Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ОСТАНАТ В МИНАЛОТО НАЦИОНАЛШОВИНИСТИЧЕСКИТЕ НАСЛОЕНИЯ

ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ, НО САМО НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА

ЯН ПИРИНСКИ


В България се случи това, което трябваше. Народът спонтанно надигна глас на протест срещу недалновидната политика на всички управляващи по време на прехода. Политика, с която години наред той бе лъган от всички, които имаха достъп до властта. Защото те винаги обещаваха на народа благоденствие, а всъщност го обрекоха на мизерия и нищета.

Разбира се, гневът на хората преля неудържимо, предизвикан от бруталното увеличение на цената на тока. Народната буря принуди министър-председателя да подаде оставката на правителството. Наложи се съставянето на служебен кабинет.
Наред с тези събития отново се появиха изявления относно сключване на договор за добросъседство между Република България и Република Македония. Споменах Бойко Борисов, защото, както знаем, той лично отиде в Република Македония с цел да се направят усилия за сключване на този договор, за което ние, македонците, приветствахме неговите добри намерения. Знае се, че имаше няколко срещи между двете страни и се постигнаха значителни резултати.
Но сега, при това ново положение, когато Борисов вече не е премиер на страната, се появиха основателни запитвания: ще продължи ли служебният премиер и едновременно външен министър на Република България инициативите за сключването на този необходим и за двете страни договор?
За да се отговори на този важен въпрос ще си послужа с някои факти, които недвусмислено характеризират дейността на новия премиер в миналото по този въпрос.
„Декларацията от 1999 година, в чието редактиране участвах и аз, е действително основата на нашите отношения с Македония.” Това заяви премиерът Марин Райков в предаването „Панорама” по БНТ. По думите му - декларацията е един договорен текст, той трябва да залегне в основата на този договор с Македония.”
Ние, македонците, сме много добре запознати с Декларацията от 1999 година, подписана тогава от премиерите на Република България и Република Македония, и сме наясно за предателството на тогавашния премиер на Република Македония Любчо Георгиевски, който позволи да не се фиксира в нея реципрочност в отношенията към българите, живеещи в Македония, и към македонците, които живеят в България. Защото в Декларацията, макар и индиректно посочено, България има право да защитава българите в Македония, но Македония не може да защитава македонците в България. Това е необорима и мръсна истина. И затова българските мегаломани най-много държат и днес на тази гнусна и недостойна Декларация, с която фактически Република Македония тогава напълно се отрече от македонците, живеещи в Пиринския дял на Македония и по села и градове навсякъде в България.
Ето защо след изявлението на Марин Райков, насочено именно към тази Декларация, едва ли може да се очаква някакво споразумение за подписване на приемлив договор между двете страни.

Едно е ясно и трябва да се знае и не само да се знае, но и запомни веднъж завинаги, че добросъседство може да има само и единствено при еднаквото зачитане на националния идентитет и пълна реципрочност по всички въпроси в интерес на двете страни. Това е единствената концепция, която справедливо може да гарантира истинско приятелство и добросъседство между Република България и Република Македония.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЗА ДЕБАТИТЕ, БЛАТОТО И ДОГМАТИТЕ
Читај
ГОЛОГАНОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕМАМЕ ТОЛКУ МАКА ОД ТУРЦИТЕ, КОЛКУ ОД ГРЦИТЕ, БУГАРИТЕ И СРБИТЕ
Читај
ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА НАД МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ
Читај


Покана
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 21 април 2013 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 98-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония, изпълнители на македонски песни и хора от Р Гърция и Р България. Всички са поканени!
Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting