Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Редакционната колегия на в-к "Народна воля"

ЧЕСТИТИ НОВАТА 2014 ГОДИНА

на всички свои читатели, на македонците в България и по целия свят, на нашите съмишленици, като им пожелава много здраве, успехи в живота, много, много вяра в победата на македонската кауза и ползотворна работа за нашето тържество!
ДА БЪДЕ ЧЕСТИТА, УСПЕШНА И МИРНА НОВАТА 2014 ГОДИНА!

Редакцията на в. „Народна воля” честити Новата 2014 година на своите читатели, на техните семейства, на всички честни и прогресивни македонци по целия свят, като им пожелава добро здраве, бодрост и смелост в борбата за истинско обединение и освобождение на нашия поробен и разделен македонски народ!

Нека ни направи по-войнствени в борбата ни за решаването на фундаменталните проблеми на времето, за защита правата на човека и малцинствата, за процъфтяващи Балкани, за един мирен свят, свят без граници и ограничения, без посегателство над човешкото достойнство!
Читај
Можности за инвестирање во Република Македонија
НИКОЛА ГРУЕВСКИ И ВЛАДИНА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО ЕКОНОМСКА ПОСЕТА НА БРИТАНИЈА И ФРАНЦИЈА
(По македонскиот печат)


Владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски од денеска ќе престојува во работна економска посета на Велика Британија и Франција.

Во Лондон и Париз, македонскиот премиер заедно со вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, министерот без ресор Веле Самак и директорот на Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони Виктор Мизо, на бизнис форуми ќе ги презентираат можностите за инвестирање во Република Македонија.

Форумите за презентација на македонската бизнис клима се организираат во соработка со реномираната групација Фајненшл Тајмс, која учествува во организирањето на настаните со цел привлекување странски инвеститори.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Екзархията през 80-те години на 19 век постоянно засилва своята пропаганда в Македония. Сумите, отделяни от държавния бюджет, се покачват от 30 000 тогавашни лева годишно до 1882 г. до почти милион през 1897 г. (т.е. над 30 пъти за пет години). Расте пропорционално и броят училища. Те имат съвсем съзнателната цел да „създават българи“ и да „българизират Македония“, както честно се изразява един от проводниците на тази пропаганда - Васил Кънчов. През 1885 г. (времето, когато Шопов така бурно се оплаква, че положението на българщината в Македония е плачевно) броят на основните екзархийски училища в Македония достига 250 с 14 824 ученици.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)На изпразнените места Филип поселил македонски колонисти и раздал земя на свои боляри. По такъв начин Филип си осигурявал брега и давал същевременно възможност на македонските селяни да свикнат с морската стихия. Филип проумявал, че народ, който нямал по-рано привичка към морето и по-значителна морска търговия, не би могъл да бъде основа за силна военна флота. Затова той залегнал да създаде тия условия в Македония.

За слава на своята победа Филип отпразнувал Олимпиите в Дион с голям блясък; той поканил художници и поети, устроил преставления, игри и пиршества и щедро раздавал подаръци.
Читај
Личности от нашето минало
ТИТАНИТЕ, РОДЕНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ И МЕСЕЦ ЯНУАРИ
Димитър Иванов


На 07.12.1909 г. в гр. Банско е роден Н.Й. Вапцаров – гениален поет, драматург, родолюбец и революционер. Борец за социална и национална свобода на Македония, съосновател на македонския литературен кръжок в София /1938-1941/.

На 08.12.1883 г. е роден Климент Охридски – родоначалник на славянската литература и на организирания църковен живот. Първият оригинален славянски поет в Македония, оратор, преводач, защитник на Охрид е назначен за първи епископ на Балканите. Осми декември е ден на св. Климент Охридски, патронен празник на гр. Охрид и македонската православна църква.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
“АЗ ИМАМ РОДИНА, КОЯТО СЕ КАЗВА МАКЕДОНИЯ”
Вангел Тиков
(Продолжува од минатиот број)Нека да приемем за вярна и обратната страна - че аз на база на науката съм доказал, че Миле и Тале Йошеви са македонци. Та щом е на база на науката, следва ли да бъдем преследвани? Та нали цялото наше социалистическо строителство (материално и духовно) се гради на базата на науката - марксистко-ленинското учение! Та такова третиране не противоречи ли на марксическата теория?...

Вярно е, че се срещнах с Драганов, но не с цел да говоря по македонския въпрос, а да си купя грамофони плочи, което не считам за престъпление. Съще..... отговаря, че съм търсил връзки. За това говори фактът, че аз не познавам никого от Югославия.
Читај
Економија
ГРУЕВСКИ ГИ ПОВИКА ГЕРМАНСКИТЕ БИЗНИСМЕНИ ДА ИНВЕСТИРАТ ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МКД)


ја посетат Македонија и да ги искористат предностите што се нудат за инвестирање со цел изградба на капацитети и поттикнување на инвестициската активност.

Таков апел упати македонскиот премиер Никола Груевски во обраќањето на конференцијата што се одржа во Берлин, во организација на Здружението на источна и средна Европа кое обединува германски компании од 29 држави, а кои имаат бизнис, инвестициски активности или се заинтересирани за ширење на својата работа.

Германија, истакна премиерот Груевски, е најзначајниот трговски партнер на Македонија затоа што 20 проценти од извозот оди токму во оваа држава.
Читај
Економија
ОТВОРЕН “КАПИТОЛ МОЛ”, ДОМАШНА ИНВЕСТИЦИЈА ОД 30 МИЛИОНА ЕВРА
(Преземено од МИА)


Скопје денеска доби нов трговски центар „Капитол Мол и Резиденс“, домашна инвестиција во вредност од 30 милиони евра, со која се отворени 500 нови работни места. Во трговскиот центар што се простира на вкупна површина од 35.000 метри квадратни во општината Аеродром, Мигрос групацијата ја реализира 12 инвестиција во Македонија со отворање супермаркет „Рамстор“.

Новиот објект беше пуштен во присуство на претседателот Ѓорѓе Иванов и премиерот Никола Груевски, на кои инвеститорот Ајдован Адемовски им врачи благодарници за поддршката што ја добил во реализација на инвестицијата. Присуствуваа и министри, пратеници, претставници на дипломатскиот кор и на бизнис заедницата во државава.

„Капитол Мол и Резиденс“, според премиерот Груевски, е уште една успешно реализирана инвестиција во Македонија.
Читај
Кратка или тесна меморија
ИСТОРИСКИ ЗАБОРАВИ И ИСТОРИСКИ НЕЗАБОРАВИ
Проф. Димитар Мирчев
(Преземено од „Дневник“)Само одвреме-навреме ќе се потсетиме дека овој народ не е само во оваа држава, Република Македонија, туку го има и во околината, па и малку подалеку, и преку океаните. Ние овде сме, додуша, поранешна југословенска република Македонија, па сме поранешна социјалистичка и народна република Македонија, исто така сме и поранешна новоослободена бугарска провинција, а пред тоа Вардарска бановина и Јужна Србија. Пред тоа сме биле поранешни солунски и битолски вилаети и скопски санџак. И сите оние што н` делеле, парчосувале, „ослободувале“, забранувале, јармеле и духовно н` „описменувале“ и натаму ги имаат апетитите за целава оваа земја.
Читај
Солунскиот градоначалник во посета на Скопје
БУТАРИС: МАКЕДОНЦИТЕ, ПО РУСИТЕ И УКРАИНЦИТЕ, НАЈЧЕСТИ ПОСЕТИТЕЛИ НА СОЛУН
(Преземено од весник "Дневник")


Македонците, по Русите и Украинците, се најчести посетители и потрошувачи во Солун. Најмногу доаѓаат за викенд, на шопинг, но се уште нема податок дали и колку станови купиле по преполовувањето на цените поради кризата во Грција, рече денеска на прес-конференција солунскиот градоначалник Јанис Бутарис.

Целта на неговата посета во Скопје, истакна, е да се инетнзивираат контактите меѓу двете држави и нивните главни градови. На тоа особено треба да поработат младинските организации.

Според Бутарис, оштетувањето на регистарските таблички со ознаки МКД што беше особено евидентно за време на летните одмори, не треба да биде пречка за соработка. Тоа е дело на криминалната организација „Златна зора“ чии членови, речиси половина, се во затвор.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
СОЗДАДЕНИ СЕ УСЛОВИ СОВЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДА ЈА ЕФЕКТУИРА ХАШКАТА ПРЕСУДА
(Преземено од МИА)


Создадени се услови да се побара од Советот за безбедност ефектуирање на пресудата на Меѓународниот суд на правдата, истакна претседателот Ѓорге Иванов во последното годишно обраќање во неговиот мандат во Собранието на Република Македонија.

Создадени се услови, вели претседателот, да се побара од генералниот секретар на Обединетите нации, во согласност со неговите надлежности, да поднесе извештај до Советот за безбедност на Обединетите нации за состојбата во која се наоѓаат разговорите што ги води медијаторот Нимиц.

- Нема да дозволиме да се гази врз достоинството на Македонија, да се негираат човековите права и правото на човечко достоинство, нагласи Иванов.
Читај
Култура
НОВА КНИГА ОД СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ
(Преземено од Макфакс)


Во издание на “Матица македонска” излезе од печат книгата “Држава како се гради и брани” од проф. д-р Стефан Влахов – Мицов.

Авторот студиозно пишува за македонскиот континуитет низ вековите, при што главен акцент става на македонскиот идентитет според историските факти, кој е подолговечен од државата. Исто така говори за партијноста која ја нагризува државата. Посебно внимание побудуваат текстовите “Односот кон македонското минато” и “Концепт за иднината на македонската држава”, во кои говори за македонското име, за односите со соседите и со големите сили, за еквидистацната на Киро Глигоров, за Стојан Андов, идејниот творец на Законот за лустрација, за младите и политички неопитни премиери Бранко Црвенковски и Љубчо Георгиевски, за трансформацијата и за митарењето на одредени мислечки имиња во Македонија.
Читај
Автомобилскиот гигант “Маркарт” влезе во Македонија
ИНВЕСТИЦИЈА ОД 35 МИЛИОНИ ЕВРА И НАД 500 НОВИ ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од Вечер)


Германската компанија "Marquardt GmbH" ќе инвестира 35 милиони евра во изградба на погон за производство на автомобилски делови за врвните германски брендови. Изградбата се очекува да почне во март 2014 година, а стартот на производството во новата фабрика е планиран за првиот квартал од 2015 година.

Германската компанија "Marquardt GmbH", познат добавувач во автомобилската индустрија влегува на македонскиот пазар. Ќе инвестира 35 милиони евра во изградба на погон за производство на делови за врвните германски брендови како Мерцедес, Ауди и БМВ. Планира да вработи над 500 луѓе од кои една третина инженери, а останатите ќе бидат дополнително обучувани.
Читај
Култура
БЛЕСНАА СВЕТЛАТА НА НОВИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР
Андријана Атанасовска
(Преземено од МРТ)По половина век, како феникс од пепелта повторно се издигна македонскиот народен театар. Грандиозниот објект блесна во сиот свој сјај. Вратите отворени со „Вечната куќа“ на авторот Плевнеш. Делото го пишувал 12 години како ретроспектива на мачната македонска историја.

- И самата река е среќна што е изграден овој театар, бидејќи оваа река е многу славна во светската историја, неа ја споменува и Хомер во Илијада, но покрај Вардар не бил досега изграден национален театар-изјави Јордан Плевнеш, автор на делото.

Актерите, режисерите, културните дејци не можеа да ја скријат возбудата што конечно ќе работат во еден репрезентативен објект, на штиците што живот значат.
Читај
Исторически щрихи
ИДВАНЕТО НА ВАРВАРИТЕ
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)В течение на IV в. западната част на империята постепенно пада във властта на готи и вандали. Източната половина запазва целостта и силата си. По времето на Юстиниан Велики (527-565 г.) империята сякаш е на път да въстанови някогашната си територия. Този извънредно енергичен владетел, роден някъде в Скопско, успява да върне контрола на империята над Италия, Тунис и част от Испания. Основно преработва римското право, създавайки единна и осъвременена система за цялата империя. Вдига множество величествени постройки, сред които е и „Света София” в Константинопол.
Читај
Положителни резултати само и единствено на реципрочна основа
ОБМЯНА НА РАЗГОВОРИ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО
ЯН ПИРИНСКИ


Българските и македонските медии вече обявиха извършените разменни срещи между министрите на външните работи на двете страни. Както е известно, Република България е страната, която настоява непременно да се подпише този важен за нея неотменим договор. Какъв трябва да бъде този договор?! И защо той е проблематичен за България? Какво толкова много тя очаква от него?

Подписването на договор за добросъседство може да се осъществи, но на базата на реципрочност. Това значи, че, ако България има право да се грижи и защищава българското малцинство в Македония, то и Македония има правото да се грижи и защитава македонското малцинство в България. Да се признае националната идентичност на македонския народ, неговата история, език и култура. Това е!
Читај
Да се посмеем и ние
ИСТОРИЯ ВЪРХУ КРАЖБИ И БАСНИ
Атанас Радоев


Тази поредица е отговор на просташката кампания на осмиване и подиграване на македонците и Македония, която вече няколко години се вихри в България. Целта на тази рубрика не е да осмее един или да подиграе друг. Тя има за цел да чукне по главите подигравчиите и да ги подсети, че преди да се смеят на сламката в очите на македонците, трябва да отстранят гредата от окото на своя народ, вместо да прибавят нови. Всеки народ си има и мъдри, и способни, и обикновени хора, но също така и мърша, и луди. Но да се приписват делата и думите на единици на цяла нация е подлост. Така и ние не смятаме, че написването на идиотщини, озаглавени "Българите - първите европейци" и "Александър Македонски и българите", написани от "професора", директора на националния музей, министъра, депутата, президентския съветник Божидар Димитров, отразяват мнението на мнозинството от българите, които едва ли вярват в подобни болестни простотии. Осъзнаването на тези истини е целта ни.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
В ЧЕСТ НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

На 8 декември 2013 година в гр. Банско беше проведена обичайната тържествена церемония в чест на сто и четири години от рождението на големия македонец и поет Никола Вапцаров. Присъстваха представители на ОМО „Илинден” - ПИРИН, съпредседатели и членове на Централния съвет и членове на ЦКРК на партията, за да изразят своето уважение и любов към великия творец и борец за Македония.

Положени бяха карамфили пред паметника на поета в центъра на града, издигнал величието в душата на всеки македонец със своята дълбока, човешка и патриотична поезия.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ

На 8 декември 2013 година в село Баня, Разложко, бе проведено заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Заседанието бе ръководено от съпредседателя на партията Иван Сингартийски. На него бе дискутиран въпросът за учредяването на сдруженията. Всъщност трябваше да се уточни какво е направено и какво още престои да се направи. Решено бе до 3 февруари 2014 година мероприятията в това направление да приключат положително. Разисквания имаше и по въпроса дали честването на Никола Вапцаров да се провежда по случай датата на неговото рождение или датата на неговото убийство. Единодушно бе решено честването да се провежда на 23 юли - по случай разстрела на Никола Вапцаров.
Читај
Петнадесет години без Кръсто Енчев
БОРЕЦ ЗА ПРАВДА И СВОБОДА
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


На 16 януари тази година се навършват 15 години от смъртта на нашия любим и незабравим приятел и съмишленик - безстрашния борец за правда и свобода Кръсто Енчев.

Още на младини той се запознава и приема прогресивните общочовешки идеи на хуманизма. Става ревностен защитник на социалната справедливост и радетел за ново преустройство нa човешкото общество - идеи, които го вдъхновяват и съпътстват до края на живота му. Поради тези си убеждения и борбата му против болшевишкия диктат Кръсто Енчев бе принуден да напусне родния си край и поеме пътя на нерадостния емигрантски живот.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


 
 

СИН НА СВОБОДАТА

На Кръсто Енчев

Тук роди се и израсна,
сред Али ботуш - в Пирина,
но в злокобна нощ - ужасна -
враг прокуди те в чужбина!

“С нас ела и власт те чака”,
звярът властник с бяс извика.
Не!... - Отряза ти. Но в мрака
гроб показа ти мръсника.

В сняг Игуптин те приюти...
И побратим с вълци диви,
ти премина с болки люти
на живота дните сиви!

Тез, що сочеха ти гроба,
те отдавна в него гният.
И отровната им злоба
червите едвам я пият...

Надживя ги ти в борбата...
И приветства днес Пирина
своя син на свободата
и на Майката Родина!

ГЕОРГИ ХРИСТОВ
Май 1991 г.,
Виена, АвстрияOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting