Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из дейността на партията

ШЕСТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН


На 9 юни в гр. Гоце Делчев се проведе шестата Национална конференция на ОМО „Илинден“-ПИРИН. На конференцията присъстваха делегати от цяла Пиринска Македония, София, Пловдив и Шумен. Ръководител на мандатната комисия бе Боян Бибишков от Сандански, водещ събранието – Ботьо Вангелов, протоколчик Ангел Радонов от Благоевград.

След като бе установено, че има кворум и конференцията е законна, бе изслушан химнът на партията - „Народе македонски...“ От името на гостите от Заедницата на македонците от егейския дял на Македония Александър Поповски поздрави конференцията. Поздравления изпратиха и Австралийско-македонският комитет по правата на човека, Македонското международно движение за човешки права в Канада, Виножито от Егейска Македония, Партията на македонците в Алабания и др.

След като бе приет дневният ред, съпредседателят Стойко Стойков прочете обширен отчет на председателството, по който бе проведена дискусия, и същият бе гласуван и приет за отчет на партията.

Съпредседателят Иван Сингартийски в ролята си на водещ Комисията за уставни промени прочете събраните предложения, които бяха подложени на обсъждане и гласуване. Основно в приетите промени бе рационализирането на ръководните длъжности, които бяха съкратени почти наполовина. На мястото на общините се поставят околии начело с околийски комитет. Околиите следват старото околийско делене в страната. Околия Благоевград – Благоевградска и Симитлийска община, Сандански – общините Кресна, Струмяни и Сандански; Разлог – Разлог, Банско, Якоруда и Белица; Гоце Делчев – общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен, а околия Петрич – Петричка община. Премахнати бяха секретариатът на партията, общинските контролно-ревизионни комисии и функцията зам-председател на секционно и околийско ниво, като последната в бъдеще ще се изпълнява от секретар-касиера.

За по-добра връзка между секциите и Централния съвет бяха направени серия реформи – председателят на околийския комитет стана по право и член на ЦС. В околийския комитет освен председателът влизат и останалите членове на ЦС от околията и председателите на секциите. Прието бе сегашните общински комитети да се трансформрират в околийски, като техните ръководства остават (с изключение на зам.-председателите). Околийските председатели за в бъдеще ще бъдат избирани от околийските комитети и утвърждавани от Националната конференция. От друга страна, длъжностите главен секретар и касиер, които по някакво недоразумение досега бяха оставени извън ръководството на партята, бяха вкарани в него, като броят на съпредседателите бе увеличен с двама. Одобрено бе съпредседателите да поемат конкретни ресори от дейността и да отговарят за тях.

Въведоха се два важни принципа. Според първия членският внос е задължителен за всеки, заемащ ръководна длъжност в партията, а при неплащане на членски внос до една година следва предупреждение и ако това не се поправи, се отнема длъжността. Вторият – при неактивност в продължение на една година на член, избран на каквато и да било длъжностна позиция, тя се отнема. За последното по устав следи Централната контролно-ревизионна комисия, чийто състав бе увеличен от пет на седем членове, която поема и функциите на съкратените общински контролно-ревизионни комисии.

Избрани бяха Председателство, Централен съвет и Централна контролно-ревизионна комисия.
Избрани бяха седем съпредседатели:
- Д-р Александър Спасов от Благоевград, в Германия, на 37 години, член и активист отдавна, вземал участие в различни конференции в Европа.
- Стоян Мечкаров от Благоевград, живеещ в Лондон, 38-годишен, един от първите членове на партията, член на ЦС в миналото и делегат на партията на международни конференции и форуми.
- Иван Сингартийски от Мосомище, учител, дългогодишен участник в ръковдството на партията. Бил е два мандата общински съветник в гр. Гоце Делчев
- Ангел Безев от Копривлен - бизнесмен, дългогодишен участник в ръководството на партията. Бил е временно изпълняващ длъжността кмет на село Копривлен и два мандата общински съветник.
- Д.и.н. Стойко Стойков от Сандански 39-годишен, участник в ръководството на партията през последните 9 години.
- Георги Христов от Благоевград, главен и отговорен редактор на вестник „Народна воля“ и дългогодишен член на ЦС на партията.
- Крум Филатов от Подгорието, дългогодишен член на Централния съвет и съпредседател в последното председателство на партията.
Избран бе Централен съвет от общо 23 членове, от които седмината съпредседатели и петимата околийски са членове по право. От останалите 11 членове трима са от вътрешността на страната (по един от София, Северна и Южна България), а останалите осем са разпределни по околии – от Сандански и Гоце Делчев по един, а от Разлог, Благоевград и Петрич - по двама. Избрани бяха и седем членове на ЦКРК, от които петима по околии и двама допълнително.
Конфренцията завърши с минута мълчание в памет на наскоро починалия член на ЦС на партията Димитър Москов и всички починали членове, симпатизанти и дейци на македонското движение в България.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
ЧитајНа специална церемония Стойко Стойков

ОФИЦИАЛНО ПОЛУЧИ ТИТЛАТА “ДОКТОР НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ”

На 12 юни т.г. в тържествената зала на ректората на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие зам-редакторът на вестник “Народна воля” Стойко Стойков на специална церемония получи докторската си диплома, с което вече съвсем официално получава титлата „Доктор на историческите науки”. Както “Народна воля” вече писа, Стойков защити докторантура на 17 януари тази година. На церемонията бяха номинирани 13 нови доктори на науките. Стойков бе представен от декана на Философския факултет - проф. д-р Горан Айдински, а дипломата му бе връчена от ректора на университета д-р Велимир Стойковски. На церемонията присъстваха членове на семейството и приятели.Както вече вестник “Народна воля” съобщи, подготвя се сборник с материали (документи и спомени) на македонци, пострадали по времето на комунизма. Ако решите да оставите в историята болката си от това, че сте били и сте македонци, обадете се на телефон 0887975531, за да научите как да бъдете включени в книгата. Тя вече се оформя. Побързайте!

От съставителя на сборника


Нова книгаИзлизе от печат дългоочакваното издание на спомените на известния анархист революционер и борец за освобождението на Македония Петър Манджуков -
“Предвестници на бурята”
Той е един от групата на легендарните „гемиджии“ - солунските атентатори, организирали най-големия на Балканите акт срещу символите на турския и европейския империализъм през пролетта на 1903 г. Манджуков е увлекателен разказвач, оставил безценни свидетелства за времето, културата, политиката, хората и техните борби.
Спомените си Манджуков пише между 1946 и 1959 година. По-късно той ги изпраща нелегално в Париж.
Книгата е с формат: 165 х 235 мм, с 603 страници и струва 15 лева.

За контакти: в-к. “Народна воля”, тел: (073) 88 63 36.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting