Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Президентът на Република Македония Ѓеорге Иванов:

МОЕТО СТАНОВИЩЕ Е: РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ - ERGA OMNES

Превод от македонски: Илија Делилакиев


Моето становище е: Република Македония - erga omnes (за употреба във всички случаи), заяви президентът на Република Македония. Георге Иванов посочи, че страната е конструктивна и прави всичко за намиране на решение за наложения й спор.

Аз изказах и всички знаят моето становище, така че ще го поддържам и по-нататък, а то е: Република Македония - ерга омнес. Дал съм клетва пред Конституцията. Ние говорихме за нещо, което друг ни е оставил в наследство, и търсим решение. Не искаме ние да сме виновни, когато един ден някой тегли чертата и каже: вие сте виновни за това положение. Ние всеки път сме конструктивни и Нимиц знае това. Намирали сме начини да осъществяваме стратегическите интереси на гражданите на Република Македония. Докато стратегическите интереси са тези, ще правим всичко, за да намерим решение. Но виждате с какво се сблъскваме. Нужна ни е подкрепа от гражданите. Те трябва да изкажат своята позиция. Ако имаме гражданско общество, което ясно изказва своите позиции, ще имаме сила в нашите платна корабът ни още по-бързо да напредва, заяви президентът Иванов при участието си в „Миленко Неделковски шоу“ на „телевизия Канал 5”.

Той обясни, че при изпълнението на своята функция винаги се е ръководел от принципа на откритост към всички, което е довело до многобройни срещи с лидерите на съседните страни, но че все още няма положителен отговор на няколкото негови инициативи за среща с гръцкия президент Папуляс.

Една малка страна трябва да е открита и нашата сила е в откритостта. Знаете, че дипломацията има едно старо правило: сърдечен - с всекиго, искрен - с никого. Не, ние се опитахме да бъдем искрени, не само сърдечни. С бившия български президент Първанов имахме извънредно сътрудничество. Той идваше в Македония, аз ходех при него. С президента Тадич също имахме открито и конструктивно сътрудничество. С президента Николич продължава сътрудничеството и до днес. С всички президенти на Косово имаме извънредно сътрудничество, с бившия президент на Албания, господин Топи, също имахме извънредно сътрудничество. Комуникирахме на лична основа, а и по телефона разговаряхме. А с новия президент Нишани първата ни среща беше в Охрид. Но представете си, две десетилетия няма среща между македонски и гръцки президент, каза Иванов.

Държавният глава припомни многобройните покани - официални и неофициални, които той отправи до своя гръцки колега, на които и досега няма положителен отговор.

Колко пъти... - вече не броя поканите си. Само да пием кафе, нищо друго. Да покажем на хората, че сме съседи, че не е нужно да се разправяме, че можем да седнем, както сега седнаха Николич и Яхяга в Братислава. Всеки път отговорът е „Не”. Е сега, както се сменят политиците, знаете, така се сменя и отношението. Всичко е до характера на човека, или както казваме ние, до табиета. Има някои, които се опитват да печелят от своето отношение на домашен терен, (други обаче и) губят избори затова, че се отнасят така с нас. Това са Балканите, обобщи президентът Иванов.

В контекста на отношенията ни със съседите президентът Иванов посочи, че Македония е страната, която инициира различни форми на сътрудничество, които нерядко се игнорират от другата страна.

На всички европейски представители, с които сме разговаряли, на всички казвам, че добросъседските отношения са двупосочна улица. Не можете сам със себе си да ги изграждате, необходим ви е някой от другата страна. Ние поне сме показали и доказали досега, че искаме със всички съседи да живеем добре. Осъдени сме на това място да живеем, няма къде да ходим. Ние сме тези, които започват инициативите. Ето, по отношение на България, колко инициативи имаме за гранични пропускателни пунктове, за общи проекти. Също и с Гърция. Колко нови гранични пропускателни пунктове искаме, колко търсим сътрудничество. От другата страна мълчание, каза президентът Иванов.

По отношение на отказаната среща по процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която в началото на юни трябваше да се проведе в Охрид, президентът Иванов обясни, че Македония настоявала Косово да участва в нея като гост и на дневен ред да бъде поставен въпросът за нейното членство в процеса. Но поради деление на страните участнички по въпроса за участието на Косово е било решено срещата да се откаже.

Македония няма да бъде място, на чийто гръб ще се реализират чужди интереси. Казахме, че председателството ще го предадем на министерско ниво. Министрите заседаваха и предадоха председателството на Румъния. Е, след всички критики, които бяха отправени, виждате, че Румъния се опита веднага да проведе паралелно подобна среща, да събере лидерите, но никой не прие. При нас до последния момент имахме потвърдено участие на шестима президенти. Аз съм участвал на среща с четирима президенти. Значи ние можехме да премълчим, за да мине без никакъв проблем. Обаче онова, което се случи в Братислава при официалното откриване на срещата и речта на Рампой, разкрива защо не се случи в Охрид. Вземете речта и тя всичко ви казва: „Присъствахме на историческа среща, на която за пръв път в историята се срещат на официално ниво президентът на Косово и президентът на Сърбия.“ Нима те биха позволили Македония да бъде мястото, където ще се случи тази историческа среща? Всичко е ясно. Така че да не бъдем наивни, никога не позволяват на Македония да бъде актьорът или да бъде водеща в някои процеси, рече президентът Иванов.

Според Г. Иванов, Македония като домакин се е подготвила добре, а македонската дипломация брилянтно си е свършила работата, така че нямат основания критиките, че нашата дипломация не се е справила.

Всичко си беше като по книга до последните два дни и когато видяхме, че отказват членове на ЕС, когато видяхме за какво този капитал е вложен, че Европейският съюз трябва да оправдае получената Нобелова награда за мир и да покаже, че допринася за мира в региона, разбрахме кой ни скрои всичко това.

Македонският президент каза, че дълг на всички нас е да работим за стабилна и успешна държава, която да бъде пример за другите. Особено изтъкна ролята на младите и тяхната почит към своята родина като условие за нейния успех.

Стратегията и виждането за бъдещето, по които постоянно работя, е, че ако са ни отнели територията, ако сме стеснени до тази площ, то Македония трябва да се изгражда на височина. Македония трябва да достига до най-високи стандарти, принципи и критерии. От това не трябва да отстъпваме. Македонците трябва, както досега, така да си останат македонци. Да бъдат трудолюбиви, полезни и да върнат вярата в себе си, каза президентът.

Имало е периоди, допълва държавният глава, когато сме губели вярата в себе си, защото другите са създавали стереотипите, че ние сме неспособни, че ние сме маргинали.

Расте поколение, което има вяра в себе си. Нашите млади вече се представят в глобален план. Вижте младежите от дигиталната анимация, техните анимации стигнаха до Оскар. Вижте нашите музиканти, какъв пробив правят навън. Където и да отида по света, из университетите срещам млади хора от Македония. Младите успяват. Това поколение расте в този глобален свят. Ние всеки път робувахме на представи, които другите са създали за нас и за региона. Регионът вече се променя, идват нови поколения. Проблемите остават, предизвикателствата са още по-големи днес, но трябва всеки път да се борим. Битката сега не е на фронта, битката сега е на научното поле, в образованието, в културата“. каза президентът Иванов.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
ЧитајКон читателите на вестникот

П О П Р А В К А

Во минатиот број на весникот во материјалот посветен на Националната конференција на ОМО „Илинден“ - ПИРИН е допуштена ненамерна грешка. Имено г-нот Александар Поповски, кој ја поздрави конференцијата е представник на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, а не нa Заедницата на Македонците од Егејскиот дел на Македонија. Им се извинуваме на г-нот Поповски и на читателите на весникот за ова ненамерна грешка.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting