Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ, СМЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ОСЪЩЕСТВИ ДОБРОСЪСЕДСТВО С РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
ХАПЛИВИТЕ СВАДИ МЕЖДУ ПАРТИИТЕ ТРАВМАТИЗИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
ЯН ПИРИНСКИ


Свидетели сме на една жестока и продължителна конфронтация между българските партии. Тя идва отпреди управлението на Борисов и всъщност осъществи неговия политически крах. Прелива в кампанията за нови избори и атакува крехката победа на Коалиция за България, ДПС и партия „Атака”. Продължава присъствието си и при формирането на новото правителство на Пламен Орешарски.

За нас, македонците, ще бъде от голямо значение новото правителство на Пламен Орешарски да осъществи истински добросъседски отношения с Република Македония. Ще го приветстваме спонтанно, от сърце. Време е двата народа да заживеят като добри приятели в общото европейското семейство. Нали това е повелята на времето!?
Читај
Дел од изјавата на турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган:
НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ДА СЕ СМЕНИ ИМЕТО НА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат, 03.06.2013 г.)


Македонија секогаш ќе остане Македонија, a Турција секогаш ќе биде на страната на Македонија, затоа што Грција не е во право. Ова е дел од изјавата на турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган.

Ердоган рекол дека Турците и Македонците се браќа и дека Турција секогаш ќе стои зад Македонците на конференцијата организирана во Клубот на иселениците од балканските простори.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Дали с тази подкрепа на македонските национални дейци Сърбия е преследвала свои държавни и национални интереси? Разбира се! Всяка държава постъпва така. Така е било и когато Сърбия е помагала на българите. Така е било и когато Русия финансирала българските възрожденци и революционери, надявайки се да създаде зависима от Русия държава на Балканите в близост до Босфора. И когато воюва и създава България, пак е така. И какво от това? Трябва ли да отречем българската нация по метода на българските историци?

Толкова за българския мит за сръбското “измисляне” на македонската нация...
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Филип неотдавна бил сключил съюз с атинските клерухи в Потидея. Това обаче не му попречило да нападне града и да го превземе; атинската помощ, както обикновено, пристигнала късно. Филип пуснал атинските клерухи без откуп, останалите жители били продадени в робство, а областта на града била предадена на Олинт. Плутарх разказва, че Филип след превземането на града получил същевременно три приятни вести: че илирийците били разбити от пълководеца му Пармений в голямо сражение, че в олимпийските игри неговият кон спечелил победа и че жена му Олимпиада родила син – бъдещия Александър Велики.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
СЪБОР ПО ПОВОД 108 ГОДИНИ ОТ УБИЙСТВОТО НА МАКЕДОНСКИЯ ВОЙВОДА АТАНАС ШАБАНОВ - ТЕШОВАЛИЯТА
Ангел Безев


На 2 юни т. г. в село Тешово в присъствието на 150 членове и симпатизанти на ОМО „Илинден” - ПИРИН се проведе традиционният вече събор, посветен на 108-годишнината от убийството на македонския войвода Атанас Шабанов - Тешовалията. Въпреки дъждовното време присъстваха членове на партията от Разлог, Банско, Баня, Гоце Делчев, Мосомище, Ново Лески, Копривлен и с.Тешово.

Програмата започна в 11 часа, като доклад за живота и делото на Атанас Тешовски прочете съпредседателят на ОМО „Илинден” - ПИРИН, Ангел Безев.

Цветя и венци в чест на войводата бяха положени от името на ЦС на партията, от общинското ръководство в гр.Разлог и от много членове на партията.
Читај
Из дейността на партията
ШЕСТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

На 9 юни в гр. Гоце Делчев се проведе шестата Национална конференция на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. На конференцията присъстваха делегати от цяла Пиринска Македония, София, Пловдив и Шумен. Ръководител на мандатната комисия бе Боян Бибишков от Сандански, водещ събранието – Ботьо Вангелов, протоколчик Ангел Радонов от Благоевград.

След като бе установено, че има кворум и конференцията е законна, бе изслушан химнът на партията - „Народе македонски...“ От името на гостите от Заедницата на македонците от егейския дял на Македония Александър Поповски поздрави конференцията. Поздравления изпратиха и Австралийско-македонският комитет по правата на човека, Македонското международно движение за човешки права в Канада, Виножито от Егейска Македония, Партията на македонците в Алабания и др.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ. Ученик на светите Кирил и Методий, с които бил още от млади години, основоположник на Охридската книжовна школа, пръв славянски епископ в Македония, поет, писател, просветител, преводач. През 867 – 868 г. заедно с Кирил и Методий престоял в Рим, където и получил висок духовен сан. След смъртта на Методий заедно с другите ученици на първоапостола изгонен от Моравия. Дошъл на Балканите. Приет от българския княз Борис, който го изпратил в Западна Македония (Кутмичевица) с център Охрид (886). Тук Климент развил широка просветителска, книжовно-църковна и културна дейност. Оформил Охридската книжовна школа, която изиграла историческа роля в разпространяването на славянската писменост. През тази школа, която някои дори наричат университет, преминали най-малко 3 500 ученици.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
МАКЕДОНИЈА ДА ДОБИЕ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ БИДЕЈЌИ ТОА ГО ЗАСЛУЖУВА
(Преземено од МИА)


Македонија да го добие датумот за почеток на преговори со ЕУ и да се примени позитивното искуство од примената на паралелното движење на процесот, побара претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов на Самитот на шефови на држави од Централна Европа што се одржа во Братислава, Словачка.

- Го истаканав отворено барањето на Македонија да го добие датумот бидејќи тоа го заслужува и мора кон Македонија да се применуваат позитивните искуства во процесот на евроинтеграцијата. Имаме позитивен пример за паралелено движење на процесот и тоа бараме и за Македонија да се примени затоа што дава резултати така што конечно она што сме го одработиле, што е заслужено.
Читај
Изјава на Желљу Желев:
ЌЕ ИМА ЛИ ПРОМЕНА ВО ПОЛИТИКАТА НА СОФИЈА СО НОВАТА ВЛАДА
(Преземено од МИА)


Антимакедонската политика на Борисов не е бугарска политика. Мислам дека тоа повеќе е недоразбирање отколку некаква трајна политика на бугарската држава. Такво нешто нема, вели првиот бугарски претседател Жељу Желев.

Погрешен чекор кој не ја отсликува реалната бугарска политика кон Македонија. Вака Жељу Желев, првиот бугарски претседател на демократска Бугарија, под чие водство Софија ја призна Македонија, ја оценува политиката на досегашниот премиер Бојко Борисов. Желев смета дека политиките на блокади место поддршка на интеграциите се само испад на бугарската политика и дека новата бугарска влада ќе има сосема поинаков пристап кон Македонија.
Читај
Писмо од македонците во Грција до Ховит во пресрет на Јунскиот самит
ГРЦИЈА, А НЕ МАКЕДОНИЈА Е ВИНОВНА ЗА ЛОШИТЕ ОДНОСИ
(Преземено од „Дневник”)


Разочарани сме од коментарите на грчките европарламентарци дека постои недостиг од добри соседски односи меѓу двете земји како резултат на однесувањето и ставовите на македонската влада“. Со овие зборови започнува писмото адресирано до известувачот за Македонија, Ричард Ховит, што како реакција на последните пораки од грчките членови на Европскиот парламент за време на презентирањето на извештајот за напредокот на земјава минатиот месец го испратила претставничката на Обединета македонска дијаспора за Грција, Евгенија Нацилиду. Во името на македонското малцинство во писмото се наведени аргументи и конкретни случаи со кои се докажува токму спротивното: дека виновникот за недобрососедството меѓу соседите е Грција, а не Македонија.
Читај
Интервју со професор Стефан Влахов Мицов:
НИТУ СО РЕФЕРЕНДИУМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ ИМЕ И ЕДЕНТИЧНОСТ
(Преземено од МИА)


Без цврст став и национално достоинство не можете да бидете ни добар новинар, ни добар политичар. Уште кога Грција стави вето на Самитот во Букурешт во 2008 година, за сите нормални луѓе стана јасно дека Македонија мора да бара алтернатива. Македонија никогаш не може да стане членка на ЕУ без загуба на своето име и идентитет.

Професорот Стефан Влахов Мицов порано беше професор на софискиот Универзитет, каде што работел цели 23 години. Но неговите активности во однос на правата на Македонците во Бугарија и воопшто, во однос на македонското прашање, не остануваа незабележани од бугарските власти, кои дури по 23 години најдоа начин како да го избркаат од универзитетот.
Читај
Австралиски пратеник:
КАНБЕРА ДА ЈА ПРИЗНАЕ МАКЕДОНИЈА ПОД УСТАВНОТО ИМЕ
(Преземено од МИА)


Австралиската влада и коалицијата пред федералните избори кои ја очекуваат Австралија оваа година треба да покажат дека двете партии го поддржуваат признавањето на Република Македонија под нејзиното уставно име.

Според пратеникот од владејачката партија на Австралија, претставник за Иливара, Стефан Џонс, „Политичката одлука за името на Македонија е донесена без дискусија во австралискиот парламент, без никаква забелешка во медиумите и тинк тенк организациите и без никакво влијание од македонските иселеници во Австралија кои ги има над 100.000. Политиката на делегитимирање на Македонија не е од национален интерес за Австралија. Исто така, не прдонесува за меѓународниот имиџ како креативна средна сила со одговорност на лидер во Советот за безбедност на ОН“.
Читај
Коментар
БУГАРИЈА И НЕЈЗИНАТА РОМАНТИКА
(Преземено од МКД)


Подлабоката анализа на бугарската политика на негирање на Македонците дава интересни резултати. Очигледно, времето не работи за нив и тие прифаќаат дека има Македонци, ама само од 1944 година. Нивната теза е дека Македонците биле измислени од Тито, што треба да значи дека врз таа основа настанала и денешната држава Македонија и, имплицитно, дека ги има само во земјата, ама не и надвор од неа. Сепак, и ова е некаков исчекор на Софија. Важно е дека и за нив има Македонци, а дали се тие од 1944, од Самоил или Александар, или изнедрени од Коминтерната, воопшто не е важно.
Читај
Култура
ОТВОРЕНИ 50-ТИТЕ “РАЦИНОВИ СРЕДБИ”
(Преземено од МИА)


Педесеттата меѓународна манифестација „Рацинови средби“ синоќа во салата „Бели мугри“ во Велес свечено ја отвори велешкиот градоначалник Славчо Чадиев.

- Кога се Рациновите средби, времето не се мери со часови, денови, се мери со стихови и со зборови, со бројот на вртежите на грнчарското колце. Тогаш просторот нема меѓа, неговата граница е космополитниот свет на поетот со обединувачка моќ, рече Чадиев.

Во Беседата за Рацин, претседателот на Друштвото на писателите на Македонија Раде Силјан, меѓу другото, рече дека стихозбирката „Бели мугри“ е тестаментална книга која го најави будењето на слободната мисла на македонскиот народ.
Читај
Македонија и Србија - билатерална средба на пријателство и добрососедство
ЕКОНОМИЈАТА И ЕВРОИНТЕГРАЦИИТЕ ТЕМИ НА ЗАЕДНИЧКАТА ВАЛИДНА СЕДНИЦА
(Преземено од МИМ)


Македонија и Србија ги исполнуваат сите услови да добијат датум за преговори на јунскиот самит. Остануваат посветени на патот кон европските интеграции, оценија премиерите Никола Груевски и Ивица Дачиќ на прес-конференција по денешната прва заедничка седница на владите на двете земји.

- Сакаме да соработуваме на патот кон ЕУ. Сметаме дека дека и Македонија и Србија ги исполнија сите критериуми за почеток на преговорите за членство во ЕУ. Не можеме да се жалиме на меѓународниот поредок, тој е таков каков што е. Ние како мали земји треба само заеднички да работиме бидејќи имаме заеднички интереси, рече Дачиќ.
Читај
Министерот за надворешни работи Никола Поповски:
МАКЕДОНИЈА Е КОНСТРУКТИВНА, ТОПКАТА Е КАЈ ГРЦИЈА
(Преземено од МИМ)


Македонија во спорот за името се залага за интензивен разговор врз основа на аргументи бидејќи аргументите се на наша страна, односно на страната на непопречување на евроинтеграциските напори на земјата и во барање решение кое е базирано на меѓународното право. На полето на префрлање вина и игри од аспект на агенди и одлуки кои се однесува било на НАТО или ЕУ, Грција е страната која ги има сите карти во свои раце. Остануваме посветени на стратешките цели - членството во ЕУ и НАТО.

Ова го изјави Никола Попоски, шефот на македонската дипломатија, на денешната заедничка прес-конференција по завршувањето на Министерскиот состанок на САД - Јадранската повелба
Читај
Валентина Нестор:
ПОГОЛЕМИ ПРАВА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА - ПОВИК ПРЕКУ ДРЖАВНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА
(Преземено од МИА)


Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција го имаше своето второ петминутно преставување на албанската државна телевизија. Во име на Македонска алијанса се обрати Валентина Нестор, кординатор на жените на МАЕИ и носител на листата за регионот на Корча.

Партијата се залага за поголеми права за Македонците во Албанија.

Претходно на 1-ви јуни 2013 година, програмата на МАЕИ ја престави Валбона Сербин, кординатор на младите на МАЕИ.
Читај
Двусмислена публикация
И ПОЛУИСТИНАТА В ПОМОЩ НА ЛЪЖАТА
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)И така, в своята поезия, в своите дела и думи, докато е свободен, Вапцаров (също както и останалите си съмишленици от Македонския литературен кръжок) определя и смята себе си за македонец по националност с родина Македония, мечтае за бъдеща македонска република, смята, макар и да пише на български език, че създава македонска художествена литература и приема да го наричат македонски поет.

Всичко това не може да се заобиколи с твърдения, че Вапцаров, видите ли, през 1941 г. станал редактор в „Литературен критик”, който поддържал български националистически позиции. Защото той не е собственик на вестника, нито определя идеите и политиката му, а трябва да се работи някъде, за да се живее; известно е, че той е измъчван от безработица по това време. Но да се върна към разглежданата книга.
Читај
Кратки размисли
ЗАДУШЕНАТА ИСТИНА
Гоце Йонков


„КОАЛИЦИЯТА” България – Гърция с всички възможни средства пречи на Република Македония по пътя й към Европейския съюз. Главна движеща сила на този процес са историци и националисти. Те не се свенят да фалшифицират или най-малкото да скриват исторически събития, за да се правят на велики или да начесват националистическата си краста, като ламтят да налапат и малкото парче от Македония, което все още не е станало жертва на агресията на комшиите си.

И се питам кои са по-зле: дали македонците, които вярват в по-добри дни, или тези, които живеят сред диви кошмари от измислена македонска опасност и се реят някъде из миналите векове, без да виждат и да вярват в бъдещето, без да работят за него. Вие как мислите?
Читај
ПОЧИНА
ГЕОРГИ КОТЕВ ИВАНОВ

На 28 май тази година внезапно почина нашият скъп приятел и колега Георги Котев Иванов, роден на 04.10. 1940 г. в град Благоевград (тогава град Горна Джумая).

Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН и редколегията на вестник „Народна воля” изказват своите съболезнования на семейството и близките на починалия.

Георги Иванов ще ни липсва със своята непоколебимост в борбата и отдаденост на македонската кауза, твърдата си вяра в крайната победа за извоюване на нашите права и свободи.

Да бъде светла паметта му!
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting