Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ВЪВ ВРЪЗКА С ДОГОВОРА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ И ЗА ОБЩИ ЧЕСТВАНИЯ НА ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ
ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН
Д Е К Л А Р А Ц И Я

Добрите отношения между Македония и България са от първостепенно значение за македонското малцинство в България. За съжаление обаче констатираме, че не става дума за добросъседство, а за опити да се официализира и в международен договор политиката на отричане и дискриминация на македонското малцинство в България и да се принуди РМакедония да започне да приема българската позиция, че македонска нация не съществува. Тревожни и невъобразими за демократично мислещия човек, но и много симптоматични за истинските намерения, скрити под маската „добросъседство“, са обстоятелствата, че засегнатите малцинствата не само не са консултирани, не само не са предвидени положителни гаранции за техните права в проектирания договор, но за връх на всичко се настоява да се включат забрани РМакедония да се застъпва за правата на македонското малцинство.
Читај
Македонија на мапата на финансиските џинови
ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА УСПЕШНО ЈА ЗАВРШИ ПОСЕТАТА НА АЗИСКИОТ КОНТИНЕНТ
(Преземено од „Вечер“)


Јапонија, Кина и Јужна Кореја - ова се трите економски џинови од Азија, земји во кои Македонија минатата недела ги претставуваше инвестициските можности. Добрата бизнис-клима, атрактивниот даночен пакет, младата и образувана работна сила, поволностите во слободните економски зони се адутите со кои земјава се обидува да привлече инвеститори од најразвиените држави на азискиот континент.

Групацијата "Веибо" забрзано се подготвува, дури и побрзо од нашите очекувања. Веќе се при крај со проектите и се надевам дека до крајот на оваа година ќе започнат со градба, која планираат да не трае подолго од една и пол година, а ќе се обидат да трае и пократко и веднаш потоа да стартува фабриката со вработувањата, кои ќе се одвиваат етапно до 5.000.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Но макар МРО да започва с тези идеи - а именно, че Македония има свои интереси, различни от тези на съседите, и с желание да освободи македонските общини от хватката на Екзархията, идейното й развитие съвсем не е праволинейно по-нататък. Не бива да се забравя, че разрастването на организацията съвсем не е така механично и просто, както често се представя. Започнала като малка група в Солун в началото на своето разпространение, МРО не само включва всякакви ентусиасти, за мнозина от които идеята не е особено ясна, стига им това, че става дума за освобождение от турска власт, но тя също така открива и присъединява към себе си множество съществуващи групи, някои от които с по-различни идеи от нейните.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продължава от миналия брой)За Демостен нямало съмнение, че мирът с Филип бил временен и че Атина трябва да се готви за нова война, търсейки съюзници и средства. Но при тая подготовка Атина няма защо да нарушава сключения вече мир; не за това, че е добър и достоен за Атина, ами защото по-добре било изобщо да не се сключва, отколкото да се разваля сега. Много обстоятелства, които по-рано били благоприятни за Атина, сега са се изменили в нейна щета. По-нататък Демостен предупреждава съгражданите си да внимават да не си навлекат обща война от страна на амфиктионите, които мразят атинците: Аргос, Месена и Мегалопол ненавиждат Атина поради приятелството й със Спарта; Тива и Тесалия й се сърдели, защото помагала на факидците и давала защита на беотийските бежанци.
Читај
111 години от Илинденското въстание
СЛАВНАТА ЕПОПЕЯ НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД
Димитър Иванов


Без права и свободи човекът е роб. Единствено чрез борбата те могат да се извоюват. Чувството за нетърпимост към неправдите и безстрашието да се бориш против техните създатели и поддръжници определят човешкото достойнство. А достойнството на човека - това е неговата същност, неговото собствено Аз.

По този повод Епиктет е казал: „Не е жалко това, че се е родил или умрял, че е загубил своите пари, дом, имения, всичко това не принадлежи на човека. Жалко е, когато човек загуби своята истинска собственост, неговото човешко достойнство”.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
ДОКРАЙ ЩЕ СИ ОСТАНА МАКЕДОНЕЦ
(Продължава от миналия брой)


В сведението на СС „Любчо” от 23.I.1971 година е видно, че Стойков пак се проявява в национализъм. Пред него казва, че е роден в Берово, но бил писан в с. Цапарево.

На 27 и 29.IX.1971 година чрез „М-9” се прихванаха писма, писани от Стойков до емисията на Радио Скопие, в които той отговаря на някои въпроси и пр.

Стойков е воден на ГДОП заедно с Димитър Пендурков. Предвид това, че Пендурков е член на БКП и не се занимава с такава националистическа дейност, а обектът Стойков разлаган премина в ДОН.
Читај
Писмото на политичкиот мртовец
ПРОДАДЕНАТА ДУША ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ НЕ ЛАЖЕ САМО КОГА СПИЕ
Проф. Стефан Влахов-Мицов
(Преземено од МКД)За Македонија и за Македонците Георгиевски одамна е умрен. Од време на време бугарската пропаганда се обидува да го воскресне „мртовецот” и да го искористи во војната против македонската држава.

Таа го прави тоа безумно и глупаво. Прво, затоа што и самата пропаганда е таква; второ, зашто и нејзиниот воспитаник е со проблематичен интелектуален потенцијал.

Последен доказ е писмото на Георгиевски „Зошто заедничка прослава?“, во кое им дал слобода на своите болни фантазии за бугарски карактер на Илинденското востание.
Читај
Ангела Меркел:
МАКЕДОНИЈА ДА СТАНЕ ЧЛЕНКА НА НАТО И ЕУ
(Преземено од МКД)


Нерешениот проблем со името и идентитетот меѓу Македонија и Грција е товар за нас, истакна германската канцеларка Ангела Меркел денеска во Дубровник пред учесниците на состанокот на лидерите од „Брдо-Бриони процесот“.

Додаде дека мора на некој начин да се постигне Македонија да стане членка на НАТО и на Европската унија.

Таа е оптимист дека може да се најде решение за тоа прашање.
Читај
Премиерот Никола Груевски по изјавата на Ангела Меркел во Дубровник:
НА СИТЕ ИМ Е ЈАСНО ДЕКА ГРЦИЈА ГО ОСПОРУВА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ
(Преземено од МИА)


Премиерот Никола Груевски коментирајќи ја вчерашната изјава на германската канцеларка Ангела Меркел во врска со нерешениот спор за името и идентитетот помеѓу Македонија и Грција, истакна дека веќе на сите им е јасно дека другата страна од самите почетоци на независноста го оспорува македонскиот идентитет.

Тој вели дека тоа го докажала и последната изјава на премиерот на Грција кој рече дека македонскиот јазик не постои.
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов:
ПРИСУСТВОТО НА МЕРКЕЛ ПОКАЖА ДЕКА РЕГИОНОТ ПОВТОРНО Е ВО ИНТЕРЕС НА ЕУ
(Преземено од МИА)


Доаѓањето на германската канцеларка Ангела Меркел на состанокот на лидерите на Брдо-Бриони процесотт кажува дека нашиот регион повторно е во интерес на Европската унија, оцени денеска во Дубровник македонскиот претседател Ѓорге Иванов.

Пораките од Меркел, како што рече, беа многу оптимистички бидејќи кажа дека Македонија мора да биде членка на ЕУ и на НАТО и дека мора да се најде решение на овој спор, кој веќе долго време и нив ги оптоварува, а не само нас.
Читај
Г-дин Стојко Стојков,
ПОЧИТУВАНИ КОЛЕГА, СОГРАЃАНИНЕ И ПРИЈАТЕЛЕ

Со особено задоволство Те информирам дека ја добив Твојата книга „Табу“. Нејзината содржина, како и Твојот предговор на почетокот на книгата заслужуваат искрено признание. Таа има значајна документарна вредност и јас си дозволувам слобода да Те замолам ако имаш можност еден примерок да и подариш на библиотеката на МАНУ.

Како што веќе ти напишав со особено љубопитство и внимание ја прегледав книгата. И морам да Ти кажам дека Твојот предговор придава големо значење на објавената документација. Свесен сум за големиот труд што си го вложил во прибирањето и средувањето на материјалите и на пишувањето на предговорот. Овој труд покрај сè она што досега е објавено од одделни автори за репресијата што ја доживувале Македонците од овој крај, нема да ми забележиш ако речам дека го сметам како прв значаен чекор кон постепеното и систематско собирање на тоа што луѓето го доживувале од властите на Тодор Живков.
Читај
Бугарија - Македонија
ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ МРТ И БНТ
(Преземено од МРТ)


Извршниот директор на Македонската радио телевизија (МРТ) Марјан Цветковски и директорката на Бугарската национална телевизија (БНТ) Вера Анкова денеска во Охрид потпишаа договор со кој двете телевизии ги отстапуваат авторските права на своите програми на кабелските оператори во двете држави, за реемитување на програмите.

- Договорот што го потпишуваме е многу значаен не само за нашите две телевизии, туку затоа што отвора простор за надминување на некои други бариери што постојат во јавноста на двете држави. Ние денеска не само што потпишуваме договор за реемитување, туку отпочнуваме соработка меѓу двата национални сервиси на многу полиња, преку архивите на МРТ и на БНТ како богатство што би требало заеднички да се искористуваат, не само при продуцирање документарна програма, туку и во делот на научната соработка што е застапена на нашите програми.
Читај
Исторически щрихи
ПЕРВУНД И КРАЯ И ПОСЛЕДНАТА СЛАВЯНСКА ОБСАДА НА СОЛУН
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Последното голямо славянско нападение срещу Солун се случва през 70-те години на 7 в. Според автора на втората сбирка с Чудесата на Св. Димитър Солунски по това време славяните около Солун били в мир с империята, дали са „дума за мира“, но го спазвали само привидно. Най-влиятелната личност сред славянските лидери бил Первунд, водач на склавинията на ринхините, на когото изворът дава титлата рекс (лат. - крал).

Точното място на тази склавиния не е известно. Намирала се е недалеч от Солун и в съседство със сагудатите и стримонците. Изглежда стримонците също са признавали водачеството на Первунд, ако съдим от последвалите събития. В съседство със Солун, но в посока запад, са се намирали склавиниите на другувитите и сагудатите. В Тесалия са живели велегезитите. От споменатите при обсадата от 616 г. славянски племена в описанието на тези събития отсъстват две - ваюнити и верзити, за които се смята, че са се населили по-далеч от Солун (ваюнитите в Епир, а верзитите на територията на днешната РМакедония).
Читај
Факти и документи от миналото
РЕЧ НА ХРИСТО КАЛАЙДЖИЕВ, ДЪРЖАНА НА КОНГРЕСА НА МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 4 ФЕВРУАРИ 1945 Г. В СОФИЯ

Така цар Борис, подготвяйки новата война в името на Велика България в съюз с Германия, бе принуден да обяви война първо на българския народ, който, както казах, бе вече станал решителен противник на натрапвания идеал и на опасните пътища. За тая война с българския народ цар Борис събра около себе си всички търгаши, всички мошеници, всички кариеристи, всички пройдохи, всички декласирани елементи, обяви ги за единствени патриоти, а истинските патриоти обяви за родоотстъпници и предатели. Така се дойде до положението, щото кочостояновци и ванчомихайловисти да са страж на народ, държава и отечество, а Г. Димитров, Ал. Стамболийски, Х. Димов, Н. Генадиев и хиляди, и хиляди други да бъдат преследвани и разстрелвани, защото бяха решителни противници на враждите между балканските народи, против политиката за хегемонията на Балканите, против германизма, против великобългарския шовинизъм, защото бяха истински патриоти.
Читај
За кражбите на историята и още нещо
ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА МЪРСИ ЕФИРА НА БЪЛГАРИЯ
Атанас Радоев


След отложеното посещение на премиера Пламен Орешарски в Рим, което трябваше да се състои от 24 май (Деня на славянската писменост) до 28 май, българските националисти от ФНСБ изпаднаха в шок. Те видяха в това намеса на Република Македония и отново я обвиниха в кражба на история. Тяхната телевизия „Скат“ в предаването „Дискусионно студио“, излъчено на 22 май, на тема „Българо-македонските отношения в навечерието на 24 май“ и с въпрос към зрителите: „Трябва ли България да наложи вето на членството на Македония в ЕС заради кражбата на българска история?“, заля Македония с поредната доза омраза.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Поезия

ИМА ДНИ

Има дни горчиви, тъжни, угнетени,
но не се отчайвай - гледай към небето!
Там ще видиш облаците разгневени
как със стръв захвърлят мълнии в полето.

Имах дни, в които дълго съм очаквал
на добрите мили птици гласовете.
Имах и горчиви дни, затуй и плаках,
и на облаци ми ставаха сълзите.

А сега, когато бурята отмина
и небето горе ведро се синее,
искам да премина с песен през Пирина -
с песента, комитски вятър дето пее!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting