Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД И БЕЗ ЧЛЕНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е СПОСОБЕН ДА ТВОРИ СВОЕТО БЪДЕЩЕ
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ УВЕРЕНО И УСПЕШНО ИЗГРАЖДА СВОЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД
ЯН ПИРИНСКИ


Независимо че Република Македония не е членка нито на НАТО, нито на Европейския съюз, тя има изключителен напредък в своето развитие. Много членки в Евросъюза не могат да се сравняват с това, което тя реално е осъществила. Република Македония може категорично да се посочи като пример за подражаване в много отношения не само в региона и Европа, но и в света.

Тогава?!... Нека беснеят нашите душмани! Нека! Но нека да знаят, че македонският народ е способен с делата си да им докаже фалша на техните абсурди! И го доказва! Но нека се знае и това, че без Република Македония Европа не може да бъде това, за което пледира!
Читај
Никола Груевски: Одлична вест за Македонија
ИЗВЕШТАЈОТ ОД “ХЕРИТИЏ” ЌЕ ПРИВЛЕЧЕ МНОГУ ИНВЕСТИТОРИ
(По македонскиот печат)


Извештајот од “Херитиџ” е одлична вест за Македонија и ќе придонесе многу странски компании во иднина да инвестираат тука, да отвораат работни места, што е крајна цел на сите владини политики, смета премиерот Никола Груевски по објавеното рангирање на оваа институција за слободата на економијата, каде што Македонија е позиционирана на 43. место од вкупно 183 земји.
- Тоа е највисоко место на нашата земја досега на оваа листа. Од десет индикатори, Македонија има напредок во девет. Најсериозен прогрес има во контролата на јавните финансии, слободата на трговијата и на бизнисот.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Така след изключването им от училище Даме Груев, Петър Попарсов и други изключени ученици заминават за Белград с помощта на сръбския консул. В края на 1888 г. в Белград се събират 33-ма ученици. Имайки предвид каква линия държи по това време сръбската дипломация спрямо македонците (линията на Новакович), не е трудно да предположим, че младежите са били агитирани, че ще могат да работят за Македония и за своя местен език. Това е външното лице. Реалността в Белград обаче се оказва съвсем различна. Сръбската пропаганда се опитва да направи от тях истински сърби и бъдещи пропагандисти, поради което настоява всички да се обучават за учители.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)Още преди да падне Олинт евбейските пратеници, които дошли в Атина да преговарят за мир, съобщили на атинците по поръка на Филипа, че той желае да сключи мир с Атина. Не дълго след това атинският гражданин Фринон от Рамнус паднал в ръцете на македонски пирати; той се откупил от тях, но поискал от атинците да му дадат един пратеник, с когото да се яви при Филипа, за да си иска назад платения откуп. Атинците се съгласили да пратят с него Ктесифонта. Когато последният се върнал в Македония, той не можел да се нахвали с добрината на Филипа и съобщил на атинците, според собствените думи на Филипа, че той против желанието си води войната с Атина и че е готов да сключи мир.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
“АЗ ИМАМ РОДИНА, КОЯТО СЕ КАЗВА МАКЕДОНИЯ”
Вангел Тиков
(Продолжува од минатиот број)Приятелят ми разказа, че едно непознато лице е провело разговор с Андон Тиков на 13.IX. т.г. в цех самобръсначки... След това Андон разказал, че Вангел Тиков се похвалил пред него, че човек от МВР е ходил при него и го попитал как стои нашият въпрос - македонският. Вангел му отговорил, че не е дошло време да решаваме ние този въпрос, той е решен от Г. Димитров и от Ленин...

На 25.IX. ми гостува фелдшерът Станоя Марков от Благоевград. Работи в болницата в Благоевград. През цялото време той се стреми да докаже, че е на страната на македонците, като казал, че Македония съществува и трябва да съществува.
Читај
Вељаноски - Леко:
ХРВАТСКА СЕ ЗАЛАГА ЗА ПОБРЗ ПРИЕМ НА МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ И НАТО
(Преземено од МИА)


Влегувањето на Македонија во НАТО и Европската унија е од заеднички интерес за македонските и хрватските граѓани, потенцираа претседателите на двата парламента Трајко Вељаноски и Јосип Леко.

По денешната средба во Загреб, Леко на прес-конференција истакна дека Хрватска заговара за влез на Македонија во НАТО и ЕУ.
- Тоа го истакнуваат сите наши парламентарци во Собранието на НАТО и ЕУ и се надеваме дека процесот низ кој што поминува Македонија наскоро ќе биде одблокиран, рече Леко.
Читај
Грчка реакција
НОВАТА БАНКНОТА СО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ЈА ВОЗНЕМИРИ АТИНА
(Преземено од МРТ)


Македонската банкнота од 200 денари со Александар Македонски ги растревожи Грците. Грчките медиуми новата банкнота ја претставуваат како шлаканица од Македонија за грчката дипломатија.

“И додека министерот за надворешни Евангелос Венизелос се наоѓа во САД, каде што го вкрстуваше политичкиот скалпел со Џон Кери за бегството на Кристодулос Ксиру, Скопје и даде шлаканица на грчката дипломатија”, се вели во коментарот на порталот Трагико.

Порталот натаму објаснува дека на банкнотата се наоѓа Александар Македонски на Букефал и дека е во вредност од 200 денари, што изнесува околу 3,5 евра.
Читај
Став
КАКОВ ДОГОВОР ЗА „ДОБРОСОСЕДСТВО“ БАРА БУГАРИЈА?
Драган Јањатов
(Преземено од „Н. Македонија“)Врз статијата „Стапиците во договорот за добрососедство со Македонија и можностите за нивно надминување“, објавена во бугарското списание „Геополитика“ во почетокот на декември 2013 година од авторот д-р Бисер Банчев, дописен член на БАН, се осврнавме во колумната во НМ од 9.1.2014 година („Бисерите на д-р Бисер Банчев“). Потпишувањето на еден ваков билатерален договор од бугарска страна во последно време ú се предочува на Република Македонија како услов за нејзина поддршка во добивањето датум за почнување преговори за членство во Европската Унија и во НАТО.
Читај
Економија
ВТОРА ФАБРИКА НА „ЏОНСОН КОНТРОЛС“ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МРТ)


Новата инвестиција на реномиранииот светски бренд „Џонсон Контролс“ во Македонија во фабрика за тапацир и производство на навлаки за автомобилски седишта, е првиот индустриски капацитет во Технолошко индустриската развојна зона во Штип.

Новиот објект беше пуштен во употреба денеска во присуство на премиерот Никола Груевски, Петар Хеифт, генерален директор на ТРИМ групацијата „Џонсон Контролс“, амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс и директорот на Дирекцијата за ТИРЗ Виктор Мизо.
Читај
Софија сака да не посвои, а не сме сирачиња!
ОДНОСОТ НА БУГАРИЈА КОН МАКЕДОНИЈА - ИСТОРИСКИ СИНДРОМ ИЛИ РЕАЛНА ПОЛИТИКА?
Ристо Никовски
(Преземено од „МКД“)Која е целта на бугарската политика? Што ќе добијат ако ние, еве, се согласиме дека имаме „бугарски корени“? Да не ќе станат постојана членка на СБ на ООН?

Според достапните информации, за разлика од 2012, на декемврискиот Европски совет (2013) Бугарија се воздржала и не била против одредување на датум за преговори за членство на Македонија во ЕУ. Чекорот, сепак, не сигнализира промена во нивниот став. Во Брисел, беше јасно дека Македонија нема да помине и немаше потреба од нивно изложување. Бугарија, значи, и понатака останува пречка за нашето евроинтегрирање, а прашање е само техниката која ќе ја користат во разни прилики. Ако на тоа се додаде и дека договорот за пријателство, кој сакаат да ни го наметнат со сила, исто така нема уште долго да се потпише, а тоа е, нели, нивниот услов да дадат зелено светло, тогаш се’ станува кристално јасно.
Читај
Економија
НАД ЕДНА МИЛИЈАРДА ЕВРА ЌЕ БИДАТ ВЛОЖЕНИ ВО ПАТИШТА
(Преземено од Вечер)


„Големиот број нови и рехабилитирани патишта е доказ дека градежништвото е приоритет за Владата. Во периодот од 2006 до 2013 година се изградени, реконстриурани или рехабилитирани повеќе од 1.000 километри патишта, а заедно со најкрупните планирани проекти, изградбата на трите автопатишта, како и со реконструкцијата на постојните магистрални и регионални патни правци, во наредните години ќе бидат вложени над една милијарда евра во инфраструктурата.

И покрај кризата и состојбата во регионот, македонската Влада прави крупна инвестиција во инфраструктурата, незапамтена до сега“, рече премиерот Никола Груевски пред градежните инженери на свеченоста по повод 45 години постоење на Друштвото за патишта.
Читај
Бугарија го поддржува европскиот пат на Македонија, но...
ВИГЕНИН НИ ДОЈДЕ НА ГОСТИ ЗА ДА НИ КАЖЕ ДЕКА НЕ СМЕ ДОБРИ СОСЕДИ?!
(Преземено од Вечер)


Бугарскиот шеф на дипломатијата, во своето предавање на Дипломатската академија на МНР опширно ги презентираше мерките, политиките и приоритетите на ЕУ за 2014 година, која ја нарече година на предизвици и детално образложи до каде стасаа земјите аспиранти за влез во Унијата, а најмалку за односот на Бугарија кон Македонија.

Наместо предавање за академската јавност, министерот за надворешни работи на Бугарија, Кристијан Вигенин, ни одржа лекција по добрососедско однесување. Со ваков впечаток си заминаа најголем дел од слушателите на Дипломатската академија на Министерството за надворешни работи, каде што свое обраќање на тема ЕУ и Западниот Балкан: Предизвици во 2014 година" имаше бугарскиот шеф на дипломатијата.
Читај
Во специјалната едиција за инвестиции, “Форбс” пишува: Македонија е одлична!
МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА СЕ ПОФАЛИ СО ЕДНА ОД НАЈДОБРИТЕ ЕКОНОМИИ ВО ЕВРОПА
(Преземено од Вечер)


Македонија може да се пофали со една од најдобрите економии во Европа. Регистриран е пораст на БДП од 3,4% во првите шест месеци од 2013 година, повеќе од 3% од европскиот просек. За таква мала земја со површина од и 25.713 квадратни километри, население од нешто повеќе од 2 милиони граѓани, Македонија удира добро над својата тежина во економска сила, инвестициските потенцијали и изгледите за развој. Благодарение на потпишаниот договор за слободна трговија со ЕУ, ЕФТА и моќните Турција и Украина, Македонија обезбедува преференцијален пристап на пазарот на повеќе од 650 милиони потрошувачи.
Читај
Култура
МАКЕДОНСКИ ОРКЕСТАР ЈА СНИМИ МУЗИКАТА ЗА НАЈГОЛЕМИОТ ОГНОМЕТ ВО ДУБАИ
(Преземено од „Утрински Весник“)


Симфониското дело, на композиторот Мет Феди, беше специјално напишано за најголемиот огномет досега направен во историјата, кој го сруши и Гинисовиот рекорд.

Македонскиот симфониски оркестар задолжен за снимање на филмска музика „Фејмс“, непосредно пред новогодишните празници ја сними и музиката за новогодишната свеченост во Дубаи.

Симфониското дело, на композиторот Мет Феди, беше специјално напишано за најголемиот огномет досега направен во историјата, кој го сруши и Гинисовиот рекорд.
Читај
Исторически щрихи
ИДВАНЕТО НА ВАРВАРИТЕ
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продължава от миналия брой)Времето на Ираклий има особено значение и по следните причини. Той заменя официалния дотогава латински език на империята с гръцкия (макар процесът на замяна да е видим още при Маврикий) и приема титлата „василевс на ромеите“ вместо „август”. При него започва преобразуването на административното устройство на империята, като се създават теми, военно-административни области начело с генерал-стратег, в които част от населението получава земя и се освобождава от данъци срещу изпълняване на военна служба.

Въпреки премахването на аварската заплаха империята обаче не е в състояние да обърне внимание на Балканите и да възстанови властта си. Войната с персите продължава още две години години и завършва с победа за Византия.
Читај
Исторически щрихи
ДИЛЕМАТА ЗА ПРОИЗХОДА - СЛАВЯНИ И(ЛИ) АНТИЧНИ
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ


Въпросът за произхода на населението на Балканите отново се актуализира през последните години както в Македония, така и в България. Различни генетични проучвания стигат до сходен извод - днешното население на Балканите главно произхожда от античното такова. Това твърдение несъмнено представлява удар за традиционните схващания и особено за националните митологии. Генетиката бе атакувана от позициите на историята като несигурна в изводите си. Наистина тази научна област е все още сравнително млада, но нима точно неточна и лесно повлияваща се от злободневни моди, политики и идеологии наука като историята може така пренебрежително да я омаловажава? И дали наистина я опровергава? И дали резултатите от генетиката противоречат на данните, запазени в историческите извори, или само на идеологическите им тълкувания, създадени от съвременни историци и митолози?
Читај
Да се посмеем и ние
БЪЛГАРСКАТА ГРАНДОМАНИЯ НЯМА КРАЙ
Атанас Радоев


Тази поредица е отговор на просташката кампания на осмиване и подиграване на македонците и Македония, която вече няколко години се вихри в България. Целта на тази рубрика не е да осмее един или да подиграе друг. Тя има за цел да чукне по главите подигравчиите и да ги подсети, че преди да се смеят на сламката в очите на македонците, трябва да отстранят гредата от окото на своя народ, вместо да прибавят нови. Всеки народ си има и мъдри, и способни, и обикновени хора, но също така и мърша, и луди. Но да се приписват делата и думите на единици на цяла нация е подлост. Така и ние не смятаме, че написването на идиотщини, озаглавени "Българите - първите европейци" и "Александър Македонски и българите", написани от "професора", директора на националния музей, министъра, депутата, президентския съветник Божидар Димитров, отразяват мнението на мнозинството от българите, които едва ли вярват в подобни болестни простотии. Осъзнаването на тези истини е целта ни.
Читај
Нагло посегателство
ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА МАКЕДОНСКИТЕ НАРОДНИ ПЕСНИ
Димитър Иванов


Фалшифицирането на македонски народни песни не е нито от днес, нито от вчера. Започва се с песните от предилинденския период под влияние на екзархията и Върховен македонски комитет от София. Целта е да се докаже, че македонците са чисти българи. Ярък пример за това е, както пише Ангел Динев, песента за Гоце Делчев.

Тази песен е запята през 1901 г. в чест на Гоце Делчев, когато той през есента на същата година посетил четата на Толе в Прилепско и тази на дедо Коле в Леринско, когато престоял в Костурско и се върнал обратно за Източна Македония.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ПО СЛУЧАЙ НОВАТА 2014 Г.
Атанас Мутлешов


На 27 декември 2013 г. членовете на ОМО „Илинден“ - ПИРИН в гр. Сандански, традиционно отбелязаха края на отиващата си 2013 година и идването на новата 2014 г. Празненството отново се проведе в механа „Ювиги хан“ с много македонски песни и хора, към които се присединиха и останалите гости на заведението. Звучаха много поздрави от партията и към партията не само от членовете, но и от останалите присъстващи. Веселието продължи до късно през нощта.
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


142 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ТИТАН ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
• Докато рамото ми крепи пушка, македонските планини са недостъпни за български офицери.
• Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.
• Нека видят и нека знаят хората, че съм като всички други хора: ям, пуша, смея се, шегувам се, греша, обичам да слушам музика, както и другите. Да не мислят, че ние сме някакви свръхчовеци. Нека да видят, че всеки може да бъде като нас.

Гоце Делчев

В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник “Народна воля”, чe бюлетинът “Македонски глас” вече е в интернет. Може да го откриете на: makedonskiglas.org.

НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Редакцията на вестник “Народна воля” има в наличност от излязалата вече книга на Кръсто Енчев “АВТОБИОГРАФИЯ - СПОМЕНИ”, КОЯТО МОЖЕ ДА СИ Я ЗАКУПИТЕ В РЕДАКЦИЯТА НА “НАРОДНА ВОЛЯ”. Тя има 580 страници.
Книгата е издание на Българската лига за защита правата на човека и гражданина през 1999 година.
Цената на книгата е 8,00 (осем) лева. За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля” тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM:0885 343 725

Поезия

ОТРОДНИЦИ

Отродници клети,
нищожни отрепки,
от майка проклети
бидете навеки.
Сам Бог нека Ви прости -
от нашата кръв сте.
Ний сите сме гости
и сите се кръстим.
Напраи ни по-благи
рисиянски чеда
сам апостол Павле
и Христос ни гледа.
А тогаш каде беа
бугарите ваши?
На Тангра се молеа
скитащи апаши.
Вратете се, бракя,
елате при нас,
турете на рака
свойот компас.
Турете на сърце
рацете свои.
Бугарин, сърбин
или гъркот ви спои.
Дърво без корен
ке вейне, се знай.
На стълбот позорен
ке висиш безкрай.

Димитър Иванов


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting