Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Традиция

20-ТИ ДИОН-ИСУС-ОВИ ЧЕСТВАНИЯ

Димитър Иванов


На 1 и 2 март 2013 г. в градската библиотека „Братя Миладиновци” в столицата на Р Македония – Скопие, се проведоха 20-ти ДИОН-ИСУС-ОВИ чествания, организирани от театър „Скръб и утеха”. Театърът е продължител на делото на този със същото име на Войдан Чернодрински от началото на ХХ век, когото помним с драмата „Кървава македонска сватба”.
Присъстваха гости от Албания и Косово. Мария Башеска прочете поздравление от „Вино жито” – Р Гърция. От Р България присъстваха фолклорна група от НЧ „Светлина” от с. Кремен с ръководител Георги Узунов, групата на Иван Сингартийски от с. Мусомище, както и гости от София и Шумен.
Първата вечер публиката бе грабната от актьорите Тихомир Стояновски – директор на театъра, и Стражко, които пресъздадоха образите на апостол Павел, Климент и Наум Охридски. Втората вечер се представи нашата група от с. Кремен и Любен Радойков от с. Мусомище, който изпълни авторска песен за майката на Гоце Делчев. Слова произнесоха Иван Сингартийски и Димитър Иванов. Последният поздрави присъстващите по поръка на Стойко Стойков от името на ОМО „Илинден”- ПИРИН и специално от главния редактор на вестник „Народна воля” – Георги Христов. Раздадени бяха броеве на “Народна воля” от последните три месеца. Вечерта завърши с прекрасното изпълнение на групата „Орешак” – Гора от Косово, с виртуоза на тъпана – Беси, и съпровод на две зурли, които вдигнаха публиката на крака, а студентите на Тихо скачаха до тавана.
Песните и танците продължиха до сутринта в ресторанта на хотел „Амбасадор”.
Гостите бяха възхитени от скулптурите на площад „Македония”, по Вардара и цялото Скопие. Задълго ще останат спомените от 136-те восъчни фигури и 86 големи платна в Историческия музей на ВМРО – от хайдутството до жертвите на комунизма.
Присъстващите на честванията се разделиха с пожелания за нови срещи.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЗА ДЕБАТИТЕ, БЛАТОТО И ДОГМАТИТЕ
Читај
ГОЛОГАНОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕМАМЕ ТОЛКУ МАКА ОД ТУРЦИТЕ, КОЛКУ ОД ГРЦИТЕ, БУГАРИТЕ И СРБИТЕ
Читај
ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА НАД МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting