Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
По повод на публикуваното

ЗА МАКЕДОНИЯ - С ЛЮБОВ!

Горан Костов


В последния си брой в. „Народна воля” помести материал под заглавие „Антимакедонската кампания в България и... Лестер”. Авторът казва, че не е гледал последния „Биг Брадър” и набляга на злостната клеветническа кампания, развихрила се срещу победителя в него само за това, че е македонец. Поисках да споделя някои свои виждания за шоуто, още повече, че при разговори открих, че има доста хора, които не са го гледали.

„Биг Брадър” се състоя горе-долу от средата на ноември до средата на декември миналата година. Шоуто бе рекламирано като международно. Оказа се, че международното му е в това, че в него взимат участие и двама македонски младежи от Република Македония. Още при влизането им в Къщата на „Биг Брадър” водещият Н. Кънчев „захапа” македонците – младеж и девойка, с думите, чиито смисъл беше какво мислят по въпроса, че македонците са българи. Техните отговори бяха кратки, ясни и категорични: не се занимават с политика и че това е работа на историците! Когато Кънчев запита македонката, не е ли притеснена, тя го изгледа недоумяващо и произнесе:
- При-тес-не-на!?
Водещият започна старателно да обяснява значението на тази дума (на македонски език притеснен е збунет или насекиран), но по едно време се сепна и... побърза да изпрати момичето в Къщата. Усети той, че навлиза в опасни води – та нали според българската пропаганда македонски език няма, че македонският език е български, а още при първия контакт се яви крещяща нужда от... преводач! Добре, че рутината на Кънчев му помогна да се свести и той побърза да замаже гафа. До края на шоуто, когато македонците говореха, в повечето случай на телевизионния екран се появяваха надписи с превода на български език!
Когато Никола Настески-Лестер влезе в Къщата, първа го посрещна ... Пипирудата. (Този прякор тя бе получила при участието си в предишен „Биг Брадър”.) Щом разбра, че си има работа с македонец, Пипирудата с увлечение и радост започна да му разказва някаква история, звучаща като виц, че македонски език няма, а това е български език. Лестер я гледаше малко отстрани с усмивка на устата и насмешлив поглед, сякаш се чудеше какво ли пък е това нещо, което може да говори. Тя се смути от липсата на друга реакция у него и замлъкна.
Започнаха елиминациите. Напускаха един след друг участници, а македонците си оставаха в Къщата. Това породи в студиото интересни коментари от рода на: ако имаше българи в македонско шоу, досега да бяха изгонени; ама, разбира се, нямаше да ги търпят; първите изгонени щяха да са българите – самонавиваха се гостите. И следваха оди за българската толерантност!
Шоуто си течеше, македонците си оставаха в Къщата, гледаха и слушаха насмешливо кавгите, които се вихреха (аз сменях канала в такива случаи) и си оставаха все така добри. И в студиото се чуха интересни коментари, че това са хора от друг свят, че не приличат на българите и други в този дух.
Вътре в Къщата имаше един, който открито се противопоставяше на македонците:
- Какво търсят тия тук? Да си ходят в Македония! Това тук си е наше, българско шоу!
Дали знаеше този индивид, че „Биг Брадър” не е българско изобретение, а е внесено от вън? И че е имало 4 (четири) балкански шоута с това име? Така и не се разбра защо в тях не са били поканени българи. А Лестер е бил финалист в едно от тях.
Споменатият по-горе участник се дразнеше от всичко: Лестер шумно си отварял и затварял леглото; Лестер бил много бил шумен – постоянно си пеел (ами как няма да пее – нали е македонец!). Гневът му достигна своя връх, когато Лестер изпя и Химна на Македония. Добре, че остана сам в злобата си и получи незначителна подкрепа от останалите участници.
На въпросите на „Биг Брадър” кой искат да стане победител, българските участници казваха различни имена, но...македонците не влизаха в сметките им. Колкото наближаваше финалът, толкова позицията им се изясняваше – искаха победител да бъде българин. На същото мнение бяха и гостите в коментарното студио. Позицията на двамата македонци от началото до края остана непроменена: да победи най-добрият, да спечели този, когото определят зрителите. Толерантност - да, но зависи кой какво разбира под това. Впрочем само един човек в телевизионното студио позна, че Лестер ще е победителят. И този човек беше ...арменец, живеещ и работещ в България.
И още нещо, което, според мен, заслужава внимание. При едно от проведените от „Биг Брадър” състезания участниците отговаряха на въпроси. Лестер провокативно бе запитан: „Александър Македонски от каква народност е бил?” Македонецът от Македония ясно и твърдо отговори: „Македонец!” „Биг Брадър” репликира: „Грешен отговор! Александър Македонски е бил грък.”
После в коментарното студио се разбра, че вътре в Къщата е бил дискутиран този заядлив въпрос и Лестер твърдо е останал на своята позиция, че Александър Македонски е бил македонец.
- Така ги учат в училище! Така ги учат! – заяви безкомпромисно един „вундеркинд”. И не се запита той какво учат децата в българското училище. Той с промития си мозък не можеше дори да предположи, че българското училище обучава подрастващите в див, варварски национализъм! Ако бе по-умен, би помислил за някои елементарни - повтарям: елементарни – неща: защо Александър Македонски се нарича Македонски, а не Гръцки; защо неговата империя се нарича Македонска, а не Гръцка; защо първата голяма победа на великия пълководец е над гърците, когато през 338 г. пр. Хр. македонската армия разгромява гръцката в сражението край Херонея, а Александър командва левия фланг на македонците едва 18-годишен; защо в армията на Александър гърците са изпълнявали само комунални дейности; защо срещу македонците най-стръвно са се сражавали гръцки наемници, как се е родило и какво означава понятието „филипики”; ако Александър Македонски е бил грък, то би следвало и македонците да са гърци – откъде и как са се пръкнали българите в Македония и търсят там своите корени, къде са изчезнали гърците; защо Гърция за първи път заграбва част от Македония чак през 1912 – 1913 година?
Ой, ой, ой! Улисах се и се увлякох. Зададох много въпроси, при това трудни за хората, които страдат от хронична умствена недостатъчност и са замесени с погрешна мая.
А сега няколко думи за най-интересното. Пред „Биг Брадър” споменатата вече Пипируда бе пределно ясна и точна (предавам по памет):
- Мечтая и много ми се иска един ден и ние, българите, да можем да говорим за България така, както македонците говорят с любов и страст за своята Македония!
Мечтае и много и се иска! Хубаво! Кой й пречи? Какво й пречи? И ние искаме всички хора да говорят с любов и страст за своята родина. Така ще могат да разберат и оценят чувствата на людете край себе си. Но и в тези думи не личеше неподправено желание. Прозираше завист: как пък тия ще говорят така!? Е, да, но те не само говорят, а и действат – с доброта, разбиране и уважение към околния свят.
И стана неочакваното. Лестер, македонецът, спечели голямата награда! За някои това, изглежда, подейства като удар с мокър и мръсен парцал по главата и им трябваха над 20 дни, за да се поосъзнаят и да започнат да действат в свой стил – гадно и подло, мръснишки.
Пролича, че в старателно изгражданата антимакедонска стена се появи пукнатина – дълбока и опасна: повечето зрители на шоуто със своите гласове подкрепиха един македонец! Много хора през всичките дълги години, през които се изливаше помия и жлъч срещу македонците, много български граждани, оказа се, са се опазили чисти!
Македония чрез двама свои представители наказа с любов всички, които вият срещу македонците, и получи в отговор любов от свестните български граждани. Видя се и ослепително ярко, че в Македония антибългарска пропаганда няма!
За мен това бе ясна демонстрация, че ако не е страхът, съществата в България, които насаждат омраза, няма да видят бял ден.

За Македония – с любов! С надежда очакваме и вярваме, че скоро ще дойде времето да чуем хората край нас да говорят така и за България – без стеснение, без парадност, без принуда, не по задължение, а като вътрешна необходимост и без при това да втренчват очи в Македония.
Да му мислят тогава македономразците, които всъщност са и човекомразци. Не ги очакват добри дни! И „Биг Брадър” помогна за това. Как да простят на Лестер!?


   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БИТКАТА ТРЕБА ДА ЈА БИЈАТ ПОЛИТИЧАРИТЕ
Читај
„ЗА ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ“
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting