Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


НА ВНИМАНИЕТО
НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!Излезе от печат дългоочакваният сборник със спомени и документи за репресираните македонци в България от доц. д-р Стойко Стойков. Името на книгата е ТАБУ, време на страх и страдание, и обхваща към 560 страници, формат А 4. Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля” за само 15.00 лева.
За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Поезия

О Б Л А Ц И

Проклетство се надвисна над тебе,
облаци црни пуштија корење
во твојата утроба.

Со благослов божји,
заштитник бараш-добротник
комшиските демони, пак се собрале
пред твојата врата.

Нивниот сон - за нас пекол
нивната лакомост - наша жалост.
Подмолни корење
пуштаат во нашиот народ.

Кога пред твоите порти
ќе застанеме Македонијо - во завет,
очи во очи,
пред животен испит,
в преград твој, да вкрстиме мисли
за навек.

ЉУБЕН ДИМКАРОСКИ


С Е С Т Р И

Три сестри натажени,
со два ѕида разделени.
Една на друга вода даваат,
и уште не видени - не гушнати.

Од три душмани, насила грабнати,
три стопани имаат
и уште бегалки,
долг живот, Господ им даде
- вековен.

Во бела промена се облече Вардарка.
Во чемер остана Егејка,
со помала Пиринка,
од тага по венчавка.

На едно огниште да се зберете,
клетва им мајка остави.
Разурната куќа да подигнете,
дворови македонски
сами да сметите,
мир и спокој
во својата земја да најдете.

Љубљана,13.09,1991

ЉУБЕН ДИМКАРОСКИOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting