Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НАРОДИТЕ НА МАКЕДОНИЯ И НА БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ СА ЖЕЛАЕЛИ ДОБРОСЪСЕДСТВО, ПРИЯТЕЛСТВО И МИР МЕЖДУ ДВЕТЕ СЪСЕДНИ СТРАНИ!
ЧУВАТ СЕ ПАРОЛИ - МАКЕДОНИЯ Е НАША!
ЯН ПИРИНСКИ


Всеки, който се е интересувал за отношенията между България и Македония, е наясно, че продължават усилията, за да се постигне общоприемливо решение в интерес за доброто и на двете страни. Известно е също така, че Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата се включиха активно за решаването на проблема.

И накрая! Абсурдни са подобни хитрости и маниери за пропаганда, в която са втъкани претенции и аспирации към съседна страна. Започнатите разговори ще трябва да продължат и се постигне окончателно решение, което да отговаря на интересите и на двете съседни страни. Друга алтернатива няма!
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓеорге Иванов:
НИЕ СМЕ РЕАЛНОСТ И ЌЕ ГО ДОБИЕМЕ ТОА ШТО ГО ЗАСЛУЖУВАМЕ
(По македонскиот печат)


Пресудата на Меѓународниот суд за правда покажа дека досега сме се однесувале одговорно според сите меѓународни стандарди. Тоа укажува дека мора да истраеме на тој пат, изјави претседателот Иванов во интервју за Македонското радио...

Нашиот случај е уникатен и затоа нема решение, но ние сме реалност и кога тогаш ќе го добиеме тоа што го заслужуваме, изјави претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на прашањето за името и условувањето за влез во НАТО и ЕУ, во интервју за Македонското радио по повод 70 години од постоењето.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Все пак афирмирането на македонския литературен език в самата Македония е било много трудно, условия не просто липсвали - те били крайно враждебни поради присъстващите тук пропаганди - нито една от тях не приемала иначе освен като крайна заплаха за целите си опитите за въвеждане на македонски език. Цялата интелигенция в Македония по един или друг начин се намирала в мрежите на пропагандите и дори работела за тях, т.е. зависела финансово, така че своите убеждения е трябвало да съобразява със силните на деня и с работодателя си. За това афирмацията на македонския език се извършва извън територията на Македония.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Към това се прибавят опустошенията на войните, в които неприятелят гледал да съсипе благосъстоянието на противника си, като му изсичал плодовитите дървета (маслини, лозя и пр.), унищожавал каналите за напояване на почвата, полските къщи и пр. По такъв начин много гръцки държавици били съсипани и не могли вече да се повдигнат. Чудно ли е, че при такива условия на живота заможните класи в своето отчаяние и в желанието си да запазят част от имота си били готови да посрещнат с отворени обятия и чуждия завоевател, само да намерят спокойствие?
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
С МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ И ХОРА МАКЕДОНЦИТЕ ИЗПРАТИХА 2014 ГОД.

На 23.12. в клуба на ОМО „Илинден” - ПИРИН в гр. Гоце Делчев се проведе коледно събиране на членовете на партията от Гоцеделчевска околия. На нея бяха отбелязани и 108 год. от смъртта на Даме Груев, и текущи въпроси на околийската организация. Присъстваха 25 членове от секциите в Гоце Делчев, Мусомища, Ляски и Копривлен.

Иван Сингартийски запозна присъстващите накратко с живота и дейността на Даме Груев, след което се обсъдиха и текущи въпроси на партията. Бяха събрани и пари за лечението на члена на партията Стоян Маджиров от село Мусомища.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
БОРЕЦ ЗА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНИЯ

По-тежко ми беше в завода. Там органите на Държавна сигурност бяха приложили същата репресивна мярка. Партийният секретар на завод “Напредък” по онова време беше Марков. Той толкова се беше вглъбил в своята служба, че без оглед на това дали си член на партията, нареждаше и наказваше безкомпромисно. В деня, в който отидох на работа, Марков ме извика в кабинета си и с обиди и крясъци ме изпрати при личния състав, за да ме освободи. Излезнах от кабинета му и отидох при бригадира бай Гриша /македонец по корен/. Казах му за разпореждането на партийния секретар. Той ми каза да не се притеснявам - щял да разговаря с Марков.
Читај
Премиерот на Република Македонија Никола Груевски во Индија:
ИНДИСКИТЕ КОМПАНИИ ПРЕКУ МАКЕДОНИЈА ДО ЕВРОПСКИОТ ПАЗАР
(Преземено од МИА)


Македонија нуди поволни можности за инвестирање, а индиските компании и инвеститори може да ја искористат можноста преку Македонија да дојдат на европскиот пазар, беше истакнато на Бизнис форумот во градот Џајпур на кој владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше можностите и поволностите за водење бизнис во земјава.

Сопственикот на ланецот компании Солемн, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори.
Читај
Промоција во Штипскиот универзитет на книгата на доц. д-р Стојко Стојков
ЗБОРНИКОТ ТАБУ - ЧУВАР НА МАКЕДОНСКОТО ДОСТОИНСТВО

Во 2014 година одбележавме седумдесет години од одржувањето на Првото заседание на Антифашистичкото Собрание на македонскиот народ. На тоа заседание се поставени темелите на современата македонска држава, федерална Македонија. Во Бугарија во градот Сандаски е објавена книгата на д-р Стојко Стојков, на бугарски јазик, под наслов: ТАБУ, Време на страх и страдание. Преследването на македонците во Б'лгарија по времето на комунизма (1944-1989). Сборник Спомени и Документи. Издава Дружеството на репресираните Македонци во Б'лгарија. Сандански 2014 год.

Објавувањето на книгата го помогнале поединци од Пиринска Македонија и Австралијскиот македонски комитет по правата на човека.
Читај
Писмо на Георги Димитров од 1934 година до Централниот комитет на Македонскиот народен сојуз
НАЈЛОШИ НЕПРИЈАТЕЛИ НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ СЕ АГЕНТИТЕ НА БУГАРСКИОТ ИМПЕРИЈАЛИЗАМ И БАНДАТА НА ВАНЧО МИХАЈЛОВ
Блаже Миневски


Во своето писмо испратено од Москва во Детроит на 13 мај 1934 година Георги Димитров како генерален секретар на Kоминтерната поздравувајќи ги делегатите на Четвртиот конгрес на Македонскиот народен сојуз, меѓу другото, истакнува дека се чувствува неразделно сврзан со судбината на македонскиот народ... „Бугарскиот пролетеријат е животно заинтересиран за националното ослободување на Македонија. Националното ропство на македонскиот народ е извор за засилување на угнетувањето на работниците и селаните во Бугарија, Југославија и Грција. Разделената и ограбена Македонија е јабoлко на раздорот меѓу балканските империјалисти и извор на опасност од воени конфликти и потреси на Балканот.“
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов на приемот на дипломатскиот кор во Република Македонија
ЕВРОПСКИОТ СОВЕТ ДА НАЈДЕ НАЧИН МАКЕДОНИЈА ДА ГИ ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИТЕ
(Преземено од МИА)


Македонските граѓани очекуваат Европскиот совет да најде начин Македонија да ги започне преговорите за членство. Градејќи ја Европа во Македонија, сакаме Македонија да биде во Европа, е порака до европските партнери што вечерва ја упати претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов на приемот на дипломатскиот кор во Република Македонија во Крушево, пренесе МИА.

Оваа 2015-та, нагласи претседателот Иванов, се навршуваат и 10 години од кандидатскиот статус на Република Македонија за членство во Европската унија исполнети со реформи, работа и цврста увереност во нашата европска иднина, но и со непринципиелни блокади на нашиот пат.
Читај
Американскиот аналитичар Бугајски за МРТВ:
САД И ЕУ ТРЕБА ДА ЈА ПРИТИСНАТ ГРЦИЈА ЗА ДА СЕ РЕШИ ИМЕТО
(Преземено од МРТ)


Соединетите Американски Држави и Европската Унија не смеат да дозволат да продолжи спорот со името и Македонија во наредните месеци мора да биде примена во членство во НАТО и потоа во ЕУ, оценува американскиот експерт Јануш Бугајски од Центарот за европски политички анализи во Вашингтон.

Според него, ако Грција не го почитува меѓународното право треба да биде исклучена од членство во НАТО и ЕУ.
Читај
Фалшификацията като традиция
СЕРМЕСИАНЦИТЕ И КУВЕР
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Чудото е запазено само в един ръкопис, и то от 12 в. Това създава двоен проблем. Тъй като е само един ръкописът, няма как да проверим дали заглавието е от оригинала, или от преписвача. Освен това преписът е много късен и би могло заглавието да е повлияно от съвременните на преписвача схващания. Заглавията са най-лесно променливата част от текста. През 12 в. понятието България и българи обхваща района на Сирмиум, така че е напълно възможно определянето на Кувер и Маврос за българи да е дело на преписвача от 12 в. Необходими са, значи, други доказателства - заглавието само по себе си не стига. Още повече, когато има определени неща, които не се връзват с произход от български владетелски род, като това, че Кувер планирал в Македония да стане хаган на преселниците, една аварска титла, вместо кан - хан, каквато би трябвало да носи, ако е български владетел, и каквато съвсем произволно му дават днешните български автори.
Читај
Факти и документи от миналото
БОРБАТА НА МАКЕДОНИЯ И 11 ОКТОМВРИ 1941 ГОДИНА
Д. Томчев


Едва ли има в света друга страна, която да е понесла толкова много страдания и да е дала толкова много народни жертви в борба срещу робство, колкото Македония. Вековният обаче духовен, политически и икономически гнет не сломи борческата воля на македонския народ. Тежките удари на робството не засегнаха душата му. Тя остана крепка. Копнежът му за свобода никога не загасна. Националното му чувство и съзнание се запазиха винаги живи и бодри. Това съзнание се изля в организирана и всенародна борба срещу всички потисници и поробители, борба за родна просвета и култура, за роден език и родна книжнина. Закипява и конспиративна революционна дейност. Почувствали благотворното влияние на спасителните иден и лозунги на Френската революция, на руския революционен демократизъм и на революционните борби на братския български народ, безстрашни и предани синове на Македония създават на 23 октомврий 1893 година в град Солун В.М.Р.О.
Читај
143 години от рождението на Гоце Делчев
МИСЛИ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЗА МАКЕДОНИЯ И МАКЕДОНЦИТЕ

„Освобождението на Македония се крие във вътрешно въстание. който мисли по-иначе да се освободи Македония, той лъже и себе си, и другите... Ако въстание може да се вдигне с 1 – 40 души, Македония отдавна ще беше свободна държавичка.”
* * *
„Ние се борим за свободна и независима Македония с широки права на сиромашкото население.”
* * *
„Делото на освобождението на един народ е преди всичко негово собствено дело, на неговите собствени ръце.”
Читај
„Традиции“
ФАЛШИФИКАЦИИТЕ НА МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ НЕ СПИРАТ
Атанас Радоев


Фалшифицирането на македонските народни песни, започнато преди повече от век, продължава и днес. За съжаление фалшификациите се извършват не само от неприятелите на македонския народ, но също така и от певци, македонци по произход, които явно са забравили не само какво значи да си македонец, но и какво значи почтеност и уважение към народа и неговите традиции. За да не бъда голословен, ще посоча един пример с изпълнителката Гуна Иванова - родена в с. Богородица, Петричко.

Търсейки веднъж по телевизионите канали нещо подходящо за гледане, попаднах на надпис на синия екран - „Песен за Васил Левски“, в изпълнение на Гуна Иванова. Естествено че проявих любопитство.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


IN MEMОRIAM

АТАНАС ЛИГОВ

На 16 януари ни напусна нашият дългогодишен другар и съратник Атанас Василев Лигов. Роден на 06.01.1957 г. в град Сандански, той почина на 16.01.2015 г. след тежко боледуване. Атанас Лигов бе дългогодишен председател на секция „Бистрица” на ОМО „Илинден” - ПИРИН в гр. Сандански. Активен деец на партията. Заемаше различни функции на общинско ниво и бе домакин на множество заседания в града!
Сбогом, приятелю, няма да те забравим! Вечна ти памет!
От общинското ръководство в Сандански, членовете на Председателството, Националния съвет и ЦКРК в града, от членовете на партията в Санданска община.


IN MEMОRIAM

ВЛАДИМИР КОЦЕЛОВ

СБОГОМ, БАЙ ВЛАДО!

На 12 януари 2015 г. ни напусна Владо Коцелов - изтъкнат македонски патриот, деец, борец за македонски правдини и прекрасен човек.
Владо Коцелов е роден на 1 февруари 1939 г. в с. Горна Градешница, Светиврачка (Санданска) околия. По времето на комунизма участва в различни тайни македонски организации, за което е арестуван, изселван от родния край и дискриминиран. Въпреки това никога не се отказва от своите убеждения.
След падането на комунизма е активен участник в македонското движение, заемайки високи позиции като касиер на ОМО „Илинден“ и председател на Централната контролно-ревизонна комисия в ОМО „Илинден“ - ПИРИН и повече пъти член на Централния съвет. Владо Коцелов бе пример за честен и добър човек, идеалист, човек, на когото винаги можеше да се разчита и който извърши толкова много, че трудно може да бъде описано. Той се погрижи да остави спомените си на потомството, като издаде книга, част от която след това влезе в сборника „Табу, време на страх и страдание”. Така той ще продължи да ни говори дълго след като замлъкнаха честните му уста.Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting