Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Изјава на Желљу Желев:

ЌЕ ИМА ЛИ ПРОМЕНА ВО ПОЛИТИКАТА НА СОФИЈА СО НОВАТА ВЛАДА

(Преземено од МИА)


Антимакедонската политика на Борисов не е бугарска политика. Мислам дека тоа повеќе е недоразбирање отколку некаква трајна политика на бугарската држава. Такво нешто нема, вели првиот бугарски претседател Жељу Желев.

Погрешен чекор кој не ја отсликува реалната бугарска политика кон Македонија. Вака Жељу Желев, првиот бугарски претседател на демократска Бугарија, под чие водство Софија ја призна Македонија, ја оценува политиката на досегашниот премиер Бојко Борисов. Желев смета дека политиките на блокади место поддршка на интеграциите се само испад на бугарската политика и дека новата бугарска влада ќе има сосема поинаков пристап кон Македонија.

- Се разбира дека тоа беше погрешено. Јас тоа го кажав уште тогаш, дека тоа е погрешен чекор. Едно се споровите по разни основи, друго се интеграциите на една држава, која има неопходност од интеграции и полноправно членство во Европската унија и во НАТО, не само за себе, туку и за сите држави во регионот, вели Желев.

Желев смета дека отворените прашања треба да се решаваат, но не со уцени и блокади. Тој не гледа ништо спорно во потпишувањето на договорот за добрососедство. Иако е надвор од политичките текови, сепак апсолутно е уверен дека и мнозинството во Бугарија, но и реалната бугарската надворешна политика не е онаа што ја практикуваше поранешниот премиер Борисов.

- Мислам дека тоа повеќе е недоразбирање отколку некаква трајна политика на бугарската држава. Такво нешто нема, вели Желев.

Ексбугарскиот претседател очекува резултатот од промената на бугарската политика кон Македонија да се види веќе на Самитот на Европската унија на 27. овој месец.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО”: ЕДНО ПЛАШИЛО ЗА ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ НУЖДИ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МАКЕДОНИЯ НЯМА ВЛАСТ НАД БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ
Читај
В ЧЕСТ НА МАКЕДОНСКОТО (КРЕСНЕНСКО) ВЪСТАНИЕ
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting