Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Безумия в образователната и научната сфера

КИРГИЗСТАН И ТОНГА ИЗПРЕВАРВАТ БЪЛГАРИЯ ПО ГРАМОТНОСТ


Дарик нюз, 4 февруари 2013 г. Центърът за демографска политика (ЦДП) състави класация на безумията в образователната и научната сфера, предназначена специално за новия министър на образованието, науката и младежта. Класацията визира проблемите от демографска гледна точка.

“Надеждата ни е, че поне в края на мандата на това управление МОНМ, ръководено от един доказан български учен и патриот, ще положи необходимите успешни усилия в полза на най-важната за бъдещето на България област от социалната практика”, казва председателят на ЦДП Искрен Веселинов.

Под номер едно в класацията е записано, че България е първа по неграмотност в Европейския съюз (ЕС), според Европейската комисия (ЕК) 41% от учениците ни не са напълно грамотни.

За 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга.

Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012 - 2015 г., процентът на хората с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС. Неграмотните български граждани, по данни на ЦДП, вече са между 50-60%.

По официални данни 41% от лицата до 16 години са неграмотни. Социалното министерство посочва, че близо 70% от хората без работа у нас са напълно неграмотни.

Българският език е чужд за голяма част от българските ученици. По данни на Министерството на образованието, науката и младежта (МОНМ) вече над половината от учениците в 1-3 клас нямат за майчин език българския език. Те имат проблеми при усвояването му.

На второ място е посочено, че интелигентността на нацията рязко намалява, по IQ ние вече сме след Монголия, Казахстан. В списъка от 113 страни по интелигентност ние сме едва на 47-мо място. У нас отличниците в училище са 2,8%, докато във Финландия са 14,5%, т.е. близо пет пъти повече.

Номер три в класацията гласи, че цели 38% от българчетата не завършват започнатото си образование, много въобще не са учили. Тези дни Регионалният инспекторат по образованието на МОНМ в Русе обяви, че от

29 000 ученици само около 20 000 посещават училище. По-добра, а някъде много по-драматична, е картината в почти всички региони на България.

Под номер четири от ЦДП отбелязват: у нас няма равен старт, равни права и равни възможности в образованието. Училището са отказа от възпитателните си функции, се казва в проучването, допълва БГНЕС.

От пета до десета позиция в класацията са записани още: висшето образоване е комерсиализирано в безумна степен, агенти на ДС са ректори и министри; в България работи индустрия за фалшиви дипломи, има пазар на научни степени и звания; НАОА продължава да открива ненужни университети, произвеждаме ненужни “специалисти”; съществува доказана корупция в държавното финансиране на научни изследвания; създаване на задължение родителите да предоставят 4-годишните си деца в детски заведения; най-бедната и най-неграмотната в ЕС страна постоянно и рязко увеличава студентските такси.

Бел. ред.: Вестник „Народна воля” много пъти е подчертавал, че интелектуалните усилия и финансите се насочват не там, където трябва. Отричането на малцинствата и тормозът над тях (особено над македонците) поглъщат енергията на много институции и неограничено количество материални и парични средства, а това може да доведе до катастрофа. Когато в едно общество се толерират лъжата, злобата, омразата, демагогията, фалшификациите, наглостта, грубостта и глупостта, последиците са пагубни. Когато много от парите на държавата отиват за задоволяване на националистически безумия, се създават послушни, подли, страхливи, немислещи, неинтелигентни и неграмотни подобия на хора. Който не знае и не уважава майчиния си език, история и култура, не уважава и не цени и тези на държавата, в която живее. Образованието, грамотността, интелигентността, извращенията са огледало на обществения живот. Накъде ли върви България под сянката на ДС, Д/АН/С и Д/П/С!? А и ние, малцинствата, като нейни граждани, макар и отричани?

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


ПИТУ ГУЛИ (1865 - 1903)
ПИТУ ГУЛИ, легендарен војвода, деец на македонското револуционерно национално движење. По националност Влав. Роден во Крушево во 1865 год. Живеел во Софија. Како 17-годишно момче вклучен во националноослободителното дело на македонскиот народ. Во 1885 год. со својата чета поминал во Македонија. По разбивањето на четата заробен и испратен на робија, во Мала Азија, каде што во крепоста Дијарбекир одлежал осум години. По робијата се вратил во Крушево и се вклучил во активностите на ВМРО. Во една борба со аскерот (1902), како комита во четата на Тома Давидов е ранет. Префрлен на лекување во Бугарија. Во март 1903 год. со мала чета се вратил во Крушево. Благодарејки на неговата агитација Власите од западна Македонија, особено од Крушево, зедоа активно учество во ВМРО и во Движењето за ослободување на Македонија. Пред Илинден избран за член на Крушевскиот востанически комитет. Во Востанието командувал со голем одред во борбите за ослободување на Крушево. Извонредно храбар. Кога Турците презеле голем контранапад одбил да се повлече со главнината од градот. Со своите комити зазел позиција на Мечкин Камен, решен да го брани Крушево до последниот борец. Херојски загинал на 13 август 1903 год. на врвот Мечкин Камен, над неговото родно Крушево. Една од големите легенди на македонското националослободително движение, опеан од народот.
Питу Гули - речиси целото машко поколение од семејството Гули гине во борбите и против бугарските окупатори.

 
Епиграми

БОДЛИВ ЕТНОС

Можеш да се пишеш патагонец,
египтянин, руснак – какъвто щеш,
но не казвай, че си македонец –
не слагай в гащите си... таралеж!НАСИЛНИЦИ

От народа - хляба изтръгнаха,
от македонците - и езика!
И гордо към бъдното тръгнаха –
със престъпната си политика!ЗАКАНАТА НА ГАНЬО

Държавата решил е да прочисти
от рецидивисти, комунисти
мафиоти, крадци, другоцветни –
тъй, че в цяло Българско да светне!

Македонци, турци - все злодеи -
в лагери! Циганите - в бордеи!
Щом за своя идентитет се борят -
държавата му искат да съборят!АБСУРД

Възможно ли е
на Чака потомците
да бъдат гурите
на македонците?!ПРОБЛЕМЪТ НА ГАНЬО

В днешните потомци
все още е жив
на Аспаруховата орда
навика крадлив!ЛОГИЧЕН ВЪПРОС!

Какво могат да откраднат
потомците на световна
Империя
от потомците
на хунска орда -
е МИСТЕРИЯ!?
Въпросът е логичен -
отговорът – двустричен -
ни-що!БРАТСКИ ЖЕСТ

Дори когато Ганьо
е в агония -
пак подлага крак
на Македония!Златка Дамянова

 
Македонија пее

ДАЛИ ЗНАЕШ ЛИБЕ

Дали знаеш либе,
дали паметуваш,
кога бевме мило либе,
двајца на прошетка.(2)

Нели ми велеше,
нели се колнеше,
јас не љубам друго либе,
сами тебе душо.(2)

Земи си ножето,
разпарај срцето,
таму ќе си најдеш либе,
две срца вљубени.(2)

Ах, колку е жално,
ах, колку е мачно,
јас да те љубам либе,
а друг да те земи.(2)ДАФИНО ВИНО ЦРВЕНО

Дафино вино црвено,
момчето ти е заспало,
на кара-камен планина,
на сува рида без вода.

Ми поминали ајдуци,
гунчето му го украле,
ај, гунчето му го украле,
в меана му го продале.

В меана му го продале,
за бела луда ракија,
ај, за бела лута ракија,
за рујно вино црвено.

Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting