Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
БАН И МАНУ ЩЕ РЕШАТ ЛИ ПРОБЛЕМИТЕ ОТ МИНАЛОТО МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ?! НАУЧНИЦИТЕ, А НЕ ПОЛИТИЧАРИТЕ
БЪЛГАРСКАТА И МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИИ НА НАУКИТЕ ЩЕ ТРАСИРАТ БЪДЕЩОТО СЪЖИТЕЛСТВО МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ
ЯН ПИРИНСКИ


Вестник „Народна воля” винаги е заявявал, че приветства инициативи на различни нива от страна на България и Македония, имащи за цел изграждане на добросъседски и приятелски отношения между двете държави. Но ние сме твърдо уверени, че това може да стане единствено когато и България признае националната идентичност на македонския народ. Има ли тя сили, храброст и готовност да признае досегашните си абсурди към Македония?

Прекрасни идеи и съждения и на двамата академици за бъдещото съжителство между двата народа. Остава да се види дали техните добри намерения ще се сбъднат и ще бъдат щастлива съдба, в която българският и македонският народ ще заживеят завинаги в спокойствие и мир! Ако това се осъществи, то това ще бъде историческа победа и за България, и за Македония!
Читај
Стефан Влахов - Мицов за сборникот ТАБУ - време на страх и страдание
ПАТРИОТИЗМОТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА ВРЗ ОСНОВА НА СПОМЕНИ И ДОКУМЕНТИ
(Преземено од МКД)


Репресиите врз Македонците во Бугарија во времето на комунизмот сè уште се табу за бугарските историчари, публицисти и новинари. Така е зашто тие репресии продолжуваат и во годините на наводната демократија (1989-2014).

По својата бруталност, тие се едни и исти од воспоставувањето на бугарската држава во 1878 година до денес, според народната поговорка „Волкот влакното го менува, ама не и ќудта“. Едвај во последните 15-тина години почнаа да се објавуваат пообемни документарни сведоштва за бугарскиот геноцид врз Македонците.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)До навлизането на тази представа за Македония като родина и осмислянето на понятието македонец като националност сред обикновените хора в Македония е изминат дълъг път. Предхожда го дълъг процес на развитие, лъкатушене и избистряне на тези идеи още от времето на първите „македонисти“ в средата на 19 в. Както вече посочих, през 90-те г. на 19 в. се случва разделяне в това развитие и се оформят два пътя в македонския национализъм. Единият - етнонационализмът, представлява директен продължител на „македонизма“ от третата четвърт на 19 в. Вторият - политическият национализъм, ще се развие през 90-те години като реакция на нахлуването на пропагандите и осъзнаването на опасността, която те представляват за единството и целостта на Македония.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)Така произлязло противоречие между фактическата политическа мощ на гръцките държави и еднаквите им права в съюза. Естествено, че нито Спарта, нито Атина са могли да се подчинят на решението на амфиктионното събрание, на което мнозинството се образувало от незначителни племена. Те преследвали своя собствена политика, която нямала нищо общо с интересите на амфиктионията. Затова виждаме, че последната ограничила своята дейност само около работите на Делфийския храм и не се месила в политиката на по-големите държави. Сега с влизането на Филип в амфиктионията тия отношения се изменят. Успешното завършване на фокидската война закрепило влиянието на северната монархия особено в Тесалия и Средна Гърция, чиито племена още от старо време били добре застъпени в съюза.
Читај
ТРАДАЦИОНЕН СЪБОР В ПАМЕТ НА АТАНАС ТЕШОВАЛИЯТА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


На първи юни 2014 г. в с. Тешово, Гоцеделчевско, се проведе вече традиционният събор в памет на македонския войвода Атанас Шабанов - Тешовалията. Организатор на събора е ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Дойдоха членове и симпатизанти от цялата околия, а също така и от Разложко и Санданско.

На площада в селото пред паметника на войводата бяха положени венци и цветя. Съпредседателят на партията Ангел Безев прочете слово за славния войвода.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОКРАЙ ЩЕ СИ ОСТАНА МАКЕДОНЕЦ
(Продължава от миналия брой)


Иван Стойков Петров е роден на 10.09.1943 година в село Цапарево, Благоевградско. Жител и живущ в гр. Сандански, ул. „Поленишки път”. Българин, български гражданин, неосъждан, служил войник, семеен, безпартиен, със средно образование, бояджия при СП „Комунални услуги” - гр. Сандански. Произхожда от селско средно семейство.

През 1959 година като ученик Петров прави опит да създаде националистическа организация. Поради липса на достатъчно членове се отказва от намеренията си. През 1960 година е писал националистически лозунги по стените в село Раздол. Подготвял е листовки, които възнамерявал да разхвърля из селото. По-късно под негово ръководство е образувана националистическа организация с главна цел да се бори за свободата на Македония. За целта групата под ръководството на Петров е трябвало да се снабди с оръжие. Групата бива разкрита и филтрирана. 1959 год. група с трима души.
Читај
Настани, симболи, алузии
МАНУ - БАН(У) ИЛИ ПИНГ-ПОНГ ИСТОРИЈА
Панде Колемишевски
(Преземено од „Дневник“)Секој добронамерен би требало да ги поздрави средбите и започнатиот дијалог меѓу Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и Бугарската академија на науките (БАН). Претпоставка е дека таа иницијатива е почната најверојатно по нечија европска препорака и финансирана од тие извори. Уште поверојатно, молчешкум поддржана од двете актуелни влади, македонската и бугарската. Тој обид за зближување на академиците, „најумните“ глави во една држава, може да биде претходницата за заедничка изработка на некаква нова платформа, која нема да ги разјасни сите отворени прашања, но можеби ќе ги подотвори вратите за едно пошироко разбирање за историско-националните теми, настани, личности и датуми, теми што ги оптоваруваат односите меѓу двете држави.
Читај
Македонско-Руски врски во минатото (2)
РУСИЈА ВО 19 ВЕК: И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ИМА ПРАВО НА ДУХОВНА САМОСТОЈНОСТ
(Преземено од МКД)


Македонците се посебен слски народ-Македонци. Ова научно сознание станува доминантно во руското научно и општествено мислење и сосема определено е формулирана и искажана од членовите на Општеството за словенско научно единство во мај 1913 година - „Македонија и нејзиното население претставуваат самостојна етнографска и географска целина и затоа имаат право на самостојно постоење”.

Kaко еден од сериозните критериуми во решавањето на македонското прашање руските истражувачи го сметаа критериумот на националната самосвест на македонското население. Меѓутоа, не е можно целосно да се користи овој критериум за решавање на прашањето, треба да се земат предвид таквите фактори како што се бугарската, српската или грчката пропаганда, конфесионалноста, социјално-економското и општествено-политичкото ниво на претставниците на македонското население...
Читај
Премиерот Никола Груевски:
НАТО И ЕУ - ПРИОРИТЕТИ НА ВЛАДАТА ВО НАДВОРЕШНАТА ПОЛИТИКА
Милчо Велески
(Преземено од МРТ)Програмата е водилка за реализација на ветеното, не заради идни избори туку заради како што појасни, образот и репутацијата. Честитајќи им го изборот на сите пратеници, Груевски повика на соработка...

Членството во НАТО, отпочнување на преговорите и членство во Европската Унија, надминување на наметнатиот спор за името од Грција, се приоритетите и во новата владина програма. Ќе работиме и на целосното исполнување на Копенхашките критериуми, усвојување на ЕУ-законодавството и негова примена, рече Груевски. Влада е посветена на политичкиот дијалог со Грција за надминување на спорот, но без промена на Уставот и на името.
Читај
По поплавите во Бугарија
ГРУЕВСКИ МУ ПОНУДИ ПОМОШ НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
(Преземено од МКД)


Македонскиот премиер Никола Груевски во писмото испратено до неговиот бугарски колега Пламен Орешарски вели дека Бугарија може целосно да смета на помошта на Владата на Република Македонија.

Груевски испрати писмо со сочувство до Орешарски поради поплавите кои направија материјална штета и однесоа најмалку 12 човечки жртви.

Груевски во писмото напиша дека Македонија е подготвена во нaјбрз можен рок да ги стави на располагање сите потребни ресурси за да се санирааат штетите кои ги предизвика природната непогода.
Читај
Премиерот Никола Груевски:
ЕКОНОМСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ ВО ПРВИОТ КВАРТАЛ НА 2014 СЕ НАД ОЧЕКУВАНИТЕ
(Преземено од МКД)


ремиерот Никола Груевски денеска при посетата на изградбата на ПЕТ центарот во Скопје изјави дека во првиот квартал од 2014 година Македонија има раст од 3,9 отсто на економијата и дека економските резултати се над очекуваните.

Според него растот на БДП од 3,9% во првиот квартал, растот на извозот од 15 отсто, растот на прометот во индустријата од околу 6% се податоци кои укажуваат на позитивни економски трендови во Македонија, дури и подобри од проекциите на Владата, НБМ и на ММФ.
Читај
Претседателот на Бугарската академија на науките (БАН) Стефан Воденичаров:
ЗА ИСТОРИЈАТА ДА ГОВОРАТ НАУЧНИЦИТЕ, А НЕ ПОЛИТИЧАРИТЕ
(Преземено од МИА)


Науката работи со факти и документи, а учените луѓе кои ќе почнат да ги резгледуваат тие документи ќе дојдат до вистината. Луѓето кои не ги виделе документите прикажуваат безидејни основи за приказни.

Ова го изјави претседателот на Бугарската академија на науки (БАН) Стефан Воденичаров по денешната манифестација „Денови на Бугарската академија на науките во МАНУ“, одговорајќи на новинарско прашање колку може науката да помогне за расчистување на проблемите од минатато меѓу Македонија и Бугарија.
Читај
Од гостувањето во Летонија
АПЛАУЗИ И ОВАЦИИ ЗА ТАНЕЦ ВО РИГА
(Преземено од МИА)


Амбасадорот на нашата држава и презентер на ова богатство се претстави со изведбите на Тешкото, Малешевка, Драчевка, Лазаренка..., познатите македонски вокални сплетови како и со рачно изработените народни носии, кои ги отсликуваат македонската традиција и обичаи.

Ансамблот за народни игри и песни "Танец", нашиот не само фолклорен репрезент во светот, уште еднаш беше дочекан со силен аплауз и тоа завчеравечер во Мега паркот во Рига, Летонија на Фестивалот на летната долгоденица. Тоа е еден до најзначајните настани кои се реализираат во рамките на веќе традиционалната манифестација Европска престолнина на културата. Со настапот на "Танец" на фестивалот, кој традиционално се одржува на отворено, летонската публика имаше можност да се запознае со богатата македонска фолклорна традиција.
Читај
Вицепремиерот Зоран Ставрески
МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИ БИЗНИС ЕКСПО ДЕНОВИ
(Преземено од МРТ)


Деловните партнери од двете држави се очекува да остварат и непосредни бизнис контакти. Зголемување на економската размена и интензивирање на меѓуграничната соработка се главни теми на Македонско-бугарските бизнис експо денови што ќе се одржуваат денеска и утре во Штип и Кочани. Пред дваесетина градоначалници од двете земји и претставници на 50 компании ќе бидат презентирани финансиските потенцијали и условите за кредитирање од страна на двете државни банки за развој.

На форумот ќе присуствува вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.
Читај
Исторически щрихи
ПЪРВИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЛЕД НАСЕЛВАНЕТО
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


След 613 г. византийските войски са прехвърлени на изток срещу персите и Балканите остават без защита срещу аварите и славяните. Последните не закъсняват да се възползват от това и започват масова инвазия. Според монетните находки например се установява, че Ниш и Сердика (София) са били превзети и разрушени през 614/615 г. За един период от 13 години (613-626 г.) почти всички византийски градове на Балканския полуостров са превзети - населението е убито или поробено. Голяма част от хората в селата и градовете се изтеглят в планините и горите. Красноречив разказ за тези ужасни години е запазен в Чудесата на Св. Димитър Солунски - сборник с проповеди за чудесните начини, по които Св. Димитър спасява своя град от налетелите опасности. Разказът обаче се съдържа във втората сбирка, съставена поне половин век след описваните събития, което хвърля известна сянка върху точността на информациите. И наистина в тях откриваме много обобщаване и схематизъм.
Читај
Факти и документи от миналото
РЕЧ НА ХРИСТО КАЛАЙДЖИЕВ, ДЪРЖАНА НА КОНГРЕСА НА МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 4 ФЕВРУАРИ 1945 Г. В СОФИЯ

Драги делегати,
Тежък кошмар висеше над македонската емиграция в България, който подрязваше крилата на честната македонска мисъл, който се стараеше да удушава всякаква проява. Сянката на шпионина и парабелът непрестанно дебнеха и за всяка честна и правдива мисъл, за всеки опит да се защити македонското дело, делото на Гоце, Яне, Хаджията, присъдата идваше веднага и тя бе само една: разстрел на улицата или безследно изчезване. Една глутница от декласирани елементи, въоръжени до зъби, провокираха, биеха, избиваха, пазени от джандарите, дирижирани от кочостояновци и т.н., и благословени от най-върховното място. Бяха времена, когато хората с учудване се питаха: „Днес няма ли македонско убийство?”
Читај
Отслужена панихида на гроба на Войо в родното му село
ПИРИНЦИ ПОЧТОХА ПАМЕТТА НА НЕПРЕЖАЛИМИЯ ВОЙО СТОЯНОВСКИ

На 14 юни т.г. се навършиха 40 дни от загубата на големия македонски певец и патриот Войо Стояновски. Бе отслужена панихида на гроба му в родното му село. Присъстваха представители на ОМО “Илинден”-ПИРИН, дошли с пет автомобила от Санданско и Петричко, а сред тях съпредседателят Крум Филатов и околийският председател на Сандански Атанас Мутлешов, а също така и един автомобил от ОМО “Илинден” начело с Дарина Тапанска. Поднесени бяха няколко венеца на гроба на големия приятел на македонците в Пиринска Македония Войо Стояновски и бе почетена паметта му.
72 години от разстрела на Никола Вапцаров и Антон Попов
БЕЗСМЪРТНИ БОРЦИ НА МАЙКА МАКЕДОНИЯ
Димитър Иванов


„Ние сме македонци и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза” - Н.Й. Вапцаров

На 23 юли се навършват 72 години от разстрела на двамата смели македонски патриоти с още четирима свои другари от българските фашисти. Става нещо уникално. Преди разстрела се вдига сватба. А. Попов се венчава за своята любима - Росица, а минути след това в тунела заедно с Кольо се венчават както хилядите знайни и незнайни македонски синове за „църната земя, за Македония”. Бащата на А. Попов е обесен от Димаш войвода по нареждане на върховистите от София.
Читај
Проведена трибуна за правата на македонците в съседните страни на Р Македония
ДИСКУСИЯ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В ЩИП
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


На 27 май 2014 г. в правния факултет на университет „Гоце Делчев“ в Щип се проведе открита трибуна за правата на македонците в съседните на РМакедония държави: „Македонското малцинство в съседните страни (Гърция, България и Албания)“. Присъстваха д-р Стойко Стойков, съпредседател на ОМО „Илинден“ - ПИРИН от името на македонското малцинство в България, Димитри Йоану, съпредседател на Виножито - от името на македонското малцинство в Гърция, и Васил Стерйовски, зам. кмет на община Пустец и зам. председател на партията на македонците в Албания „Македонски алианс” - от името на македонското малцинство в тази страна.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


СКРЪБНА ВЕСТ

ИВАН ШУШУТЕВ

На 17.04.2014 година почина Иван Георгиев Шушутев. Той бе член на секцията в село Мусомища на ОМО „Илинден” - ПИРИН още от самото й учредяване. В последните десетина години бе в ръководството на секцията и секретар-касиер. Иван Шушутев най-активно участваше във всички мероприятия, организирани от партията. Всички, не само членовете на партията, знаят Иван като изключително работоспособен и деен човек. Още от детинство той носеше в себе си македонския дух и живееше с надеждата, че ще дойде денят и македонците в България да получат своите права и свободи. Поклон пред светлата му памет!

От Председателството и ЦС на ОМО „Илинден” - ПИРИН, от редколегията на в. „Народна воля” и секцията на партията в с. Мусомища.


Поезия

Б Е З С М Ъ Р Т И Е

На Никола Вапцаров
Ти извървя жестоката пътека
и с горда песен пред смъртта застана,
но вярата в живота и човека
в гърдите ти бронирана остана.

И после екна залпът на разстрела,
а след разстрела – тишина и мрак.
Ала смъртта избяга от тунела,
защото те видя, че жив си пак.

Защото пак пред твоите другари
доклад за Македония четеш
и трябва ли – като Никола Карев –
за своята Родина ще умреш!

И твоето безсмъртие не спира
да ни зове на подвиг и борба. –
Не може македонец да умира,
когато е убит за свобода!

ГЕОРГИ ХРИСТОВ


М О Й Т А   З Е М Я

„Над мойта земя
напролет лъчите шуртят...“
(Никола Вапцаров)

Мойта земя е наистина чудна,
разцъфнала винаги като пролетен цвят,
посеяна с мури, вековни и горди,
населена с хора с горещи сърца.

В нея Пирин гранитна стои
и бавниот Вардар водите си носи,
а Солун и Банско легенди разказват
за смутното време на бурна епоха.

Легенди разказват за мойта земя,
окъпана в пот и кръв на герои
осеяна с кости на страшни комити,
надъхана с песни за Гоце и Яне.

За тази земя пя и Впацаров
за нея с любов, днес пея аз,
за Македония ще пеят милиони,
които идат, идат след нас.

юли 1968
АТАНАС МУТЛЕШОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting