Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
КОНФРОНТАЦИИ, АСПИРАЦИИ, ОТРИЧАНЕ НА НАЦИИ, ВСЪЩНОСТ - ПОЛИТИЧЕСКА ЕРОЗИЯ НА ЕВРОИНТЕГРАЦИИ
ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ИЗГРАДИМ ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ
ЯН ПИРИНСКИ


Ако имаме воля и желание да изградим нови, разумни, истински добросъседски отношения, ще трябва да се откажем от старите си ретроградни мисли и предразсъдъци. Защото те ни оставиха ужасния спомен на конфликти и войни. Наше задължение днес е да се включим в политическите процеси в името на голямата и общочовешка идея за свободна и обединена Европа.

Ето защо съдбата на народите на Европа, а и на Балканите, е в нашите ръце. От кардинално значение е Гърция и България да се откажат от абсурдните си претенции към Македония. Те са държавите, които създават опасни и експлозивни политически пертурбации и превратности, които може да предизвикат ужасите на войната. Наш общ дълг е да предотвратим навреме възможните изблици на безумието.
Читај
09.05.2014 Одбележување на денот на Европа во земјава Ѓорге Иванов:
НА ПАТОТ КОН ЕУ ЈА ГРАДИМЕ ЕВРОПА ВО МАКЕДОНИЈА!
(По македонскиот печат)


Европската унија се менува. Ако пред 10 години беше елитистички клуб денеска веќе не е, иако проширувањето е многу ниско на листата на приоритетите. Несомнено е дека Република Македонија ќе биде дел од Европската унија. Многу работи што треба да ги правиме во ЕУ ќе ги направиме во процесот на приближување кон Унијата, порача и министерот Попоски по повод Денот на Европа.

ЕУ е најмировен проект во човештвото и овозможил најдолготраен мир. Европската унија е проект кој постојано е во движење, се менува и се прилагодува на она што се случува. Не можеме да го менуваме минатото, но можеме да ја смениме иднината на нашите потомци, ако ја менуваме сегашноста, порача претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Още в 1913 г. се забелязва спад на броя хора, самоопределили се като македонци, който се засилва драматично през следващите години. Така в периода 1914-1924 г. Литоксоу е открил само 308 такива емигранти. Има ги от всички държави, поделили Македония и в този период воюващи на нейна територия (това е времето на двете Балкански и Първата световна война).

Нека погледнем малко по-внимателно тези резултати, давани не от емигранти, тръгнали от Османската империя, а вече от Гърция, Сърбия или България...
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)Последният разполагал с около 8000 наемници; ала той вече нямал средства да им плаща; храмовите съкровища отдавна били изчерпани, страната поради дългата война се обърнала на пустиня. Откъм юг се приближавали тиванците с войска, за да вземат участие в борбата. Когато неговите пратеници му съобщили, че и от Атила не може да очаква никаква помощ (ср. по-горе стр. 159), Фалек решил да капитулира: на 22-и Скирофорий (нач. на юли 346 г.) той сключил с Филип договор, според който Фалек му отстъпвал крепостите на Термопилите, в замяна на което получавал свобода да се отдръпне със своите наемници в Пелопонес. След това Филип минал бързо Термопилите и влязъл в свръзка с тиванците и локрите. Така се свършила „свещената” война, която цели 10 години съсипвала силите на Средна Гърция и в която ясно проличало, че водещите елински държави не били вече кадърни за никаква продуктивна политика.
Читај
СВЕТА ПЕТКА - ОЩЕ ЕДНА СТРАНИЦА ОТ ПОБЪЛГАРЯВАНЕТО НА МИНАЛОТО
Атанас Радоев


Към края на месец март българските медии поднесоха новината, че 18 години след смъртта на баба Ванга къщата й в местността Рупите най-после е отворена за посетители. Дотук нищо необикновено. Но не изневерявайки на своя „патриотичен“ стил, bTV отново блесна със свой „бисер“. Продължавайки репортажа за черквата, построена с парите на баба Ванга и посветена на Света Петка (Параскева), изведнъж по някакъв мистериозен начин светицата стана Св. Петка Българска. Казвам мистериозен начин, защото по произход светицата не е българска, нито е от територията на България, в който си щете смисъл на тази дума.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОКРАЙ ЩЕ СИ ОСТАНА МАКЕДОНЕЦ
(Продължава от миналия брой)


Всичко в мен кипеше от негодувание, всичко се бунтуваше, бях отвратен до дъното на душата си от този нечовешки и напълно безсмислен акт на съветските комунисти. Реших да реагирам по някакъв начин. Написах едно стихотворение, посветено на това злодейство, и в него заклеймих червените престъпници, причинители на този антихуманен акт. После продължих да пиша още поезия, в която критикувах властта. Написах стихотворения и за Македония, пишех и на други теми...

Реших да изпратя тази моя поезия до радио „Дойче веле”. Поставих я в един плик, адресиран до радиото, и предадох писмото на един гражданин на тогавашната СФРЮ с молба да го пусне оттатък границата.
Читај
ВЛАДАТА ГО ОДБЕЛЕЖА 9 МАЈ, ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМОТ
(Преземено од „Вечер“)


Никола Груевски им оддаде почит на ослободителите на Скопје.

Премиерот Никола Груевски положи цвеќе пред споменикот на ослободителите на Скопје вчера по повод 9 Мај, Денот на победата над фашизмот.

Пред споменикот, цвеќе положија и делегации од Собранието, од Кабинетот на претседателот, од АРМ, Град Скопје, претставници на борците, на политичките партии, на ОБСЕ и на амбасадите на Русија, Србија, Украина и САД.
Читај
Став
АКО МОЖЕ ГРЦИЈА, МОЖЕ И ТУРЦИЈА
Христо Ивановски


На 12 мај годинава Европскиот суд за човекови права во Стразбур ја донесе пресудата во случајот „Kипар против Турција“, според кој Анкара на кипарската влада ќе треба да ~ плати 124 милиони евра отштета.

На оваа пресуда се чекаше од 2001 година кога Судот констатира многубројни прекршувања на Европската конвенција за човекови права од страна на турската влада. Случајот е поврзан со инвазијата на турската армија во 1974 година кога островот беше поделен на северен турски и на јужен грчки дел. Неколку илјади лица се иселија од своите куќи и ги напуштија имотите, а повеќето од нив никогаш не се вратија назад.
Читај
Став
ДОСТА Е ДОБРОСОСЕДСТВО САМО НА ЗБОР
Искра Kоровешовска


Првото заедничко чествување на светите Kирил и Методиј во бугарската метропола Софија, по покана од Бугарската академија на науките и уметностите, несомнено е позитивен сигнал или барем получекор напред кон конечното остварување на добрососедството. Истото добрососедство за кое бугарските власти тврдат дека Македонија упорно го одбива. Ете, викендов се докажа спротивното: БАН понуди, МАНУ не одби, туку прифати, во име на, како што рече академик Владо Kамбовски, зајакнувањето на соработката во регионот и во духот на евроинтегративните процеси.
Читај
Економија
ИЗДРЖАНА ОЦЕНКА НА ММФ ЗА МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА
Мартин Пушевски
(Преземено од МРТ)Економисти сметаат дека мисијата на ММФ внимателно ги скенирала актуелните состојби. Раст на БДП од 3,5 проценти е реално да се очекува...

Економски раст повисок од ланскиот, темелен на крупни инфраструктурни проекти, зголемени инвестиции и потрошувачка. Отворање нови работни места. Економисти сметаат дека мисијата на ММФ внимателно ги скенирала актуелните состојби. Раст на БДП од 3,5 проценти е реално да се очекува.
Читај
Македонско-Руски врски во минатото (1)
РУСИЈА ВО 19 ВЕК: МАКЕДОНИЈА Е САМОСТОЈНА ЕТНОГРАФСКА И ГЕОГРАФСКА ЦЕЛИНА И ЗАТОА ИМА ПРАВО НА САМОСТОЈНО ПОСТОЕЊЕ
(Преземено од МКД)


„Македонија треба да им припаѓа на Македонците", пишуваа весниците „Рускиј вестник" и „Набљудатељ", „и на крајот на краиштата, треба да добие право на самостоен живот татковината на словенските првоучители, кои ѝ го дадоа на Русија скапоцениот подарок – словенското Евангелие и словенската богослужба."

Македонското прашање, формулирано во рамките на источното прашање во меѓународната политика и меѓународното право во последната четвртина од XIX век, во следните периоди често предизвикуваше отворени расправии и судири меѓу учесниците.
Читај
Претседателот на МАНУ, академик Владо Камбовски:
ИДЕНТИТЕТОТ, ЈАЗИКОТ И ИМЕТО СЕ ЛИЧНО И НЕОТУЃИВО ПРАВО
(Преземено од МИА)


Името под кое една држава стапува во меѓународни организации, според него, може да биде уредено и со договор или акт на самата меѓународна организација, која ги почитува интересите на сите страни, но и од страна на државата.

Почнувањето преговори за членство на Македонија во ЕУ не само што нема да го усложни туку, напротив, ќе го олесни надминувањето на проблемот со спорот за името, меѓу другото и со зголемување на заемната доверба и директно инволвирање во него на европските институции, оцени денеска претседателот на МАНУ, академик Владо Камбовски.
Читај
111-ти “Гоцеви денови“ - Камбовски:
ИДЕЈАТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е НАЈСИЛНА ДВИЖЕЧКА СИЛА И ТРАЈНА ЗАЛОЖБА НА МАКЕДОНСКАТА СОВРЕМЕНОСТ
(Преземено од „Вечер“)


На доделувањето на државната награда "Гоце Делчев" на денот на одбележувањето на 111 години од смртта на најистакнатиот македонски револуционер академик Камбовски истакна дека Македонија стои пред вториот најголем предизвик од нејзиното осамостојување и независност - да се интегрира во европскиот простор на знаење, образование, наука и истражување и економски развој.

Македонија туристички бисер - туристички потенцијали и културно-историски знаменитости" од авторите Тодор Чепреганов, Ратомир Гроздановски, Благоја Марковски и Дејан Николовски, Леарнинг анд Рессонинг ин Цогнитиве Радио Нетњорксс од професорите Лилјана Гавриловска и Владимир Атанасовски и трудот Медицинска генетика" од д-р Мирјана Кочова, Гордана Илиева, Елена Шокарова - Ангеловска, Светлана Кочева и Виолета Атанасовска се годинешните добитници на државната награда Гоце Делчев" за особено значајно остварување во сите области од науката кои се од интерес за Република Македонија.
Читај
Дебата: Евроинтеграцијата на Македонија е во интерес и на ЕУ
ПОПОСКИ: МАКЕДОНИЈА Е ПОДГОТВЕНА УШТЕ УТРЕ ДА ГИ ПОЧНЕ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ
(Преземено од „Вечер“)


Македонија е подготвена да ги почне преговорите со ЕУ за членство, а тоа треба да се рефлектира од земјите-членки на Унијата при носењето одлуки, рече шефот на македонската дипломатија, Никола Попоски, во своето обраќање на Меѓународната конференција "Европскиот идентитет и иднината на Балканот" организирана од амбасадите на Франција и на Австрија во Скопје и Европското движење на Македонија. Попоски се осврна и на согледувањата кои се, вели, релевантни за задржувањето на кредибилитетот, а во контекст на улогата на Европа во надминување на споровите, помирувањето во регионот и поттикнување во градењето европски идентитет.
Читај
Aкадемик Блаже Ристовски на свечениот собир на тема:
“МАКЕДОНСКАТА КОЛОНИЈА ВО ПЕТРОГРАД И ОДНОСОТ КОН БАЛКАНСКИТЕ ВОЈНИ И ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА”
(Преземено од МИА)


Македонската колонија во Петроград и Македонско научно-литературно другарство формирано таму имааат голем придонес во градењето на патот кон нациоанлната слобода и државност, но тоа не е соодветно валоризирано во историографијата и се уште е во сенка на помасовното и поманифестативно македонско револуционерно движење.

Ова го посочи академик Блаже Ристовски на свечениот собир на тема „Македонската колонија во Петроград и односот кон Балканските војни и Првата светска војна“, кој Македонската академија на науките и уметностите денеска го организираше по повод 100-годишнината од Балканските војни и почетокот на Првата светска војна.
Читај
In memoriam
ФОЛК ПЕЈАЧОТ ВОЈО СТОЈАНОВСКИ JA ОТПЕА СВОЈАТА ПОСЛЕДНА ПЕСНА
(Преземено од МИА)


По кратко боледување вечерва, на 65-годишна возраст, почина пејачот и автор на народна музика Војо Стојановски, чии песни имаа значајно место во нашата фолк-сцена.

Стојановски често настапуваше на домашните музички фестивали, а одржа и повеќе концерти во земјава и во странство. Во македонската народна музика тој ќе биде запаметен по повеќе песни, меѓу кои и „Ти донесов млада невеста“, „Една мисла имаме“ и „Свадба голема“.

Стојановски е роден на 2 февруари 1949 година во с. Букојчани, Кичевско.
 
Исторически щрихи
СЛАВЯНИТЕ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА РЕДОВНИТЕ НАПАДЕНИЯ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Редовните грабителски нападения на византийска територия водят до бърза еволюция на славянското общество през втората половина на VI в. Тя може да се види ясно при сравняване на описанието, което дава на славяните в края на този век „Стратегикон“ на Маврикий, с това у по-старите автори. Ако за Прокопий славяните са разпръснати, живеещи далече едни от други и постоянно местещи се групи примитивно население без свои лидери, то в края на VI в.

Маврикий описва славяните северно от Дунав като значителни общности, живеещи в гъсто населени територии, селата им се намират близо едни до други. Констатира се една голяма концентрация на славяни върху немного голяма територия в близост на дунавския бряг. Археологическите находки северно от Дунав потвърждават, че славянските селища по това време са на малки разстояния едно от друго.
Читај
Преследването на хилядите македонци от Пирина заради тяхното самосъзнание не може никога да се забрави
ТАБУ, ВРЕМЕ НА СТРАХ И СТРАДАНИЕ
Атанас Радоев (историк)


„Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?“

Излезе от печат документалната книга на доктора на историческите науки Стойко Стойков: Табу*, време на страх и страдание, преследването на македонците в България по времето на комунизма (1944-1989). Книга с нови тъжни страници, прибавени към македонската история, ТАБУ разкрива една преследвана и отричана истина за посочения период - истината, че всичко, което се отнася за македонците в България, беше или отричано, или манипулирано... И всичко това с една-единствена цел - да се докаже, че в България македонци няма.
Читај
111 години от гибелта на Гоце Делчев
АПОСТОЛ НА МАКЕДОНСКАТА СВОБОДА
Димитър Иванов


Нема го вече наш Гоце Делчев.

111 години, откакто отекнаха смъртоносните залпове в Баница, 111 години, откакто Гоце бе предаден на смърт, за да възкръсне в душите, в умовете и сърцата на истинските македонци. Гоце бе една от най-скъпите жертви, които македонският народ е дал и все още продължава да дава по истинския път към истинската свобода. Смъртта покоси човека, за да възкръсне и да бъде с нас и вътре в нас, докато съществува народ македонски, за да бъде вечно името Македония.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ и ДИМИТЪР ИВАНОВ


На 27 април 2014 г. край паметника на Яне Сандански в Мелник се проведе традиционният всемакедонски събор в спомен на Яне Сандански по случай 99 години от неговото убийство. Инициатор и организатор на тържеството е ОМО „Илинден” - ПИРИН, а съорганизатори се явяват Македонското международно движение за правата на човека в Канада, Австралийският македонски комитет по правата на човека, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, Дружеството на репресираните македонци в България, а се подкрепя от още десетина организации в България, Р Македония, Гърция и Албания.
Читај
За македонската национална кауза - заслужено признание и почит
ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ РОЛЯТА И ЗНАЧЕНИЕТО НА В. “НАРОДНА ВОЛЯ” В ОХРИД
Крум Филатов


На 4 май в гр. Охрид, в залата на големия приятел и сътрудник на в. „Народна воля“ Мишо Юзмески се проведе тържество, посветено на вестника на истината и на македонците в България - „Народна воля“. Тържеството бе открито от Мишо Юзмески с кратко слово. Свои поздравления поднесе съпредседателят на ОМО „Илинден“ - ПИРИН Крум Филатов, който специално за случая дойде начело на делегация от партията.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева. За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Поезия

П Е С Е Н

Няма сила, гдето да отнеме
песента на волни ветрове -
зазвъняла като бойно стреме,
гордо македонците зове.

Песента за теб, Пирине, пея -
моят глас ще проглуши светът,
че в душата истината зрее -
чака ни трънлив и дълъг път!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting