Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДЪРЖАВИ, ПОДПИСАЛИ РАМКОВАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА, СА ДЛЪЖНИ СТРИКТНО ДА Я СПАЗВАТ НАРОДА?
СРЕЩА НА ЕВРОЕКСПЕРТИ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН
ЯН ПИРИНСКИ


Най-голям обем правна закрила на правата и свободите на човека, включително и тези на малцинствата, се гарантира в Европа. Всъщност проблемите на малцинствата се предопределят от историческото развитие на стария континент. Във Виенската декларация от 1993 г. държавите, членки на Съвета на Европа, приемат, че националните малцинства са създадени след прекрояване на държавните територии и изместване на границите на европейските държави поради исторически превратности.

Евроекспертите на Консултативния комитет на Съвета на Европа изказаха своята благодарност за доставената подробна информация от представителите на партията на срещата, за проблемите, които имат македонците в Република България, и заявиха, че ще подготвят специален доклад, който ще бъде готов още в началото на 2014 година.
Читај
Актуелно
МАКЕДОНИЈА СТАНА ЧЛЕНКА ВО СОВЕТОТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА НА ОН
(По македонскиот печат)


Со гласање во Генералното собрание на ОН Македонија пред малку беше примена за членка на Советот за човекови права на ОН. Македонската кандидатура доби поддршка од 177 држави членки на ОН и го пополни едното од двете испразнети места резервирани за државите од Источноевропската група, членки на ОН.

Со ова, јави известувачот на МИА, Македонија во следните три години ќе има можност да учествува во работата на водечкото светско тело за заштита и унапредување на човековите права.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Оставен напълно сам, Теодосий е низвергнат, прехвърлен в България и заточен в Драгалевския манастир, за да не се върне никога повече в Македония. Заслужава да се каже за този забележителен човек, че той в България успява да стане член на българската академия, но никога повече няма да говори или споделя истината за своите действия в Скопие (за които съдим от неговите писма и дипломатическата кореспонденция). Всъщност (и което е много показателно за епохата), той и преди това невинаги се е изявявал в тази насока, дори е един от подписниците на молба до руския имератор през 1878 г. от името на „македонските българи”. Като Скопски митрополит обаче вижда шанса за създаване на отделна македонска институция и залага всичко на него.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Между това Атина била забъркана във война с Евбея, която пак се дължи на агитацията на Филипа. Още след победата си в Тесалия Филип се опитал да възбуди отделни евбейски общини против Атина. Тиранинът на Еретрия Плутарх, притискан от противниците си, се обърнал за помощ към Атина, дето неговите приятели се застъпили за него; само Демостен се изказал решително против намесата на Атина в Евбея. Въпреки това било решено да се прати помощ на Плутарха; за стратег в тоя поход бил избран Фокион, честен и съвестен военачалник, който умеял да държи войниците в дисциплина, като им давал пример със своята умереност и издържливост.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
“АЗ ИМАМ РОДИНА, КОЯТО СЕ КАЗВА МАКЕДОНИЯ”
Вангел Тиков
(Продолжува од минатиот број)Нека да приемем за вярна и обратната страна - че аз на база на науката съм доказал, че Миле и Тале Йошеви са македонци. Та щом е на база на науката, следва ли да бъдем преследвани? Та нали цялото наше социалистическо строителство (материално и духовно) се гради на базата на науката - марксистко-ленинското учение! Та такова третиране не противоречи ли на марксическата теория?...

Вярно е, че се срещнах с Драганов, но не с цел да говоря по македонския въпрос, а да си купя грамофони плочи, което не считам за престъпление. Съще..... отговаря, че съм търсил връзки. За това говори фактът, че аз не познавам никого от Югославия.
Читај
Во пресрет на Денот на толеранцијата претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
НИЕ КАКО ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ ДА ИМ ДАДЕМЕ ПРИМЕР НА ГРАЃАНИТЕ И МЛАДИТЕ
(Преземено од „МИА“)


„Неопходно е создавање механизми за борба против говорот на омраза на Интернет без ограничување на слободата на изразување. Потребно е исправно сфаќање на слободата и на нејзините граници. Границите на слободата на изразување се исцртани со слободата на другите луѓе и со нивното човечко достоинство. Тоа се граници исцртани со меѓуетничката и со меѓурелигиската толеранција, почит и прифаќање“.

Ова денеска го истакна претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов во обраќањето пред присутните на Националната конференција за политички и меѓурелигиски дијалог и култура на толеранција која се одржува во организација на Македонската академија на науки и уметности во пресрет на 16 ноември, Меѓународен ден на толеранцијата.
Читај
Коментар
НЕВОЗВРАТЕНА ЉУБОВ
Стојан Славески
(Преземено од „Нова Македонија“)Во неодамнешната изјава известувачот за Македонија во Европскиот парламент, Ричард Ховит, меѓу другото, наведе дека очекува да се постигне договор за отворените прашања помеѓу Бугарија и Македонија. Така, по малку заборавените „отворени прашања“ помеѓу двата соседа повторно излегоа на површина. Договорот за добрососедство и за пријателство меѓу Македонија и Бугарија е предложен од бугарската влада уште во декември 2008 година.

Во споменатиот документ Бугарија предлага двете држави да се согласат да го штитат заедничкото културно и историско наследство и да „охрабруваат заеднички прослави на настани што ги споделуваат, како начин на признавање на вредностите на европската соработка и единство“.
Читај
Нашата интима со Унијата
ИЗВЕШТЕРЕНО И БЕСПОСЛЕДИЧНО ИЗВЕСТУВАЊЕ
Проф. Димитар Мирчев
(Преземено од „Дневник“)Дојде и петтиот по ред Извештај на Kомисијата за напредокот на земјава кон Унијата. Сосе, веќе, рутинската препорака за преговорите. Очекувано, најавено, без особени помпи, нервози, тензии. Рутински извештај и рутинска реакција кај нас: објективен, реален, потребен за внатрешните реформи и промени. И токму тука е поентата: Извештајот има повеќе внатрешнополитичко одошто некое меѓународно значење или, пак, важност за Унијата.

Внатре во земјата ќе предизвика малку дијалог меѓу власта и опозицијата и толку. А, всушност, главните забелешки во извештајот за напредокот за изминатата година се испорачани од опозицијата, впрочем како и порано. Иронија е што таквите аргументи ги користи во изобилство и јужниот сосед докажувајќи дека не добиваме преговори не поради нивното вето, туку поради внатрешните слабости во земјата. Иронија е што истите аргументи на нашата лева опозиција ги користи во изобилство и десницата во Европарламентот за што повеќе да ја оцрни и да ја притисне земјава.
Читај
Отворен вториот погон на британскиот инвеститор во Бунарџик
ЏОНСОН МЕТИ СО ИЗВОЗ ОД НАД МИЛИЈАРДА ЕВРА
Александра Спасевска
(Преземено од „Вечер“)Во производствениот погон во Бунарџик се инвестирани 60 милиони евра, и ќе бидат вработени нови 200 лица. Со ова вкупните инвестиции на компанијата во зоната изнесуваат 132 милиони евра.

Џонсон Мети е број еден извозник од Македонија, а со производството во новата фабрика нивниот удел во македонскиот извоз дополнително ќе се зголеми. Очекуваме извозот на Џонсон Мети следната година да достигне милијарда евра, а година дена потоа 1.250.000.000 евра, истакна премиерот Никола Груевски на отворањето на вториот производствен погон на британскиот инвеститор во слободната индустриска зона Бунарџик. Во изградбата на втората фабрика, се инвестирани 60 милиони евра, и во новиот објект ќе бидат вработени 200 луѓе.
Читај
Перверзно
ГРЧКАТА ФАРСА ОД ДЕМОКРАТИЈА
Јоргос Пападакис
(Преземено од „МКД“)Македонците што се родени во Грција честопати се соочуваат со таканаречената „црна листа“ и како последица на тоа им се забранува да влезат во земјата врз основа на смешното оправдување дека „тие претставуваат закана за внатрешната безбедност на една земја-членка на Европската Унија“. Бидејќи многумина од овие Македонци во моментов се граѓани на ЕУ, САД, Канада и Австралија и откако овие земји почнаа да се жалат дека нивните граѓани се малтретирани, грчките власти почнаа да користат и други (не)изговори за да не ги примаат несаканите Македонци.

Најчестиот таков изговор е дека тие во грчкиот национален регистар се евидентирани како „нон грата“. Нема понатамошни објаснувања. Крај на приказната.
Читај
Дуинг Бизнес на Светска банка:
МАКЕДОНИЈА ВО ПРВИТЕ ДЕСЕТ РЕФОРМАТОРИ
(Преземено од „МИА“)


Во последниот извештај Дуинг Бизнис на Светска банка, за леснотијата при водење бизнис Македонија е меѓу десетте најдобри реформатори во светот. Ова за вицепремиерот Зоран Ставрески значи дека извештајот е објективен и покажува дека вкупниот амбиент во Република Македонија за бизнис е на високо ниво.

Според Светската банка има напредок во шест области споредено со минатата година и е на деветото место на земји го највпечатлив напредок. Станува збор за областите добивање градежни дозволи, регистрирање имот, пристап до кредит, заштита на инвеститори, плаќање даноци и пристап за електрична енергија.

Сепак на главната листа земјава е на 25 место од 189 држави.
Читај
Економија
“ЏОНСОН МЕТИ” СТАРТУВА СО ВТОРА ФАБРИКА ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од „МКД")


Компанијата „Џонсон Мети“ денеска ќе пушти во употреба нови производствени погони во фабриката за катализатори во Технолошко-индустриската развојна зона Скопје 1 - „Бунарџик“, инвестиција во износ од 60 милиони евра.

Со реализација на новата инвестиција вкупните вложувања на „Џонсон Мети“ во Македонија достигнуваат околу 120 милиони евра.

Во првата фабрика на англискиот инвеститор во Бунарџик се вработени 450 лица, а се најавува бројката да се искачи на 600 кога двете фабрики ќе работат со полн капацитет.
Читај
Економија
ЗАЕДНИЧКИ БАЛКАНСКИ БРЕНД ЗА ЕВРОПСКИТЕ И ТРЕТИ ПАЗАРИ
(Преземено од „МКД")


Бугарија и Македонија со заеднички проект и со осмислена економска политика може да го сменат погледот кон Балканот како инвестициско-финансиски и безбедносно нестабилен регион во Европа. Двете економии ја издржаа и поефикасно се справуваат со последиците од финансиката криза, задржувајќи пораст на БДП и ниска задолженост. Ова денеска го изјави вицепремиерот на бугарската Влада Даниела Бобева, во раговорите со членови на Македонско-бугарската стопанска комора со седиште во Скопје.

Македонија и Бугарија би можеле да промовираат заеднички Балкански продукт, особено во сферата на туризмот, прехранбената индустрија и привлекувањето на странскиот, вклучувајќи го и кинескиот капитал.
Читај
Гласност
ДУХОТ НА ОБЕДИНУВАЊЕ И „ПРАВОТО НА ВЕТО“ ВО ЕУ
Драган Јањатов
(Преземено од „Нова Македонија“)Сообразно на зборовите на Жан Моне, еден од основачите на Европската Унија, „ние не создаваме асоцијација на држави - создаваме сојуз на народи“, сите административни процедури и прифаќање решенија во организацијата структурно се подредени и оформени токму така, да одговараат на придржувањето кон прокламираната цел - обединувањето.

Тој политички принцип беше обелоденет и во 1969 година во Хаг, каде што целта „пробивање пат кон обединувањето на Европа“ беше општоприфатена и потоа потврдена во 1983 година со Штутгардската свечена декларација, а во 1986 година со Единствениот европски акт. Земјите-членки на Унијата си зедоа обврска за „трансформација на односите меѓу државите внатре во Европската Унија во целина“ (од Преамбулата). Тогаш беше поставен и условот дека Европската заедница и европската политичка соработка, односно хармонизацијата на надворешната политика, за своја цел го имаат придонесот во остварувањето прогрес во насока кон европско единство (член-1).
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ЖЕСТОКО РЕАГИРАМЕ НА СИТЕ ОБИДИ ЗА НЕГИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК
(Преземено од „МИМ")


Македонскиот јазик се соочува со предизвици, некои се стари и локални, а други современи и глобални. Негирајќи ни го јазикот некои се уште ја следат погубната логика на непризнавањето и исклучувањето, истакна претседателот Ѓорге Иванов на свечената академија по повод 60-годишнината од основањето на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ - Скопје.

- Затоа, како општество, жестоко реагираме на сите обиди да се избрише терминот „македонски јазик“ од меѓународните регистри и извештаи. Како држава, решителни сме да ги заштитиме и да ги промовираме македонскиот јазик и македонското творештво, како дел од светското духовно културно наследство. Институтот за македонски јазик има важна улога на овој план, рече Иванов. Додаде дека со самото тоа што денес македонскиот јазик го зборуваат неколку милиони луѓе во Република Македонија и надвор од неа, иднината е обезбедена и сигурна.
Читај
Име
НИМИЦ СЕ „ОТВОРИ“ И ГИ ЗАВРШИ РАЗГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО, ВРЕМЕ Е ДА БАРАМЕ ДРУГИ ВАРИЈАНТИ
Александар Дамовски
(Преземено од „МКД“)Не дека и досега не ни беше јасно, ама со последната конференција за печатот на посредникот на ОН Метју Нимиц за проблемот со името на Грција, работите станаа многу појасни – разговорите завршуваат, неговиот мандат кај и да е ќе престане, време е Македонија да ги отвора сите други можни решенија за проблемот.

Веројатно гледајќи каде оди работата, Нимиц вчера првпат беше толку отворен во однос на тоа за што разговарал во Атина. Првпат и официјално некој призна дека една географска одредница (најверојатно „Горна“) била прифатлива за двете страни. И само тоа. За сè натаму, каде ќе стои таа одредница (пред Република Македонија или меѓу Република и Македонија), каде ќе се употребува тоа ново име, кои придавки ќе се изведуваат од тоа име... позициите на двете страни се сосема спротивставени. Грците се за само едно име - Република Горна Македонија. Предлогот на Нимиц бил за ограничена употреба на тоа име.
Читај
Исторически щрихи
МАКЕДОНИЯ В КЪСНАТА АНТИЧНОСТ И РАННОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Поставено между увеличаващото се данъчно бреме, нуждата да снабдява армиите с храна, мобилизирането му в армията и варварските нападения, селското население сериозно намалява и все повече обработваеми земи запустяват. Балканите се оказват неспособни да произвеждат достатъчно храна, за да снабдяват защитаващите ги армии. Императорите въвеждат правилото, че всеки фермер е натоварен с отговорност за данъците от изоставената земя на неговия съсед. От друга страна, те дори са принудени понякога да освбождават от данъци отделни региони поради бедност. Някои големи градове, войската и част от администрацията разчитат на държавното снабдяване със зърно, което се доставя от житницата на империята - Египет. Отслабването на селата създава все по-големи проблеми с мобилизирането на рекрути в римската армия от Балканите.
Читај
Исторически щрихи
ИДВАНЕТО НА ВАРВАРИТЕ
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ


Балканите нерядко са обект на варварски нападения в периода IV-V в., но те повече засягат северните области и Тракия, и по-слабо вътрешна територия като Македония. Самата империя започва да прибягва до населване на варварски популации в пограничните провинции като федерати, т.е. под договор, като заселените поемали задължение да защитават границите на империята и да участват в нейните армии в замяна на земя, освобождаване от данъци и(или) доставки на храни.

Първата вълна варвари - основно германски, са, така да се каже, създадени и възпитани от Рим, римски варвари. Много от тях са служили в римските армии или са действали като платени съюзници на империята.
Читај
104 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров
“НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ И НАШЕТО ТВОРЧЕСТВО ТРЯБВА ДА СЛУЖИ НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА”
Димитър Иванов


На 07.12.2013 г. се навършват 104 години от раждането на една от най-ярките звезди в македонското литературно съзвездие - Никола Йонков Вапцаров. Поетът, който разговаря на над 80 езика с милиони читатели от цялото земно кълбо. Неговата известност и безсмъртие отдавна са се слели и вървят заедно.

Днес ние отново ще си спомним за една обаятелна личност, чиято съдба го издигна до билото на времето и той тръгна по него. Там го очакваха инквизиции и разстрел в името на „жадуваната, само в здрачни сънища сънуваната бяла пролет”, в името на татковината - татковината на Гоце и Даме. Нека отново да си спомним за творчеството на един неповторим, един оригинален поет, който с удивителна целеустременост на духа и шеметна бързина на стиха роди шедьовъра на вярата към доброто, на любовта към живота и обичта към хората.
Читај
Да се посмеем и ние
МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ПО БЪЛГАРОЗНАНИЕ ПРОВЪЗГЛАСИ ИСУС ХРИСТОС И СВЕТА БОГОРОДИЦА ЗА БЪЛГАРИ, А БЪЛГАРИТЕ ЗА НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИ И БЛИЗКИ ДО БОГА

Тази поредица е отговор на просташката кампания на осмиване и подиграване на македонците и Македония, която вече няколко години се вихри в България. Целта на тази рубрика не е да осмее един или да подиграе друг. Тя има за цел да чукне по главите подигравчиите и да ги подсети, че преди да се смеят на сламката в очите на македонците, трябва да отстранят гредата от окото на своя народ, вместо да прибавят нови. Всеки народ си има и мъдри, и способни, и обикновени хора, но също така и мърша, и луди. Но да се приписват делата и думите на единици на цяла нация е подлост. Така и ние не смятаме, че написването на идиотщини, озаглавени "Българите - първите европейци" и "Александър Македонски и българите", написани от "професора", директора на националния музей, министъра, депутата, президентския съветник Божидар Димитров, отразяват мнението на мнозинството от българите, които едва ли вярват в подобни болестни простотии. Осъзнаването на тези истини е целта ни.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
В СЕЛО НОВО ЛЯСКИ МАКЕДОНЦИТЕ ПРОВЕДОХА ТРАДИЦИОНЕН СЪБОР, ПОСВЕТЕН НА СВЕТИ ДИМИТЪР
Стефан Терзиев


На 26.10.2013 година в село Ново Ляски се проведе традиционен събор, посветен на Свети Димитър. На него присъстваха и членове от секциите на ОМО „Илинден”-ПИРИН от селата Копривлен, Ново Ляски, Мусомища, Кромидово и град Гоце Делчев. Членовете на партията положиха венец пред паметника на местния войвода Иван Попов, участник в Илинденското въстание. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на този местен македонски войвода. Празникът продължи с обща трапеза на всички членове на ОМО „Илинден”-ПИРИН и македонски хора на селския площад.
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


В А Ж Н О   С ъ о б щ е н и е!

Известявамe читателите на вестник “Народна воля”, чe бюлетинът “Македонски глас” вече е в интернет. Може да го откриете на: makedonskiglas.org.

БЛАГОДАРНОСТ!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята благодарност на Иван Стойков Петров от Белгия, който даде 100 евро за абонация и помощ за вестника. На него и на семейството му пожелаваме много здраве, щастие и успехи в живота.

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2014 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 15 декември 2013 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2014 година!Поезия

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ

Като усмивка на безсмъртно цвете,
от бездната на времето изгряло,
с протегнати ръце към вековете
пътува македонското начало.

И като на света му е известно,
съдбата му остана несразима –
не затова ли хищно и нечестно
коварството ридае, че го има?

И чужда красота изпепелило,
то много химни на смъртта е пяло,
когато македонска кръв е пило
и хляб от македонска пот е яло.

За да разкъсат робските окови,
когато Македония ги вика,
най-свидните й рожби са готови
главите си да сложат на дръвника.

Убиваха ги български злодеи,
убиваха и в майчини утроби,
за да създава ужасът лакеи
и подли инквизитори на роби.

Съдба от мъченичество и слава,
народ – достоен с врагове да спори,
когато фарисей ги премълчава,
историята почва да говори. –
Поизбърши си, мащехо, сълзите
и погледни вината си в лицето –
кой на кого забоде нож в гърдите
и после му отхапа от сърцето?

Залутана по кървавите дири,
напразни са усилията твои
от хищници, тирани и вампири
да сътвориш съвременни герои!

Герои не се раждат от палачи,
а жертвите, които си затрила,
да премълчиш, Българийо, не значи,
че живия живот си умъртвила.

Лицето на страха сега е друго,
но за да може пак да ни убива,
то повече прилича на влечуго,
което зад привидност се прикрива.

Навеки, който при мираж се връща,
за да й връчва смъртната присъда,
безсмъртна Македония отвръща: -
Но аз съм аз! И винаги ще бъда!

При участ от разпятия и слава
и като вечна истина голяма,
не българската злоба ще решава
дали ме има и дали ме няма!


КРУМ ВАГАЛИНСКИ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting