Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Календар

ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ


СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ. Ученик на светите Кирил и Методий, с които бил още от млади години, основоположник на Охридската книжовна школа, пръв славянски епископ в Македония, поет, писател, просветител, преводач. През 867 – 868 г. заедно с Кирил и Методий престоял в Рим, където и получил висок духовен сан. След смъртта на Методий заедно с другите ученици на първоапостола изгонен от Моравия. Дошъл на Балканите. Приет от българския княз Борис, който го изпратил в Западна Македония (Кутмичевица) с център Охрид (886). Тук Климент развил широка просветителска, книжовно-църковна и културна дейност. Оформил Охридската книжовна школа, която изиграла историческа роля в разпространяването на славянската писменост. През тази школа, която някои дори наричат университет, преминали най-малко 3 500 ученици. Патрон на Македонската православна църква. През 893 г. княз Борис го назначил за епископ на Величката епископия, чието местоположение не е сигурно установено. Писал похвали, поуки, проповеди, превеждал от гръцки. Предполага се, че зад себе си оставил около 40 литературни творби. Приписва му се авторството на кирилицата. Между другото, твърди се, че негови дела са „Житие на св. Методий”, една от двете „Панонски легенди”.
Починал в Охрид през юли 916 година.

КЛЯНЕВ МИХАИЛ. Революционер и партиен деец. Роден през 1907 г. в с. Пателе, Леринско. От млади години се включил в прогресивното движение в Гърция. От 1928 г. член на КПГ. Пламенен революционер и интернационалист, агитатор за правата на македонците чрез ВМРО (об). През 1932 г. секретар на районния комитет на КПГ за Соровичкия край. Радвал се на голяма популярност и между македонците, и между гърците. През 1934 г. делегат от Леринско на Общогръцкия антифашистки конгрес в Атина. Лежал много пъти в затвора поради партийна дейност в Лерин, Лариса, Драма и цели години в затвора в Егина. Известно време интерниран на сухия остров Гавдос. В началото на окупацията на Гърция (1941) избягал на остров Крит, където четири години под псевдонима Макридис като ръководител на НОБ се борил против окупатора. През 1945 г. се върнал в родното си място и п-онататък изпълнявал задачи на партията. Арестуван в Лерин, прехвърлен в извесния с лоша слава лагер Макронисос. При преместването му от една в друга полицейска станция подло ликвидиран през 1949 година.
МИТРЕВ АТАНАС. Национален деец. Роден през 1884 г. в Завой, Охридско. Учил в Охрид, Пловдив и Прага. Учител в Кичево и Лерин. Участвал в Младотурската революция, съратник на Яне Сандански и делегат на Учредителния конгрес на Народната федеративна партия (1909). Главен секретар на Съюза на македонските учители от 1909 до 1912 г., редактор на неговия печатен орган „Учителски глас” в Солун. След Първата световна война емигрирал в България, където проявил голяма национална активност като член на Временното представителство на ВМРО (1919 – 1920), сътрудничейки си с Гьорче Петров, Сандански, Шатев, Димо Хаджидимов, Герджиков, Динев, Влахов и други видни представители на левицата. След освобождението (през 1947 г.) се върнал в Скопие, бил сътрудник на Института за национална история, написал много исторически трудове, между които и първата биография на Христо Узунов. Починал в Скопие през 1952 година.

АНГЕЛУШЕВ ДИМИТЪР ЖИВКО. Виден американски учен и общественик i македонско потекло. Роден в с. Плевна, Драмско, беломорския дял на Македония. Закърмен с прогресивни идеи, през 1937 г. се включва в интернационалните бригади в защита на Републиката в Испания. В САЩ по време на Втората световна война взел активно участие в кампанията за помощ на НОВ и на югославските народи. През 1946 г. единодушно избран за председател на Инициативния болничен комитет за изграждане и екипиране на болница в Македония. Починал през 1979 година в Ню Йорк.

(По „Личности од Македонија”)

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting