Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ, СМЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ПОДСИГУРИ БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ, КОЕТО ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НИ, КОЕТО ДА ИЗГРАЖДА ИСТИНСКИ ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ С РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ НА БАЗАТА НА РАВНОПРАВНОСТ И ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИНДИВИДУАЛНОСТ И НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ВСЯКА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ
НА ИЗБОРИТЕ МЕРАКЛИИТЕ ЗА ВЛАСТ С ЯСЕН АДЕКВАТЕН ВОТ ОТ ГРАЖДАНИТЕ
ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, на 5 октомври тази година се проведоха предсрочните избори в страната. Но по-малко от половината от населението подкрепи партиите, които желаеха да поемат управлението на страната, уверявайки избирателите си, че ще им подсигурят благоденствие и по-добър и щастлив живот.

Какво очакваме ние, македонците, от (ако се състави) новото българско правителство? Преди всичко, както винаги сме го заявявали, да признае и зачита нашите национални права и свободи. Да гарантира регистрацията на партията ОМО „Илинден” – ПИРИН и на другите македонски организации и сдружения. Да бъде активен инициатор и ратува за истинско добросъседство и приятелство между Република Македония и Република България.
Читај
Претседателот на Република Македонија Иванов за телевизија Сител, рече:
АРГУМЕНТИТЕ СЕ НА НАША СТРАНА ВО СПОРОТ СО ГРЦИЈА
(По македонскиот печат)


Коментирајќи ги последните изјави од Грција, македонскиот претседател во вчерашното интервју за телевизијата Сител, рече дека Грците имаат чувство дека многумина веќе не им веруваат.

Грците реагираат нервозно. Изјавата на Венизелос укажува дека Грците веќе имаат некој страв, имаат некое чувство дека многумина веќе не им веруваат. Тие во 1993 година ја убедија меѓународната заедница дека користењето на името Македонија е безбедносна закана за регионот, без никакви аргументи. Сега другите членки видоа дека аргументите се на наша страна, дека Грција со тоа што не блокира е таа што создава безбедносен проблем во регионот, изјави претседателот Иванов.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Вече имах няколко пъти възможността да цитирам „Стамболовщината в Македония и нейните представители“, програмна книга на МРО от 1895 г., изпълнена с доста ясни твърдения, че Македония и македонците имат свои интереси, различни от тези на техните съседи. Неин автор бил Петър Попарсов. Още там той изразява интерес към съдбата и делото на Скопския митрополит Теодосий. След хуриета ние го виждаме в акция в полза на турските държавни училища (които биха изместили екзархийските и с това отрязали основния клон на българската пропаганда в Македония), както и в акция в Скопие за връщането на Теодосий като Скопски митрополит, а същевременно се появява и идеята за отваряне на университет в Скопие (след освобождението на Македония), в който професор трябвало да бъде самият Кръсте Мисирков.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)Ала Исократ скоро се убедил, че ръководните държавници в Елада не са способни да разберат националните задачи и да се нагърбят с тяхното оделотворение. Затова той решил да придума някой силен монарх да възприеме неговите идеи. Исократ най-напред се обърнал към Язон от Фере (Тесалия), който действително бил обладан от мисълта да предприеме поход против Персия. Но Язон бил убит в 370 г., без да могъл да изпълни своя план. По-късно (ок. 368 г.) Исократ се обърнал към Дионисия I, сиракузки тиранин, който обединил западните гърци в една силна държава и ги спасил от картагенската опасност; обаче Дионисий бил зает твърде много със сицилийските работи, па и скоро умрял. В 356 г. Исократ се обърнал с писмо към спартанския цар Архидам, в което го подканва да предприеме похода против Персия по примера на своя баща Агесилай.
Читај
Минало и фолклор
ПЕСЕНТА „ОТ КАК СЯ Е ЗОРА ЗАЗОРИЛА...” ПРОСЛАВЯ СРЪБСКАТА ВОЙСКА И КНЯЗ ЛАЗАР, А НЕ БЪЛГАРСКАТА И ЦАР ИВАН ШИШМАН
Сариса Параос, Гергана Велкова


Песента „От как ся е, мила моя майко ле, зора зазорила, от тогас е, мила моя майко ле, войска провървяла”, е включена в сборника с народни песни на Братя Миладинови под №58.

Прочитайки или слушайки песента, човек забелязва, че въпросната войска не е тръгнала да се бие за родна земя, за своя държава, за род и народ, а за Христова вяра! Дали защото тези бойци не са се намирали на своята родна земя, а някъде другаде? И защо са някъде другаде, не на родна земя? И защо не се разкрива как е завършил боят за „Име Христово” и „Християнската вяра”?

Песента се състои от 12 (дванадесет) стиха и ако иска човек правилно да я разбере, той трябва да разполага с целия текст.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
БОРЕЦ ЗА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНИЯ

Между другото тези учители, истински мисионери, бяха навсякъде, те учеха както младите, така и старите. Тези неуморни сеятели на македонската духовност изнесоха уроците от класните си стаи и ги пренесоха по сбирки и седянки, по сборове и екскурзии – навсякъде, където имаше почва за просвещение. А почва имаше и тя беше зажадняла за македонското слово и култура. Те обаче бяха не само учители, но и хора с големи и благородни души. Никога няма да забравя една пролетна екскурзия на децата от училището до местността Ливадите, на около два часа път от селото, когато след неочакван за сезона снеговалеж аз – босоногият хлапак с къси гащички /както повечето малчугани/, бях увит в дрехата на една от учителките и отнесен на ръце в селото.
Читај
Економија
СРЕДБА ГРУЕВСКИ - ХОЛГЕР: ЕБОР ВО ПОДДРШКА НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР
(Преземено од МКД)


Претседателот на Владата на Македонија, Никола Груевски и членовите на владината делегација во чиј состав се заменик претседателот на Владата и министер за финансии Зоран Ставрески, министерот без ресор задолжен за привлекување на странски инвестиции Горан Мицковски и директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони Виктор Мизо, во текот на вчерашниот ден присуствуваа во Лондон, Велика Британија и се обратија на бизнис форум за презентација на поволностите кои ги нуди Македонија за реализација на странски инвестиции.

На бизнис форумот во Лондон присуствуваа претставници на над стотина компании од различни области како што е финансискиот, услужниот, производствениот сектор, информатичката технологија и градежништвото.
Читај
Негативни реакции во Атина по изјавата на шефот на австриската дипломатија Курц:
СОВЕТОТ ДА НЕ ЈА БЛОКИРА МАКЕДОНИЈА
Марија Котовска - постојан дописник на МРТ од Атина


Европскиот Совет конечно да ја повлече блокадата и да ги почне пристапните преговори со Македонија – со оваа порака шефот на австриската дипломатија Себастијан Курц повторно ги предизвика вообичаените негативни реакции кај јужниот сосед. Како што јавува дописникот на МРТ од Атина, грчките медиуми коментираат дека Австрија провоцирала, вршела притисок и се жалела во полза на Македонија, а негодуваат и за тоа што Курц го користи нашето уставно и историско име.

„За жал моите стравувања се потврдуваат. Постојаната блокада на почетокот на пристапните преговори со Македонија, предизвикана од нерешениот спор за името со Грција, ги става во прашање веќе постигнатите резултати. Долгорочно тоа може да води кон дестабилизација на целиот регион. Поради тоа го повикувам Советот да ја прекине блокадата по ова прашање", побара Курц.
Читај
Софија ја обвинува Атина
ГРЦИТЕ НА БУГАРИТЕ НЕ ИМ ЈА ДАЛЕ ПЛАШТAНИЦАТА НА ЦАР САМУИЛ „ПОД ПРИТИСОК НА СКОПЈЕ“
Бранко Ѓорѓевски
(Преземено од в. „Вечер“)Таа се чува во Музејот на византиската култура во Солун и е многу достапна, но од политички причини нашето барање беше одбиено под изговор дека не е во добра состојба, изјави вчера Људмил Вагалински, шеф на Националниот археолошки институт и музеј при БАН Македонскиот притисок била причината зошто во Софија не стасала плаштаницата на цар Самуил, која, инаку, се чува во Музејот на византиската култура во Солун. Вакво тврдење завчера го искажал Људмил Вагалински, шеф на Националниот археолошки институт и музеј при Бугарската академија на науките спроти отворањето на големата изложба насловена како „Цар Самуил (+1014) во битка за Бугарија“. Изложбата ќе се отвори на 7 октомври, а наме ката на цар Самуил требаше да биде еден од највредните експонати. Меѓутоа, надлежните грчки органи не го прифатиле бугарското барање.
Читај
Град Охрид, Република Македонија, 29 септември 2014
ДОГОВОРЕНА СОРАБОТКА МЕЃУ ВОДЕЧКИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ ОД МАКЕДОНИЈА, ТУРЦИЈА И БУГАРИЈА
(Преземено од МИА)


Претставници на најголемите универзитети од Македонија, Турција и Бугарија, како и на академиите на науки и уметности денеска во Охрид ја потпишаа Охридската иницијатива, Меморандум за соработка на високообразовните и научните институции на трите држави.

Министерот за образование и наука Абдулаќим Адеми пред учесниците на трилатералната средба ја нагласи потребата од продлабочување на соработката во областа на науката меѓу државите во регионот, со заложба истата понатаму да се унапредува и проширува и во други области.
Читај
Историската вистина
„МАКЕДОНЦИ, ГНИЛИ КОНЦИ“
Јован Христовски
(Преземено од МКД)Бертра Дон Де Ла Броквиер, советник на грофот Филип Ле Бон во рапортот до грофот во 1433 година пишува: во турската војска има грчки, бугарски, македонски, албански и други војници.

По Карпошовото востание во 1697 година вo Киев во рамките на руската армија од избеганите македонски востаници се формира македонски полк каде паралелно егзистираат полски, бугарски други единици. Чехот Карл Хрон во 1890 ја издава брошурата Македонскиот славјански народ каде што тој потврдува дека Македонците како јазично, така и културно се различни од своите соседи.

Тоа се само неколку примери каде во различни столетија се прави јасна дистинкција меѓу бугарски и македонски идентитети.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов пред Генералното Собрание на ОН
ЗА ИДЕНТИТЕТ НЕ СЕ РАЗГОВАРА НИТУ ПРЕГОВАРА
Ирина Гелевска
(Преземено од МКД)Македонија побара од Обединетите нации максимално да се посветат на изнаоѓање на спорот со името. Шефот на дипломатијата по средбата со грчкиот министер за надворешни работи соопшти дека за Грција решението на спорот е најнизок приоритет. Човештовото е исправено пред два предизвици, едниот се климатските промени и второ е неприменувањето на меѓународното право, изјави претседателот Иванов во обраќањето пред Генералното Собрание на Обединетите нации во Њујорк.

Република Македонија ја гледа својата иднина во НАТО и во Европската Унија, но Грција не блокира и условува да се откажеме од идентитетот и го бара невозможното - да прекршиме еден од основните принципи на ЕУ за да ги исполниме условите за членство. Ја игнорира пресудата од Меѓународниот суд на правдата и го блокира нашето заслужено членство во НАТО, изјави претседателот Ѓорге Иванов во обраќањето пред Генералното Собрание на Обединетите нации во Њујорк.
Читај
35 години “Народна волја”
ЗЛОТО НА МАКЕДОНИЗМОТ
Проф. Димитар Мирчев
(Преземено од в. „Дневник“ )Пред месец - два, познатиот антимакедонист и бугарски функционер Божидар Димитров, во некаква своја новинска анализа, утврдил дека „Македонизмот е престап против човештвото“! Резултат на тоталитарна диктатура, измислена и вештачка творба од 1944 г., по цена на многу жртви, перење мозоци и закони без преседан во светската практика (види „Дневник“, 13.08). Треба, наводно, да н` дадат во постапка во Стразбур и дури и Хаг, за тоа злосторство и геноцид врз бугарското население во западните предели. А слично велат и неговите колеги од Атина и од Солун, но за јужните предели. Деновиве Венизелос, мислејќи на целосно иста бранова должина, фрли уште некоја лопата бетон: с` да си промениме, и име и нација и документи „ерга омнес“, и внатре во земјата да си се ословуваме поинаку. И што да правиме ние, така геноцидно и истребувачки настроени? Да фаќаме адвокати за да н` бранат во Стразбур и Хаг?
Читај
Византологот Александар Атанасовски контра бугарските тези
САМУИЛ НЕ Е БУГАРСКИ ЦАР, ТОЈ СЕ ОТЦЕПИЛ ОД БУГАРСКАТА ДРЖАВА!
Александар Атанасовски


Самуил со востание се одметнал од бугарската држава, направил престолнина и патријаршија во Преспа, каде што се наоѓа и неговиот гроб. Самуиловото Царство не било бугарско! Вистината е дека Самуил со своите браќа Давид, Мојсеј и Арон организирале апостасија, односно востание со отцепување од бугарската држава. Историските извори се сосема јасни и недвосмислени. Тоа што некои бугарски историчари во поново време ги оспоруваат податоците е чисто политичка игра да се покаже наводен бугарски карактер на оваа држава, што не е точно.

Ова го истакна д-р Александар Атанасовски, професор по византологија на Kатедрата по историја на Филозофскиот факултет на УKИМ во Скопје. Тој говорејќи на научниот собир „1.000 години од смртта на цар Самуил“ што деновиве го организира општина Ресен, понуди интересни податоци за појавата и смртта на средновековниот владетел повикувајќи се на валидни историски документи.
Читај
Исторически щрихи
ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОМЕНИ - БАЛКАНИТЕ В КРАЯ НА VII В.
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


От това време са запазени сведения, че все още съществува Юстинияна прима, и се посочват отделни епископи в Македония (дори и такъв вътрешен като епископа на Стоби, недалеч от Градско). В науката е разпространено схващането, че те са били само титуларни, което обаче изглежда малко вероятно - особено когато става дума за цяла една архиепископия шест десетилетия след времето, когато уж би трябвало да бъде унищожена от нашествениците. Наличието на голям брой християни сред славяните (според събора те са дори „мнозинство”) обяснява оцеляването на архиепископията и нуждата от нейното съществуване. Дали посочените епископи са пребивавали в своите средища е друг въпрос - възможно е те и да не са живеели в тях, а да са управлявали епархиите отдалеч. От друга страна, засилването на византийската власт и влияние в Македония в края на VII в. може да са дали възможност за тях да се върнат там, както са изисквали и решенията на Вселенския събор.
Читај
99 години от рождението на Антон Попов
МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ
Димитър Иванов


Антон Попов е роден на 20.10.1915 г. в с. Геца (Игуменец ), близо до Петрич. Догодина по инициатива на ОМО „Илинден”-ПИРИН ще бъде отпразнуван неговият 100-годишен юбилей. Във връзка с подготовката на литературната програма в негова чест молим всички, които имат някакви материали или спомени за него, да ги изпратят и влязат във връзка с Крум Стойков Филатов от с. Самуилово, обл. Благоевград, п.к. 2879, или пък на редакцията на в-к „Народна воля”.

Още като дете Дончо слуша разказите на своята „баба мъченица” (както я нарича самият той в предсмъртното си писмо) Гюрка Константинова за грабежите на пашите и бейовете, за убийствата и безчинствата, за отвличането на жени и девойки в турските хареми, за страшното робство.
Читај
Факти и документи от миналото
РЕЧ НА ХРИСТО КАЛАЙДЖИЕВ, ДЪРЖАНА НА КОНГРЕСА НА МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 4 ФЕВРУАРИ 1945 Г. В СОФИЯ

Така върху трупа на балканския шовинизъм се роди едно чудно хубаво цвете, на което се радват не само македонците, но и всички балкански народи. Така се роди една нова светла звезда на балканския небосклон, която ще сочи пътя на балканските народи, а най-вече на южнославянските народи, не към разединението, а към обединението.

Драги делегати, няма народ, изложен на тъй жесток и кръстосан огън от тъй многобройни противници, като македонците. Цели десетилетия балканските фашистки клики със свойствените им варварски средства се мъчеха да заличат географското и народностно понятие Македония, да заличат македонското име. И все пак македонската борба преодоля всички пречки, македонският дух победи.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


В А Ж Н О   С ъ о б щ е н и е!

Известявамe читателите на вестник “Народна воля”, чe бюлетинът “Македонски глас” вече е в интернет. Може да го откриете на: makedonskiglas.org.

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2015 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 15 декември 2014 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2015 година!
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting