Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
100 ГОДИНИ ОТ УБИЙСТВОТО НА ЛЕГЕНДАРНИЯ МАКЕДОНСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР ЯНЕ САНДАНСКИ
ВСЕОТДАЕН БОРЕЦ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
ЯН ПИРИНСКИ


Безброй са синовете на Македония, които дадоха живота си за освобождението на своя народ от турското робство. В тази героична борба израснаха силни личности, смели и безстрашни, всеотдайни, готови да мрат за своята татковина. В жестоката бран македонските революционери трябваше да воюват не само против турското потисничество, но и против гръцките, сръбските и българските мегаломани. Един от най-ярките дейци в тази битка бе Яне Сандански.

И така ще бъде! Ще бъде, защото ние, македонците, носим в сърцата и душите си непокорния бунтовен дух на Яне Сандански. Защото всички сме решени да се борим за извоюване на нашите изконни права. За нас това е свещен завет, който достойно ще отстояваме с всички демократични средства в името на доброто на всички народи на Балканите!
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓеорге Иванов:
ИДЕНТИТЕТОТ И ЈАЗИКОТ СЕ ПРАВА ЗА КОИ НЕ СЕ ПРАВИ КОМПРОМИС
(По македонскиот печат)


Обединетите нации не можат и не смеат да си дозволат да бидат рамнодушни на кршењето на човековите права и правата на човечкото достоинство. На светот му е потребен Совет кој ќе дејствува превентивно, а не само реактивно и чии ставови ќе имаат серозни импликации кон сите држави кои не ги почитуваат. Повикуваме политиката и моќта да ги тргнат рацете од овој Совет за да може да превенира, а не само пост фестум да констатира, порача претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов во обраќањето на Високиот сегмент на Советот за човекови права на ОН, пренесува МИА.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)След появяването на първия брой на „Лоза“ официозът на управляващата партия в България „Свобода” се нахвърля върху Лозарите. След като фанфарно заявява, че се водела титанична борба за българската идея от Черно море до Дрин, вестникът с крайно възмущение заявява: „В българската столица, в сърцето на България излизат хора, които се осмеляват да развалят плодовете от дългогодишните усилия, да докажат, че македонците са отделна нация с отделен език, с отделни исторически задачи”. По-нататък Лозарите са заплашвани да престанат да „обиждат” българските чувства.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Докато в Атина се занимавали с политически процеси и слушали хубавите речи на ораторите, Филип не преставал да работи за разширяването на своето влияние в Елада. Той използвал сръчно създаденото от фокидската война настроение, за да се покаже благодетел на елините и да спечели техните симпатии. Било с влиянието на своята силна личност, било с подаръци и благодеяния, той си придобил предани приятели в много градове. Но не само това; в противоположност на тесногръдата, шовинистическа политика на гръцките републики, които много мъчно давали гражданско право на чужденците, Филип допущал гърци да заемат служби в Македония и им давал земя, за да се поселят там.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА

- Илия, още като ме попита, почувствах, че по тялото ми минават някакви тръпки, та нали и в моите жили тече македонска кръв...
Той ме погледна повторно в очите, усмихна се и каза:
- С тебе ще можем спокойно да си приказваме за много неща.
Продължихме разходката. Той ми разказваше някои неща за техния регион, за роднини, съседи, приятели, за тяхното самосъзнание и т.н. Аз пък му разказах за това, което знаех за дядо ми, за татко ми... За срещата и разговора на дядо ми с Гоце, за бежанската 1925 година...
Читај
Претседателот на форумот Кран Монтана во Мароко
ИВАНОВ-БЕНКИРАН: МАРОКО Е ПОДГОТВЕНО ЗА РАЗМЕНА НА ИНВЕСТИЦИИ СО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од „Фаланга")


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска во Дакла, на маргините на форумот Кран Монтана, имаше средба со премиерот на Кралството Мароко, Абделилах Бенкиран.

На средбата беше договорено да продолжи политичкиот дијалог на највисоко ниво. Премиерот на Мароко ја прифати поканата за посета на Република Македонија. Го поздрави учеството на претседателот Иванов на Форумот и особено бизнис делегацијата која го придружува, а која ќе оствари средби со бизнисмени од мароканските стопански асоцјации.
Читај
Премиерот Никола Груевски
НАЈАВИ ШЕСТ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ СО 4.500 ДИРЕКТНИ ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од МИА)


Европската комисија: Шест нови инвестиции кои ќе овозможат 4.500 директни вработувања и уште многу индиректни, најави премиерот Никола Груевски, во обраќањето на трибината на ВМРО-ДПМНЕ во СЦ „Јане Сандански“.

Ќе има, како што најави премиерот, американска инвестиција од автомобилската индустрија во висина од 15 милиони евра стационирана во Тетово со 2.500 вработувања во тој регион. Друга веќе неформално потврдена инвестиција ќе има Василево, во капацитет за производство на материјали во рударство и градежништво.
Читај
Пишува: Херард Пулвјк (Холандија)
ПОЗНАНСТВОТО СО ОХРИД Е ОБНОВЕНО ПОЗНАНСТВО СО А. ДЕН ДОЛАРД И ОБРАТНО
Мишо Јузмески


Во септември 2012 година мојата сопруга и јас одлучивме да ја посетиме Македонија. За нас не премногу позната земја што ја знаевме само од неколку книги од А. ден Долард, но во тој момент за тоа не бевме ни свесни, па решивме во периодот по одморот да купиме книги од овој писател за Балканот и посебно за Македонија за читање и/или препрочитување. За посебни книги ги сметавме: „Свадбата на седумте Цигани“ - една прекрасна љубовна приказна со посебно внимание за Охрид и околината; „За слобода и смрт“ - книга со стравотни извештаи за политичките случувања во земјата...
Читај
Економија
ИНВЕСТИЦИИ ОД 1 МИЛИЈАРДА И 300 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ПАТНАТА И ЖЕЛЕЗНИЧКАТА ИНФРАСТРУКТУРА
(Преземено од „Република")


Со инвестициите од 1 милијарда и 300 милиони евра кои истовремено се реализираат во областа на патната и железничата инфраструктура јасно се гледа приоритетот на Владата на Република Македонија за подобрување на состојбите во патната и железничката инфраструктура.

Во тој контекст изминативе години се изградени, реконструирани и рехабилитирани повеќе од 1.000 километри патишта а се градат и три автопатишта во должина од 132 км автопатска мрежа, што претставува или 50 проценти од постојната автопатска мрежа во државава.
Читај
100 години од убиството на македонскиот револуционер Јане Сандански
МИСЛИ НА ЈАНЕ САНДАНСКИ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ

„Да живееш значи да се бориш: робот за слобода, а слободниот - за совршенство"

„Не бугарска Македонија сакаме ние, туку Македонија на Македонците, Македонија ослободена од тиранијата." - Писмо до Грците, жители на Мелник, 1904 година.

„Јас не го чекам брзото ослободување на Македонија. Тоа може да не дојде дури и во моите денови, но јас сакам да го запазам народот и да го организирам, и ако тоа се случи тој ќе ја добие својата слобода."
Читај
Средба Груевски - Столтенберг:
МАКЕДОНИЈА Е ВАЖЕН ПАРТНЕР ЗА АЛИЈАНСАТА!
Марина Стојанова - Тонева
(Преземено од МРТ)Македонија е значаен партнер на НАТО и да не беше грчката блокада до сега ќе беше членка на Алијансата. Ова се некои од заклучоците по средбата на премиерот Груевски со генералниот секретар на НАТО, Столтенберг. Двајцата ги коментираа и последните случувања во Македонија...

Членството на Република Македонија во НАТО останува во интерес на Алијансата и претставува цврста определба на македонската Влада. Ова се основните теми кои беа во фокусот на денешата прва работна средба на премиерот Никола Груевски со новиот Генерален секретар на НАТО, Јенс Столтенберг.
Читај
Министерот на надворешни работи на Македонија во Анкара
ПОПОСКИ И ЧАВУШОГЛУ ЈА ПОТВРДИЈА ДОБРАТА СОРАБОТКА МЕЃУ ТУРЦИЈА И МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Македонија и Турција имаат интензивна соработка на сите полиња од заеднички интерес, потврдена и преку чести средби на високо ниво, а економските релации бележат нагорен тренд и можности за натамошно унапредување, констатирале министерот за надворешни работи Никола Попоски и неговиот турски колега и домаќин Мевлут Чавушоглу на средбата во Анкара, во рамки на официјаланата посета на Турција.

Како што соопшти МНР, средбата беше искористена и за размена на мислења од аспект на регионалната и меѓународната соработка.
Читај
Култура
ЕДИЦИЈАТА „МАКЕДОНСКИ ИСКУШЕНИЈА“ НУДИ НАУЧНО ВЕРИФИЦИРАНИ ФАКТИ, АРГУМЕНТИ И ТОЛКУВАЊА ЗА МАКЕДОНСКАТА БОРБА
(Преземено од „Република")


Во Порта Македонија денеска беа промовирани нови дела од едицијата „Македонски искушенија“. Станува збор за три нови наслови од капиталната едиција Македонски искушенија која нуди научно верифицирани факти, аргументи и толкувања за долгата историја на македонската борба за државност и самостојност. Проектот е произлезен од документарните филмови кои јавноста, во изминатиот период, имаше можност да ги види на програмите на Македонската радио телевизија и овозможува стекнување бројни сознанија за најзначајните процеси во поновата историја на Македонија, за борбениот код на македонскиот народ и неговата револуционерна и духовна сила во остварувањето на државотворните цели.
Читај
Официјално: Потпишан договор меѓу МТВ и БНТ во Софија
МТВ ЌЕ СЕ ГЛЕДА НА ТЕРИТОРИЈА НА БУГАРИЈА
(Преземено од „Фактор")


МТВ за неколку денови ќе почне да се гледа и на територијата на Бугарија. Договорот за бесплатно емитување и правото за реемитување го потпишаа директорот на МТВ Марјан Цветковски и претседателот на Бугарската асоцијација за кабелски и комуникациски оператори Димитар Радев.

Според претседателот на Македонско Бугарската Стопанска Комора Зоре Темелковски кој беше главен иницијатор за реализирање на идејата за реемитување на програмата на МТВ и БНТ изрази задоволство што проектот се реализирал за релативно краток период.
Читај
Фалшификацията като традиция
МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ОСМИ ВЕК
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Във всеки случай наличието на многобройно християнско население сред склавиниите има достатъчно потвърждения, а това само по себе си създава възможност за възстановяване на епископската мрежа, и то много по-лесно, отколкото би могла да даде мисионерска дейност сред езичниците и при отсъствие на подкрепяща я власт. Наистина в следващия период наблюдаваме отслабване на епископската мрежа, която от средата на 9 век се създава с нови епископски центрове. Но това може еднакво да се дължи както на фиктивността на горния списък, така и на разрушаването на епископската мрежа като последица от военните сблъсъци в първата четвърт на 9 век. Докато църковната мрежа не е представлявала опасност за независимостта на склавиниите, те са можели да я толерират.
Читај
Факти и документи от миналото
БОРБАТА НА МАКЕДОНИЯ И 11 ОКТОМВРИ 1941 ГОДИНА
Д. Томчев


Дейността на смелите борци и организатори на македонското освободително движение даде обилен плод. Създават се големи бойни единици. Възникват батальони в Дебърско-Кичевската област, в Тиквешко, Преспанско и Кумановско. Образуват се бригади, дивизии и корпуси. Така след мощната армия на Самуила се създаде първата македонска войска с главен щаб на НОФ и ПО. Тя вля своите сили и средства в общата борба на Югославянската освободителна армия, водена в люта бран от маршал Тито, и с пролятата си кръв спои в ненарушимо братско единство югославянските народи.
Читај
П о к а н а
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 19 април 2015 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 100-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от РМакедония, изпълнители на македонски песни и хора от РГърция и РБългария. Всички са поканени!

Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Македонско международно движение за човешки права, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, Македонската православна църква “Света Петка” - Сидни, Австралия, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров” и КПД “Цар Самуил”.
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

На 01.03.2015 година в Папаз чаир се проведе заседание на Председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Присъстваха всички съпредседатели от кворума. То бе посветено на предстоящото отбелязване на 100-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Решено бе да се направи всичко възможно събитието да се отбележи колкото се може по-тържествено.

Разгледано бе и писмо от Йордан Костадинов до Председателството с нападки и клевети спрямо партията и лицемерно предложение за среща и разговори за бъдещето и евентуално обединение.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ

Централният съвет на ОМО „Илинден“ - ПИРИН проведе заседание на 22 март т.г. в своя клуб в Гоце Делчев. Събранието водеше съпредседателят Иван Сингартийски. Традиционно то започна с отчет на членовете на Председателството и Централния съвет за извършената дейност. Тази точка отне доста време, тъй като и броят на поискалите думата, за да съобщят за дейността и количеството на извършената работа, беше значителен.

Втора и главна за това събиране точка бе и основна и посветена на организирането на предстоящия Всемакедонски събор за Яне Сандански в гр. Мелник.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ИВАН ПОПОВ

На 7 март от 16 часа в клуба на ОМО "Илинден" - ПИРИН в град Гоце Делчев се проведе редовната сбирка, която беше посветена на Иван Попов, македонски революционер и войвода на чета, роден в село Ляски. С неговия живот и революционна дейност присъстващите запозна Стефан Терзиев, активист на партията от Ляски.

На сбирката присъстваха членове от всичките секции на Гоцеделчевска околия. След това бяха разгледани и актуални въпроси, свързани с дейноста на ОМО "Илинден" - ПИРИН. По най-наболелия от тях - окончателния текст на договора за добросъседство с България, Иван Гаргавелов зададе въпрос към съпредседателя Ангел Безев какви мерки е предприело Председателството, за да се избегнат грешките от предишната декларация.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


БЛАГОДАРНОСТ!

Семейството Мария и Стоян Георгиеви от гр. Петрич изказват най-искрена признателност и благодарност на всички, които са помогнали морално и финансово за оздравяване на Мария, пожелавайки им здраве, щастие и успехи в живота!


СКРЪБНА ВЕСТ

АНДОН КОСТОВ

На 18.03.2015 година внезапно почина нашият другар и съратник в борбата за човешки права на македонците в България Андон Атанасов Костов. Роден е на 05.12.1957 година в гр. Петрич. Той беше един от най-активните членове на партията в града. Прояви особено голяма активност при събирането на подписи за регистрирането на партията. За добрата му работа в партията на последната конференция в гр. Гоце Делчев бе избран за член на Централната контролно-ревизионна комисия.

Последно сбогом и почивай в мир, скъпи приятелю! Ние никога няма да те забравим!

От Общинското ръководство - гр. Петрич, Председателството на партията, Централния съвет, от всички членове на ЦКРК на партията.

Да бъде светла паметта му!Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting