Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Горноджуайският вестник “Пиринско дело” за значението на Илинден 1903 година

ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ


На 2 август се навършват 44 години от деня, в който бе обявено първото голямо македонско въстание. Илинденското въстание бе най-крупното събитие. Най-високият връх на напрежение на националреволюционната борба на македонския народ против турския деспотизъм и абсолютизъм. В тази епична борба се решаваше съдбата на македонския народ за цели десетилетия. За македонския народ нямаше друг път за излизане от икономическото робство и политическото безправие на бейовете освен смъкването им и установяване на македонска народна република.

Към тая своя цел той вървеше от десетилетия, но организирана подготовка за въоръжена борба се отпочна със създаването на тайната Вътрешна македонска революционна организация, начело с вожда на македонския народ - легендарния Гоце Делчев. Именно този ЦК изплете широка мрежа от революционни комитети из цяла Македония и пося семето на македонската национална революция. Затова той представляваше трън в очите не само на балканските, но и на световните империалисти.

Да се използва борбата на македонския народ за чужди нему цели, можеше само след като се разстрои и разбие неговата организирана сила. А това налагаше смяна и на довчерашната безплодна тактика чрез въоръжени върховистки чети, андарти и пр. За да се разгроми македонската организация, довчерашните открити врагове се престориха на сразени. Опитаха се да минират македонската организация отвътре. Тая коварна тактика на върховистите даде своя отровен плод. Чрез Гарванов и неговите маши те можаха да изнасилят волята на македонския народ и да го хвърлят почти неподготвен на въоръжена борба.

Илинденското въстание бе обявено прибързано. Но въпреки това то взе характер на македонска национална революция, особено в Битолския революционен окръг, където въстанието бе масово подкрепено от самия македонски народ.

Поради предизвикването на известното върховистко въстание в Горноджумайско през 1902 година и неговото жестоко потушаване от турските власти през героичните Илинденски дни в Струмския и Серския революционен окръг въстанието бе слабо. Въстанаха само македонците от Разложка околия.

Героизъмът на македонските въстаници удиви дори и самите турските генерали. Но поради недостатъчната подготовка на въстанието и слабостта на балканските демократически движения то бе разгромено. Волята на македонския народ за борба обаче не спадна. Борбата продължаваше, разпръснатите сили се прегрупираха, за да се стигне през 1908 година до извоюване на демократически права и свободи за цяла Македония и изтръгне признанието на младотурците, че македонският народ има право на самоуправление в рамките на турската империя (хуриета).

Това беше рядка победа на македонския народ. Но радостта и тоя път беше кратка. Непрекъснатите провокации на Фердинандовите агенти – върховистите, сринаха доверието между младотурците и македонците и с това си разчистиха пътя за подялба на Македония през 1912 година.

С разкъсването на Македония борбата на македонския народ срещна нечувани пречки. Но независимо от това тя все повече и повече се разпалваше в душите на истинските последователи на Гоце и стигна на 11. Х. 1941 година задружната победа на югославските народи над немските завоеватели, позволили на македонския народ да положи основите на своята национална държавна организация – АСНОМ, положила основите на македонската народна република. А историческата победа на Отечествения фронт на 9. IХ. 1944 година разчисти пътя за още по-тясно сближаване между южните славяни, за укрепване още повече демокрацията на Балканите, за изграждане щастливото бъдеще на македонския народ.

Към това ни зоват всички знайни и незнайни борци на героична Македония, особено тия, които положиха своите кости в Илинденската епопея.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЗА ДЕБАТИТЕ, БЛАТОТО И ДОГМАТИТЕ
Читај
ГОЛОГАНОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕМАМЕ ТОЛКУ МАКА ОД ТУРЦИТЕ, КОЛКУ ОД ГРЦИТЕ, БУГАРИТЕ И СРБИТЕ
Читај
ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА НАД МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ
ЧитајКон читателите на вестникот

П О П Р А В К А

Во минатиот број на весникот во материјалот посветен на Националната конференција на ОМО „Илинден“ - ПИРИН е допуштена ненамерна грешка. Имено г-нот Александар Поповски, кој ја поздрави конференцијата е представник на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, а не нa Заедницата на Македонците од Егејскиот дел на Македонија. Им се извинуваме на г-нот Поповски и на читателите на весникот за ова ненамерна грешка.
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting