Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Писмо од македонците во Грција до Ховит во пресрет на Јунскиот самит

ГРЦИЈА, А НЕ МАКЕДОНИЈА Е ВИНОВНА ЗА ЛОШИТЕ ОДНОСИ

(Преземено од „Дневник”)


Разочарани сме од коментарите на грчките европарламентарци дека постои недостиг од добри соседски односи меѓу двете земји како резултат на однесувањето и ставовите на македонската влада“. Со овие зборови започнува писмото адресирано до известувачот за Македонија, Ричард Ховит, што како реакција на последните пораки од грчките членови на Европскиот парламент за време на презентирањето на извештајот за напредокот на земјава минатиот месец го испратила претставничката на Обединета македонска дијаспора за Грција, Евгенија Нацилиду. Во името на македонското малцинство во писмото се наведени аргументи и конкретни случаи со кои се докажува токму спротивното: дека виновникот за недобрососедството меѓу соседите е Грција, а не Македонија.

- Kако Македонка по националност и грчка државјанка тврдам оти единствен виновник за лошите односи е Грција. Еден од примерите што го докажува негативниот став на оваа земја е токму нејзиното постојано одбивање и игнорирање на барањата на локалната популација во делот на Грција каде што мнозинството е население со македонско потекло. На пример, со години и покрај постојаните барања и притисоци, властите не сакаат да ги отворат граничните премини Соботско, Преспа. Kако Македонци во Грција ние имаме и приватни, но и службени потреби да патуваме во Македонија, но, за жал, мора стотици километри да кружиме оти овие премини што ни се најблизу, по вина на немањето волја на грчките власти, стојат затворени, вели во писмото Нацилиду. Kон крајот на писменото обраќање до Ховит, во името на граѓаните со македонско потекло, Нацилиду му се заблагодарува за позитивниот извештај, но и изразува надеж дека другите земји-членки на ЕУ ќе ги надминат грчките пречки на европроширувањето. Kонечно, дека земјава ќе добие датум за почеток на преговорите за доброто на сите европски граѓани, меѓу кои се и Македонците“.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting