Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
98 години от подлото убийство на големия македонски революционер Яне Сандански

ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК


На 21 април 2013 г. в парка на гр. Мелник се проведе традиционният всемакедонски събор по повод годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. 98 години вече откакто бе убит от засада високо горе на Папаз чаир. Загинал, докато е бил на път да върши святата си работа в името на освобождението на Македония. Следите, потулвани и замазвани с големи усилия, все пак не оставят никакво съмнение кои са главните фактори в това кърваво престъпление: хората на Александров и Протогеров, от една страна, българската държава, от друга. Последната именно прикрива случая. Убийството поставя началото на един дълъг и кървав процес на вземане под контрол на Пиринска Македония и задушаване на свободолюбивите македонски традиции, процес, който потопява в кръв не само областта край Пирина, но и за само две десетилетия унищожава цялата илинденска генерация войводи. По някаква симетрия на възмездието Тодор Александров ще бъде убит след само девет години на няколко километра от гроба на Яне Сандански.

От самото начало на демокрацията македонците се събираха да почетат паметта на своя революционер. Тези срещи често бяха забранявани. Друг път бяха използвани да изопачават делото на Сандански. И до ден-днешен са в сила същите тенденции – забрани, когато може, изопачавания – постоянно.

Тази година се навършват 98 години – само две години ни делят от 100-годишнината. Две години и ще стане век, откакто го убиха. Но не можаха и до днес да изкоренят македонското чувство от нашия край.

И македонците се събраха пак. И тази година. Въпреки кризата. Напук на пропагандата. От цяла Пиринска Македония. От цяла Македония. И от емиграцията в България. Събитието започна традиционно с минута мълчание и изпълнение на химна на ОМО „Илинден“-ПИРИН – „Народе македонски“. Водещ бе Боян Бибишков, който се наложи през последните години с професионалния си подход. Бе прочетено слово в памет на войводата от съпредседателя Иван Сингартийски. Събора поздравиха Виножито, Партията на македонците в Албания, Европейският свободен алианс, Австралийско-македонският комитет за правата на човека, Македонското международно движение за правата на човека в Канада, Сдружението на македонците от Егейския дял на Македония в Битола, Македонският културен форум от Хърватско, начело с Алдо Климан. Свои поздрави изпрати и Димитър Москов, член на ЦС на ПИРИН, който е на легло след тежка операция. Рецитал произнесе Димитър Иванов от Шумен.

Свири оркестър „Македония“ начело с Георги Жбантов. Македонски народни песни бяха изпълнени от различни македонски фолклорни групи: женски от Банско и от Горно Драглище, смесени от Благоевград и от Разлог. Любен Радойков, свирейки на китара, изпълни две песни. Пя и Зорка Андонова от с. Самуилово, дъщеря на Андон Вангелов Илиев, македонски страдалец, лежал две години в Белене. Стихотворения прочете Ангел Топареев. Гвоздей на програмата станаха песните на групата с ръководител Стефче Стойковски от Република Македония. Съборът продължи няколко часа с много песни и хора. На поляната над главите на съборяните се вееха македонски знамена.

Македонците, събрани край Паметника на Яне, и тази година казаха едно голямо НЕ на отрицанието, на враждата, на омразата. И едно голямо ДА за своите права, за своята решимост да се изборят за тях като свободни хора.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


110 години от героичната гибел на големия син на Македония Гоце Делчев
АПОСТОЛ НА МАКЕДОНСКАТА СВОБОДА
На 4 май 1903 година край село Баница в сражение с турския аскер загива Гоце Делчев - титанът на македонското националноосвободително движение. Той е човек, който заема най-свидно място в народните сърца. Животът му и до днес е символ на пълно себеотдаване, на най-висок патриотизъм, нравствена чистота и човеколюбие.

С неговата смърт Македония загубва най-активния си и непримирим ръководител и голям войвода, превърнал се в легенда. За Гоце македонският народ създаде много и много песни, чрез които му изгради вечен паметник в душите на македонските генерации, и той остана завинаги в историята на Македония.


Катерина Трайкова-Нурджиева

IN MEMОRIAMИВАН ГЕОРГИЕВ

На 28. ХI. 2012 година почина Иван Младенов Георгиев, роден на 15.Х. 1956 година в село Полена, Благоевградско. Един от първите членове на ОМО „Илинден” – ПИРИН в село Полена. Активно участва във всички мероприятия на партията.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” заедно с всички членове на партията и читателите на вестника споделят болката на близките на починалия по повод 6 месеца от смъртта му!

 
Македонска народна песна

АКО УМРАМ, ИЛ ЗАГИНАМ

Ако умрам ил загинам,
немој да ме жалите,
напијте се рујно вино,
скршите ги чашите.

Еј верни другари
песна запејте
мене спомнете.

Ако умрам ил загинам
поп немој да викате,
вие на гроб да ми дојте,
оро да заиграте.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting