Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ПОЧИНА

ГЕОРГИ КОТЕВ ИВАНОВ

На 28 май тази година внезапно почина нашият скъп приятел и колега Георги Котев Иванов, роден на 04.10. 1940 г. в град Благоевград (тогава град Горна Джумая).

Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН и редколегията на вестник „Народна воля” изказват своите съболезнования на семейството и близките на починалия.

Георги Иванов ще ни липсва със своята непоколебимост в борбата и отдаденост на македонската кауза, твърдата си вяра в крайната победа за извоюване на нашите права и свободи.

Да бъде светла паметта му!


На читателите на вестника това име е напълно неизвестно, макар на мнозина той да бе любим автор. Затова по-добре ще ни разберете, ако кажем, че ни напусна Станимир Ковачев, Ставро Клисурски, Гоце Йонков, Бойко Тихов, Зоран Светлинов, Горан Костов и други... Напусна ни авторът и на множество неподписани или подписани от редакцията материали, създателят на рубриката „Македония през вековете“. Напусна ни Георги Иванов.

Дългогодишен коректор и автор на статии в „Пиринско дело“, винаги горящ от любов към Македония, той още от излизането на „Народна воля“ в Благоевград през далечната 1992 г. стана негов коректор и редактиращ, а на практика често изпълняваше и ролята на заместник-главен редактор. Никога не се отказа от „Народна воля“, въпреки натиска и заплахите по медиите, въпреки тежкото си здравословно състояние. На него „Народна воля“ дължи високия си езиков стандарт, рядък дори и днес за най-големите и елитни издания в България. Но това далеч не бе всичко. Неговата ръка, неговото невидимо, но плодотворно присъствие като съвет, корекция, уточнение, насърчение го има в почти всеки материал, в графичното оформление и стила на вестника, в политиката на редакцията.

Той следеше внимателно пресата, анализираше, отговаряше, четеше, дълбаеше в македонската история и настояще и раздаваше щедро всичко, събрано на страниците на вестника. Събрани, неговите статии само от „Народна воля“ биха изпълнили томове.

Макар Георги Иванов да беше един от любимите автори на читателите на в. „Народна воля“, той до края си остана чужд на слава и показност, на себеизтъкване, пишеше под множество псевдоними, отказа предложената му позиция на заместник-главен редактор, макар да я заслужаваше и често изпълняваше. Винаги привързан към работата, към това нещата да станат, и то добре, той предпочиташе да остава в сянка, където да работи упорито, педантично, неуморно. Взискателен към себе си, той бе такъв и към колегите си, борейки се упорито за по-високи езикови, графични и идейни стандарти на вестник „Народна воля“. А неговата приятелска, идейна и морална подкрепа не подлежат на измерване.

Дължим му толкова много!

Не само „Народна воля“, но и множество книги – на македонски и други езици трябва да благодарят за добрия си стил и език на неговата невидима ръка.

Голяма е заслугата му и за бюлетина „Македонски глас“ - той бе неговият първи коректор, даде много идеи и съвети за направата му, за изгледа, за съдържанието.

Георги Иванов активно подкрепи създаването на ОМО „Илинден“- ПИРИН и борбата й за регистрация. Макар и ограничен от тежкото си здравословно състояние и почти неизлизащ навън, той тихо, но дейно подкрепяше, даваше съвети и идеи, коригираше и редактираше много от официалните документи на партията, пишеше в нейна защита, живееше с нейните успехи и проблеми.

Подготвяше се от месец юни да поеме като редактор и коректор предстоящия фундаментален труд, посветен на репресиите срещу македонците в България по времето на комунизма. Съставителят на този сборник особено силно ще чувства липсата на неговата подкрепа, ерудиция и опит в довършването му.

Отиде си твърде рано, остана още толкова недовършено. Но вероятно така става с истинските личности - колкото и да живеят, винаги е малко, смъртта им е винаги ранна и колкото и да направят приживе, винаги нещо ще остава да ги чака.

Отиде си един от стълбовете на в-к. „Народна воля“!

Последната му статия, публикувана във вестника преди смъртта да ни го отнеме, бе посветена на фалшификациите на историята в България. Последните негови думи звучат като откровение, послание и завет: „Много хора казват, че съм кротък човек. То животът какви ли не ни прави, без да ни пита! Само българи не може да ни направи!“

Сбогом, Гошо, сбогом, приятелю! Ще ни липсваш на всички, ще липсваш на вестника, във който вложи толкова труд, вложи себе си, ще липсваш на читателите, които обичаха твоите статии, ще липсваш на македонците в България.

Вечно ще те помним!

В-к„Народна воля”

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting