Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗАПОЧНАЛИТЕ РАЗГОВОРИ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ. ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ РАЗУМНИЯТ ПОДХОД И РЕШЕНИЯ, КОИТО ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ, ЩЕ УДОВЛЕТВОРЯТ ОЧАКВАНИТЕ НАДЕЖДИ НА НАРОДИТЕ НА ДВЕТЕ СТРАНИ!
СЛЕД МЪЧИТЕЛНИ ПАРТИЙНИ ПАЗАРЛЪЦИ БЪЛГАРИЯ С НОВО ПРАВИТЕЛСТВО
ЯН ПИРИНСКИ


Сформирането на новото правителство на страната премина в изключително напрегнати консултации между преговарящите. Разбира се, ръководна роля в осъществяването на плануваната програма ще има ГЕРБ начело с лидера на партията. Доколко ще издържи това правителство ще покаже единствено и само бъдещето.

Да се надяваме, че и в бъдеще инициативите и загрижеността на македонските и българските държавни дейци за подобряването на добрите ни отношения ще продължи. А успехът може да се постигне само и единствено въз основа на взаимното зачитане на националната идентичност и общите национални интереси и на двете държави.
Читај
Министерот на надворешни работи на Република Македонија Никола Поповски:
ЗЕМЈИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕУ ДА ОВОЗМОЖАТ ПРЕГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Земјите-членки на Европската унија да ја преземат одговорноста во однос на почетокот на преговорите за членство на Република Македонија во Унијата, бидејќи веќе шест години истите требаше да бидат отпочнати. Ова е пораката што министерот за надворешни работи Никола Попоски, им ја испрати на своите соговорници, пратеници во Европскиот парламент, со кои денеска се сретна во седиштето на европскиот законодавен дом во Брисел, јави МИА.

Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Попоски денеска имаше богата агенда во Европарламентот, среќавајќи се со потпретседателот на Комитетот за надворешни работи, Јацек Сариуш-Волски, со членовите на т.н. АФЕТ во Европарламентот: Туне Келам и Чарлс Тенок, со новиот известувач од ЕП за Македонија, Иво Вајгл, како и со ко-пртседателот на Мешовитиот парламентарен комитет на ЕУ и Република Македонија Алојз Петерле.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Признание за истинските настроения на отделни македонци, скрити под външния пласт на пропагандната мимикрия, се намира, макар и рядко, когато такива личности са имали възможност да ги изказват пред хора, които не са били обвързани с пропагандите или съседните държави, нито пък са чуждестранни политици и кореспонденти. Т.е. когато са можели да говорят наистина свободно, без притеснение и без сметка. Такъв е случаят с Димитър Ризов, който официално се борел за българската кауза в Македония. Но на един свой познат скулптор, хърватина Иван Мештрович, с когото се запознал в Рим през 1912 г., той описвал съвсем друга картина от онази, която официално поддържал.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)След обединението на Елада Филип трябва да пристъпи към втората задача: да поведе силите и против Азия. Ако не би било възможно да се покори цялото персийско царство, то поне Мала Азия (от Киликия до Синопа) може да бъде изтръгната от ръцете на персийския цар. И сега още гърци помагат на царя в борбата му против тия, които са се разбунтували против неговата власт: гърци помагат на варварите да поробват гърци. Това не трябва да се търпи вече. В новопревзетите области може да се основат колонии, дето да се поселят бездомните и безимотни пролетарии, които представят голяма опасност за Елада.
Читај
105 години от рождението на Никола Й. Вапцаров
“НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ И НАШЕТО ТВОРЧЕСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СЛУЖБА НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА”
Димитър Иванов


На 7 декември се навършват 105 години от рождението на една от най-ярките звезди в македонското литературно съзвездие - Вапцаров, поетът, който разговаря на над 70-80 езика с милиони читатели от земното кълбо. Неговата известност и безсмъртие отдавна са се слели и вървят заедно.

Този ден е бил и ще бъде повод отново да изразим своята обич и признателност към една обаятелна личност, която съдбата издигна до билото на времето и той тръгна по него, а там го чакаха инквизиции и разстрел, защото епохата подготвяше огромен исторически двубой, в който той щеше да изгори в името на мечтаната бяла пролет, в името на своята земя, в името на своята любима татковина - татковината на Гоце и Даме.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
БОРЕЦ ЗА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНИЯ

В поделението, където попаднах, имаше много македонци, но в ротата на капитан Чернев, те бяха повече от половината. Известно е, че където има македонци, там има и песни, но това правило е още по-валидно за казармата.

Имено чрез македонската песен още тогава можах да си изясня как гледат на нас, македонците, хората извън пределите на Пиринска Македония.

Със своите песни, със задружния си живот в радости и несгоди, със своята упоритост и воля за победа над трудностите ние, македончетата от Пиринско, бяхме спечелили уважението и симпатиите както на командния състав, така и на повечето от бойците. Имаше, разбира се, и изключения.
Читај
Рамон Абароа Каранса:
ПОТРЕБЕН Е НОВ ПРИСТАП ОД ЕК ЗА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од „Република”)


- Шпанија ја поддржува идејата за нов пристап за Македонија од страна на ЕК кога е во прашање деблокирање на нејзината евроинтеграција. Идејата веќе постои, но не е детализирана. Името мора да се реши – вели Рамон Абароа Каранса, новиот амбасадор на Шпанија во Република Македонија.

- Првпат во Еврокомисијата има размислувања за поинаков проактивен пристап кон Македонија, односно решавањето на спорот околу името и нејзиниот европски пат. Како тоа ќе се реализира, не знам, но знам дека идеја постои, но не е детализирана. Треба да се продлабочи и разгледа оваа иницијатива – истакна Каранса на денешната прва средба со новинарите по предавањето на акредитивите, запрашан во врска со изјавата на еврокомесарот за соседска политика и преговори за проширување Јоханес Хан, кој најави нов пристап кон Македонија.
Читај
Чешкиот премиер Бохуслав Соботка:
МАКЕДОНИЈА Е ПОДГОТВЕНА ЗА НАТО И ЕУ
(Преземено од МИА)


Чешкиот премиер Бохуслав Соботка оцени дека Македонија во голема мерка е подготвена за интегрирање во НАТО и во Европската Унија и дека Европската Комисија би морала да преземе поактивна улога за надминување на спорот за името, со кој Грција ги попречува македонските интеграции.

Соботка ова го изјави при неговиот настап во Советот за надворешни односи во Вашингтон, каде зборуваше за 25-годишнината од падот на комунизмот во Чешка.
Читај
„Пеинг таксис 2015“:
МАКЕДОНИЈА СО НАЈНИСКИ ДАНОЦИ ВО СВЕТОТ
(Преземено од МИА)


Република Македонија има најниска даночна стапка во светот според извештајот „Paying taxes 2015”. Со стапка од 7,4 проценти таа се најде на 7. место од вкупно 189 земји опфатени во извештајот.

Оваа година, Република Македонија повторно го задржа првото место со понатамошно намалување на стапката од 8,2 проценти на 7,4 проценти.

Времето потребно за плаќање даноци во Македонија изнесува 119 часа и е најкратко време во однос на земјите од регионот од Централна Азија и Источна Европа.
Читај
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов на Р Македонија и министерот за човечки ресурси на Унгарија Золтан Балог:
МАКЕДОНИЈА И УНГАРИЈА ПОТПИШАА ДОГОВОР ЗА СОЦИЈАЛНОТО ОСИГУРУВАЊЕ
(Преземено од „Вечер”)


Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов престојува во работна посета на Унгарија при што оствари средба со министерот за човечки ресурси на Унгарија Золтан Балог.

За време на средбата на двајцата министри потпишан e Договорот за социјално осигурување и социјална сигурност со кој што ќе се регулираат односите во областа на социјалното осигурување меѓу Република Македонија и Унгарија и остварувањето на правата од осигурување за граѓаните на овие две држави и членовите на нивните семејства.
Читај
Холанѓанец вљубен во Македонија
ДВАЕСЕТ ГОДИНИ ОД СМРТТА НА А. ДЕН ДОЛАРД
Мишо Јузмески


Пред 20 години почина Корнелис Јоханес Георг Спулстра (1901-1994), попознат под псевдонимот А. ден Долард - холандски новинар, писател, скитник и голем пријател на Македонија. Еден обичен човек кој живееше многу необичен живот.

Уште од шеесеттите години на минатиот век Холанѓаните се меѓу најчестите посетители на Охридското Езеро, а почетоците на нивното масовно присуство се поврзуваат со А. ден Долард, кого многумина го сметаат за најзаслужниот промотор на Македонија во Холандија.
Читај
Историја на македонската нација
ЗА МАКЕДОНСКАТА ЛОЗА И БУГАРСКАТА ОДМАЗДА
(Преземено од „Вечер”)


Коста Шахов: Јас сам се нагрбив, - вели тој - кога си ги собирам своите вересии (за в. Македониаа) низ провинцијата, да запишувам претплатници на Лоза и да собирам помошти за таа цел од сотатковинци и пријатели. Одвај бев стигнал во Варна, полицијата, по наредба од Софија, ме уапси и по 8 дена, под конвој, ме испрати во Луковит на поселение, без никакви причини и покрај изјавената желба да ме остават барем во Русе, каде што сум запишан во бројот на граѓаните. Цели три месеци бев во Луковит под строг полициски надзор, и со тоа Стамболов материјално и ги пресече нозете и на таа дружина.
Читај
Премиерот на Република Македонија Никола Груевски:
ПОСЕТАТА НА САД УСПЕШНА, АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ НАЈАВИЈА ИНВЕСТИЦИИ
(Преземено од МИА)


Владиниот тим предводен од премиерот Никола Груевски, со учеството на синоќешниот бизнис форум во Лас Вегас, ја заврши неколкудневната економска посета на САД.

Како што изјави Груевски по форумот, посетата на САД е повеќе од успешна. Дел од компаниите и стопанствениците со кои се остварени средби, најавија инвестиции во Македонија.

- Посетивме четири четири големи значајни града, Њујорк, Чикаго, Лос Анџелес и Лас Вегас, доста компании. На презентациите имаше многу присутни, голем беше интересот, се поставија многу прашања и се остварија многу лични контакти. Неколку компании веќе најавија доаѓање во Македонија дури некои објавија дека ќе инвестираат во Македонија, изјави Груевски.
Читај
Интервју со Стефан Влахов-Мицов:
ГОЛЕМИТЕ ДРЖАВИ JА ФАЛСИФИКУВАА ИСТОРИJАТА НА БАЛКАНОТ
Невена Поповска
(Преземено од „Република”)Во 18 век се случува глобален пресврт кога доаѓаат националните држави и се преиначува историјата. Големите држави повторно ја пишуваат и својата и историјата на Европа. Потоа одат во источна Европа, создаваат вештачки нации и ја пишуваат историјата на Балканот така како што им одговара Стефан Влахов-Мицов.

Стефан Влахов-Мицов е бугарски автор со македонско потекло. Обја­вил дваесетина книги од областа на филозофијата, публицистиката, книжевната критика и есеистика. Континуирано ги проучува, анализи­ра и толкува балканските историски процеси во нивната антрополо­шка и психолошка длабочина.
Читај
Фалшификацията като традиция
НАЦИОНАЛНИ МИСТИФИКАЦИИ - ОТ ПЕСЕНТА ДО СМЪРТТА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


В миналия брой на „Народна воля“ (октомври 2014 г.) бе публикуван текст от Сариса Параос, в който много ясно се посочва, че песента „Од как се зора зазорила...“ в сбрника на Миладиновци не е била посветена на Иван Шишман, а вероятно на сръбския княз Лазар. Тезата е добре аргументирана и точна. Това не е единственият случай на фалшифициране на част от македонския фолклор с цел вкарване в него на българщина. „Народна воля“ няколко пъти е писала за изкуствено вметване на понятието българи там, дето в оригинала го няма. Това явление е живо и до днес - всеки може да се убеди, като гледа предаването на Никола Григоров, което се открива или закрива с фалшифицирана македонска песен на покойния Войо Стояновски (Каде и да одиш, каде и да шеташ...), само че, за разлика от оригинала, в който се говори за Македония, македонци и Александър, се говори, за България, българи и Аспарух.
Читај
Факти и документи от миналото
РЕЧ НА ХРИСТО КАЛАЙДЖИЕВ, ДЪРЖАНА НА КОНГРЕСА НА МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 4 ФЕВРУАРИ 1945 Г. В СОФИЯ

Но повече от всичко, най-много от всичко свободата зависеше от един фактор, който колкото повече приближаваше към Балканите, толкова повече затреперваха глезените на фашистите, толкова повече бяха готови да вдигнат ръце и да се предадат. Тоя фактор бе славната и победоносна Червена армия, ръководена от славния маршал Сталин.

Драги делегати, Македония е свободна, но какви са нуждите на тая Македония и с какво ние бихме се притекли на помощ за удовлетворяването на тия нужди?
Читај
Беззаконието продължава
ТРИ ОТКАЗА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА САМО ЧЕТИРИ МЕСЕЦА
Петър Делилакиев


Един от основните видове дискриминация, който се извършва в България срещу македонците, е именно невъзможността те да си регистрират организации. Нарушаването на правото на сдружаване от страна на държавата е всеобхватно и има конкретна цел - да се държат македонците извън обществения живот. Нямайки своя регистрирана организация, македонците не биха могли да искат да имат свой представител в комисията за малцинствата (там членуват не малцинства, а регистрирани организации с една година националнозначима дейност), не биха могли да претендират за финансиране от държавата, за участие по проекти, а като нерегистрирани държавата има извинение да не преговаря с тях и да игнорира техните искания. Един вид не защото са македонци, ами защото са нерегистрирани организации. Нека се регистрират, та после... А ще ги регистрираме на куково лято.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2015 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 15 декември 2014 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2015 година!
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting