Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
24 МАЙ - ЕДИН ОТ НАЙ-СВЕТЛИТЕ МАКЕДОНСКИ ПРАЗНИЦИ
ДЕЛОТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЩЕ СИЯЕ ВО ВЕКИ ВЕКОВ
ЯН ПИРИНСКИ


Историята на македонския народ е наситена с превратности, с поражения, но и с удивителни подеми, бурен възход и величие. За наша радост и гордост, тя ни е оставила и личности със свети и безсмъртни дела, които ще останат не само в нашата националната съкровищница, но и в съкровищницата на много други народи.

Истината е очевидна. Време е българските "историци" да спрат ненужната на никого лъжепропаганда и признаят великото и свято дело на солунските братя с факта, че те не са българи, а азбуката, която създават, е изцяло на македонския говор. Това е историческата истина. Всичко друго е лъжа и измама.
Читај
Ѓорге Иванов:
ПОБЕДИЈА ДЕМОКРАЦИЈАТА, ГРАЃАНИТЕ И МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


На овие избори победи демократијата, победија граѓаните, победи Македонија, рече претседателскиот кандидат на коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ Ѓорге Иванов во обраќањето по објавувањето на првичните изборни резултати.

Оцени дека изборите беа спроведени во мирна, фер и демократска атмосфера како што и прилегаат на европска Република Македонија.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)И не става дума за изразяване на това, което той и останалите свободно желаят, а опити в съществуващите неблагоприятни обстоятелства, при ограничените възможности, които им се предлагат, да изберат най-доброто, т.е. най-малкото зло. Или, както ще заявят Мисирков и Чуповски пред руските власти през 1914 г., свободна и независима Македония е мечтата и главното желание на всеки македонец. Но след като им е заявено ясно, че това не може, остава да се примирят с нещо малко, с възможно най-малкото зло. И това, на което той (а и не само той) ще заложи, е запазване целостта на Македония, дори със загуба на независимостта. Защото, както добре е преценявал, една цяла Македония може да се отдели от своя окупатор сравнително лесно, но една поделена Македония много трудно ще може да се отдели и обедини.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)А Филип виждал, че Демостен, който сега се ползвал с голямо влияние в Атина, бил противник в подобен съюз. За Демостена мирът, който сега се сключвал, бил само едно примирие, с което Атина спечелила време да се съвземе, да си намери съюзници и да се подготви за решителна борба против Македония. Демостен разбирал, че ако Атина се съюзи с Филип, това, естествено, ще докара подчинението й под волята на по-силния й съюзник, или най-много тя би могла да играе покрай него само второстепенна роля. Демостен, който бил застъпник на демокрацията и автономията на гръцките държави, не искал да допусне подобно нещо.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦС НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

На 6 април 2014 г. в село Беласица, Петричко, в заведението на Георги Ораков се състоя заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден“-ПИРИН. Присъстваха 15 членове на ЦС, от които четирима съпредседатели - Крум Филатов, Ангел Безев, Иван Сингартийски и Стойко Стойков, както и един член на Централната контролно-ревизионна комисия. Съгласно традицията водещ на заседанието на ЦС е съпредседателят от околията, в която то се провежда. В случая това бе Крум Филатов.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОКРАЙ ЩЕ СИ ОСТАНА МАКЕДОНЕЦ

Иван Стойков Петров е роден на 10 септември 1943 година. През 1959 г. създава младежка македонска група. Разкрити са, той е арестуван и дълго държан в следствието. Освобождават го, но не престава да се вълнува от македонския въпрос и през 1971 г. ДС му открива досие за оперативно наблюдение. През 1984 г. е арестуван, след като властите залавят негови стихотворения с антикомунистическа и македонска насоченост. След 1990 г. живее в Белгия и е член на ОМО „Илинден“ - ПИРИН.
Читај
Никола Груевски:
ПОБЕДИ КОНЦЕПТОТ НА НЕУМОРНО РАБОТЕЊЕ
(Преземено од МИА)


Денес, како и пред две недели, Македонија имаше успешни, фер и слободни избори, мирен и демократски изборен ден. Најголем победник е Македонија, нагласи вечерва лидерот на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски, упатувајќи честитки до сите граѓани на Република Македонија за успешниот изборен ден, а особено до оние кои гласаа и придонесоа за овој успех на Република Македонија.

- Имавме ефективни избори без какви било сериозни инциденти или проблеми. Можеме да бидеме горди на тоа, рече Груевски и им честита на Македонците, Албанците, Турците, Ромите, Србите, Бошњаците, Власите и на сите останати граѓани на Република Македонија. Тој упати честитки до сите кои гласаа за која било партија на изборите.
Читај
Панајотис Димитрас:
ГРЦИЈА БЕСРАМНО И ГРУБО ГИ КРШИ ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
Искра Kоровешовска
(Преземено од „Дневник“)- Иако добива постојани критики од Советот на Европа, како и пресуди на своја штета од Европскиот суд, Грција и натаму упорно стои на својот став да не ги спроведува пресудите. Земјата нема култура на почитување на човековите права, вели во интервју за „Дневник“, поранешниот претседател и актуелен портпарол на грчкиот Хелсиншки комитет, Панајотис Димитрас. Во однос на случаите од македонското малцинство, според него, во моментов Kомитетот чека пресудата од Стразбур за втората апликација за Домот на македонската култура, чија регистрација Грција упорно ја негира. Тој верува дека одлуката на Судот ќе биде на страната на Македонците, по што оваа заедница масовно ќе формира свои здруженија. Ова ќе биде оружје што ќе ја принуди Грција да го признае македонското малцинство.
Читај
Став на австриски експерт Ханс Кушлер:
МАКЕДОНИЈА ИМА ПРАВО ДА СЕ ИМЕНУВА КАКО САКА
(Преземено од „Дневник“)


Македонија има право да се именува како сака и нема дилема дека името Македонија е право на земјата оти и Грција и Македонија имаат античка историја. Жалам што одлуката на Меѓународниот суд на правдата во Хаг во случајот со Македонија не најде одглас во одлуките на челниците на земјите од Европската унија и НАТО и државата се уште не е членка на овие меѓународни ентитети.

Ова го вели Ханс Кушлер професор на Универзитетот во Инсбрук, Австрија и претседател на Меѓународната организација за напредок во интервју за Програмата „Гласот на народот“.
Читај
Економија
ВО РУДАРСТВОТО ЌЕ СЕ ВЛОЖАТ ПОВЕЌЕ ОД 1,4 МИЛИЈАРДИ ЕВРА И ЌЕ СЕ ОТВОРАТ НОВИ 2.500 ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од МИА)


Повеќе од 1,4 милијарди евра ќе се инвестираат во рударството и ќе се отворат околу 2.500 нови работни места, најави денеска Владимир Пешевски.

„Владата во изминатиот период додели над 200 нови концесии и тоа е област на која ќе посветиме уште поголемо внимание во следниот период бидејќи сметаме дека изминатите години овој сектор беше ставен на страна“, изјави Пешевски при посетата на каменоломот на Гранит, пренесе МИА.
Читај
Министерот на надворешните работи на Македонија:
ПОПОСКИ ВО АТИНА БАРАШЕ ПОЧИТУВАЊЕ НА ХАШКАТА ПРЕСУДА
Миркица Поповиќ
(Преземено од МИА)Министерот за надворешни работи Никола Попоски утринава се сретна со неговиот грчки колега Евангелос Венизелос во Атина. Двајцата шефови на дипломатиите имаа куса билатерална средба на маргините на неформалниот министерски состанок на ЕУ Гимних, кој вчера и денес се одржува во Атина.

„Имаше можност за неформални разговори со сите министри за надворешни работи, вклучително и со домаќините”, посочи Попоски по средбата, додавајќи дека и на билатералните средби како и на пленарниот состанок отворено и директно говорел за почитување на меѓународното право.
Читај
Вејн Медсен
МАКЕДОНИЈА ДА НЕ СЕ ПРИНУДУВА ДА ГО СМЕНИ ИМЕТО
(Преземено од МРТ)


Ниту една земја не треба да биде форсирана на промена на името, вели американскиот аналитичар и публицист Вејн Медсен во интервју за програмата „Гласот на народот“. Притоа тој додава дека е добро што Македонија негува добри врски и со Кина и други земји надвор од Европската Унија.

На прашањето што би се случило ако Македонија одлучи да ги прекине разговорите за името со Грција, американскиот експерт за Балканот вели дека тоа нема да биде потег и со страшни последици.
Читај
И Робертсон бара прием во НАТО
РЕЗОЛУЦИЈАТА НА МИЛЕР ПОДДРЖАНА ОД 12 КОНГРЕСМЕНИ
(Преземено од МИА)


Резолуцијата за поддршка на прием на Македонија во НАТО поднесена од Кендис Милер, претседателка на групата за пријателство со Македонија во Конгресот на САД, како ко-спонзори веќе има 12 конгресмени. Резолуцијата ги повикува Белата куќа и Стејт департментот да работат за да се обезбеди прием на Македонија во НАТО на самитот во Велика Британија во септември.

- Високо ги цениме напорите на Македонија и нејзината посветеност заедно со САД и други земји да ги унапредува мирот, демократијата, стабилноста и заемното разбирање. Ги повикуваме администрацијата и Стејт департментот да продолжат да работат заедно со Македонија и да го поддржат проширувањето на НАТО со упатување покана за полноправно членство за Македонија, пишува во резолуцијата. Како ко-спонзори на резолуцијата на Милер.
Читај
Зголемена проекцијата на 3,2% годинава
ММФ: МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА СО НАЈГОЛЕМ РАСТ ВО РЕГИОНОТ
(Преземено од „Вечер“)


Меѓународниот монетарен фонд предвидува зајакнување на македонската економија годинава и според најновиот извештај ја зголеми проекцијата за раст од 3% на 3,2%.

Од земјите во регионот, најголем раст од 3,9% ќе има Косово, а по Македонија се Црна Гора со 2,8%, Албанија 2,1%, Босна и Херцеговина 2% и Србија со 1%. За следната година ММФ очекува раст на македонската економија од 3,4%, а до 2019-та до 4%.

И Владата на Македонија во буџетот наведе дека за годинава очекува економски раст од 3,2%.
Читај
Исторически щрихи
СРЕДНОВКОВНИ МНЕНИЯ ЗА ПРОИЗХОДА НА СЛАВЯНИТЕ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Че това понятие е разпространено, и то още в ранния период сред самите славяни, може да се посочат няколко аргумента. Макар в историческите извори да се употребяват още няколко имена за славяните (като венети на запад или гети, скити), понятието „славяни” е единственото, което притежава характеристиките универсалност и приетост от самите носители. Универсално е, защото е единственото употребявано навсякъде и през целия период на Ранното средновековие, докато другите са ограничени по периоди, региони и езици (арабските извори не познават славяните като венети, нито пък латинските - като гети). Той е и единственият, който ще употребяват самите славяни за себе си през следващите векове - нито венети, нито скити, нито гети няма да открием в славянските текстове.
Читај
Исторически щрихи
СЛАВЯНИТЕ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА РЕДОВНИТЕ НАПАДЕНИЯ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Авторите от VI в. гледат на хората, именувани славяни, като на варвари, с всичките негативи, които това понятие носи със себе си. В най-ранния период - онзи преди започването на систематични нападения на Балканите, за славяните са запазени малобройни сведения, с които, искаме или не искаме, сме принудени да се задоволим. Какво узнаваме за тях?

Те са многобройни - това е основна характеристика, давана им от повечето автори (често специално подчертавана с изрази като „неизброимо множество”). Обширна е и територията, която населяват, макар че според Прокопий това се дължи на разпръснатия начин на живот на славяните и според това територията им е рядко населена.
Читај
По повод 90 години от манифеста
М А Н И Ф Е С Т

Братя македонци!

Македония в своите естествени географически граници между реката Места, планините Родопи, Рила, Шар, река Дрин, Охридското езеро, планината Грамос, река Бистрица и Егейското море; с едно пространство от 65 000 квадратни километра, прорязано от реките Места, Струма, Вардар, Дрин, Бистрица и надарено с най-разнообразни природни богатства и благоприятни климатически условия; със своето 2 302 000 разнообразно по етнографическия си състав население, със своето централно и икономическо и стратегическо положение на Балканите, между басейните на река Дунав, Егейско и Адриатическо море има всичките данни и права за самостоятелно политическо съществуване като независима и самостойно управляваща се държава, която да послужи за съединително политическо и икономическо звено между народите и държавите на Балканския полуостров.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


111 години
от гибелта на Гоце Делчев


АПОСТОЛ
НА МАКЕДОНСКАТА СВОБОДА

Преди 111 години, на 4 май 1903 г., край село Баница, Серско, загина в сражение с турския поробител един от най-големите синове на Македония - Гоце Делчев. Останаха безсмъртни думите му: “Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите!”“Но това е пътят за освобождението на народите от чуждо иго. По него са вървeли гърците, сърбите, българите. По този път трябва да вървим и ние, македонците, за да се освободим от турците.”

Гоце ДелчевНА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева. За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting