Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДЪРЖАВИ, НЕПРИЗНАВАЩИ НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕНТИТЕТ НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД, НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОСЪЮЗА
ЩЕ БЪДЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА БЪЛНУВА ЗА САНСТЕФАНО!?
ЯН ПИРИНСКИ


Известна е непрекъсната недалновидна антимакедонска пропаганда в България. Тя е закодирана здраво в българската национална доктрина. Тя не се крие, напротив - тя алармира и зове! За какво? Против кого? Против Македония? Тръби, че македонска нация, народ, език, култура, история няма. Всичко, което днес те наричат БЮРМ, било творба на Коминтерна. Има географска Македония, която изцяло е населена с българи. Всичко там трябва да бъде българско. Който в Македония мисли иначе - е враг на България. Толкоз!

Ако българскияТ народ, българските граждани изберат личности, които достойно да прилагат и утвърждават европейските идеи и принципи във всички области на държавния, стопанския и културния живот на страната, държавни дейци, които милеят отношения между съседите да се развиват също с европейски норми и манталитет, смятаме, че тогава може да има истински приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Македония.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ПИСМОТО НА САМАРАС ПОТВРДА ДЕКА НЕМАМЕ СОГОВОРНИК ЗА ИМЕТО
(По македонскиот печат)


Писмото на грчкиот премиер Самарас само потврди дека Македонија нема со кого да дојде до решение за името, изјави претседателот Ѓорѓе Иванов.

Според Иванов, ништо друго и не треба да се очекува од човекот кој пред две децении го создаде проблемот и сега сака да се оттргне од негово решавање.

Одговорајќи на новинарски прашања по посетата на Сеизмолошката опсерваторија, Иванов го повтори ставот изнесен пред неколку дена кога во посета на Македонија беше словенечкиот претседател Борут Пахор.
- Немаме со кого да дојдеме до решение. Се избегнува дијалог, а само така може да се надминат несогласувањата. На секоја наша иницијатива добиваме негативен одговор од грчката страна, истакна Иванов.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Македония, от една страна, е твърде малка за Великите сили, а от друга - никоя от тях не намира свой специален интерес в нейното създаване (както Италия и Австро-Унгария намират по отношение на също така малката Албания). Великите сили вече са инвестирали много в създадените преди това държави и предпочитат да инвестират в тяхното разширение, отклкото в една нова и малка държава. И така, стремежите на македонците за своя нация и дръжава остават без подкрепа и спонсорство.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Най-после, новоспечелените средства Филип добил възможност да си набавя и наемници. Ако вземем предвид, че новата му военна организация не била още закрепнала, че войниците му не са били още добре подготвени, ще разберем, че помощта на наемниците не е била без значение за успешното водене на войните му. Но има и друго. Своето злато Филип щедро изразходвал, за да си печели приятели в Елада и да разширява политическото си влияние. Той напълнил Елада с предатели, казва Диодор (или по-добре, неговият извор), защото „златото у гърците имало особено хубав звънтеж” (Керст). На Филипа се приписва изречението, че всяка крепост, в която може да се качи натоварено със злато магаре, лесно се превзема.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
КОНСТИТУИРАНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ПИРИН

На 16 юли в гр. Сандански се проведе заседание на председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Това е първото заседание на новоизбраното председателство на партията и на него дефакто то беше конституирано. Както е известно, на Националната конференция на 9 юни бе избрано седемчленно председателство: Георги Христов, Ангел Безев, Иван Сингартийски, Александър Спасов, Крум Филатов, Стойко Стойков, Стоян Мечкаров. На това заседание присъстваха шестима. Отсъстваше само Стоян Мечкаров, който в момента е в Англия. Беше уточнена подготовкта за предстоящия събор, посветен на 110 години от Илинденското въстание и 100 години от злощастния Букурещки договор.
Читај
Горноджуайският вестник “Пиринско дело” за значението на Илинден 1903 година
ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 2 август се навършват 44 години от деня, в който бе обявено първото голямо македонско въстание. Илинденското въстание бе най-крупното събитие. Най-високият връх на напрежение на националреволюционната борба на македонския народ против турския деспотизъм и абсолютизъм. В тази епична борба се решаваше съдбата на македонския народ за цели десетилетия.

За македонския народ нямаше друг път за излизане от икономическото робство и политическото безправие на бейовете освен смъкването им и установяване на македонска народна република.
Читај
Никола Ковачев пред в. “Пиринско дело” говори за дейността на македонската емиграция в Америка
МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ В АМЕРИКА РАБОТИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД

Никола Ковачев е роден в гр. Банско. Брат му - Георги Ковачев, е убит от македонските фашисти през 1924 година. След 9 юни 1923 година, подгонен от македонските бандити, заминава за Америка. Там продължава своята прогресивна дейност. През 1930 година в Америка организира Македоно-американски народен съюз, основан в отговор на убийствата, организирани от цар Борис и изпълнявани от михайловистките банди над прогресивните и демократични борци срещу македонския и българския фашизъм. Сега Никола Ковачев е секретар на Македоно - американския народен съюз, подпредседател на Южнославянския комитет в Америка и член в Американо-славянския съюз.
Читај
Економија
МАКЕДОНИЈА И РУСИЈА ГО ПОТПИШАА ДОГОВОРОТ ЗА ЈУЖЕН ТЕК
(Преземено од МИА)


Македонија го потпиша договорот со Руската Федерација за соработка во изградбата на гасоводот Јужен тек. Македонија се вклучува со крак, а од каде ќе се гради дали од Србија или Бугарија треба да одлучи „Газпром“. Договорот од македонска страна го потпиша вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во Москва.

Вклучувањето на Македонија во проектот „Јужен тек“ е од стратешко значење за Република Македонија кое ќе обезбеди вклучување на Македонија во меѓународните транспортни коридори и стабилен извор на гас за идните генерации.
Читај
Македонија и по 100 години ги чувствува последиците од Букурешкиот договор
ГРЦИТЕ И БУГАРИТЕ СЕ ПЛАШАТ ОД ДУХОВНОТО ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ
(Преземено од Вечер)


Нашите соседи се обидуваат да го попречат евроатланското интегрирање на Македонија и пред меѓународната јавност не претставуваат како загрозувачки фактор за нивната стабилност и територијален интегритет, плашејќи се дека со отворањето на границите ќе дојде до обединување на македонскиот народ, вели професорот Ѓорѓиев.

Македонија по 100 години се уште ги чувствува последиците од Букурешкиот договор и сето она што денеска се случува на политичката сцена е резултат на случувањата во 1912 и 1913 година.

- Поучени од она што е реалност дека Србија го загуби својот дел од пленот од Балканските војни, нашите соседи од југ и од исток поставуваат разни услови и прашања со кои сакаат да ги попречат сите наши настојувања за целосно интегрирање во меѓународните институции, плашејќи се дека со отворањето на границите ќе дојде до културно и духовно обединување на македонскиот народ.
Читај
Вести
ОБАМА И САМАРАС ЌЕ РАЗГОВАРААТ ЗА ИМЕТО НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Грчкиот премиер Андонис Самарас и американскиот претседател Барак Обама ќе разговараат и за грчко-македонските преговори за решавање на прашањето за името на Македонија, откриваат дипломатски извори за МИА.

По неколку неуспешни обиди, Самарас успеа да договори средба со Обама која ќе се одржи на 8 август во Белата куќа. Според Белата куќа, двајцата функционери ќе разговараат за соработката во одбраната меѓу двете земји, Партнерството за трансатлантска трговија и инвестиции, регионалната соработка, заедничките напори во борбата против тероризмот, можностите за решавање на кипарското прашање, и за развојот на настаните во Северна Африка и Сирија.
Читај
И по Брисел, Брисел
НЕМА КРАТОК ПАТ ДО ЕВРОПА
Проф. Димитар Мирчев


Помина и европската недела на проширување. Некаде со триумф и задоволство, некаде со честитки, славеничко одбележување, но и со скепса и неизвесност, понекаде и со отпор и одбивање. Во Загреб славење и достоинствено одбележување. Граничните премини кон Унијата, односно Словенија и Унгарија се отвораат, веќе нема граници. Па, сепак, следниот ден - протести и црни знамиња во многу хрватски градови. Губење дел од суверенитетот? Подигнување на цените, даноците повисоки, очекуван наплив на европски фирми што ќе ги загрозат домашните?
Читај
Рускиот премиер Дмитриј Медведев го потпиша
ДЕКРЕТОТ СО КОЈ ЈУЖЕН ТЕК СТИГНУВА И ВО МАКЕДОНИЈА
Валентина Марјановиќ


Агенцијата Итартас пишува дека според документите што ги изработило Министерството за енергетика на Русија, потврдена е исплатливоста на проектот.

Рускиот премиер Дмитриј Медведев потпиша декрет со кој го одобри текстот за спогодбата што треба да ја потпишат владите на Руската Федерација и на Република Македонија за соработка во изградба на крак на гасоводот “Јужен тек” со кој што нашата земја ќе се снабдува со руски гас. Ваква информација вчера објавија руските медиуми повикувајќи се на информацијата објавена на веб сајтот на прес службата на руската влада, каде се вели дека по потпишувањето на спогодбата, договорот ќе биде валиден во следните 30 години.
Читај
Интервју со Mихајло Миноски, професор по историја
ИСТОРИЈАТА СЕ ПОВТОРУВА, МАКЕДОНИЈА Е ПОД ЖЕСТОК МЕЃУНАРОДЕН ПРИТИСОК
(Преземено од МКД)


Сто години од потпишувањето на Букурешкиот договор – договор меѓу завојуваните страни во Втората балканска војна, со кој Србија, Грција и Бугарија, со помош на големите сили, ја поделија Македонија и ú ја скроија судбината која ја живее до ден-денес, македонскиот народ повторно е исправен пред големо искушение. Професорот по историја Михајло Миноски, кој долги години го проучува овој период од македонската историја, вели дека во историјата нема случајности и дека таму сé е поврзано.

Миноски во интервјуто зборува за интересите на соседните земји и на големите сили на почетокот на 20 век, но и за импликациите од тој период кои денеска ги живее македонскиот народ. Миноски, исто така, зборува и за тоа што се крие за барањето на Бугарија за потпишување договор за добрососедство, како и за албанско-бугарските и грчко-бугарските релации во однос на Македонија.
Читај
Економија
СУБРАТА ЌЕ ВЛОЖИ НАД 200 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ЏУМАЈЛИЈА
(Преземено од МИА)


Субрата Рој ќе вложи над 200 милиони евра во агрокомбинатот Џумајлија. Индискиот милијардер, на прес конференција во присуство на премиерот Груевски и министерот за земјоделство Димовски, информираше дека е доставена банкарска гаранција со која се потврдува инвестицијата.

Според инвестицискиот план Сахара Груп во следните три години ќе вработи над 2000 лица, ќе изгради фабрика за добиточна храна и млекарница со фарма од 20 илјади грла говеда.

За 18 месеци, компанијата е обврзана да вложи 60 милиони евра од вкупниот износ на инвестицијата.
Читај
Премиерот Никола Груевски за ССТV:
КИНЕСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ДОБРЕДОЈДЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Премиерот Никола Груевски пред почетокот на официјалната посета на НР Кина даде интервју за најголемата и најгледана кинеска телевизија CCTV која емитува вести на сите континенти и има повеќе од 70 меѓународни претставништва.

CCTV поседува вкупно 22 канали и е водечки медиуми на азискиот континент.

Како што соопшти владината прес-служба, Груевски во интервјуто се осврнува на теми од билатералните односи меѓу Република Македонија и Народна Република Кина во повеќе сфери од заемен интерес.
Читај
Конгресменот Марлин Статзман
НОВ ЧЛЕН НА КОНГРЕСНАТА ГРУПА ПРИЈАТЕЛИ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Конгресменот Марлин Статзман, републиканец од Индијана, е најновиот член на конгресната група пријатели на Македонија. Статзман го претставува третото гласачко тело на Индијана и е втор конгресмен од оваа американска сојузна држава кој и се приклучил на македонската кауза.

Избран за конгресмен во 2010 година, конгресменот Статзман е член на финансискиот комитет на Конгресот и предводник на Републиканците од Индијана во Претставничкиот дом. Член е на поткомисијата за финансиски институции и потрошувачки кредити, како и на поткомисијата за монетарна политика и трговија. Пред да биде избран за Конгресот, Статзман служел во Претставничкиот дом (2002-2008) и државниот Сенат (2008-2010) на Индијана. Кога првпат го избрале на 26 годишна возраст, тој, до 2006, бил најмладиот служебник во законодавството на соединетата држава Индијана.
Читај
Писмо од македонци од 1905 до Европа:
ГРЦИТЕ ИЗВРШИЈА УЖАСИ НЕЧУЕНИ ВО СВЕТСКАТА ИСТОРИЈА
(Преземено од МКД)


„Ние, целото население, апелираме до човекољубивата и хумана Европа, апелираме до цивилизацијата, која, веруваме, не може да најде поварварски сцени, достојни на средните векови, апелираме до европското јавно мнение, апелираме и до целата природа и до сите покровители на поробените народи и гласно изјавуваме дека и ние сакаме човечки живот и човечки права или смрт!“

Овие пораки не се напишани сега, по уште едната срамна одлука на европската администрација во однос на Македонија. Во овие пораки Македонци се жалат на однесувањето на Европа, на цивилизираните земји што го толерираа ваквото однесување на Грците. Во 1905 година!
Читај
АМКЧП:
МАКЕДОНЦИТЕ ОД АВСТРАЛИЈА НЕ ПРЕСТАНУВААТ ДА ЛОБИРААТ ЗА ПРИЗНАВАЊЕ НА УСТАВНОТО ИМЕ
(Преземено од МИА)


Сенаторот Боб Кар, по втор пат се сретна со претставници на македонската заедница во Австралија. Лани на 16 ноември при посетата на Македонската православна заедница од Волонгонг „Свети Димитрија Солунски“, Кар изјави дека аргументите за признавање на уставното име се „силни и убедливи“ и дека „ве слушаме, ги разбираме аргументите, и ќе стигнеме до целта“.

Претставници на Австралиско-македонскиот комитет за човекови права се сретна и со Лук Симпкинс, федерален пратеник од опозициската Либерална партија. Делегацијата му се заблагодари на Симкинс, кој е и заменик претседавач на Парламентарната група за пријателство помеѓу Австралија и Република Македонија.
Читај
Двусмислена публикация
И ПОЛУИСТИНАТА В ПОМОЩ НА ЛЪЖАТА
Д.и.н. СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Да мина и на третото „доказателство”. Става дума за възраженията, написани от адвокатите или от самите подсъдими, след като им е представен обвинителният акт, като в тези възражения те освен своето становище по обвинението посочват и свидетели, които биха могли да докажат някои неща в тяхна полза.

Такова колективно възражение е направил и адвокат Петър Попзлатев от името на всичките си клиенти: Трайчо Костов, Никола Стоянов, Костадинка Зафирова, Нина Петрова Румина, Стоян Захариев Христов, Никола Вапцаров. Двама от тях, които са македонци, се позовават на българската карта. Едната е рускиня (Румина), а тримата останали са българи, като Костов и Стоянов въобще не се позовават на това, че са българи, а Стоян Христов иска свидетел, който да докаже, „че аз всякога съм бил разумен и здрав родолюбец, привързан към държавата” и „всякога с уважение съм се отнасял към всички институти на държавата, готов да им служа с всички жертви” (обаче също не се позовава на това, че е българин, а само се прави на националист).
Читај
Президентът на Република Македония Ѓеорге Иванов:
МОЕТО СТАНОВИЩЕ Е: РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ - ERGA OMNES
Превод от македонски: Илија Делилакиев


Моето становище е: Република Македония - erga omnes (за употреба във всички случаи), заяви президентът на Република Македония. Георге Иванов посочи, че страната е конструктивна и прави всичко за намиране на решение за наложения й спор.

Аз изказах и всички знаят моето становище, така че ще го поддържам и по-нататък, а то е: Република Македония - ерга омнес. Дал съм клетва пред Конституцията. Ние говорихме за нещо, което друг ни е оставил в наследство, и търсим решение. Не искаме ние да сме виновни, когато един ден някой тегли чертата и каже: вие сте виновни за това положение. Ние всеки път сме конструктивни и Нимиц знае това. Намирали сме начини да осъществяваме стратегическите интереси на гражданите на Република Македония.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајКон читателите на вестникот

П О П Р А В К А

Во минатиот број на весникот во материјалот посветен на Националната конференција на ОМО „Илинден“ - ПИРИН е допуштена ненамерна грешка. Имено г-нот Александар Поповски, кој ја поздрави конференцијата е представник на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, а не нa Заедницата на Македонците од Егејскиот дел на Македонија. Им се извинуваме на г-нот Поповски и на читателите на весникот за ова ненамерна грешка.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting