Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ОСТАНАТ В МИНАЛОТО НАЦИОНАЛШОВИНИСТИЧЕСКИТЕ НАСЛОЕНИЯ
ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ, НО САМО НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА
ЯН ПИРИНСКИ


В България се случи това, което трябваше. Народът спонтанно надигна глас на протест срещу недалновидната политика на всички управляващи по време на прехода. Политика, с която години наред той бе лъган от всички, които имаха достъп до властта. Защото те винаги обещаваха на народа благоденствие, а всъщност го обрекоха на мизерия и нищета.
Едно е ясно и трябва да се знае и не само да се знае, но и запомни веднъж завинаги, че добросъседство може да има само и единствено при еднаквото зачитане на националния идентитет и пълна реципрочност по всички въпроси в интерес на двете страни. Това е единствената концепция, която справедливо може да гарантира истинско приятелство и добросъседство между Република България и Република Македония.
Читај
Премиерот на Република Македонија Никола Груевски:
ПОБЕДИ МАКЕДОНИЈА, ПОБЕДИ ВМРО-ДПМНЕ
(Преземено од МИА)


Денеска во Република Македонија се организираа слободни, фер и демократски избори, кои се пред се победа на сите граѓани и државата Македонија. Победи Македонија, победи ВМРО-ДПМНЕ, победија делата.
Сакам да порачам дека и Кичево и Струга и сите општини од Западна Македонија се и ќе останат Република Македонија и ќе останат наш нераскинлив дел без разлика на резултатите и етнонационалистичките идеи, рече Груевски.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Ние до днес не сме могли да узнаеме никого от нашите съукоряеми македонски българи, който да мисли толко глупаво щото да ся раздели народът на послаби парчи”. Те били изучили „потънко мислите на укоряемите „македонисти” и твърдят, че последните имат същите мисли като Славейков, но пък твърдят, че споменаваните книжки (т.е. учебници на македонското наречие) „голема полза са принесли в местото ни и многу са послужили на страната ни”. Подписано е от двадесет души и от името на общината. Доколко кукушкият учител Шапкарев има пръст в това писмо, е интересен въпрос. Важен е обаче опитът на общинарите да докажат, че няма ни македонизъм, ни македонисти.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Както виждаме, фалангитите, които стояли зад петия ред, не могли да действуват със сарисите в битката, нападайки лично неприятеля. Обаче те изпълняват друга задача: държейки сарисите си вдигнати над раменете на предшествуващите войници, те пазели задните редове на фалангата от ударите на снарядите, които хвърляли върху тях метателните оръдия на противника. Освен това с натиска на тялото си върху първите редове, те засилвали напора на фалангата и не давали възможност на първите редове да се повърнат назад.
Полибий също изтъква, че за успешното действие на фалангата била необходима равна и гола местност, която не би представлявала никаква спънка за нейното нареждане и движение. Разбира се, че такава пригодна равнина не винаги могла да се намери. Освен това неприятелят често имал възможност да не позволи на фалангата да си избере удобно полесражение. В това отношение римският военен строй представял известни предимства, които позволили на римските легиони да съсипят македонската фаланга.
Читај
Традиция
20-ТИ ДИОН-ИСУС-ОВИ ЧЕСТВАНИЯ
Димитър Иванов


На 1 и 2 март 2013 г. в градската библиотека „Братя Миладиновци” в столицата на Р Македония – Скопие, се проведоха 20-ти ДИОН-ИСУС-ОВИ чествания, организирани от театър „Скръб и утеха”. Театърът е продължител на делото на този със същото име на Войдан Чернодрински от началото на ХХ век, когото помним с драмата „Кървава македонска сватба”.
Присъстваха гости от Албания и Косово. Мария Башеска прочете поздравление от „Вино жито” – Р Гърция. От Р България присъстваха фолклорна група от НЧ „Светлина” от с. Кремен с ръководител Георги Узунов, групата на Иван Сингартийски от с. Мусомище, както и гости от София и Шумен.
Читај
За популяризиране на нашата кауза по света
СПОМЕНИ НА ЕДИН ДОСТОЕН МАКЕДОНЕЦ
Избор и бележки:
СТОЙКО СТОЙКОВ(„Бандата“ на Герасим е разбита. Монев е заловен от властта.)
Тъкмо когато си мислех, че щом като съм обезоръжен, друго нещо повече няма какво да се иска от мене, точно тогава разбрах, че започваше другото, по-страшното изпитание - не само физическото ми унищожение, а и моралното разоръжаване, душевното смачкване и безогледното самооплюване! Тогава най-сетне разбрах, че хората, в чиито ръце бях попаднал, преди да обесят жертвата си, морално я обезоръжават и оплюват, та чак след това на въжето окачват онова, което все още е останало, сянката на онзи, който по-преди е бил нещо като човек.
И след грижлива и доста сериозна физическа обработка, започнала още с пристигането ми в училището, след като ония всесилни другари се убедиха, че моя милост от български език почти нищо не разбира, тогава те обърнаха другата страна на тяхната „човечност“...
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

АПОСТОЛОВ МИХАИЛ – ПОПЕТО. Революционер, войвода, голямо име на македонското народноосвободително движение. Роден през 1871 г. в София от родители бистричани (Бистрица – село край Горна Джумая, днес Благоевград, в Пиринския дял на Македония.) Най-значителният организатор на вътрешните революционни чети, много близък другар и постоянен сътрудник на Гоце Делчев. Участвал в многобройни въоръжени акции, много пъти заедно с Гоце Делчев. Били заедно и при отвличането на Назлам бей, където показал голяма хитрост и храброст. Още през 1895 г. встъпил в редовете на освободителното движение. Като организатор и агитатор обиколил Серско-Демирхисарско, Поройско, Кукушко, Солунско, Гевгелийско, Струмишко, Воденско, Малешевско, Пиянечко и Джумайско. Основоположник на организираните чети на войводите Марко, Христо Чернопеев, Кръстю Асенов и други негови ученици и следовници. След седем години революционна дейност загинал в сражение с турска войска край село Гавалянци (Кукушко) през април 1903 година.
Читај
Нов ветар во Процесот за соработка во ЈИЕ
ВО ОХРИД ЌЕ СЕ УРИВААТ БАЛКАНСКИТЕ БЛОКАДИ
(Преземено од МИМ)


Со солидарност против балканските блокади, е духот што македонското претседавање го внесува во регионалната иницијатива Процес за соработка во Југоисточна Европа. На масата во рамките на Процесот веќе се ставени неколку иницијативи што го потврдуваат тој дух на промени. Приемот, пак, во членство на Република Kосово во Регионалниот совет за соработка (РСС), што се смета за оперативно тело на ПСЈИЕ, кој успешно им одолева на предизвиците веќе цели 17 години, е еден од главните показатели дека политичките блокади може да се премостат и во нашиот регион.
Читај
Култура
МАКЕДОНИЈА ЖРТВА НА ДОКТРИНИТЕ НА СОСЕДСТВОТО
(Преземено од "Утрински Весник")


Претворањето на националните доктрини во политики на земјите околу Македонија е тема на најновата книга на Димитар Мирчев.
Националните доктрини на соседите во последните две-три децении во значителна мера се инструментализирани во реалните политики на државите на Балканот, кои инаку доведоа до многубројни конфликти, насилства и трагедии. Дури и денес тие им се закануваат на мирот и на стабилноста во регионот и особено на позицијата на Македонија и на македонската нација, на нејзината етногенеза, конструктивности, идентитет, постанок...
Читај
Албанското собрание
ГО ДОНЕСЕ ЗАКОНОТ ЗА ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО ПУСТЕЦ
(Преземено од МИМ)


Собранието на Република Албанија со 120 гласа „за“, едногласно, го донесе Законот за враќање на македонското име на општина Пустец, чиj назив на албански беше Лиќенас, соопшти Светскиот македонски конгрес (СМК).
- Неправдата е исправена. Ова е историска придобивка на Македонците во Албанија и поттик за натамошно унапредување на положбата и правата на Македонците. Ние сме лојални граѓани на Република Албанија, таа е наша татковина, и оваа одлука на Собранието на Албанија е заслужена и долгоочекувана, изјави претседателот на Македонска алијанса за европска интеграција и градоначалник на општина Пустец, Едмонд Темелко.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (17) од акад. Блаже Ристовски:
КАРТА НА МАКЕДОНИЈА ОД МАКЕДОНЦИ ВО РУСИЈА!
(Преземено од в. "Вечер")


Правдата бара да се каже дека борбата за словенски јазик во црквите и народен во училиштата во прво време се води во еден мошне толерантен дух. Дури и патријаршиските владици пројавуваат еден беневолентен однос кон словенскиот јазик, стануваат и спонзори на некои автори и изданија. Познато е, на пр., дека во Предговорот кон своето дело “Утешение грешним” игуменот на Лешочкиот манастир, јеромонахот Кирил Пејчиновиќ, во 1831 год. кажува дека “повелением ниже именитиј митрополит и прочим монастиреј и свјаштеником, аџиам, чорбаџиам, ќелари и еште неколцина христиани - ми рекоа “дади гу тају книжицу да се штампоса и мие ќе ти поможемо и харџот кога ќе ни пратиш по една книга, и ми ќе земемо от тиа книги за раздавање по книжовници, нека се кажуват слово божио по христиани.
Читај
Култура
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ЧЕТВРТИ ЕВРОПСКИ ЈАЗИК ВО АВСТРАЛИЈА ПО БРОЈНОСТ
(Преземено од МИА)


На средбата со австралиското Биро за статистика почесниот конзул на Република Македонија Зоран Ќосески беше информиран дека по бројност македонскиот јазик е четврти најголем европски јазик што во Австралија го зборуваат 68.846 жители. Македонската заедница е деветта најголема европска заедница во Австралија со 93.571 граѓанин, од кои најмногу (42.079) живеат во Мелбурн, Викторија. Други позначајни места каде што живеат Македонците се Сиднеј, Бризбејн, Аделаиде и Перт.
 
Став
ПОЧНУВАМЕ ЛИ НА ВИСТИНАТА ДА И ГЛЕДАМЕ ВО ОЧИ?
(Преземено од МИА)


За политичарите, најверојатно, нема ништо пострашно од предизборните кампањи. Утеха може да им биде што, во тие периоди, не е ништо полесно ниту за корисниците на медиумите. Барем за добар дел кои вртат страници или ги исклучуваат. Проследен како исклучок, говорот на лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски, одржан на митингот во Кичево – заслужува највисока оценка. Браво!
За првпат во оваа држава, на отворен и директен начин, Груевски рече „не“ на големоалбанските комбинаторики и постојани придвижувања. Досега, како да се помирувавме со нив и попуштавме, попуштавме... А тие, на еден или друг начин, секојдневно ни се манифестираат и наметнуваат.
Читај
Едиторијал
АЛБАНСКА ЛЕКЦИЈА ЗА ГРЦИЈА
Дарко Јаневски


Изгледа дека на Балканот е судено земјите што чекаат пред бриселските порти тука и таму да му држат лекции на истиот тој Брисел за човековите права. Албанија, една од најсиромашните држави во Европа, која допрва треба да се занимава со дребoлии какви што се преговорите за членство во Унијата, пред два дена го дозволи користењето на македонските топоними во Пустец.
Гледано од наш аспект, од аспект на нашиот Рамковен договор и од аспект на правата што етничките заедници ги уживаат во Македонија, тоа е капка во морето, но до вчера кај нашите западни соседи го немаше ни тоа така што не дека со решението за топонимите Албанија преку ноќ стана шампион во Европа и во светот во почитување на човековите слободи и права, но, сепак, тоа е лавовски исчекор во однос на една членка на ЕУ, на пример, Грција.
Читај
Економија
“АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ” НАЈДОБАР АЕРОДРОМ ВО ЕВРОПА ВО 2012 ГОДИНА
(Преземено од МИА)


Скопскиот аеродром „Александар Велики“ е најдобар во Европа во категоријата до два милиони патници годишно за 2012 година. Наградата, во конкуренција на 275 аеродроми, ја додели Меѓународниот аеродромски совет, врз основа на одговори на патниците во формуларите за испитување на квалитетот на аеродромските услуги.
Главниот оперативен директор на концесионерот на македонските аеродроми, холдингот „ТАВ аеродроми“, Мурат Орнекол денеска на прес-конференција истакна дека нивната компанија е почестена од престижната награда за скопскиот аеродром кој, како што рече, беше одново изграден и почна да дава услуги за многу кратко време, што се засновало на нивното знаење и искуство.
Читај
Во Канада
ПРАТЕНИЧКА ГРУПА ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО СО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Во Парламентот на Канада е регистрирана Пратеничката група за пријателство со Македонија, информираат од Амбасадата на Република Македонија во Отава.
- Регистрацијата на Македонската група се случи по историскиот конститутивен состанок, на кој присуствуваат врвни имиња на канадската политика и парламентарна демократија. Македонската група стартува со дваесет членови од трите национални политички партии на Канада, вклучувајќи Парламентарни секретари, сенатори, поранешни министри, и раководствата на Европско-канадската и Американско-канадската група во парламентот, стои во соопштението од Амбасадата.
Читај
По повод на публикуваното
ЗА МАКЕДОНИЯ - С ЛЮБОВ!
Горан Костов


В последния си брой в. „Народна воля” помести материал под заглавие „Антимакедонската кампания в България и... Лестер”. Авторът казва, че не е гледал последния „Биг Брадър” и набляга на злостната клеветническа кампания, развихрила се срещу победителя в него само за това, че е македонец. Поисках да споделя някои свои виждания за шоуто, още повече, че при разговори открих, че има доста хора, които не са го гледали.
За Македония – с любов! С надежда очакваме и вярваме, че скоро ще дойде времето да чуем хората край нас да говорят така и за България – без стеснение, без парадност, без принуда, не по задължение, а като вътрешна необходимост и без при това да втренчват очи в Македония.
Да му мислят тогава македономразците, които всъщност са и човекомразци. Не ги очакват добри дни! И „Биг Брадър” помогна за това. Как да простят на Лестер!?
Читај
Погазено дори правото на живот!
БЪЛГАРИЯ Е ЛИДЕР В ЕВРОПА ПО НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

Дарик нюз, 5 март. 2013 г. България се утвърди още по-категорично на първо място в класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе „първенец”. В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения срещу всеки 1 милион свои граждани, докато предната година лидираше със 7 присъди на 1 млн. граждани, пише в. „Сега”. Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека, или с 6 присъди повече, отколкото през 2011 г. Под надзора на съда са 822 млн. граждани - това е населението на 47-те държави от Съвета на Европа. Непосредствено след България се нарежда Молдова със 7 присъди на 1 млн. жители, а на трето място е Гърция с 4,6 присъди на 1 млн. граждани.
Читај
Двусмислена публикация
И ПОЛУИСТИНАТА В ПОМОЩ НА ЛЪЖАТА
СТОЙКО СТОЙКОВ


През ноември 2012 г. излезе книгата “Дело 585/1942 - Никола Йонков Вапцаров”. Изданието се прави от роднините на поета - Никола Борисов Вапцаров (племенник) и неговия син Никола Николов Вапцаров, подпомогнати от историка Григор Николов. Представлява издание на факсимилета от документите в делото, по което е осъден македонецът и поетът Никола Йонков Вапцаров през 1942 г.
В изданието има и доста положителни неща и изводи както на база на публикуваните документи, така и от коментара, а именно, че Вапцаров (но и останалите!) са осъдени неправилно, жертва са на политиката на Борис III да се докара пред Хитлер, че царят е могъл да ги помилва, но не е направил това за Вапцаров.
Читај
Не си ли вадим поуки от историята - тя се повтаря
ВСЯКО ПОКОЛЕНИЕ ПЛАЩА ЗА ГРЕШКИТЕ НА ПРЕДИШНОТО
(Из „Архипелаг ГУЛАГ”)


Александър Солженицин е вероятно най-известният руски дисидент и съвременен мислител. Едва ли има човек, който да не е чул понятието “Архипелаг ГУЛАГ” - името на най-известната му книга, описваща чудовищните лагери и преследване на инакомислещите в СССР, през които лично е преминал. Тук публикуваме една извадка от тази книга, показваща неговото отношение - на обичащ родината си руснак, към украинската нация и нейните патриоти. Да се види как любовта към своята татковина не се превръща в омраза към различните, а в разбиране, и как желанието за единство се изразява в уважение към другите и тяхното желание да бъдат отделни. Дано някой в България се поучи!
Само да напомним, че украинците с цветя посрещат нацистките войски през Втората световна война.Това напомня ли ви нещо?
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting