Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник “Народна воля”, чe бюлетинът “Македонски глас” вече е в интернет. Може да го откриете на: makedonskiglas.org.

Поезия

В Е Т Р И Ш Т А

Под врелото сонце,
во срцето на Балкан.
Има една грутка земја,
што Македонија се вика.
На таа сува и тврда,
македонска земја,
живее еден мал и мирен народ,
со богато и славно,но тревожно минато.
Јас не знам зошто е тоа така.
Едно знам.
Врват денови,минуваат векови,
оваа земја ја удираат ветрови,
ја удираат и над неа се судираат,
ја удираат и не запираат.
Што ни праат тие ветришта?
Ни прават и тоа многу лошо ни прават...
Со години се обидуваат да ни го
променат името,
да ни го избришат минатото.
Се обидуваат и не успеваат.
Затоа се лути и гневни
и како лавови рикаат,беснеат. . .
Ах,тие ветришта ни ги распиаа
нашите сништа.
Како да сакаат во прав да не претворат,
И да не однесат на некое далечно и
пусто место,
а овој простор да го населат со сеништа
и ѕверки и останати крволчни животни.
Но не треба да се мачат.
Тие со своето присуство,тоа веќе го
направија.
Се шетаат по нашата света земја
со закрвавени очи
и искрвавени раце.
Се шетаат и бараат невини жртви
за да ја покажат својата сила
и својата алчност.
Ах,тие ветришта ни ги зедоа
нашите сништа.
Јас не знам дали е тоа казна
или судбина.
Едно е вистина:
на која и да се потпреме страна,
нашите тела добиваат модрини,
а во душата рана.
И ни остануваш само Ти
О. . . Господи. . .
Запри ги страшните ветришта,
да можеме мирно
да ги сонуваме нашите сништа.

Д. Јаков - Прилеп


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting