Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БИТКАТА ТРЕБА ДА ЈА БИЈАТ ПОЛИТИЧАРИТЕ
Читај
„ЗА ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ“
Читај


В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник “Народна воля”, чe бюлетинът “Македонски глас” вече е в интернет. Може да го откриете на: makedonskiglas.org.

Поезия

В Е Т Р И Ш Т А

Под врелото сонце,
во срцето на Балкан.
Има една грутка земја,
што Македонија се вика.
На таа сува и тврда,
македонска земја,
живее еден мал и мирен народ,
со богато и славно,но тревожно минато.
Јас не знам зошто е тоа така.
Едно знам.
Врват денови,минуваат векови,
оваа земја ја удираат ветрови,
ја удираат и над неа се судираат,
ја удираат и не запираат.
Што ни праат тие ветришта?
Ни прават и тоа многу лошо ни прават...
Со години се обидуваат да ни го
променат името,
да ни го избришат минатото.
Се обидуваат и не успеваат.
Затоа се лути и гневни
и како лавови рикаат,беснеат. . .
Ах,тие ветришта ни ги распиаа
нашите сништа.
Како да сакаат во прав да не претворат,
И да не однесат на некое далечно и
пусто место,
а овој простор да го населат со сеништа
и ѕверки и останати крволчни животни.
Но не треба да се мачат.
Тие со своето присуство,тоа веќе го
направија.
Се шетаат по нашата света земја
со закрвавени очи
и искрвавени раце.
Се шетаат и бараат невини жртви
за да ја покажат својата сила
и својата алчност.
Ах,тие ветришта ни ги зедоа
нашите сништа.
Јас не знам дали е тоа казна
или судбина.
Едно е вистина:
на која и да се потпреме страна,
нашите тела добиваат модрини,
а во душата рана.
И ни остануваш само Ти
О. . . Господи. . .
Запри ги страшните ветришта,
да можеме мирно
да ги сонуваме нашите сништа.

Д. Јаков - Прилеп


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting