Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ, РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ДНЕС Е ФАКТ!
ФИКЦИЯТА ЗА ВЕЛИКА САНСТЕФАНСКА ДЪРЖАВА ДОВЕДЕ ДО ГАФА НА БЪЛГАРИЯ - ЗАРАДИ МАКЕДОНИЯ!
ЯН ПИРИНСКИ


Когато националшовинистическите страсти в България избуяха достатъчно задоволително за днешните властимащи, те взеха бързо фатални решения и поставиха на Република Македония бруталните си „червени линии”. Те всъщност направиха така, че сами официално обявиха своята необуздана мегаломанска демонстрация, фиксирайки явно пред света мераците и аспирациите си към съседна страна.
Но нека да се знае от всички, че днес Република Македония съществува. Тя е факт. И нейното държавно име е Република Македония. Претенциите, които явно са насочени директно за отнемането на националната идентичност на македонския народ, са не само брутални и абсурдни, но те са и предвестници за нещо много жестоко и опасно за народите на Балканите. Да се надяваме, че благоразумието ще надделее и ще победи!
Читај
Европската комисија:
ПРЕПОРАКАТА ЗА ПРЕГОВОРИ ОСТАНУВА
(По македонскиот печат)


Препораката на Европската комисија да и се додели датум за почеток на преговорите за членство на Република Македонија во Европската унија останува. Земјите-членки на ЕУ во заклучоците на декемврискиот Европски совет поставија јасен распоред и какви чекори се очекуваат од Република Македонија, односно што да се стори за земјата да добие поволен извештај, изјави портпаролот на Европската комисијата, Петер Стано.
Крајот на месец април и почетокот на мај се очекува да биде периодот кога оценката на ЕК за Македонија ќе биде дадена.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Да сумираме фактите дотук. Българизмът в повечето места в Македония пристига по-малко от десетилетие преди създаването на Екзархията и по-малко от 20 години преди създаването на българската държава. Явява се внос отвън. Финансиран е от български общини, от Русия и дори Сърбия. Остава си слаб и кекав и не е в състояние да подкрепи влизането на Македония в санстефанска България, въпреки че се намира в този момент в много изгодна позиция (гърците са принудени да убеждават населението да подписва искания да си остане в Турция, но въпреки непопулярната си позиция спечелват забележителни успехи).
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)И музите, които първоначално са нимфи или горски божества (Ореади), са били почитани в Македония; те носят разни имена: Туриди, Евдалагини, Ехедориди. Техният култ произхожда от Пиерия при Олимп, дето са свързани и с извори (напр. Пимплеади от извора Пимпле). Трябва да споменем и Арантидите, които отговорят на гръцките еринии; дали това име стои в свръзка с Арес, или с ара (молба, проклятие), не може да се каже.
Ние изтъкнахме вече, че македонските царе изкарвали своя род от Херакла; обяснимо е, следователно, че тоя бог-херой е бил твърде популярен в Македония.
Читај
За популяризиране на нашата кауза по света
СПОМЕНИ НА ЕДИН ДОСТОЕН МАКЕДОНЕЦ
СТОЙКО СТОЙКОВ


Крум Солунов Монев е роден в с. Ощава, Светиврачка околия, на 5 май 1927 г. В началото на 1948 г. става четник в 6-ти пирински отряд на Герасим Тодоров (наречен от комуниститие „бандата на Герасим”), борещ се срещу комунистическата власт и за създаване на една цяла, обединена, независима и некомунистическа Македония с център Солун. Прекарва дълги години из българските затвори и до края на страдалническия си живот никога не предава македонската кауза и своето македонско национално самосъзнание. Автор е на автобиографичния роман „Змеят” и на спомени в три тома, озаглавени „Македония моята опора”, отпечатани на български и преведени на македонски език. Те съдържат огромна информация за страданията на македонците в България и отдавна вече са се превърнали в трън за псевдоисторици, отрицатели на македонската нация.
Читај
Размисли след прочетеното
ПАРАД НА ГЛУПОСТТА
ЗОРАН СВЕТЛИНОВ


Злостната антимакедонска истерия, ширеща се в България, не спира. Засилва се, поотслабва, пак набира скорост и така върви... От телевизиите за първо място в борбата срещу македонците се борят БНТ, БТВ, „Европа” и ТВ7. В същото време това противно и опасно явление намира отражение и в Интернет. Чел съм и съм слушал, че компютърът е идеалното убежище на подлеците. Аз бих добавил: и на глупците. Какво имам предвид? Разни анонимни субекти пишат в Интернет със смразявщ мерак срещу македонците и срещу Македония. Ако това беше направено културно, както и да е – ще кажем: нищо ново! Но писанията в Интернет гъмжат, та чак преливат от глупост, злоба, омраза, нечистоплътност, цинизъм и неграмотност.
 
БЪЛГАРСКАТА УЧАСТ
СТАНИСЛАВ СТРАТИЕВ


Българска участ е да се родиш в България.
При толкова други държави.
Оттук нататък вече нищо не може да се направи. Миналото винаги ще е черно, настоящето – историческо, а бъдещето - светло.
Мълчанието винаги ще е злато.
Винаги залудо ще работиш, но никога няма залудо да стоиш.
Винаги ще имаш широка славянска душа и тясна перспектива.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ХАДЖИ КОНСТАНТИНОВ ЙОРДАН – ДЖИНОТ. Възрожденец, поет, пътеписец. Роден във Велес през 1818 година в сиромашко семейство. Учил в родния си град и в Солун, а след това в Самоков, в България. Работил като учител във Велес, където основал и първото училище, после заминал за Скопие и тук отворил училище със 180 ученици. Стигайки до сблъсък с гръцките владици, няколко пъти затварян от турските власти и често принуден да се преселва в Белград, в Скопие, в Прилеп и т. н. През 1861 година изпратен на заточение в Мала Азия в мястото Адана, където останал две години. Връщайки се в родния си град, през 1863 година отворил училище и не се отказал от възрожденската си дейност за своя народ.
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов:
ОЧЕКУВАМЕ ПОГОЛЕМА ДИНАМИКА ВО РАЗГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО
(Преземено од МИА)


Динамизирање на разговорите за надминување на спорот за името, очекува претседателот Ѓорге Иванов од претстојната средба на медијаторот Метју Нимиц со преговарачите на Македонија и на Грција закажана за крајот на месецов во Њујорк.
- Нимиц искажа оптимизам за време на последната негова посета, ги дозна нашите позиции и ставови бидејќи се расправаше за конкретни работи од процесот. Очекуваме тоа што беше од него слушнато во Скопје и во Атина, да им го пренесе на нашите претставници и дијалогот ќе добие една поголема динамика. По посетата на генералниот секретар на ОН Бан Ки-мун на Македонија, веќе тој лично се вложува во овој процес и придонесува да имаме една поголема динамика, изјави Иванов по денешната посета на Министерството за надворешни работи.
Читај
Став:
КРВНИКОТ НА МАКЕДОНИЈА, ПРИЈАТЕЛ НА СОФИЈА
Дарко Јаневски


Плевнелиев изгледа како фин човек, ама има погана уста и очигледно погани намери да создава омраза меѓу двата народа. Тој вели дека луѓето од двете страни на границата немаат проблем, што е точно. Но луѓето од оваа страна на границата имаат проблем со него оти „Скопје 2014“ е збирштина од споменици и згради во главниот град на Македонија, а не на Бугарија, што приближно значи дека тој треба да си ги гледа спомениците и зградите во Софија, а не во Скопје, и да не се меша во внатрешните работи на друга држава.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (2) од акад. Блаже Ристовски:
И ЗА РУСИТЕ И ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ, МАКЕДОНИЈА НЕ БИЛА БУГАРСКА
(Преземено од весник "Вечер")


Но покрај сугестијата да собира народни песни и да напише граматика на родниот јазик, Григорович му оставил и други истражувачки порачки на тогашниот “грчки учител во Охрид” Димитрија Миладин. Посебно се значајни неговите интереси за Климента Охридски и за народното училиште. “Ние - му пишува Миладин - сме длабоко уверени, според тврдењето на селаните од Главеница, дека ќе се најдат и бараните камени натписи што ќе ги истражувам напролет. Прекрасно и пожелно ќе биде ако преку твоето содејство се побараат од владата светите мошти на свети Климент Охридски, посведочени од Великата Христова црква, како што ти се увери со сопствените очи и по своја иницијатива ги побара. А постапките пред овдешните власти за спомнатите свети мошти придонесуваат и Вам да Ви се оддаде благодарност, и новоотвореното училиште да види полза”.
Читај
Бизнес:
МАКЕДОНИЈА ВО НОВО РУВО НА ВИЕНСКИОТ САЕМ ЗА ТУРИЗАМ
(Преземено од МИА)


Македонија се претставува на Саемот за туризам во Виена со нови промотивни материјали, на голем штанд, со транспаренти, кои оддалеку го привлекуваат вниманието на посетителот.
Во организација на „Агенцијата за туризам“ и „Македонија - вечна“, Македонија го интензивира присуството и успеа да привлече туристи од Австрија, кадешто досега не постоел традиционален интерес за нашето културно наследство.
Македонската туристичка промоција пред Виенчани на саемот, кој се одржува до 9 до 13. месецов, ја поддржаа и четири приватни компании - австриско-македонската „Мак Сан Травел“, австриските „Клуг туристик ГмбХ“ и „Интер Травел Рајзебиро ГмбХ“ и македонската „Визит Маседониа“, како и Агенцијата за привлекување странски директни инвестиции и Амбасадата на Република Македонија во Виена.
Читај
Што се крие зад посетата на министерот за одбрана на најмногубројната армија на светот?
КИНА ЈА СТАВА МАКЕДОНИЈА НА СВОЈАТА МАПА НА ЕВРОПА
(Преземено од МИА)


Министерот за одбрана на најмногубројната светска армија, генералот Лианг Гуангли, која наскоро може да го добие приматот на најмоќна во светот, минатата недела го посети својот македонски колега Фатмир Бесими. Наскоро, судејќи според најавите, Македонија ќе биде домаќин и на официјалните воени претставници на Кремљ и на руското министерство за одбрана.
Кинеската посета мина тивко и практично незабележано од домашната јавност, без притоа да има голема помпа и посебни публикации за деталите и за темите на кои говореле македонските и кинеските генерали. Да беше во посета на Македонија секретарот за одбрана на САД, Леон Панета, тоа сигурно ќе го пренесеа сите светски медиуми, а во нашите, пак, ќе имаше долги и сеопфатни репортажи, од што ќе се извлекуваа заклучоци за безбедносно-политичката важност на Македонија на Балканот и во Европа.
Читај
Економија
СУБРАТА РОЈ ПАК ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Индискиот бизнисмен Субрата Рој следната недела доаѓа во трета посета на Македонија каде со претставници на Владата ќе престојува во Охрид и во Скопје и ќе разговара деталите за туристичкиот комплекс во Љубаниште, но и за други можни инвестиции. Неговата компанија Сахара груп веќе пројави интерес за инвестирање и во земјоделството и има предлог проект за комбинатот Џумајлија.
Милијардерот од Индија најави дека ќе ја финансира и изградбата на споменикот на Мајка Тереза на плоштадот “Македонија” во Скопје. За овој проект премиерот Никола Груевски ја овласти министерката Елизабета Kанческа-Милевска. Проектот е веќе објавен во Службен весник на Македонија. Споменикот, висок 32 метра, ќе биде донација.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
И ВО 2013 ГОДИНА ОСТАНУВААТ МНОГУ ПРЕДИЗВИЦИ
(Преземено од МИА)


Македонија цврсто останува на патот за приклучување кон Европската Унија и кон НАТО, а на внатрешен план земјата ја очекува предизвикот за натамошно зацврстување на демократските институции и практики, порача претседателот Ѓорге Иванов на дипломатскиот прием во Берово, кој традиционално го приредува по повод божиќните и новогодишните празници.
- На надворешен план, без разлика на нашите неостварени очекувања во изминатата година, останува цврста нашата определба за приклучување кон Европската Унија и кон НАТО. Остануваме посветени и на нашата политика на отвореност и соработка кон сите и со сите - рече Иванов.
Читај
Интервју со Димитар Мирчев, универзитетски професор
НА ОБИЧНИОТ СРБИН И БУГАРИН НЕ ИМ ПРЕЧАТ НИ МПЦ, НИ МАРА БУНЕВА
Слаѓана Димишкова


Кај нашите соседи има историски напластени стереотипи, митолошки и митски претстави, историска носталгија, претензии и експанзионистички аспирации кон Македонија. Но сите заедно имаат и меѓусебно исти такви стереотипи и аспирации, билатерални. На пример, албански кон Србија, српски кон Косово, грчки кон Албанија и обратно, бугарски кон Србија итн. Некаде во доцните осумдесетти години на минатиот век се мислеше дека особено по преминот кон плурални и демократски системи, таквите односи и претензии или аспирации ќе се решат автоматски. Дека транзицијата ќе доведе до една толеранција, реализам, меѓусебно разбирање, почитување и сл. За жал, тоа не се случи.
Читај
Конгресменот Ден Мафеи во Конгресот на САД
НОВ ЧЛЕН НА ГРУПАТА ПРИЈАТЕЛИ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Конгресменот Ден Мафеи од Демократската партија е новиот член на групата пријатели на Македонија во Конгресот на САД. Тој е првиот конгресмен што и се приклучува на групата во 2013 година. Конгресменот Мафеи ја претставува дваесет и четвртата изборна единица на државата Њујорк. Прв пат беше избран за Конгресмен во 2008 година, а втор пат на изборите во 2012 година. Тој е член на конгресната Комисија за одбрана и на Комисијата за наука, технологии и вселената.
Конгресменот Мафеи силно се залага за членство на Македонија во НАТО, и заедно со неговите колеги во 2009 и 2010 година го повикаа претседателот Барак Обама и државната секретарка Хилари Клинтон да се заложат за прием на Македонија во Алијансата.
Читај
Една съдба, която ни вълнува!
КОЛКО ПЪТИ Е УБИВАН НИКОЛА ВАПЦАРОВ?!!!
ПИРИНКА ЕГЕЙСКА
(Продолжува од минатиот број)По време на живковизма тази истина беше най-вулгарно изопачавана. За Никола Вапцаров можеше да се говори и пише всичко, което се опитваше да го побългари, но не и истината за македонското му национално съзнание. Затова не бива да се учудваме, когато Бойка Вапцарова пише, че Никола Вапцаров се е гордеел с Банско като родно място на Паисий Хилендарски. Тази гордост стопроцентово прилича на продиктувана, отколкото на действително съществуваща, защото в творчеството на Никола Вапцаров няма факт, който да ни убеждава, че той се е гордеел с нещо българско като българин.
Читај
141 години от рождението на великия македонски революционер ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
ГОЦЕ ЗА НАРОДА И НАРОДЪТ ЗА ГОЦЕ
ЛЮБОМИР МАРКОВ


На 4 февруари 1872 г. в Кукуш се ражда една от най-величавите личности на Македония - Гоце Делчев. С краткия си - продължил едва 31 години - живот той остави дълбока диря в историята и съдбата на Македония. Тази страница се посвещава на Гоце, на неговите идеи и мисли и на това, което народът е изпял за него. Думи на една взаимна, споделена и безсмъртна любов.
Делчев е бил наричан със следните епитети, дадени му от приятели и врагове приживе и след смъртта му: „Сърцето на революционна Македония”, „Душата на Вътрешната организация”, „Балкански и македонски Гарибалди”, „Македонски Левски”, „Ахил”, „Кантъл шейтан”.
Възхитен от неуморимата му енергия, Дервиш ефенди заръчва следното: „Кажете му на този чудесен юнак, че искам да го видя и да му се поклоня: ние всички, от царя до последния заптия, отдавна сме изморени, само той не се изморява.”
Читај
Високо звание за македонски лидер и журналист
СТОЙКО СТОЙКОВ - ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ
ЖАНА П. БОЖИНОВСКА


Стойко Иванов Стойков е роден на 16 април 1974 г. в гр. Сандански. Средно образование получава в родния си град, а след това завършва история във Философския факултет при университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие, като му е връчена наградата “Любен Лапе” за студент по история, дипломирал се с най-висок успех през 1997 г. През 2003 г. защитава първата си дисертация в Скопие по тема от македонската средновековна история.
В организираната дейност за защита правата на македонците в България се включва през февруари 1990 г. , ненавършил 16 години, и е един от участниците през март 1990 г. в първия македонски протест в София след падането на комунизма. Член и активист е на ОМО “Илинден” в периода 1990 - 1996 г. През 1997 г. участва активно в процесите за обединяване на македонското движение, които довеждат до създаването на ОМО “Илинден” - ПИРИН. През 2004 г. е избран за съпредседател на ОМО ПИРИН, а от 2006 г. досега е съпредседател на ОМО “Илинден” - ПИРИН.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


ПИТУ ГУЛИ (1865 - 1903)
ПИТУ ГУЛИ, легендарен војвода, деец на македонското револуционерно национално движење. По националност Влав. Роден во Крушево во 1865 год. Живеел во Софија. Како 17-годишно момче вклучен во националноослободителното дело на македонскиот народ. Во 1885 год. со својата чета поминал во Македонија. По разбивањето на четата заробен и испратен на робија, во Мала Азија, каде што во крепоста Дијарбекир одлежал осум години. По робијата се вратил во Крушево и се вклучил во активностите на ВМРО. Во една борба со аскерот (1902), како комита во четата на Тома Давидов е ранет. Префрлен на лекување во Бугарија. Во март 1903 год. со мала чета се вратил во Крушево. Благодарејки на неговата агитација Власите од западна Македонија, особено од Крушево, зедоа активно учество во ВМРО и во Движењето за ослободување на Македонија. Пред Илинден избран за член на Крушевскиот востанически комитет. Во Востанието командувал со голем одред во борбите за ослободување на Крушево. Извонредно храбар. Кога Турците презеле голем контранапад одбил да се повлече со главнината од градот. Со своите комити зазел позиција на Мечкин Камен, решен да го брани Крушево до последниот борец. Херојски загинал на 13 август 1903 год. на врвот Мечкин Камен, над неговото родно Крушево. Една од големите легенди на македонското националослободително движение, опеан од народот.
Питу Гули - речиси целото машко поколение од семејството Гули гине во борбите и против бугарските окупатори.

 
Епиграми

БОДЛИВ ЕТНОС

Можеш да се пишеш патагонец,
египтянин, руснак – какъвто щеш,
но не казвай, че си македонец –
не слагай в гащите си... таралеж!НАСИЛНИЦИ

От народа - хляба изтръгнаха,
от македонците - и езика!
И гордо към бъдното тръгнаха –
със престъпната си политика!ЗАКАНАТА НА ГАНЬО

Държавата решил е да прочисти
от рецидивисти, комунисти
мафиоти, крадци, другоцветни –
тъй, че в цяло Българско да светне!

Македонци, турци - все злодеи -
в лагери! Циганите - в бордеи!
Щом за своя идентитет се борят -
държавата му искат да съборят!АБСУРД

Възможно ли е
на Чака потомците
да бъдат гурите
на македонците?!ПРОБЛЕМЪТ НА ГАНЬО

В днешните потомци
все още е жив
на Аспаруховата орда
навика крадлив!ЛОГИЧЕН ВЪПРОС!

Какво могат да откраднат
потомците на световна
Империя
от потомците
на хунска орда -
е МИСТЕРИЯ!?
Въпросът е логичен -
отговорът – двустричен -
ни-що!БРАТСКИ ЖЕСТ

Дори когато Ганьо
е в агония -
пак подлага крак
на Македония!Златка Дамянова

 
Македонија пее

ДАЛИ ЗНАЕШ ЛИБЕ

Дали знаеш либе,
дали паметуваш,
кога бевме мило либе,
двајца на прошетка.(2)

Нели ми велеше,
нели се колнеше,
јас не љубам друго либе,
сами тебе душо.(2)

Земи си ножето,
разпарај срцето,
таму ќе си најдеш либе,
две срца вљубени.(2)

Ах, колку е жално,
ах, колку е мачно,
јас да те љубам либе,
а друг да те земи.(2)ДАФИНО ВИНО ЦРВЕНО

Дафино вино црвено,
момчето ти е заспало,
на кара-камен планина,
на сува рида без вода.

Ми поминали ајдуци,
гунчето му го украле,
ај, гунчето му го украле,
в меана му го продале.

В меана му го продале,
за бела луда ракија,
ај, за бела лута ракија,
за рујно вино црвено.

Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting