Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Традиция

20-ТИ ДИОН-ИСУС-ОВИ ЧЕСТВАНИЯ

Димитър Иванов


На 1 и 2 март 2013 г. в градската библиотека „Братя Миладиновци” в столицата на Р Македония – Скопие, се проведоха 20-ти ДИОН-ИСУС-ОВИ чествания, организирани от театър „Скръб и утеха”. Театърът е продължител на делото на този със същото име на Войдан Чернодрински от началото на ХХ век, когото помним с драмата „Кървава македонска сватба”.
Присъстваха гости от Албания и Косово. Мария Башеска прочете поздравление от „Вино жито” – Р Гърция. От Р България присъстваха фолклорна група от НЧ „Светлина” от с. Кремен с ръководител Георги Узунов, групата на Иван Сингартийски от с. Мусомище, както и гости от София и Шумен.
Първата вечер публиката бе грабната от актьорите Тихомир Стояновски – директор на театъра, и Стражко, които пресъздадоха образите на апостол Павел, Климент и Наум Охридски. Втората вечер се представи нашата група от с. Кремен и Любен Радойков от с. Мусомище, който изпълни авторска песен за майката на Гоце Делчев. Слова произнесоха Иван Сингартийски и Димитър Иванов. Последният поздрави присъстващите по поръка на Стойко Стойков от името на ОМО „Илинден”- ПИРИН и специално от главния редактор на вестник „Народна воля” – Георги Христов. Раздадени бяха броеве на “Народна воля” от последните три месеца. Вечерта завърши с прекрасното изпълнение на групата „Орешак” – Гора от Косово, с виртуоза на тъпана – Беси, и съпровод на две зурли, които вдигнаха публиката на крака, а студентите на Тихо скачаха до тавана.
Песните и танците продължиха до сутринта в ресторанта на хотел „Амбасадор”.
Гостите бяха възхитени от скулптурите на площад „Македония”, по Вардара и цялото Скопие. Задълго ще останат спомените от 136-те восъчни фигури и 86 големи платна в Историческия музей на ВМРО – от хайдутството до жертвите на комунизма.
Присъстващите на честванията се разделиха с пожелания за нови срещи.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting