалицата забравихме за вече петгодишната ми сестричка Мария и една възрастна жена, баба Стойна, беше я хванала за ръчичката и викаше на татко: „Андоне, спри, виж, това е твойта дъщеричка Мария!“ Татко се спря, позачуди се малко и я грабна в прегръдките си, и така я носи до дома.

След този случай майка ми се поболя, татко ми също. Но хората от подгорските села не преставаха да идват да се виждат с баща ми. Той беше известна личност. И приятел с всички, с децата беше дете, с младежите - младеж, с възрастните - възрастен. Правеше много закачки, знаеше много вицове.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


Пердика не е бил привързан искрено към атиняните. Той даже поддържал тайно през 429 г. Спарта срещу Акарнания. На Атина било добре известна тази двойнствена политика на Пердика. Скоро Пердика влиза във вражда и с тракиеца Ситалк. Одриското царство се въздига бързо между годините 480 и 430 г., разширява границите си и достига на запад до Струма, като по такъв начин става и опасен съсед на Македония.

Когато Ситалк през 829 г. се обръща срещу Пердика, той се стреми на първо място да разшири владенията си, отколкото да помогне на съюзниците си атиняни в борбата им за Халкидика.
Читај