Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Стига византийщина!

КРИВОРАЗБРАНО ДОБРОСЪСЕДСТВО

П. ПЕТКАНЧЕВ


Дивата антимакедонска пропаганда бушува в България все по-яростно и необуздано. В нея се включват (освен традиционните ДС-мошеници с титли и без титли) и държавници, и политици било от глупост, било от користни цели, които сякаш не разбират какви опустошения нанасят на отношенията с Република Македония за години напред. Какво имам предвид?

Президентът Росен Плевнелиев още при встъпването си в длъжност, в първата си реч, подчерта, че България има велика и древна история, че е едва ли не първата държава в Европа и т. н. А се очакваше той повече да говори за бедственото положение, в което се намират много от хората в страната, за бъдещето на България като страна на Балканите. Както и да е. Лошото е, че той от първия ден се включи активно в антимакедонския хор, но с голяма доза византийщина, понякога изпълнявайки и арии, криейки се зад хубави и високопарни слова. Думите му се леят гладко, леко, сладко-сладко, но се усеща лош дъх, отровен.

Така например когато говори за добросъседски отношения с Република Македония, той съвсем невинно отбелязва, че тя трябва да изпълни само няколко условия. Разбира се, че условията не са много – просто Р Македония да се откаже от своята история, култура и идентитет. И да се превърне в Югозападна България. Само това!

А да, щях да забравя. И тя, Р Македония, да спазва декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година. Според агенция „Фокус” (Интернет, 23.I.2013 г.) Плевнелиев е казал: „„Не сме налагали вето. Напротив, европейските министри в Европейския съвет се обединиха около тезата, че добросъседството е важно, както и прогресът по отношение на демократичното развитие на Македония. Ние нямаме никакви проблеми по отношение региони, хора, разбираме се добре. Но искаме да адресираме проблема там, където той съществува. И той е един, и той е много ясно посочен от нас. А именно - днес управляващите в Скопие, за съжаление, не изпълняват декларацията за добросъседство, която беше подписана в далечната 1999 година. Обективен критерий: Имаме декларация – не се спазва. Нищо повече не искаме. И затова казваме - нека тази декларация около която се обединихме да се обърне в договор – стандартен текст. България го подписа с Гърция, с Турция, с Румъния”.

Каква всъщност е тази декларация?

В нея има и някои хубави неща, като да кажем точка 10: „Двете страни ще разширяват сътрудничеството си в правната и консулската дейност и по-специално по граждански наказателни и административни въпроси както с цел улесняване на пътуванията и посещенията на своите граждани, така и за решаване на техните хуманитарни и социални проблеми.”

Кой не изпълнява тази точка? В броя си от декември миналата година в. „Народна воля” зададе въпроса защо в Битола вече е открито българско консулство – от 26 декември 2006 година, а в България все още не е открито такова въпреки постигнатото споразумение между двете страни? Отговор до вестника от компетентните органи досега няма, а и въобще никой в България не говори и не пише по този въпрос. Защо? Това ли е българската формула за добросъседство!?

Още нещо – подличко, което съдържа коментираната декларация. : „Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония.”

Това, преведено на обикновен език, означава, че Република Македония няма право да защитава и да се грижи за македонците в България – тя въобще трябва да забрави за тях! Гнусно!

Въз основа на тази декларация излиза един документ (София, януари 2007/ януари 2008), озаглавен „Българската политика спрямо Република Македония. Препоръки за развитието на добросъседски отношения след приемането на България в ЕС и в контекста на разширението на ЕС и НАТО в Западните Балкани”. В списъка на лицата, участвали в създаването на този документ, личат имената и на шестаци (агенти на ДС от Шести отдел), и на националисти, и на македономразци. Този документ фактически начертава цялата налудничава антимакедонска истерия, която вилнее след приемането на България в Европейския съюз. И тихомълком отваря пътя за тайна коалиция с Гърция за унищожението на Македония и на македонците на Балканите.

Ето и една извадка от т. нар. „препоръки: „ Ето защо е задължително – а и съвършено естествено по съвременните европейски сандарти – етническите българи в Република Македония да не бъдат поставяни в неравностойно положение в сравнение с други етноси.

Проявата на такава грижа от страна на България към българите, граждани на Република Македония, е в съгласие с Декларацията от 1999 г. Заслужава да се отбележи, че в този важен аспект Декларацията е съществено асиметрична, като изрично изключва действия на Скопие в защита статута на лица в България, които те са граждани на Република Македония.”

Сами разбирате, че “които не са граждани на Република Македония” означава македонци в България, а не американци, нигерийци или някои други!

България заявява, че в чужбина живеят 15 милиона българи. Има настоявания правителството да има грижа за тях. Има официални прояви, насочени към българи в Македония, Косово, Албания, Молдава, Бесарабия, Украйна и т. н. чак до края на света... В същото време България настоява да бъде заличено от лицето на земята македонското малцинство в нейните граници, и то със съгласието и помощта на македонското правителство!! Наглост!

Тук има нещо друго. Тази декларация е подписана от премиерите на Република Македония и на Република България – Любчо Георгиевски и Иван Костов. Сега става ли ви ясно всичко? От страна на Република Македония документът е подписан от един (хайде да не си служим с евфемизми) предател, който по-късно прие българско гражданство, получи жилище в България и от време на време с ухилена физиономия като месечина се появява по български телевизии и плюе, плюе, та чак храчи по Македония. Отврат!

Но ето един основателен въпрос (вече задаван на страниците на в. „Народна воля”) : ако един документ е подписан от предател, то този документ не губи ли юридическа стойност след разкриване на предателството?

Когато Плевнелиев говори за това, кой е срещу добросъседството с Македония, човек, ако се вгледа, ще забележи, че зад гърба му плуват сенките на премиера на България, на мръсни и долни шестаци, на националисти, върховисти, македономразци, на индивиди с велико-(тюркски)български физиономии... Все хора, които оправдават мисълта на Шарл дьо Гол: „Патриотизмът е да обичаш страната си. Национализмът – да мразиш чуждите...”

Струва ми се някак противоестествено и необяснимо един президент да говори за добросъседство, а на дело да работи срещу него. Не мога да разбера как може да има самочувствие, че е президент на всички български граждани, а да отрича едно цяло малцинство!

А може би аз не съм разбрал нещо – може би Плевнелиев не е президент на всички български граждани, а само на българите? Или може би само на националистите?

Отговор могат да дадат само трезвомислещите хора в България: тези, които действително обичат страната си и всички люде, които живеят в нея. Но къде са те!? Докога ще мълчат? Кога ще преодолеят страха и безразличието си? Докато стане много късно да кажат тежката си дума? Разбира се, че вече има отделни правдиви гласове, но те са твърде малко, за да се опълчат осезателно на войнстващия националистическия бяс. Кога ще бъдат подкрепени? Дано това не стане твърде, твърде късно! Дано!

И един последен въпрос. Президентът казва: „... стандартен текст. България го подписа с Гърция, с Турция, с Румъния.” Действително ли и Гърция, и Турция, и Румъния доброволно се отказват от своите сънародници в България!? Не ли това поредната българска (президентска) лъжа?

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


ПИТУ ГУЛИ (1865 - 1903)
ПИТУ ГУЛИ, легендарен војвода, деец на македонското револуционерно национално движење. По националност Влав. Роден во Крушево во 1865 год. Живеел во Софија. Како 17-годишно момче вклучен во националноослободителното дело на македонскиот народ. Во 1885 год. со својата чета поминал во Македонија. По разбивањето на четата заробен и испратен на робија, во Мала Азија, каде што во крепоста Дијарбекир одлежал осум години. По робијата се вратил во Крушево и се вклучил во активностите на ВМРО. Во една борба со аскерот (1902), како комита во четата на Тома Давидов е ранет. Префрлен на лекување во Бугарија. Во март 1903 год. со мала чета се вратил во Крушево. Благодарејки на неговата агитација Власите од западна Македонија, особено од Крушево, зедоа активно учество во ВМРО и во Движењето за ослободување на Македонија. Пред Илинден избран за член на Крушевскиот востанически комитет. Во Востанието командувал со голем одред во борбите за ослободување на Крушево. Извонредно храбар. Кога Турците презеле голем контранапад одбил да се повлече со главнината од градот. Со своите комити зазел позиција на Мечкин Камен, решен да го брани Крушево до последниот борец. Херојски загинал на 13 август 1903 год. на врвот Мечкин Камен, над неговото родно Крушево. Една од големите легенди на македонското националослободително движение, опеан од народот.
Питу Гули - речиси целото машко поколение од семејството Гули гине во борбите и против бугарските окупатори.

 
Епиграми

БОДЛИВ ЕТНОС

Можеш да се пишеш патагонец,
египтянин, руснак – какъвто щеш,
но не казвай, че си македонец –
не слагай в гащите си... таралеж!НАСИЛНИЦИ

От народа - хляба изтръгнаха,
от македонците - и езика!
И гордо към бъдното тръгнаха –
със престъпната си политика!ЗАКАНАТА НА ГАНЬО

Държавата решил е да прочисти
от рецидивисти, комунисти
мафиоти, крадци, другоцветни –
тъй, че в цяло Българско да светне!

Македонци, турци - все злодеи -
в лагери! Циганите - в бордеи!
Щом за своя идентитет се борят -
държавата му искат да съборят!АБСУРД

Възможно ли е
на Чака потомците
да бъдат гурите
на македонците?!ПРОБЛЕМЪТ НА ГАНЬО

В днешните потомци
все още е жив
на Аспаруховата орда
навика крадлив!ЛОГИЧЕН ВЪПРОС!

Какво могат да откраднат
потомците на световна
Империя
от потомците
на хунска орда -
е МИСТЕРИЯ!?
Въпросът е логичен -
отговорът – двустричен -
ни-що!БРАТСКИ ЖЕСТ

Дори когато Ганьо
е в агония -
пак подлага крак
на Македония!Златка Дамянова

 
Македонија пее

ДАЛИ ЗНАЕШ ЛИБЕ

Дали знаеш либе,
дали паметуваш,
кога бевме мило либе,
двајца на прошетка.(2)

Нели ми велеше,
нели се колнеше,
јас не љубам друго либе,
сами тебе душо.(2)

Земи си ножето,
разпарај срцето,
таму ќе си најдеш либе,
две срца вљубени.(2)

Ах, колку е жално,
ах, колку е мачно,
јас да те љубам либе,
а друг да те земи.(2)ДАФИНО ВИНО ЦРВЕНО

Дафино вино црвено,
момчето ти е заспало,
на кара-камен планина,
на сува рида без вода.

Ми поминали ајдуци,
гунчето му го украле,
ај, гунчето му го украле,
в меана му го продале.

В меана му го продале,
за бела луда ракија,
ај, за бела лута ракија,
за рујно вино црвено.

Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting