Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОБРОСЪСЕДСТВО Е ВЪЗМОЖНО, НО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ВСЯКА ОТ СТРАНИТЕ
ТАКА ТРЯБВА! ЗНАЧИ - МОЖЕ! А ЗАЩО БЕ ДОСЕГА АНТИМАКЕДОНСКАТА КАНОНАДА?
ЯН ПИРИНСКИ


Приятна изненада бе инициативата на бившия българския премиер Бойко Борисов да направи неформална среща със своя колега в Република Македония - Никола Груевски. Приятелска среща с единствената цел, според официалното съвместно съобщение, за задълбочаване и интензифициране на отношенията между двете страни, за доизясняване на всички аспекти в изготвянето на договора за добросъседство.
А защо това не направи Борисов още преди, през първата половина на месец декември м. г., когато в Брюксел се очакваше Република Македония да получи дата за преговори? Защо с чиста съвест тогава България заблуди Европейския съюз, че Република Македония провеждала антибългарска политика и нарушавала добросъседските отношения? Нещо, което, както се знае, е точно обратното.
Читај
Средба Груевски - Борисов
ЗА НОВИ ОДНОСИ МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА
Премиерите на Македонија и на Бугарија, Никола Груевски и Бојко Борисов на денешната средба во Скопје се заложиле за продлабочување, унапредување и интензивирање на односите меѓу двете земји
Двете влади се примарно насочени кон генерирање позитивен моментум со цел европеизација и стабилизација на регионот.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Разликата в развитието на двете нации е съвсем очевидна. Развитието на македонската нация закъснява в сравнение с това на българската (която пък закъснява още повече в сравнение със сръбската и гръцката), за което си има обективни причини, една от най-очевидните от които е това, че се явява вътрешна провинция на Османската империя, в която европейските влияния достигат по-бавно.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Когато Филип започнал своята дейност, съществуването на Македония висяло на косъм; опасностите се увеличили и с това, че се явили пак старите претенденти за македонския престол; те дори намерили подкрепа и от чужди държави, които имали интерес Македония да бъде слаба и разпокъсана. Така претендентът Павсаний бил подпомаган от тракийския цар Котис; Аргей се върнал от изгнание и довел със себе си атинска войска; трети претендент бил Архелай, най-стария Аминтов син от съпругата му Гигея. Но Филип бил твърдо решен да надвие всички мъчнотии; с пламенна реч той въодушевил войската си да се бори с външните врагове на отечеството. Той привлякъл на своя страна и народа, като му обещал разширение на политическите му права и подобрение на социалното му положение, а също му раздал и подаръци. Тъкмо сега се появил един оракул, който предсказвал, че във времето на един Аминтов син Македония ще стане велика. Макар и измислено, това предсказание създало у народа настроение в полза на Филипа.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ЦВЕТЯ ЗА ГОЦЕ ОТ МАКЕДОНЦИТЕ

Благоевград
На 4 февруари т. г. в 17 часа членове на ОМО „Илинден” – ПИРИН, Македонското християнско братство „Св. пророк Илия” и Дружеството на репресираните македонци в България поднесоха цветя на Паметника на Гоце Делчев в Благоевград по повод 141 години от рождението на легендарния македонски революционер. Сред присъстващите бяха и членът на Централния съвет на ПИРИН и главен редактор на в. „Народна воля” Георги Христов, членът на Централния съвет на ПИРИН Райна Стаменова и членът на Централната контролно-ревизионна комисия на партията Спас Захариев. Слово за делото на Гоце прочете общинският председател Ангел Радонов.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ЛАВ ГАКОН. Византийски историк, автор на десеттомната „История”, която обхваща периода от 959 до 976 година и в която има значими сведения за формирането на Самуиловото царство. Като очевидец, дал много детайлни описи на няколко битки, които Самуил водил в първите години от своето царуване.
Претседателот Ѓорге Иванов:
НАТО ОД МАКЕДОНИЈА НАПРАВИ КАНДИДАТ ЗА “ГИНИС”
(Преземено од МИА)


Секое успорување на интегрирањето на Балканот во ЕУ создава потенцијални идни конфликти. Ако сакате проблемите да ги врзете за територија настанува конфликт. ЕУ ако го отвори просторот, проблемот на границите се надминува кога тие ќе исчезнат, потенцира претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска на сесијата „Безбедност и стабилност во Југоисточна Европа и Кавказ“ во рамки на 49. Минхенска безбедносна конференција.
Според Иванов, ако ЕУ се умори од проширување, младите на Балканот се уморија од чекање, а ние, потенцира, имаме одговорност пред генерациите кои доаѓаат.
Читај
Република Македонија е призната под уставното име од 136 држави во светот
ЧЕШКА ЈА ПРИЗНА МАКЕДОНИЈА ПОД УСТАВНОТО ИМЕ
(Преземено од МИА)


Расте бројот на земји кои ја признаваат Македонија под уставно име. Чешка е нова на списокот држави кои во билатералната комуникација, на земјава ќе и се обраќа со Република Македонија. Таа е втора членка на ЕУ која во рок од два месеци се реши на ваков потег. Непосредно пред Нова година и Унгарија одлучи да ни се обраќа под уставното име. Министерот за надворешни работи попладневно се заблагодарил на својот чешки колега за ваквата одлука.
Читај
Средба Груевски-Борисов
„ИСТОРИА НА ВЕЛИКИ АЛЕКСАНДРА МАКЕДОНЦА“
(Преземено од весник "Вечер")


Се во преломната 1844 година во Белград излезе уште едно фундаментално издание: “Историа на велики Александра македонца, коато описува неговото рождение, живот, јуначество и смрт” во превод на бугарски од карловчанецот Христо П. Василиев Протопопович. Оваа мошне популарна историографска книга имаше и уште две други изданија (Цариград, 1851 и Букурешт, 1867). Така и во печатена форма нашиот човек доби толкување на традиционалните претстави за славата на Александра и за македонската историја воопшто.
Читај
Традиција од 1953 година
СО ПРАТЕНИЦИ И МИНИСТРИ НА МОЛИТВЕН ПОЈАДОК КАЈ ОБАМА
(Преземено од МИА)


Претседателот на Собранието Трајко Вељаноски, заедно со министрите за здравство Никола Тодоров и за економија Ваљон Сарачини заедно, како и со пратениците Александар Спасеновски и Владимир Ѓорчев денеска во Вашингтон ќе присуствува на годинашниот Молитвен појадок.
Читај
Д-р и. н. Стојко Стојков, копретседател на ОМО “Илинден” - ПИРИН пред “Утрински весник”
АКО БУГАРИЈА САКА ДОВЕРБА, НЕКА ЈА ЗАСЛУЖИ
СЛОБОДАНКА ЈОВАНОВСКА


Реагиравте на бришењето на Македонците од резолуцијата на Советот на Европа. Зошто по толку судски процеси и реакции во Стразбур, нема реален ефект околу вашиот статус како непризнато малцинство во Бугарија?
- Поради силниот отпор на државата и на голем дел од општеството, кои уште живеат со умот во времето на Тодор Живков.
Национализмот во Бугарија е антимакедонски по својата суштина. Гледате дека не само ние како малцинство, но и Македонија како држава се соочува со слични апсурдни проблеми од страна на Бугарија.
Читај
Веле Смилевски:
ДПМ ГО ПРЕЗЕНТИРА НАШИОТ КУЛТУРЕН ИДЕНТИТЕТ
(Преземено од МИА)


Со начинот на своето дејствување, со творечките идеи и со интелектуалните промислувања и акции, Друштвото на писателите на Македонија се јави како изразит знак и еден од главните презенти на македонскиот национален и културен идентитет. Ова, меѓу другото, го истакна претседателот на Собранието на ДПМ Веле Смилевски на свечениот собир по повод 66. роденден на писателската асоцијација.
Читај
Ван Ромпуј:
ЕВРОПА НЕ Е ПОВЕЌЕ МАШИНА ЗА ТРОШЕЊЕ, ДОБИВАМЕ МОДЕРЕН БУЏЕТ НАСОЧЕН КОН РАСТ И РАБОТНИ МЕСТА
(Преземено од МИА)


Првпат во историјата на Европската унија имавме 24-часовен маратонски состанок и првпат имаме и кратење на идната Повеќегодишна финансиска рамка (МФФ), изјави претседателот на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј, на прес-конференцијата по Самитот на ЕУ на кој беше постигнат договор за идниот буџет на Унијата. Ромпуј нагласи дека буџетот за периодот 2014-2020 година, што ќе изнесува 960 милијарди евра, е модерен и концентриран на најважните задачи - конкуренцијата, економскиот раст и создавањето на работни места.
Читај
Резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа
ПОСТМОНИТОРИНГОВ ДИАЛОГ С БЪЛГАРИЯ

С резолюция № 1211 в далечната 2000 г. Парламентарната асамблея при Съвета на Европа затвори мониторинга (наблюдението) си по отношение на България. Една несъмнена грешка, и то катастрофална, ако се вземе предвид, че същата година бе отнета регистрацията на ОМО „Илинден“-ПИРИН. А и всеки знае на какво мижаво дередже са правата на човека и особено правата на малцинствата в България. Но държавите имат големи възможности да влияят и търгуват с подобни услуги помежду си. А пък и отсъствието на добре организирани дружества и партии в България, които да се противопоставят на подобна нелепост, си каза думата тогава.
Читај
Подли, мръсни и долни лъжи!
АНТИМАКЕДОНСКАТА КАМПАНИЯ В БЪЛГАРИЯ И ...ЛЕСТЕР
ИЛИЯ ДЕЛИЛАКИЕВ


Антимакедонската кампания в България не е нищо ново. Тя реално не е спирала поне от 1963 г. насам, от годината, когато Тодор Живков наложи антимакедонската линия в БКП. Тя си има свои върхове и падове в зависимост от това, доколко е притисната държавата отвън, и доколко има нужда да отклонява вниманието от вътрешни проблеми.
Например в началото на българската евроинтеграция през февруари 1999 г. регистрираха ОМО „Илинден“-ПИРИН тъкмо когато България поднесе молба за определяне на дата за начало на преговори за еврочленство, а когато през февруари 2000 г. я получи – забраниха партията. В периода, когато България се нуждаше от македонското „да“ за своята евроинтеграция (1999 – 2006), тя обещаваше своята безусловна поддръжка за бъдещото македонско еврочленство, та дори и кампанията срещу македонското малцинство и нация малко поотслабна (доколкото е възможно това в България).
Читај
Безумия в образователната и научната сфера
КИРГИЗСТАН И ТОНГА ИЗПРЕВАРВАТ БЪЛГАРИЯ ПО ГРАМОТНОСТ

Центърът за демографска политика (ЦДП) състави класация на безумията в образователната и научната сфера, предназначена специално за новия министър на образованието, науката и младежта. Класацията визира проблемите от демографска гледна точка. “Надеждата ни е, че поне в края на мандата на това управление МОНМ, ръководено от един доказан български учен и патриот, ще положи необходимите успешни усилия в полза на най-важната за бъдещето на България област от социалната практика”, казва председателят на ЦДП Искрен Веселинов.
Читај
Никой не може да ни изтрие от живота!
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

От името на организациите на македонското малцинство в България изразяваме голямото си разочарование и изненада от отпадането на нашето малцинство и на въпроса за неговото признаване от официалната резолюция. Изненадани сме, защото проблемите на македонското малцинство и неговото отричане в България са регистрирани в редица документи на Съвета на Европа, в докладите на Комисията за борба срещу расизма и дискриминацията и Комисията, наблюдаваща прилагането на Рамковата конвенция, издадени през последните 13 години, в редица становища на комисаря по правата на човека, както и в девет присъди на Европейския съд по правата на човека, в които са посочени десетки случаи на нарушаване на правата на хората, принадлежащи към македонското малцинство в България.
Читај
Стига византийщина!
КРИВОРАЗБРАНО ДОБРОСЪСЕДСТВО

П. ПЕТКАНЧЕВ
Дивата антимакедонска пропаганда бушува в България все по-яростно и необуздано. В нея се включват (освен традиционните ДС-мошеници с титли и без титли) и държавници, и политици било от глупост, било от користни цели, които сякаш не разбират какви опустошения нанасят на отношенията с Република Македония за години напред. Какво имам предвид?
Президентът Росен Плевнелиев още при встъпването си в длъжност, в първата си реч, подчерта, че България има велика и древна история, че е едва ли не първата държава в Европа и т. н. А се очакваше той повече да говори за бедственото положение, в което се намират много от хората в страната, за бъдещето на България като страна на Балканите. Както и да е. Лошото е, че той от първия ден се включи активно в антимакедонския хор, но с голяма доза византийщина, понякога изпълнявайки и арии, криейки се зад хубави и високопарни слова. Думите му се леят гладко, леко, сладко-сладко, но се усеща лош дъх, отровен.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


ПИТУ ГУЛИ (1865 - 1903)
ПИТУ ГУЛИ, легендарен војвода, деец на македонското револуционерно национално движење. По националност Влав. Роден во Крушево во 1865 год. Живеел во Софија. Како 17-годишно момче вклучен во националноослободителното дело на македонскиот народ. Во 1885 год. со својата чета поминал во Македонија. По разбивањето на четата заробен и испратен на робија, во Мала Азија, каде што во крепоста Дијарбекир одлежал осум години. По робијата се вратил во Крушево и се вклучил во активностите на ВМРО. Во една борба со аскерот (1902), како комита во четата на Тома Давидов е ранет. Префрлен на лекување во Бугарија. Во март 1903 год. со мала чета се вратил во Крушево. Благодарејки на неговата агитација Власите од западна Македонија, особено од Крушево, зедоа активно учество во ВМРО и во Движењето за ослободување на Македонија. Пред Илинден избран за член на Крушевскиот востанически комитет. Во Востанието командувал со голем одред во борбите за ослободување на Крушево. Извонредно храбар. Кога Турците презеле голем контранапад одбил да се повлече со главнината од градот. Со своите комити зазел позиција на Мечкин Камен, решен да го брани Крушево до последниот борец. Херојски загинал на 13 август 1903 год. на врвот Мечкин Камен, над неговото родно Крушево. Една од големите легенди на македонското националослободително движение, опеан од народот.
Питу Гули - речиси целото машко поколение од семејството Гули гине во борбите и против бугарските окупатори.

 
Епиграми

БОДЛИВ ЕТНОС

Можеш да се пишеш патагонец,
египтянин, руснак – какъвто щеш,
но не казвай, че си македонец –
не слагай в гащите си... таралеж!НАСИЛНИЦИ

От народа - хляба изтръгнаха,
от македонците - и езика!
И гордо към бъдното тръгнаха –
със престъпната си политика!ЗАКАНАТА НА ГАНЬО

Държавата решил е да прочисти
от рецидивисти, комунисти
мафиоти, крадци, другоцветни –
тъй, че в цяло Българско да светне!

Македонци, турци - все злодеи -
в лагери! Циганите - в бордеи!
Щом за своя идентитет се борят -
държавата му искат да съборят!АБСУРД

Възможно ли е
на Чака потомците
да бъдат гурите
на македонците?!ПРОБЛЕМЪТ НА ГАНЬО

В днешните потомци
все още е жив
на Аспаруховата орда
навика крадлив!ЛОГИЧЕН ВЪПРОС!

Какво могат да откраднат
потомците на световна
Империя
от потомците
на хунска орда -
е МИСТЕРИЯ!?
Въпросът е логичен -
отговорът – двустричен -
ни-що!БРАТСКИ ЖЕСТ

Дори когато Ганьо
е в агония -
пак подлага крак
на Македония!Златка Дамянова

 
Македонија пее

ДАЛИ ЗНАЕШ ЛИБЕ

Дали знаеш либе,
дали паметуваш,
кога бевме мило либе,
двајца на прошетка.(2)

Нели ми велеше,
нели се колнеше,
јас не љубам друго либе,
сами тебе душо.(2)

Земи си ножето,
разпарај срцето,
таму ќе си најдеш либе,
две срца вљубени.(2)

Ах, колку е жално,
ах, колку е мачно,
јас да те љубам либе,
а друг да те земи.(2)ДАФИНО ВИНО ЦРВЕНО

Дафино вино црвено,
момчето ти е заспало,
на кара-камен планина,
на сува рида без вода.

Ми поминали ајдуци,
гунчето му го украле,
ај, гунчето му го украле,
в меана му го продале.

В меана му го продале,
за бела луда ракија,
ај, за бела лута ракија,
за рујно вино црвено.

Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting