Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ОСТАНАТ В МИНАЛОТО НАЦИОНАЛШОВИНИСТИЧЕСКИТЕ НАСЛОЕНИЯ

ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ, НО САМО НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА

ЯН ПИРИНСКИ


В България се случи това, което трябваше. Народът спонтанно надигна глас на протест срещу недалновидната политика на всички управляващи по време на прехода. Политика, с която години наред той бе лъган от всички, които имаха достъп до властта. Защото те винаги обещаваха на народа благоденствие, а всъщност го обрекоха на мизерия и нищета.

Разбира се, гневът на хората преля неудържимо, предизвикан от бруталното увеличение на цената на тока. Народната буря принуди министър-председателя да подаде оставката на правителството. Наложи се съставянето на служебен кабинет.
Наред с тези събития отново се появиха изявления относно сключване на договор за добросъседство между Република България и Република Македония. Споменах Бойко Борисов, защото, както знаем, той лично отиде в Република Македония с цел да се направят усилия за сключване на този договор, за което ние, македонците, приветствахме неговите добри намерения. Знае се, че имаше няколко срещи между двете страни и се постигнаха значителни резултати.
Но сега, при това ново положение, когато Борисов вече не е премиер на страната, се появиха основателни запитвания: ще продължи ли служебният премиер и едновременно външен министър на Република България инициативите за сключването на този необходим и за двете страни договор?
За да се отговори на този важен въпрос ще си послужа с някои факти, които недвусмислено характеризират дейността на новия премиер в миналото по този въпрос.
„Декларацията от 1999 година, в чието редактиране участвах и аз, е действително основата на нашите отношения с Македония.” Това заяви премиерът Марин Райков в предаването „Панорама” по БНТ. По думите му - декларацията е един договорен текст, той трябва да залегне в основата на този договор с Македония.”
Ние, македонците, сме много добре запознати с Декларацията от 1999 година, подписана тогава от премиерите на Република България и Република Македония, и сме наясно за предателството на тогавашния премиер на Република Македония Любчо Георгиевски, който позволи да не се фиксира в нея реципрочност в отношенията към българите, живеещи в Македония, и към македонците, които живеят в България. Защото в Декларацията, макар и индиректно посочено, България има право да защитава българите в Македония, но Македония не може да защитава македонците в България. Това е необорима и мръсна истина. И затова българските мегаломани най-много държат и днес на тази гнусна и недостойна Декларация, с която фактически Република Македония тогава напълно се отрече от македонците, живеещи в Пиринския дял на Македония и по села и градове навсякъде в България.
Ето защо след изявлението на Марин Райков, насочено именно към тази Декларация, едва ли може да се очаква някакво споразумение за подписване на приемлив договор между двете страни.

Едно е ясно и трябва да се знае и не само да се знае, но и запомни веднъж завинаги, че добросъседство може да има само и единствено при еднаквото зачитане на националния идентитет и пълна реципрочност по всички въпроси в интерес на двете страни. Това е единствената концепция, която справедливо може да гарантира истинско приятелство и добросъседство между Република България и Република Македония.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting