Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Погазено дори правото на живот!

БЪЛГАРИЯ Е ЛИДЕР В ЕВРОПА ПО НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА


Дарик нюз, 5 март. 2013 г. България се утвърди още по-категорично на първо място в класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе „първенец”. В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения срещу всеки 1 милион свои граждани, докато предната година лидираше със 7 присъди на 1 млн. граждани, пише в. „Сега”. Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека, или с 6 присъди повече, отколкото през 2011 г. Под надзора на съда са 822 млн. граждани - това е населението на 47-те държави от Съвета на Европа. Непосредствено след България се нарежда Молдова със 7 присъди на 1 млн. жители, а на трето място е Гърция с 4,6 присъди на 1 млн. граждани. В абсолютни числа България е изпреварена от някои значително по-многолюдни държави, но и в тази класация се нарежда много високо - на 5-то място, каквото никога по-рано не е достигала, посочва изданието. От 2004 г. държавата фигурира постоянно в първата десетка, като упорито се придвижва все по-нагоре. През 2011 г. бе на 7-о място. Скокът й с две места нагоре тази година се обяснява както с нарасналите й собствени усилия да игнорира правата на гражданите, така и с отпадането от челната класация на някои държави, които допускат по-малко нарушения. Най-много присъди е отнесла Русия - 122 при население от 143 милиона души. Тази година тя отнема лидерството в абсолютни числа на Турция, която е втора със 117 присъди (74.7 млн. граждани). На трето място е Румъния със 70 присъди при население от 21.3 млн. души. Четвърта е Украйна с 69 присъди (45.4 млн. души). Зад България в десетката остават Полша, Гърция, Италия, Молдова и Португалия. През миналата година на българската сметка в Страсбург са се добавили още 1276 жалби на граждани, които не са успели да защитят правата си пред родните съдилища. В момента там „висят” 3850 български дела и съставляват 3% от всичките 128 000 дела, които чакат съдът да реши съдбата им. По този показател държавата също е челник, защото населението й съставлява само 0,9% от европейското, което означава тройно преизпълнение на средната квота по брой жалби на 1 млн. жители. Най-честите доказани нарушения срещу българи - 20 пъти - са свързани с липсата на ефективни правни средства за защита. Така беше и предната година, което означава, че в много случаи гражданите дори по закон са оставени безпомощни срещу потъпкването на техните права. На второ място със 17 нарушения е хроничната мудност на делата. На трето място с 14 случая е нарушаването от властите на правото на личен и семеен живот. 12 пъти е установено, че държавата грубо е нарушила правото на свобода и сигурност на гражданите, а четири пъти е погазила дори правото на живот.

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА:
Ние, македонците в България, много пъти сме алармирали обществеността за печалното положение с правата на човека тук. Още по-лошото е, че въпреки множеството присъди на Европейския съд по правата на човека положението не се поправя. Знаем го на свой гръб. През последните десетина години наши организации са осъдили осем пъти държавата в Страсбург по над двадесет случая на нарушение на правата ни, но ефектът от това е бил минимален. Причината е донякъде и в това, че държавата от своя бюджет, т.е. от нашите данъци, плаща наложените глоби вместо от джоба на съдиите и разни държавни служители, виновни да се стигне до осъждане на държавата. Така се получава, че самите жертви си изплащат едни на други глоби. Разбираемо е и защо тази крещяща и очевидна несправедливост не се поправя - защото трудно разните групировки от ДС, мафията и други подобни биха могли да "убеждават" съдиите да издават незаконни и тям угодни присъди, ако последните знаят, че за това ще трябва да се бръкнат с хиляди евра в собствения си джоб. Затова на българските съдии не им пука за Страсбург и пак за това количеството дела и присъди срещу държавата там растат лавинообразно. Фактите в публикуваната статия още веднъж ни подсещат, че хората трябва да бъдат солидарни в своята неволя, а не както се случваше, докато преследваха нас, македонците, разни български "патриоти" да викат "ха така" и "малко им е". Защото мечката никога не играе само при съседа.


   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting