Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД ТЪРЖЕСТВЕНО ПРАЗНУВА СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
8 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСИМА И САМОСТОЯТЕЛНА МАКЕДОНИЯ
ЯН ПИРИНСКИ


Всеки народ има своите мигове на погроми, но и незабравими свещени дати. Историята на македонския народ е пребогато наситена със събития - на величие, на слава и възход, но и на жестоки разочарования. Важното е, че през тези векове той е водил героични борби единствено за да запази изконното си право на съществуване. Нашите славни деди ни завещаха достойно и гордо да носим в сърцата си завинаги националния си дълг - да запазим нашата македонска идентичност.

Македонският народ смята, че безумната бруталност на тези две съседни страни към Република Македония в отричане на нейната идентичност, култура, език и историческо минало всъщност означава явна обявена война. Ако Европейският съюз не вземе необходимите мерки да спре тези вманиачени безумци, това значи да остави убийци да разстрелват прекрасната идея за свободна, демократична и обединена Европа. Срамна и опасна реалност. Европейци, пазете се!
Читај
Два историски Илиндена
МАКЕДОНИЈА ПРОСЛАВИ 111 ГОДИНИ ОД ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ И 70 ГОДИНИ ОД АСНОМ
(По македонскиот печат)


Двата историски Илиндена - 111 години од Илинденското востание и 70 години од Првото заседание на АСНОМ беа одбележани на 2 август со народни собири на Мечкин Камен во Крушево и во Меморијалниот комплекс АСНОМ во кумановското село Пелинце.

Денот на Републиката оваа година се одбележува под мотото „Од сон до Сонце". Централната прослава на празникот се одржа на Пелинце, во Крушево и во Скопје.

Во Крушево за Илинден традиционално стигнаа коњаниците од Илинденски марш, а градот во наредните денови беше домаќин на научно-културната средба „Десет дена Крушевска Република“.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Идният председател на Крушевската република, войводата Никола Карев, през май 1903 г. дава интервю за гръцки вестник. Ето извадки от него:
- Македонец ли си? - го питам.
- Да.
- И следователно грък.
- За това не знам - ми отговори, - аз съм македонец.
- Директен наследник на Александър Велики? - му казвам иронично.
- Да.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)Демостен е убеден, че всеки монарх е неприятел на свободата и на правото; понеже той не прави разлика между монархия и тирания, схваща и Филип като представител на насилието, незаконно владичество и като непримирим враг на свободната републиканска държава. Според Демостен на такъв владетел не трябва да се вярва: в една своя реч той нарича недоверието „защитно средство на разумни хора, дадено от самата природа, ефикасно и спасително за всички, особено за свободни държави против попълзновенията на тираните”.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОКРАЙ ЩЕ СИ ОСТАНА МАКЕДОНЕЦ
(Продължава от миналия брой)


На 03.06.1984 година се проведе традиционният събор на българо-югославската дружба в гр. Благоевград. Югославските граждани влезнаха и напуснаха страната през ГКПП - Станке Лисичково, което се намира в района на 14 Г.З. Граничари от тилната застава се позлваха за охрана и контролиране на движението на югославските граждани в граничната зона и ивица встрани от магистралата.

Такава задача е изпълнявал и граничният отряд в състав: сержант Узунов и мл. с-т Фенев. Към 19.00 часа, когато потокът от коли намалява, мл. с-т Фенев напуща мястото за носене на служба и тръгва към с-т Узунов, за да излязат на магистралата и чакат да дойде автомобилът да ги откара в заставата - такива са били указанията.
Читај
Интервју со Претседателот на Република Македонија ЃОРГЕ ИВАНОВ:
KОГА ЌЕ ВЛЕЗЕТЕ ВО ТУЃА ИГРА, НЕ ИЗЛЕГУВАТЕ ЛЕСНО
Kатерина Нешкова
(Преземено од „Дневник“)Поголемиот интерес на меѓународната заедница, на посредникот Нимиц и на канцеларката Меркел за спорот за името треба да се искористат за поголем притисок врз Грција, вели претседателот Ѓорге Иванов во интервјуто за „Дневник“.

Тој преку разговорот испраќа порака и до Бугарија – ако сакате заеднички да го славиме Илинден 1903, треба да го славиме заедно и Илинден 1944. Иванов отворено говори и за односите со ДУИ откако таа не го призна неговиот легитимитет како шеф на државата.
Читај
Илинден – најголемиот македонски празник
МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ИМА ШЕСТ ДРЖАВНИ ПРАЗНИКА, НО ИЛИНДЕН Е ВЛЕЗЕН НАЈДЛАБОКО ВО СРЦАТА И ВО СВЕСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ
Проф. Стефан Влахов-Мицов
(Преземено од МКД)Македонскиот идентитет и континуитет постојат во текот на целокупната долга македонска историја. Сведоштво за тој континуитет се Преамбулата и Правилата на Македонскиот востанички комитет во време на Кресненското востание од 1878-1879 г., во кои се вели: „Со нашата крв што ја пролеваме низ полињата и горите македонски, ние служиме како Македонска војска на Александар Македонски за слободата, со нашата девиза – Слобода или смрт!“ Крајната цел е „ослободувањето на Македонија, таа земја на славните сесловенски просветители и учители св. Кирил и Методиј, која со векови страда под турското ропство“. Илинден се претвора во круна на сите претходни македонски борби за ослободување.
Читај
Претседателот на Република Македонија ЃОРГЕ ИВАНОВ:
НАГРАДАТА НА СЛОБОДАТА ПОКАЖУВА ДЕКА МАКЕДОНИЈА Е ПОЗИТИВЕН ПРИМЕР ВО РЕГИОНОТ
(Преземено од МКД)


Наградата на слободата за 2014 година од Фондот за американски студии покажува дека Македонија е пример во регионот како треба да се спроведуваат реформи, изјави Претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, откако вчера на Карловиот Универзитет во Прага му беше врачена престижната награда од Фондот за американски студии, со седиште во Вашингтон.

Наградата на Фондот за американски студии се доделува секоја година на истакнати лидери од источна и централна Европа, за нивните достигнувања во промовирањето на демократските вредности и економската слобода во нивниот регион.
Читај
До българските и македонските медии, в отговор на триумфиращото невежество: Божидар Димитров -
ЧУКЧАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЯ
Писмото-отговор на доц. д-р Стойков не е публикувано в българските медии!
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Самопровъзгласилият се за експерт по македонския въпрос Божидар Димитров в отворено писмо до българските медии, озаглавено „По повод спекулациите на Скопие с имената „Македония“ и „македонци“, изнася някои свои схващания, примесени с голямо количество заблуди и незнание, удивителни за добър студент и позорни и непростими за човек с претенциите да бъде учен. Разбира се, в това няма нищо изненадващо за специалистите и не за него пиша тези редове, а заради неговите жертви - българските читатели.
Читај
Обраќање на премиерот Никола Груевски во Пелинце:
ПОТРЕБНИ СЕ КОНКРЕТНИ ДЕЛА ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од „Дневник“)


Време е Европа да погледне со поголемо внимание кон нас, и да ги оправда цитатите кои ги кажуваат нивните лидери низ историјата. Проблемот на Македонија не е само наш проблем. Тоа е европски проблем и ако некој мисли дека со негово игнорирање ќе создаде решение се лаже, истакна премиерот Никола Груевски, во своето обраќање во Пелинце.

- Да се признае јавно од некои од нив дека треба да се преговара за името и за идентитетот, во ситуација кога да се негира нечиј идентитет е рамно на бришење на една нација, е погубно и сам показател, колку рамнодушно или пак површно или неспремно се пристапува кон ова прашање. Спомнувањето на проблемот јавно не е доволно. Потребно е конкретно дело, потенцираше Груевски.
Читај
Мат за Бугарите и Грците:
НЕ МОЖЕ 200 ГОДИНИ ДА ИМА „МАКЕДОНСКО ПРАШАЊЕ” БЕЗ МАКЕДОНЦИ
Ристо Никовски
(Преземено од МРТ)Неспорно е за било кого дека „Македонското прашање“ е веќе скоро 200 години актуелно на меѓународната сцена. Тоа одлично го знаат и тие што макар маргинално ја следат политиката. И сега, со крунскиот аргумент дека без Македонци не е воопшто замисливо ни возможно околу 200 години да има „Македонско прашање“, можеме одговорно да констатираме дека Бугарите и Грците се дефинитивно матирани! Тоа мора да ги разоружа и да ги стави и Атина, и Софија пред свршен чин, во која било ситуација кога се обидуваат да го негираат постоењето на Македонците.
Читај
Исторически щрихи
ПЕРВУНД И КРАЯ И ПОСЛЕДНАТА СЛАВЯНСКА ОБСАДА НА СОЛУН
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Да се върнем на събитията от 70-те години на 7 в. Всичко започва, когато управниците на Солун съобщават на императора, че рексът на ринхините Первунд замисля нещо лошо срещу града. Империята по това време се готви за тежка война с арабите, които са започнали сериозни подготовки за превземането на Константинопол, след като през 671 г. превземат Кизик на южния бряг на Мраморно море и настаняват там силна своя флота. Василевсът не може да допусне по същото време да бъде застрашен вторият град на империята и заповядва Первунд да бъде арестуван и изпратен в Константинопол. Солунските власти хващат намиращия се по това време в Солун славянски княз и го изпращат при василевса.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ХИЛЯДА ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ БЕЛАСИЦА
Дарина Гавраилова


На 27 юли по инициатива на ОМО „Илинден” в местността Самуилова крепост край петричкото село Струмешница се събраха около триста човека от двете страни на българо-македонската граница. Събитието протече под мотото „Хиляда години от битката на Самуилова крепост и борбата на македонския народ за самостоятелна македонска държава. След кратката историческа справка, направена от оратора, бяха поднесени венци и цветя на обелиск-паметника на цар Самуил и неговите войници. Малко по-късно под дебелата сянка на вековните явори и прохладата, идваща от водите на река Струмешница, под звуците и песните на оркестър от гр. Сандански се виха дълги македонски хора до късно след обяд.
Факти и документи от миналото
РЕЧ НА ХРИСТО КАЛАЙДЖИЕВ, ДЪРЖАНА НА КОНГРЕСА НА МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 4 ФЕВРУАРИ 1945 Г. В СОФИЯ

Днес са на власт тия, които винаги са били приятели на македонския народ и неговото дело за свобода, които имат немалък дял във формирането на македонската прогресивна идеология, които заедно с нас са проливали кръвта си, тия, които през целия период на тая историческа борба са дали многобройни доказателства за искрено приятелство към Македония. А тия, които са искали да удушат македонското движение в полза на великобългаризма, са в затворите и отговарят пред Народния съд.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 111 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ
Димитър Иванов


На 10.08.2014 г. македонците от град Шумен и околността се събраха на Шуменското плато, за да отпразнуват 111 години от славната Илинденска епопея. Под сенките на буковите дървета, огласяни от клавира на Иван Ганчев, в топлия августовски ден над 100 души и около 70-80 туристи, случайно дошли на същото място, отдадоха почит към всички илинденци, които проляха кръвта си за по-доброто бъдеще на следващите македонски поколения. След пламенното слово на оратора микрофонът бе предоставен на желаещите за изява, а те не бяха малко. Сред тях особено впечатление със своите патриотични песни направиха Стоян и Арангел Аргирови.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 111 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ
Доц. д-р Стойко Стойков


На 27 юли 2014 г. в село Мусомища, Гоцеделчевско, се проведе традиционният илинденски събор, организиран от ОМО „Илинден“-ПИРИН. Присъстваха хора от цяла Пиринска Македония, от София, Шумен, а също така и от Битола, Република Македония. Делегация от Съюза на македонците от Егейския дял на Македония с център Битола присъстваше официално на събора, като почетният й председател Александър Поповски поздрави съборяните. Панихида за душите на загиналите илинденци прочете местният свещеник отец Ангел, а беше приготвен и раздаден и курбан.
Читај
ГР. КРУШЕВО, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
Атанас Радоев


На 2 август 2014 година стотина членове на ОМО „Илинден” - ПИРИН от Петричко, Санданско и Гоцеделчевско начело със съпредседателите на партията Крум Филатов и Иван Сингартийски посетиха организирано свидното за всички македонци историческо място Мечкин камен край гр. Крушево, Република Македония, където традиционно се провежда всемакедонският събор, посветен на Илинденското въстание.

Македонците от Пирина развяха своите знамена със слънцето на Вергина и емблемите на ОМО „Илинден” - ПИРИН и ЕФА на това историческо място и се поклониха пред подвига на героите, създали първата република на Балканите и загинали за свободата на Македония.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Поезия

О Б Р И Ч А Н Е

Аз чаках... и сърцето чака
да грейнат твоите върхове.
И оня миг, когато мрака
изгаря в златни брегове.

И пред зората устремена
под гордите ти висоти,
да видя с блясък озарени
на Струма тъжните води.

Аз чакам този миг, когато
ще може вечният Пирин
в пожара буен на борбата
да види верния си син!

С поклон пред тебе, Майко моя -
Егея, Вардар и Пирин,
когато ни повикаш в боя,
за теб ще мреме - до един!

ГЕОРГИ ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting