Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
По повод на публикуваното

ЗА МАКЕДОНИЯ - С ЛЮБОВ!

Горан Костов


В последния си брой в. „Народна воля” помести материал под заглавие „Антимакедонската кампания в България и... Лестер”. Авторът казва, че не е гледал последния „Биг Брадър” и набляга на злостната клеветническа кампания, развихрила се срещу победителя в него само за това, че е македонец. Поисках да споделя някои свои виждания за шоуто, още повече, че при разговори открих, че има доста хора, които не са го гледали.

„Биг Брадър” се състоя горе-долу от средата на ноември до средата на декември миналата година. Шоуто бе рекламирано като международно. Оказа се, че международното му е в това, че в него взимат участие и двама македонски младежи от Република Македония. Още при влизането им в Къщата на „Биг Брадър” водещият Н. Кънчев „захапа” македонците – младеж и девойка, с думите, чиито смисъл беше какво мислят по въпроса, че македонците са българи. Техните отговори бяха кратки, ясни и категорични: не се занимават с политика и че това е работа на историците! Когато Кънчев запита македонката, не е ли притеснена, тя го изгледа недоумяващо и произнесе:
- При-тес-не-на!?
Водещият започна старателно да обяснява значението на тази дума (на македонски език притеснен е збунет или насекиран), но по едно време се сепна и... побърза да изпрати момичето в Къщата. Усети той, че навлиза в опасни води – та нали според българската пропаганда македонски език няма, че македонският език е български, а още при първия контакт се яви крещяща нужда от... преводач! Добре, че рутината на Кънчев му помогна да се свести и той побърза да замаже гафа. До края на шоуто, когато македонците говореха, в повечето случай на телевизионния екран се появяваха надписи с превода на български език!
Когато Никола Настески-Лестер влезе в Къщата, първа го посрещна ... Пипирудата. (Този прякор тя бе получила при участието си в предишен „Биг Брадър”.) Щом разбра, че си има работа с македонец, Пипирудата с увлечение и радост започна да му разказва някаква история, звучаща като виц, че македонски език няма, а това е български език. Лестер я гледаше малко отстрани с усмивка на устата и насмешлив поглед, сякаш се чудеше какво ли пък е това нещо, което може да говори. Тя се смути от липсата на друга реакция у него и замлъкна.
Започнаха елиминациите. Напускаха един след друг участници, а македонците си оставаха в Къщата. Това породи в студиото интересни коментари от рода на: ако имаше българи в македонско шоу, досега да бяха изгонени; ама, разбира се, нямаше да ги търпят; първите изгонени щяха да са българите – самонавиваха се гостите. И следваха оди за българската толерантност!
Шоуто си течеше, македонците си оставаха в Къщата, гледаха и слушаха насмешливо кавгите, които се вихреха (аз сменях канала в такива случаи) и си оставаха все така добри. И в студиото се чуха интересни коментари, че това са хора от друг свят, че не приличат на българите и други в този дух.
Вътре в Къщата имаше един, който открито се противопоставяше на македонците:
- Какво търсят тия тук? Да си ходят в Македония! Това тук си е наше, българско шоу!
Дали знаеше този индивид, че „Биг Брадър” не е българско изобретение, а е внесено от вън? И че е имало 4 (четири) балкански шоута с това име? Така и не се разбра защо в тях не са били поканени българи. А Лестер е бил финалист в едно от тях.
Споменатият по-горе участник се дразнеше от всичко: Лестер шумно си отварял и затварял леглото; Лестер бил много бил шумен – постоянно си пеел (ами как няма да пее – нали е македонец!). Гневът му достигна своя връх, когато Лестер изпя и Химна на Македония. Добре, че остана сам в злобата си и получи незначителна подкрепа от останалите участници.
На въпросите на „Биг Брадър” кой искат да стане победител, българските участници казваха различни имена, но...македонците не влизаха в сметките им. Колкото наближаваше финалът, толкова позицията им се изясняваше – искаха победител да бъде българин. На същото мнение бяха и гостите в коментарното студио. Позицията на двамата македонци от началото до края остана непроменена: да победи най-добрият, да спечели този, когото определят зрителите. Толерантност - да, но зависи кой какво разбира под това. Впрочем само един човек в телевизионното студио позна, че Лестер ще е победителят. И този човек беше ...арменец, живеещ и работещ в България.
И още нещо, което, според мен, заслужава внимание. При едно от проведените от „Биг Брадър” състезания участниците отговаряха на въпроси. Лестер провокативно бе запитан: „Александър Македонски от каква народност е бил?” Македонецът от Македония ясно и твърдо отговори: „Македонец!” „Биг Брадър” репликира: „Грешен отговор! Александър Македонски е бил грък.”
После в коментарното студио се разбра, че вътре в Къщата е бил дискутиран този заядлив въпрос и Лестер твърдо е останал на своята позиция, че Александър Македонски е бил македонец.
- Така ги учат в училище! Така ги учат! – заяви безкомпромисно един „вундеркинд”. И не се запита той какво учат децата в българското училище. Той с промития си мозък не можеше дори да предположи, че българското училище обучава подрастващите в див, варварски национализъм! Ако бе по-умен, би помислил за някои елементарни - повтарям: елементарни – неща: защо Александър Македонски се нарича Македонски, а не Гръцки; защо неговата империя се нарича Македонска, а не Гръцка; защо първата голяма победа на великия пълководец е над гърците, когато през 338 г. пр. Хр. македонската армия разгромява гръцката в сражението край Херонея, а Александър командва левия фланг на македонците едва 18-годишен; защо в армията на Александър гърците са изпълнявали само комунални дейности; защо срещу македонците най-стръвно са се сражавали гръцки наемници, как се е родило и какво означава понятието „филипики”; ако Александър Македонски е бил грък, то би следвало и македонците да са гърци – откъде и как са се пръкнали българите в Македония и търсят там своите корени, къде са изчезнали гърците; защо Гърция за първи път заграбва част от Македония чак през 1912 – 1913 година?
Ой, ой, ой! Улисах се и се увлякох. Зададох много въпроси, при това трудни за хората, които страдат от хронична умствена недостатъчност и са замесени с погрешна мая.
А сега няколко думи за най-интересното. Пред „Биг Брадър” споменатата вече Пипируда бе пределно ясна и точна (предавам по памет):
- Мечтая и много ми се иска един ден и ние, българите, да можем да говорим за България така, както македонците говорят с любов и страст за своята Македония!
Мечтае и много и се иска! Хубаво! Кой й пречи? Какво й пречи? И ние искаме всички хора да говорят с любов и страст за своята родина. Така ще могат да разберат и оценят чувствата на людете край себе си. Но и в тези думи не личеше неподправено желание. Прозираше завист: как пък тия ще говорят така!? Е, да, но те не само говорят, а и действат – с доброта, разбиране и уважение към околния свят.
И стана неочакваното. Лестер, македонецът, спечели голямата награда! За някои това, изглежда, подейства като удар с мокър и мръсен парцал по главата и им трябваха над 20 дни, за да се поосъзнаят и да започнат да действат в свой стил – гадно и подло, мръснишки.
Пролича, че в старателно изгражданата антимакедонска стена се появи пукнатина – дълбока и опасна: повечето зрители на шоуто със своите гласове подкрепиха един македонец! Много хора през всичките дълги години, през които се изливаше помия и жлъч срещу македонците, много български граждани, оказа се, са се опазили чисти!
Македония чрез двама свои представители наказа с любов всички, които вият срещу македонците, и получи в отговор любов от свестните български граждани. Видя се и ослепително ярко, че в Македония антибългарска пропаганда няма!
За мен това бе ясна демонстрация, че ако не е страхът, съществата в България, които насаждат омраза, няма да видят бял ден.

За Македония – с любов! С надежда очакваме и вярваме, че скоро ще дойде времето да чуем хората край нас да говорят така и за България – без стеснение, без парадност, без принуда, не по задължение, а като вътрешна необходимост и без при това да втренчват очи в Македония.
Да му мислят тогава македономразците, които всъщност са и човекомразци. Не ги очакват добри дни! И „Биг Брадър” помогна за това. Как да простят на Лестер!?


   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е МАКЕДОНЕЦ И ЗА ТОА НЕМА ПАЗАРЕЊЕ
Читај
САМО ЕДНА Е ВО СВЕТОТ НА НАРОДИТЕ И ДРЖАВИТЕ – НАШАТА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА!
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 116 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting