Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
8 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
ЯН ПИРИНСКИ


Многовековната история на македонския народ е пребогато наситена със събития - на величие, на слава и възход, но и на жестоки разочарования. Всъщност през вековете народът ни е водил героични борби единствено за да запази изконното си право на съществуване. А славните ни деди завещаха да носим гордо в сърцата си македонския национален дух. Да бъдем верни и достойни синове на майката родина - Македония.

Македонският народ смята, че безумната бруталност на тези две съседни страни към Република Македония в отричане на нейната идентичност, култура, език и историческо минало всъщност означава обявена война. Европейският съюз трябва да спре всички вманиачени безумци, бленуващи да върнат Средновековието в наше време. Защото това значи да остави убийци да разстрелват прекрасната идея за свободна, демократична и обединена Европа.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ИМАМЕ ЗАВЕТ ОД ИЛИНДЕНЦИ ДА ЈА ГРАДИМЕ МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Денес, на ден Илинден, се потсетуваме на Илинденското востание од 1903-та и на првото заседание на АСНОМ од 1944 година. На денешен ден, Илинден, недалеку од тука, во пазувите на манастирот „Св. Прохор Пчињски“, беа удрени темелите на македонската држава. Тоа беше првиот плод на Народно-ослободителната борба на македонскиот народ. Слободата има свој корен, своја почва. Коренот на нашата слобода е тука, во Македонија, рече претседателот Ѓорге Иванов во обраќањето по повод Илинден во Меморијалниот центар АСНОМ во кумановското село Пелинце.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Заслужава да си припомним и примера с тракийските песни от средата на XIX в.: „Чифутче става българче / в черкова ще го заведем / в черкова ще го прикръстим” (Песен № 65 от Сборника на братя Миладинови). А ето нещо още по-категорично. Александър Тедоров-Балан, припомняйки си през 1904 г. епохата на Възраждането, ще констатира, че „нашият селянин, когато кажеше „ние сме българи“, мислеше „ние сме християни“, т.е. православни. Руският цар беше за него „български цар“ - не по народност, ами по православното християнство“
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Ние споменахме вече, че една от целите на македонската политика била установяване на македонското влияние в Тесалия, като първа необходима стъпка за по-нататъшната намеса на Македония в елинските работи. Защото ясно е, че Македония не би могла да стане голяма, меродавна сила в източната половина на Средиземното море, ако не подчинеше под своята власт елинските държавици. За щастие на Филипа, политическите отношения на Елада в това време се развили така, че му дали сгода да се намеси успешно в тях. Това било третата Свещена война, която сега избухнала в Гърция.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 110 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 28 юли 2013 г. край с. Мусомища се проведе традиционният македонски събор, посветен на Илинденското въстание. Организатор на събора е ОМО „Илинден“ - ПИРИН, партия за която Илинден се явява и партиен празник, и именден. Съборът бе открит с изслушване на химна на ОМО „Илинден“-Пирин „Народе македонски...“ С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта и подвига на загиналите герои. Водещ на събора бе Боян Бибипков от Сандански, който изпъстри своите обръщения със стихотворения и цитати, посветени на Македония и македонските борби.
Читај
Спомени за един македонски деец
РАЗГОВОР ЗА ВАНГЕЛ ТИКОВ

„Аз имам родина, която се казва Македония. За тая родина аз съм съгласен да дам живота си. Аз искам да живея в нея свободно и да се наричам свободен македонец. Не искам да ме плюват и аз няма да плювам никого. Кой каквото иска да си прави. Българите да си правят комунизъм, да си оправят вътрешните работи. Мене това не ме засяга.” (Думи на Вангел Тиков: из строго секретно „сведение” на агент „Буян” до полковник Спасов, дадено на 5 юли 1978 г. в явочна квартира).

(Разговорът е проведен на 25 октомври 2012 г. в гр. Сандански, в дома на Андон и Марика Тикови.)
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
КОСТАДИН МЕТОДИЕВ ПЕТКОВ

На 31 юли 2013 г. ни напусна завинаги Костадин Методиев Петков.

Костадин Петков е един от учредителите и активен деец на македонското движение в България след падането на комунизма, какъвто остана до последния си дъх.

Председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и редколегията на “Народна воля” и „Македонски глас“ изразяват своите съболезнования към неговите роднини, приятели и съидейници.

Сбогом, бай Коце! Ще те помним!
Читај
Пример за добрососедство на грчки „Катимерини“
БУГАРИТЕ БЕА ОКУПАТОРИ И КРАДЕА ОД ЦРКВИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА
Бранко Ѓорѓевски


Бугарската војска беше окупаторска, а таа држава сега треба да ги врати црковните реликвии украдени во текот на двете светски војни од манастирите „Свети Јован Претеча“ над Серес и „Света Богородица - Kосиница“, Драмско, кои сега се чуваат во музеи и во институции во Софија. Освен ова, бугарската страна треба да ги плати и штетите што се направени при ограбувањето на манастирите.

Статија со вакви барања минатиот четврток беше објавена во еден од најпознатите грчки весници „Kатимерини“.
Читај
Коментар
ПРОЕКТОТ ГОЛЕМА АЛБАНИЈА Е (ГЛАВНО) ГОТОВ!
Ристо Никовски


Војните на Косово (1999) и во Македонија (2001), дополнително ја променија геополитичката ситуација на Балканот. И двете беа за – територии, и директна последица на распадот на Југославија. Првата успешна, втората не сосема. Фактите говорат дека режисер на истите беа - САД. Србија беше бомбардирана и границите и беа насилно променети што е спротивно на Хелсиншките документи на КЕБС (ОБСЕ). Во Македонија се случи класична агресија, од протекторат на ООН кој беше под целосна контрола на САД (НАТО).
Читај
Култура
ОТВОРЕНИ 52. СТРУШКИ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА
(Преземено од МИМ)


Со традиционалното читање на песната „Т’га за југ“ и палење на фестивалскиот оган пред Домот на поезијата во Струга, вечерва почнаa 52. Струшки вечери на поезијата (СВП).

Манифестацијата официјално ја отвори министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска која своето обраќање го почна со бесмртната мисла на Кочо Рацин, дека песната е молитва на Македонија и огледало на нејзината душа.

Покрај од Македонија, на 52. СВП ќе учествуваат околу 50 истакнати поети од Бугарија, Грција, Англија, Германија, Египет, Индија, Јапонија, Израел,Кина, Русија, Полска, Шпанија, Куба...
Читај
Спорт
ПЕКОЛЕН ФИНИШ НА МАКЕДОНИЈА ЗА ВТОРА ПОБЕДА НАД БУГАРИЈА
(Преземено од МКД)


Македонија ја забележа втората победа над Бугарија во историјата, откако вечерва избраникците на Чедомир Јаневски со два гола во последните седум минути го урна отпорот на селекцијата на источниот сосед.

Агим Ибраими во 82. и Александар Трајковски пет минути подоцна беа творци на победата со што малку ја подобрија сликата од претходните 80 минути, кога бевме бледи, неинветивни, мрзеливи и себични. Ова е само втора победа во историјата над Бугарија во шестиот меѓусебен меч.
Читај
Во три од дванаесетте тома на луксузното издание на илустрираната енциклопедија на Иван Грозни се говори за македонските династии
МАКЕДОНЦИТЕ ВО ЗБИРКИТЕ НА ИВАН ГРОЗНИ
Бранко Влаховиќ


Македонските историчари, но и сите оние кои ги интересира што се случувало на Балканот пред многу векови, ќе можат и сами да најдат одговор на многу прашања читајќи го и прелистувајќи го новото факсимилно издание на рускиот „Илустриран летопис на 16 век“. Читајќи го текстот и гледајќи ги преубавите цртежи, човек барем во мислите може да се врати неколку векови наназад и да види што мислеле и знаеле рускиот цар Иван Грозни и неговите блиски соработници за Александар Македонски. Од тие древни книги што се чуваат во најпознатите музеи во Санкт Петербург и во Москва се дознава што и колку знаеле Русите за војните на Александар Македонски „против сите Хелени и варвари“.
Читај
Двусмислена публикация
И ПОЛУИСТИНАТА В ПОМОЩ НА ЛЪЖАТА
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Вече на няколко пъти се стигаше в този текст до въпроса за автентичността. Мнозина биха се усъмнили и не без основание в автентичността на някои от тези документи. Защо след като през всичките тези десетилетия българската държава хвърли такива неимоверни усилия да доказва, че Вапцаров е българин, никой не се позова на цитираните документи, „доказващи”, че Вапцаров е българин (засекретеността не е била проблем, когато става дума за нуждата на пропагандата!). Защо въпреки решението на ЦК на БКП от 1968 г. историците да определят кои от документите по македонския въпрос в българските архиви са за публикуване, кои да бъдат достъпни за външни лица, а кои – не, никой не е публикувал тези документи?
Читај
Обща акция на македонците от Пиринския и Егейския дял на Македония в защита на македонската идентичност
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА РАВНОПРАВНО ТРЕТИРАНЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Ние, като представители, действащи от името на македонските общности, чието съществуване се отрича и пренебрегва от властите на България и Гърция, искаме да изразим дълбокото си недоволство от голяма част от поправките, предложени от българските и гръцките евродепутати по отношение на доклада за напредъка на Р Македония – страна, която ЕС дори не назовава със официалното и демократично избрано от нея име.

Нашето разочарование се основава повече от всякога на факта, че предложените поправки демонстрират политика на отричане не само на македонските малцинства в България и Гърция, но и на македонската нация въобще. В същото време те представляват пренебрегване на основните ценности на нова Европа – толерантност, приобщаване, зачитане на различията и особено зачитане на етническата и националната идентичност.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting