Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Култура

ОТВОРЕНИ 50-ТИТЕ „РАЦИНОВИ СРЕДБИ”

(Преземено од МИА)


Педесеттата меѓународна манифестација „Рацинови средби“ синоќа во салата „Бели мугри“ во Велес свечено ја отвори велешкиот градоначалник Славчо Чадиев.

- Кога се Рациновите средби, времето не се мери со часови, денови, се мери со стихови и со зборови, со бројот на вртежите на грнчарското колце. Тогаш просторот нема меѓа, неговата граница е космополитниот свет на поетот со обединувачка моќ, рече Чадиев.

Во Беседата за Рацин, претседателот на Друштвото на писателите на Македонија Раде Силјан, меѓу другото, рече дека стихозбирката „Бели мугри“ е тестаментална книга која го најави будењето на слободната мисла на македонскиот народ.

- Книга која ги постави темелите на модерната македонска литература. Со силните лирски пораки оваа книга ја пробуди свеста за големите можности на македонската литература, а со идеите и со еманципацијата на македонската поетска реч поетот го бранеше и го одбрани достоинството на животот и на уметноста, рече Силјан.

Свеченоста беше заокружена со меѓународен поетски митинг на кој настапија десетина поети од Македонија и по еден од Романија, Бугарија и Србија. Потоа, во спомен-куќата на поетот и револуционер Коста Солев Рацин во стариот дел на Велес, беше промовирано цеде со најубавата љубовна поезија на Рацин. Улицата „Кочо Рацин“ каде се наоѓа спомен-куќа беше прогласена за Сокак на поезијата.

Рациновите средби продолжуваат денеска со Грнчарската работилница во куќата на Рацин, а во Ликовниот салон ќе се одржи средба со добитниците на Рациновото признание „Лауреатите за Рацин“.

Вечер на отворената сцена „Мугра“ ќе им бидат врачени наградите на годинашните лауреати - Рациново признание за Илхами Емин и Почесното Рациново признание за Романецот Јон Дејаконеску. Вечерта ќе заврши со концерт на групата „Леб и сол“.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting