Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НАШЕТО ПРИЗНАВАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ИСТИНСКИ ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ Р БЪЛГАРИЯ И Р МАКЕДОНИЯ
КАКВО ИСКАМЕ ДНЕС НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ, ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ?
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Когато има спорни въпроси между съседни държави, то те трябва да се решават отговорно и незабавно. И колкото по навреме, толкова по-добре. Но трябва да е ясно на всяка една от страните, че този процес зависи само и единствено от взаимното зачитане на националната идентичност. Това е основното и задължително условие, върху което може да се осъществят и гарантират истинско добросъседство и равнопоставеност.

За решаването на спорните проблеми са нужни взаимни усилия. Ако и в бъдеще Република България продължи с досегашната си политика към Република Македония и към македонците, живеещи на българска територия, добросъседство не може да има. Тази абсурдна политическа концепция - мене ме има - тебе те няма, е не само просташка и нечовешка, но и безусловно идиотска. Пълна реципрочност в отношенията, принципи на толерантност и взаимно признаване на националната идентичност на двете страни - друга алтернатива няма, господа български държавници и политици!
Читај
Интервју со претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов
ГО ОЧЕКУВАМЕ ЗАСЛУЖЕНОТО ОД ЕУ И НАТО, ИМЕТО ДА СЕ РЕШИ БЕЗ ЗАДИРАЊЕ ВО ИДЕНТИТЕТОТ
Даниела Марковска-Алексовска


Република Македонија и покрај сите блокади останува на цврстата определба за членство во ЕУ и НАТО. Прашањето за името што не оптоварува две децении може да има завршница, ако се остане во рамките на резолуциите на ОН, Врeменета спогодба и пресудата на Меѓународниот суд на правдата. Ако се излегува од тие рамки и се навлегува во прашања за идентитетот, достоинството и човековите права, решениe нема.

Во меѓувреме, многу труд и време вложивме во градењето на добрососедските односи и во процесот за надминување на разликата околу името. Одлуките на ЕС не треба да бидат награда или казна за политичките елити. Тие директно ги засегаат интересите на граѓаните. Очекувам и апелирам до европските лидери конечно да ја донесат одлуката која одамна ја заслуживме.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Именно това “зло” - Берлинският конгрес, ,и неговото “зло дело”, са били обвинявани в това, че са предизвикали отделянето на македонците от българската нация, разцепване на “единното цяло”. Различните икономически, социални, политически и културни условия на живот след 1878 г. са довели до създаването в Македония на отделна националност, НО(!) на българска етническа основа. Това е бил максимумът отпуснат някога от българската историография на македонската нация като дори и това е заклеймено днес като предателство. Защото все пак се признава македонската нация, дава й се право на бъдеще, макар да й се отнема правото на минало.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Демократизирането на държавата и засилването на народната маса, което се дължи Филипу, не е могло да не окаже известно въздействие и върху положението на болярството. То и запазило наистина известно военно и обществено значение, но изпаднало в по-голяма зависимост от царя и не е могло вече да играе самостоятелна политическа роля. Болярите, които искали да вземат участие в управлението, да завземат държавни и военни служби, трябвало да живеят при двора на царя и да влязат в близки сношения с него. За голяма чест се смят
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
РАЗНООБРАЗНИ ПРОЯВИ НА МАКЕДОНЦИТЕ

Гр.Гоце Делчев. На 4 май 2013 г. местни членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН и членове от селата Копривлен, Ляски и Мосомище по повод 110 години от гибелта на апостола на Македония Гоце Делчев положиха цветя пред неговия паметник. Присъстваха също така съпредседателите Иван Сингартийски и Ангел Безев. Доклад за живота и делото на революционера прочете Иван Сингартийски. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Гоце Делчев, а така също и на наскоро починалия член на ЦС на ОМО “Илинден”-ПИРИН Димитър Москов.
Читај
За популяризиране на нашата кауза по света
СПОМЕНИ НА ЕДИН ДОСТОЕН МАКЕДОНЕЦ
Избор и бележки:
СТОЙКО СТОЙКОВ

(Продолжува од минатиот број)Със или без нашето желание и съгасие, престоят ни в онзи стар турски затвор стигна до своя неизбежен край, също така и престоят ни на р о д н а земя завърши... Една сутрин, някъде към края на месец август 1948 година, по списък споменаха имената на почти всички обитатели на четвърта килия ... И когато се наредихме на онова малко дворче, групата изглеждаше доста внушителна - повече от сто и двадесет осъдени души! Голяма пратка от „дива“ Македония, предназначена за втория централен и дисциплинарен затвор в гр. Сливен, където трябваше да ни „облагородяват“, да ни „цивилизоват“ по комунистически, по сталински.
Читај
Георги Марков: Никога българин не съм се писал!
МАЙКА МИ И БАЩА МИ СА МАКЕДОНЦИ, АЗ КАКЪВ ДА СЪМ?

Казвам се Георги Марков Марков, роден съм в с. Коларово, Петричко, на 5.03.1940 г., а моите родители са: майка ми - от Шугово, а баща ми от с. Родорово, Егейска Македония.

Майка ми и баща ми са разказвали как от малки са страдали и са гонени, как гърците са ги питали сърби ли са, или българи, или гърци, а отговор македонец не допускали, не приемали. И според както са кажели, са ги изпращали в съответната страна. Но парите за имотите им са били изядени от България и старите хора псуваха: „Мама му деба, що се писааме българи, та нищо не получихме”. Първо са били прогонени и населени далече – по Елхово, но после заедно с много други се връщат до границата и се населват тук, да са по-близко, с надежда да могат да се върнат по родните места.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

РАЦИН КОЧО (Коста Апостолев Солев - Рацин). Основоположник на съвременната македонска поезия, революционер в НОВ, комунист. Роден във Велес в сиромашко семейство през 1908 г. Основно училище завършил в родния си град. Поради липса на средства завършил само първи клас гимназия и останал да работи в бащината грънчарска работилница. От млад грънчар се издигнал, като самоук, до изключителен македонски интелектуалец, извънредна творческа личност, която поравно се занимавала с литературно творчество, с историческо тълкуване на появата на богомилското движение, с въпросите, които ги актуализирал Хегел. През 1928 г. като млад комунист участвал в IV конгрес на КПЮ в Дрезден (Германия).
Читај
Премиерот на Република Македонија Никола Груевски:
ОСТВАРИ СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА 67. ЗАСЕДАНИЕ НА ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ОН
(Преземено од МИМ)


Премиерот Никола Груевски синоќа оствари средба со претседателот на 67. заседание на Генералното собрание на Обединетите Нации, Вук Јеремиќ, во рамки на глобалниот економски форум „Астана 2013“.

Владината прес-служба денеска соопшти дека двајцата соговорници ја потенцирале важноста за учество во глобалните настани како форумот во Астана на кој се разговара на економски теми кои ги засегнуваат економските односи на државите учесници, и кои се важна детерминанта во надминувањето на предизвиците од светската економска криза со кои регионите и светот се соочуваат.
Читај
Ставревски:
ДОГОВОРОТ ЗА ПРИКЛУЧУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ВО ЈУЖЕН ТЕК ЌЕ ГО ПОТПИШЕМЕ ВО ЈУНИ
(Преземено од МИА)


Владата го усвои финалниот текст на Договорот со Руската Федерација за изградба на гасоводниот крак од Јужен тек кон Република Македонија. Финалниот текст, за кој е добиена потврда од руска страна дека се согласува, е усвоен на последната владина седница. Во моментов се утврдува датумот на потпишување на договорот, но се очекува да биде во јуни во Санк Петербург.

Ова го истакнува вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во интервју за МИА кое утре ќе биде објавено во целост.
Читај
Битка за нашиот идентитет
ЗАСИЛЕНА МЕЃУНАРОДНА ПРОМОЦИЈА НА НАШАТА КУЛТУРА
(Преземено од "Дневник")


Во време на глобализација, ако ве нема во светот, ве нема ни дома. Радува напорот да нé има, што засилено нé има надвор, дури и агресивно. Тоа е најдобар начин за битка за нашиот идентитет, рече писателот Венко Андоновски на промоцијата на меѓународната програма на Министерството за култура до крајот на годинава.

Тој наскоро ќе има промоција во KИЦ во Софија, а неколку проекти за истиот културен простор најави и директорката на Националната галерија, Халиде Палоши. Меѓународната презентација е еден од нашите приоритети, истакна министерката Елизабета Kанческа-Милевска.
Читај
Објектот ќе се простира на површина од околу 25,000 метри квадратни и ќе содржи 170 соби и други содржини
ИНВЕСТИЦИЈА ОД 30 МИЛИОНИ ЕВРА СО ИЗГРАДБА НА ХОТЕЛ “ХИЛТОН” ВО СКОПЈЕ
(Преземено од МИА)


Светски познатиот бренд „Хилтон“ денеска го официјализира влезот во Македонија со потпишување договор за франшиза со „Стоун бриџ хотел“ чиј сопственик Ајдован Адемовски ќе гради елитен хотел Double Tree by Hilton во општина Аеродром.

Инвестицијата во изградбата на хотелот, лоциран покрај кејот на реката Вардар во близина на мостот „Близнак“, изнесува 30 милиони евра. Хотелскиот објект, според најавите, ќе се простира на површина од околу 25.000 метри квадратни и ќе содржи 170 соби, четири конференциски сали, спа-центар, бизнис центар и центар за здравје и голем број други содржини.
Читај
Бугарски новинар Христо Казашки ќе бара македонско државјанство
ЈА ПРИЗНАВАМЕ МАКЕДОНИЈА КАКО ДРЖАВА, ДОЛЖНИ СМЕ ДА ГИ ПРИЗНАЕМЕ И ЈАЗИКОТ И НАРОДОТ
(Преземено од МИА)


Пловдивскиот новинар обвинува дека мал дел од бугарските политичари и историчари ниту пред 24 години ниту сега не можат да се ослободат од политичкото слепило и да признаат дека во светот нема суверена држава без свој јазик, историја, култура и народ.

Незадоволен од моменталната политичка состојба во Бугарија пловдивскиот новинар Христо Казашки најави дека на 28 мај официјално ќе побара македонско државјанство. Образложува дека на претстојните парламентарни избори бугарската партија ГЕРБ по цена на сите дозволени и недозволени средства ќе се обиде повторно да стане прва политичка сила, а се одлучил токму да стане македонски државјанин, бидејќи е ослободен од слепилото за негирање на македонскиот идентитет.
Читај
Коментар
НЕ СОЗДАВАМЕ НЕПРИЈАТЕЛ ОД БУГАРИЈА, ТУКУ ТАА ПОДЛО СЕ ОБИДУВА ДА ЌАРИ
(Преземено од МКД)


Еве, нека биде вината и кај нас, ај да бидеме широкогради, ама тоа не може да премине ни - пет проценти. Другите 95 се од другата страна на источната граница. Ние само се обидуваме да го одбраниме нашето универзално право да останеме тоа што сме. Бараме само свое место под сонцето, кое им е гарантирано на сите. Не ја загрозуваме Бугарија и не им ја крадеме историјата. Ќе ги славиме заедно сите настани и личности, кои на каков било начин не поврзуваат, само откако ќе сфатат и прифатат дека ние сме Македонци. Е, ама Софија не смета за неосвестени „Бугари“, кои зборуваат дијалект на нивниот јазик и прават се да не – освестат. Да се вратиме во стадото. Притоа не бираат средства. Сакаат заедно да славиме, сите како – Бугари.
Читај
Валентина Нестор, носител на листата за Корчанскиот регион
МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА ВО АЛБАНИЈА СО СВОИ ЛИСТИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ
(Преземено од "Дневник")


Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција на престојните парламентарни избори кој ќе се одржат на 23 јуни 2013 година ќе настапи со своја листи со 86 кандидати во 12 изборни региони.

На овие избори Македонска алијанса за европска интеграција настапува во коалиција со Демократската партија на Сали Бериша и главна цел на Македонска алијанса на овие избори е освојување на барем едно пратеничко место.
Читај
Култура
ПРВ АРХЕОЛОШКИ ПАРК ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МКД)


Во организација на Здружението „Археологика“ денеска ќе се отвори првиот археолошки парк во Македонија. Проектот „Архео Парк Бразда“ се реализира со поддршка на АД ЕЛЕМ, од програмата за општествена одговорност. Архео Паркот се наоѓа во подножјето на Скопска Црна Гора, локалитет Градиште, село Бразда, општина Чучер-Сандево.

Предвидено е на отварањето да се обратат Радомир Ивановиќ од Здружението „Археологика“ и Горан Санев од Музеј на Македонија.
Читај
Економија
ОФИЦИЈАЛИЗИРАН СТАРТОТ НА ИЗГРАДБА НА ВЕТЕРНИОТ ПАРК “БОГДАНЦИ”
(Преземено од МИМ)


- Со поставување камен-темелник денеска и официјално е означен почетокот на изградбата на Паркот на ветерни електрани „Богданци“. Овој прв од ваков тип капацитет во земјава ќе обезбеди чиста енергија од обновлив извор, користејќи го ветерот како погонска сила.

Проектот се очекува да профункционира за неколку месеци. Во првата фаза е предвидено да има 16 ветерници, моќност од 36,8 мегават-часови и годишно производство од 100 гигават-часови ветерна енергија. Ќе снабдува 15.000 домаќинства или вкупно 60.000 граѓани.
Читај
Двусмислена публикация
И ПОЛУИСТИНАТА В ПОМОЩ НА ЛЪЖАТА
СТОЙКО СТОЙКОВ


Трябва да се отбележи, че за разлика от авторите на уводната част на „Делото”, в запазените текстове от Македонския литературен кръжок не се използва понятието диалект, ами „македонски език”! Антон Попов в един от своите доклади за Кръжока ще определи Кочо Рацин, Венко Марковски и Коле Неделковски като „тримата, чиито усилия са насочени към създаването на поезия на роден език” и определя тези усилия като нещо, чрез което делото „придобива особена ценност” (МЛК, с. 92). Сматракалев заявява във връзка с поезията на Венко Марковски, че „македонците имат свой език, а не диалект” – теза, за чието доказване е необходимо именно създаването на поезия на този език (МЛК, с. 122). Пак по отношение на поезията на Марковски Попов казва, че „Той извади на бял свят въпроса за македонското слово ... Той си записа името като създател на македонска поезия на македонски език”
Читај
Пръчки, съчки и... тояги!
КЪДЕ Е МЯСТОТО НА ЛЕГЕНДИТЕ
СТАНИМИР КОВАЧЕВ


В брой 5 от месец май т. г вестник „Народна воля” помести редове за един мит в българската история. Искам да отбележа, че в редица исторически книги авторите съчиняват, каквото си искат. Пишат, пишат, пишат и стигат до някакво бяло петно в миналото. Вместо да признаят това, съчинителите слагат някакви думи (като „най-вероятно”, „можем да предположим”, „възможно е да е станало”, „по всяка вероятност”, „може би” или нещо от този род), приемат ги за истина и вече, взели ги за основа, продължават да трупат върху тях лъжа подир лъжа.

Ето защо си мисля, че към клечките, съчките и пръчките трябва да се прибави и някоя и друга връзка с ... тояги! Разбирате ме, нали? А много хора казват, че съм кротък човек. То животът какви ли не ни прави, без да ни пита! Само българи не може да ни направи!
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


IN MEMОRIAMДИМИТЪР МОСКОВ

На 01.05.2013 г. след краткотрайно боледуване в град Стамболийски почина Димитър Москов (роден през 1947 г.) - основател и активен деец на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Димитър Москов бе член на ЦС на партията и като такъв се открояваше със своята активност, борбеност, инициативност и силен дух във всички мероприятия на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Разпространяваше вестник „Народна воля”, „Македонски глас“ и македонска литература сред македонците в Пловдивско. Ранната му кончина е голяма загуба за неговото семейство, приятелите и за македонската кауза в България.
Отиде си един забележителен човек, патриот и приятел. Ние винаги ще помним неговите дела! Вечна му памет!

От Председателството и ЦС на ОМО „Илинден“-ПИРИН и редколегията на в. „Народна вола”


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting